Velika nagrada Centralnog komiteta - Pitanja i odgovori

od Ivan Pavao Dugi, Tuesday 28 November 2017, 05:48 (pred 661 dana)

ZAGRIJAVANJE
1) Za otvaranje kviza dajemo vam dva nimalo teška rebusa. Da se pokrenu sive stanice...
A – Rebus
B – Rebus

ZVONKA RADOST
2) Kako se zove pjevač Linkin Parka koji se ubio ranije ove godine zbog depresije, pretežito uzrokovane samoubojstvom svom velikog prijatelja, pjevača Soundgardena i Audioslavea? Tražimo obojicu...
3) Povezana slušaona u kojoj ćemo naznačiti što se traži za svaku pjesmu!
A – Izvođač
B – Pjesma
C – Pjesma
D – Izvođač
E – Izvođač
F – Film
Dodatno: Koji pojam povezuje sve ove odgovore?
4) Lady Gaga je 2009. godine odlučila ofarbati kosu iz crne u plavo. Zašto? Zato jer ju je novinar zamijenio za jednu pjevačicu, tada očito poznatiju. Na koga je to mislio nesretni novinar, ako kažemo da ime njenog albuma iz 2006. godine upravo ima crnu boju u svom nazivu.
5) Eurosong iliti Freakshow slušaona! Bez brige, tražimo samo ime države. A pjesme su čak donekle i dobre...
A – Država
B – Država
C – Država
6) Na HTV-u je prošle godine startala emisija koja promovira KVALITETNU hrvatsku muziku u kojoj su mlade nade naše estrade pjevale obrade najvećih hrvatskih hitova. Kako se zove emisija kojoj je jučer u večernjim satima počela druga sezona?

7) Koji naslov dijele roman Harukija Murakamija i pjesma The Beatlesa, često spominjana u samom romanu? Knjiga je doživjela i filmsku adaptaciju 2010. godine, pod istim naslovom.
8) Koje je ime dano srednjovjekovnom rukopisu napisanom na latinskom jeziku koji se sastoji od 254 pjesme i dramskih djela? Rukopis je otkriven 1803. godine u Bavarskoj, u samostanskoj knjižnici u Benediktbeurenu. Teme koje su prisutne u rukopisu variraju od ljubavnih pjesama do satire i kritike katoličke crkve, a široj javnosti poznata je scenska adaptacija 24 pjesme iz rukopisa u obliku kantate.

PRVA PAUZA
9) Napravimo laganu pauzu od “ozbiljnih“ pitanja. Opustite se uz dva anagrama, također ne pretjerano teška. Naime, za ove dvije osobe, svi u ovoj prostoriji su čuli...
KURAC BITNO
NUDILI VAM TRIP

LOPTANJE
10) Svjedočili smo kakvom je teškom mukom Hrvatska prošla na svoje deseto veliko natjecanje otkako je državne samostalnosti. Međutim, za dvije reprezentacije Rusija će ponuditi premijeran nastup na Svjetskom prvenstvu. Dajemo jedan bod za obje nacije koje će se u lipnju ponositi svojim nogometašima ili ih sočno vrijeđati.
11) Ