Sarmantni kviz 27-11-2016 - Rezultati

od Ivan Pavao Dugi, Monday 28 November 2016, 23:44 (pred 572 dana) @ Ivan Pavao Dugi
Ispravio Ivan Pavao Dugi, Monday 28 November 2016, 23:48

1) Sigurni smo da među kvizašima ima i ljubitelja enigmatike, pošto ta dva hobija baš idu ruku pod ruku.
A) Kako glasi naziv riječkog enigmatskog časopisa koji od 1994. uveseljava ljubitelje enigmatike?
FENIKS
B) Vrsta križaljke na slici nosi naziv po kojem području?
SKANDINAVIJA
C) Kako nazivamo ovu vrstu logičke zagonetke?
SUDOKU

2) Kečeri, volume 2. Pappapishu je započeo, mi ćemo nastaviti. Prepoznajte ove ljepotane!
2) A – JOHN CENA
2) B – YOKOZUNA
2) C – HULK HOGAN
2) D – BRET "THE HITMAN" HART
2) E – UNDERTAKER

3) Koji zajednički angažman imaju pjevači Ervin Baučić, Jacques Houdek, Đani Stipaničev i Tony Cetinski?
PJEVALI SU UVODNE PJESME ZA POKEMON CRTIĆE I FILMOVE

4) Ovaj američki dizajner proslavio se kao kreativni direktor modnih kuća Gucci i Yves Saint Laurent, a od 2006. pokreće i vlastitu modnu liniju. Osjećaj za stil prenosi i na veliko platno kada 2009. debitira s filmom “A Single Man” (u kojem Colin Firth dobiva nominaciju za glumačkog Oscara), dok njegov posljednji uradak “Nocturnal Animals” na ovogodišnjem venecijanskom festivalu osvaja Veliku nagradu žirija, a trenutno igra i u našim kinima. Tko je on?
TOM FORD

5) Koji se ruski grad (kojem se stanovništvo smanjilo za trećinu u zadnjih 25 godina) 1996. zvao Djohar, a 2005. je odbijen prijedog da se nazove Akhmadkala?
GROZNY

6) Ghosts Can't Do It je fantastična krimi-drama Johna Dereka iz 1989. s njegovom ženom Bo te Anthonyjem Quinnom u glavnim ulogama. Film drži izvrsno stoto mjesto mjesto IMBD-jeve ljestvice 100 najlošije ocijenjenih filmova, dobio je i 4 Zlatne maline, za najgori film, redatelja i glavnu glumicu, no nas zanima koja je poznata ličnost dobila „nagradu“ za najgoru sporednu ulogu?
DONALD TRUMP

7) Nakon pitanja o lošem filmu iz 1989., evo jednog i o boljem. Premda je internet bio zasut slikama u kojima se vidi da su Simpsoni „predvidjeli“ da će Donald Trump postati američki predsjednik, mogli ste naletjeti i na sliku ili isječak iz filma iz 1989. godine koji je predvidio da će Chicago Cubsi prekinuti svoj stoljetni post i konačno osvojiti World Series, pritom promašivši za samo jednu godinu. Koji je to film?
BACK TO THE FUTURE PART II

8) Pretpostavlja se da Indo-arijsko podrijetlo njihovog imena znači „vladani od žena“, a njihove su ratnice možda starim Grcima bile inspiracija za Amazonke. Zbog njihovog iranskog podrijetla često se spominju u teorijama o iranskom podrijetlu. Kako se zove ova staroiranska konfederacija plemena
nastanjena između Dona i Irana?
SARMATI

9) Istražujući izvore iz 2. stoljeća prije Krista historičar akademik Jovan Deretić je utvrdio da su koordinate današnjeg Zagreba u biti koordinate kojeg drevnog srpskog grada?
SERBINON

10) Koji poznati automobil ima registracijsku oznaku SCV 00919?
PAPAMOBIL

11) Koji američki pisac je pisao o “Doručku šampiona”, a koji o “Golom ručku”?
KURT VONNEGUT, WILLIAM S. BURROUGHS

12) Riječki su olimpijci i paraolimpijci od 1928. do danas skupili zavidnu količinu medalja. Da vidimo koliko dobro poznajete lokalne uspjehe:
A) Koja riječka paraolimpijka ima najviše medalja, i u kojem sportu?
MILKA MILINKOVIĆ, ATLETIKA
B) Rijeka najviše olimpijskih medalja ima iz kojeg olimpijskog sporta?
VATERPOLO
C) Prvo riječko olimpijsko zlato osvojio je Ulderico Sergo koje godine i za što?
1936, BOKS
D) Svi se ovi podaci daju naći na ploči postavljenoj na javnu površinu - gdje u Rijeci?
ISPRED SPORTSKE DVORANE NA ZAMETU

13) Radila je kao novinarka za New York World. S 22 godine se pretvarala da je luda kako bi završila u ludnici i tako skupila materijal za članak koji je razotkrio užasan tretman pacijenata u takvim ustanovama. S 23 je oborila Phileas Foggov rekord završivši put oko svijeta u samo 72 dana. Nakon suprugove smrti preuzela je upravljanje njegovom čeličanom a naposljetku izašla iz novinarske mirovine kako bi izvještavala s istočnog fronta u Prvom svjetskom ratu. Ime ove gospođe vrlo impresivnog CV-a glasi?
NELLIE BLY

14) Svi znaju za Gojiru ilitiga Godzillu. Malo je poznato da su Sjevernokoreanci na nagovor velikog vođe Kim Jong Ila, inače velikog fana Godzille, oteli južnokorejskog redatelja Shin Sak-oka da im uspješno izrežira njihovu adaptaciju Godzille. Oteli su i njegovu ženu, inače poznatu glumicu s kojom se već rastao, ali su se na nagovor velikog vođe ponovno zbližili za svog “slobodnog” boravka na romantičnom sjeveru. Na kraju su ipak uspjeli pobjeći sjevernokorejskim agentima tijekom promocije jednog filma u Austriji. Mi od vas tražimo ime tog malo poznatog, a još manje gledanog sjevernokorejskog monster filma?
PULGASARI

15) Geografsko - geološko - povijesna pitalica.
A) Iznad koje tektonske ploče se nalazi Rijeka?
EUROAZIJSKA
B) Koju je državu pogodio najubojitiji potres u zadnjih deset godina?
HAITI
C) Vulkan Laki eruptirao je 1783. godine i pobio 20-25% stanovništva koje europske države?
ISLAND

16) Serija brzopoteznih:
A) Koji pisac povezuje filmove Mystic River, Gone, Baby, Gone, Shutter Island i novoizlazeći film Bena Afflecka, Live by Night?
DENNIS LEHANE
B) Kako se zove novooformljena ekipa koja će od sezone 2017/18. nastupati u NHL ligi kao 31. klub? Odgovor ima 3 riječi, a kao malu pomoć prilažemo i logo.
VEGAS GOLDEN KNIGHTS
C) Kako se zove novootvoreni casino na Trgu 111. Brigade Hrvatske vojske, a koji dijeli ime s jednim nogometnim Premierligašem?
CRYSTAL PALACE
D) Kako se zvao izbjeglički i imigrantski kamp u blizini Calaisa iz kojeg su imigranti pokušavali prijeći u Ujedinjeno Kraljevstvo, a kojeg je francuska policija raščistila pred mjesec dana?
DŽUNGLA

17) Anti-ratna slušaona. Imenujte izvođača!
A – METALLICA
B – EDWIN STARR
C – THIN LIZZY
D – CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL
E – DIANA ROSS & THE SUPREMES

18) Špijuni, neki pravi, neki nadobudni. Dakle:
A) Feliks Džeržinski osnovao je, prema Lenjinovom dekretu, koju državnu sigurnosnu organizaciju?
ČEKA
B) Chiang Kai-Shek je osnivanje i vođenje vojne obavještajne službe povjerio tajnoj policiji s vrlo benignim nazivom “Ured za istraživanje i statistiku”. Kako glasi ime prvog vođe te organizacije, tzv. “kineskog Himmlera”?
DAI LI
C) Bio je glavni obavještajac kraljice Elizabete Prve i njena se dugovječnost na prijestolju često pripisuje dobrim dijelom baš njemu. Kako se zvao?
SIR FRANCIS WALSINGHAM
D) 1942. na Kubi je organizirana neslužbena skupina znana kao “Crook Factory.” Cilj im je bio nadzirati fašističke simpatizere te otkrivati lokalne komuniste i nacističke špijune. FBI nije bio nimalo oduševljen njihovim radom jer su im se em petljali u posao em je Crook Factory istraživao i kubanske političare pa su se bojali da bi mogla nastati frka koja bi naštetila odnosu SAD i Kube. Crook Factory je suosnovao koji pisac koji je jako, jako želio biti i špijun a zvao se?
ERNEST HEMINGWAY
E) 2010. otkrivena je ruska obavještajka ubačena u SAD kako bi stvorila kontakte među tamošnjim industrijalcima i intelektualcima. Snowden je čak svojedobno tvrdio da ga je pokušala zavesti. Kako glasi njeno ime (prihvaća se i rusko i američki pseudonim)? A evo i slike za pomoć.
ANNA CHAPMAN/ANNA KUŠČJENKO
F) I za kraj pitanja, tko pjeva sljedeću pjesmu, sasvim uvjeren da je stalno pod nadzorom?
ROCKWELL

19) Povežite NBA košarkaše s njihovim osobnim imenima:
a) Aldridge 1) DeMar
b) Carroll 2) LaMarcus
c) DeRozan 3) DeMarcus
d) Jordan 4) DeAndre
e) Cousins 5) DeMarre
A-2, B-5, C-1, D-4, E-3

20) Koji glumac se nalazi pod kostimom medvjeda u ovoj sceni?
NICOLAS CAGE

21) U ovom kultnom mjestu u New Yorku obitavali su mnogi umjetnici - Arthur C. Clarke tamo je napisao ''2001: A Space Odyssey'', Patti Smith i Robert Mapplethorpe tamo su se skrasili u ljubavnom gnijezdu i postali sinonim za progresivni kreativni savez, Allen Ginsberg i Gregory Corso razmjenivali su svoja filozofska i umjetnička razmišljanja, a djevojka Sid Viciousa, Nancy Spungen, pronađena je mrtva upravo tamo. Koje je ime ovog hotela s puno kemije unutar svojih zidova, a kojeg su i opjevali, između ostalih, Dylan, Nico, Leonard Cohen i Jon Bon Jovi?
CHELSEA HOTEL

22) Na Youtubeu postoje 3 videa, odnosno pjesme, s preko 2 milijarde pogleda. Vjerojatno svi pretpostavljate da je Gangnam Style, kao prvi video s preko milijardu gledanja, jedan od njih, no koja su ostala dva? Mala pomoć, obje pjesme su iz 2015. godine.
SEE YOU AGAIN, SORRY

23) U kojem filmu pjevač Tom Waits glumi jednog od psihopata?
SEDAM PSIHOPATA

24) Daniel, Barbara, James Victor, Maite Star i Angelo su Kelly Family. Gomez, Morticia, Pugsley i Wednesday su Adams Family. Kojoj obitelji pripadaju Susan Atkins, Linda Kasabian, Patricia Krenwinkel i Charles 'Tex' Watson?
MANSON FAMILY

25) Tko je autor romana 'Zabiba i kralj' objavljenog 2000. godine koji opisuje spašavanje siromašne Zabibe od strane kralja u srednjovjekovnom Tikritu?
SADDAM HUSSEIN

26) Radnja ove britanske serije vrti se oko jednog stripa čija radnja navodno predviđa buduće događaje. Autor tog stripa je preminuo u umobolnici pod nerazjašnjenim okolnostima, a protagoniste koji su u potrazi za njim progoni tajna organizacija “The Network”. Ime serije je?
UTOPIJA

27) Sto posto ste nekad negdje čuli ove pjesme pa od vas tražimo da imenujete samo izvođača:
A – CRYSTAL WATERS
B – DUKE DUMONT FEAT. A.M.E.
C – SONIC YOUTH
D – LIDIJA BAČIĆ

28) Koje su tri voditeljice vodile 'Gole vijesti' Nove TV? Svaka za bod.
GIANNA APOSTOLSKI, SABINA ČEDIĆ, SUZANA BUNTIĆ

29) Arbanijev bratić je nekidan postao ponosan otac jedne djevojčice koju je nazvao prema rijeci Uni. Iako je Arbani razočaran što ju nije nazvao Drina, obradovalo ga je saznanje da je ipak jedan oskarovac svoju kćer Drenu, također glumicu, tako nazvao inspiriran Andrićevim romanom „Na Drini ćuprija“. Tko je taj poznati glumac?
ROBERT DE NIRO

30) Ova država je jedina na svijetu zabranjivala emitiranje televizije svojim stanovnicima. Prvo službeno emitiranje dogodilo se tek 2.6.1999 povodom 25 godina vladavine kralja te države, Jigme Singye Wangchucka. o kojoj je državi riječ?
BUTAN

31) Koje dvije prijestolnice drže prvo i posljednje mjesto glavnih gradova poredanih po nadmorskoj visini? Odnosno, koji grad je sa svojih približno 3640 m nadmorske visine najviši, a koji s nadmorskom visinom od -28 metara najniži glavni grad?
LA PAZ, BAKU

32) Zađimo malo u književno-filmske vode.
A) Ono što je Karlu Mayu bio Winnetou, Emiliju Salgariju je bio tko?
SANDOKAN
B) J.D. Salinger poslužio je kao inspiracija likovima koje su glumili James Earl Jones i Sean Connery. O koja se dva filma radi?
FIELD OF DREAMS, FINDING FORRESTER

33) Koliko dobro poznajete domovinu? Na temelju prikaza imenujte županiju:
A – VIROVITIČKO - PODRAVSKA
B – KOPRIVNIČKO - KRIŽEVAČKA
C – BJELOVARSKO - BILOGORSKA

34) Hrvatska - Nizozemska '98. Strijelci su Robert Prosinečki, Davor Šuker i:
A) BOUDEWIJN ZENDEN
B) Budevijn Zenden
C) Boudeviin Zenden
D) Budewyn Zenden

35) Kako se po starorimskim običajima nazivalo djelo koje je kršenje religijske čistoće, izraz donekle ekvivalentan islamskom haram?
A) Raptus
B) Antecastitas
C) INCESTUM
D) Corruptus

36) Koja od ovih zemalja je nazvana po vrsti drva?
A) Benin
B) Peru
C) Angola
D) BRAZIL

37) DA-NE: Luis Suarez je osvajač Zlatne lopte?
DA (1960.)

38) DA-NE: Južna Koreja je površinom veća od Sjeverne Koreje?
NE (100.210 KM2 : 120.54 KM2)

39) Prepoznajte osobu po glasu:
A – CHARLIE CHAPLIN
B – STALJIN
C – ADOLF HITLER
D – ANTE PAVELIĆ

40) Odijelo ne čini čovjeka, ali ga čini oku ugodnijim za nas promatrače. Probajte pogoditi koji su poznati modni dizajneri radili kostime za sljedeće filmove:
A – Doručak kod Tiffanyja
GIVENCHY
B – Peti element
JEAN PAUL GAULTIER
C – Marie Antoinette
MANOLO BLAHNIK
D – Američki žigolo
GIORGIO ARMANI

41) Blok teniskih pitanja.
A) Angelique Kerber je, osvojivši Australian i U.S. Open, postala prva žena koja se ne zove Serena Williams, a koja je u posljednjih 9 godina uspjela osvojiti 2 Grand Slam turnira iste sezone. Kojoj tenisačici je prije Serene to posljednjoj pošlo za reketom, 2007. godine?
JUSTINE HENIN
B) Koji tenisač je ove godine napredovao za preko 1000. mjesta na ATP ljestvici, obzirom da je početkom godine bio 1045. igrač svijeta, a sada drži 38. mjesto?
JUAN MARTIN DEL POTRO
C) Ime i prezime kojeg se jazz glazbenika krije u nazivu drugog po veličini teniskog terena na US Openu s kapacitetom od 10200 gledatelja, a koji je do izgradnje Arthur Ashe stadiona 1997. bio centralni teren?
LOUIS ARMSTRONG
D) Uz Hrvatsku (ne računajući današnje finale budući da je pitanje pisano u noći s petka na subotu) koja je jedina reprezentacija koja je osvojila Davis Cup, a da u svojoj povijesti nikad nije izgubila finale? Za mali hint – jedini kup su osvojili 1974. kada se protivnička momčad povukla iz finala u znak protesta.
JUŽNA AFRIKA

42) Ako vam navedemo prava imena, znate li pod kojim su pseudonimima te osobe poznate? Neki su još živi, neki su pokojni a neki možda nisu ni stvarni.
A) Gaj Julije Cezar August Germanik – KALIGULA
B) Agnes Gonxha Bojaxhiu – MAJKA TEREZA
C) Ted Kaczynski – UNABOMBER
D) Choo Yeang Keat – JIMMY CHOO
E) Don Diego de la Vega – ZORRO
F) Dodatno: A kad smo već na temi preimenovanja: najnoviji Disneyev uradak je Moana, kod nas preimenovan u Vaiana. Promjenu naziva filma (a time i junakinje) preuzeli smo od Talijana, koji su Moanu preimenovali zato jer dijeli ime s… kim?
TALIJANSKOM PORNO GLUMICOM (MOANA POZZI)

43) Svi znamo za 'događaj iz Tunguske', no iznad kojeg je ruskog grada 15. veljače 2013. udario meteor što su zabilježili mnogi dash-camovi?
CHELYABINSK

44) Kako se prezivaju prva dva predsjednika SAD-a koji su tu dužnost vršili u samo jednom mandatu? Za svakog po bod.
ADAMS, ADAMS

45) Pod kojim je imenom (što je ujedno i ime filma) poznata fiktivna vrsta vanzemaljaca Yautja?
PREDATOR

46) Preklapanje sporta, povijesti i geografije.
“Hoffenheim je selo, svi mi živimo u __________ , to je grad od 150.000 stanovnika. To je jedini grad koji u Drugom svjetskom ratu nije bio bombardiran. Tu je studirao Winston Churchill, pa su ga poštedjeli.“
Koji grad je spomenuo Andrej Kramarić u svojem nedavnom intervjuu?
HEIDELBERG

47) Kako se zove ovaj viralni trend, započet prošlog mjeseca od srednjoškolaca iz Jacksonvillea, a koji ste teško mogli izbjeći ukoliko imate pristup internetu?
MANNEQUIN CHALLENGE

48) Laura, Mary, Tricia, Diane, Rose, Bernadine, Ashley i Eleanor samo su neka od mnogih ženskih imena u filmu Dominica Sene iz 2000. godine. Ako znamo da ih je 50 i da su sve „djevojke za jednu noć“, o kojem se filmu radi?
GONE IN SIXTY SECONDS

49) „Yeah, that’s her, with the gold. I’ve got to use some Tic Tacs, just in case I start kissing her. You know I’m automatically attracted to beautiful — I just start kissing them. It’s like a magnet. I just kiss. I don’t even wait. And when you’re a star, they let you do it. You can do anything.“ Kojih pet riječi nadopunjuje ovaj citat jedne poznate osobe iz 2005. godine?
GRAB THEM BY THE PUSSY

50) Znamo da je bio specijalni agent FBI-a dok je pomagao šerifovom uredu u Twin Peaksu, bogati WASP-ovac za kojeg se Charlotte udala u Sex i gradu, a znate li kojeg je grada gradonačelnik u satiričnoj seriji koja se emitira od 2011.? Tehnički, u seriji je gradonačelnik dvaju gradova, ali dovoljno će biti navesti jedan, onaj po kojem je serija i dobila ime.
PORTLAND (+ AUSTIN)

51) Ovo je priča kako je jedan Englez pomogao Italiji da osvoji Svjetsko nogometno prvenstvo 2006. Naime, dotični Englez žicao je svog frenda kartu za polufinalnu utakmicu između Italije i Njemačke, i ovaj ga je ubacio smjestivši ga tik do svoje supruge. Talijan je zabio u zadnjoj minuti produžetaka i zabrijao da mu je Englez donio sreću pa ga natjerao da dođe i na finalnu utakmicu noseći istu odjeću. Samo finale više pamtimo po Materazzi - Zidane okršaju, no Italija je dobila i postala svjetski prvak, a naš tajanstveni Talijan zabio treći penal u produžecima. Englez je Noel Gallagher, a Talijan?
ALESSANDRO DEL PIERO

52) Prepoznajte državu po popisu njenih međunarodnih granica:
A) Albanija, Bugarska, Grčka, Kosovo, Srbija – MAKEDONIJA
B) Brazil, Kolumbija, Gvajana, Nizozemska, Trinidad i Tobago – VENEZUELA
C) Guatemala, Mexico – BELIZE
D) Afganistan, Iran, Kazahstan, Uzbekistan – TURKMENISTAN
E) Benin, Burkina Faso, Gana – TOGO

53) Ako bolujete od prijapizma, sigurno vam nije ugodno. Što vas točno boli kad imate prijapizam?
PENIS/KURAC (PRIJAPIZAM - BOLNA, DUGOTRAJNA, ABNORMALNA EREKCIJA NEVEZANA UZ SEKSUALNO UZBUĐENJE)

54) Anagrami:
Braćo, vidite lan! – DANIELA TRBOVIĆ
U beda… GMO hrana – HAMED BANGOURA

55) Koje je sve boje vragova naveo predsjednik Tuđman u govoru o prodaji za Judine škude? Sva tri za jedan bod.
CRNI, ZELENI, ŽUTI

56) Kako se zove knez Primorske Hrvatske, vjerojatno sin Višeslava, koji se tijekom pobune Ljudevita Posavkog borio protiv istog u ime svojih franačkih gospodara? Hint: prva dva slova su vam zicer ako ste svjesni da je ovo pitanje o izdaji.
BORNA

57) Slušaona, pjesma i izvođač za pol boda:
A – JUDAS PRIEST – JUDAS RISING
B – IRON MAIDEN – JUDAS BE MY GUIDE
C – KELLY CLARKSON – JUDAS
D – LADY GAGA – JUDAS
E – THOMPSON – KLETVA KRALJA ZVONIMIRA

58) Dobru karikaturu nije lako napraviti. Evo par primjera nekih domaćih, vrlo poznatih a vi nam samo recite o kojima se radi.
A – GRGA
B – FELIX
C – EURO CINIK
D – NIK TITANIK

59) Ovaj sport sličan odbojci je iznimno popularan u Jugoistočnoj Aziji. Igra se loptom koju se smije dodirnuti samo nogama, koljenom, prsima i glavom. Ime sporta je?
SEPAK TAKRAW/ SIPA/ SEPAK RAGA/TAKRO

60) Nogometni zaljubljenici 11. rujna 2016. neće pamtiti po 15. obljetnici urušavanja Svjetskog trgovinskog centra, niti po prijevremenim izborima u Hrvatskoj, već po tome što su se po prvi put u povijesti u drugoligaškom rangu susrele dvije momčadi koje u svojim vitrinama imaju naslov prvaka Europe. Takvima neće biti nikakav problem navesti te dvije ekipe.
ASTON VILLA I NOTTINGHAM FORREST

61) Slikovne asocijacije
a – https://postimg.org/image/6suz8mvqz/
BIŽUTERIJA
b – https://postimg.org/image/6ingpah4r/
50 NIJANSI SIVE
c – https://postimg.org/image/l34jk4c3f/
KOSOVO JE SRCE SRBIJE
d – https://postimg.org/image/4gmzb1j5n/
DRENOVA

62) Kojem su poznatom akcijskom glumcu ovo prve četiri uloge zabilježene na IMDB-u?
JEAN-CLAUDE VAN DAMME

63) U Švicarskoj se zovu fleischvogel, u Rusiji i Ukrajini golubtci, Brazilci ih zovu charuto dok ih Nizozemci zovu vogeltjes zonder kop. Mi ih poznajemo kao?
SARME


Čitava tema:

 RSS obavjest o temi

powered by my little forum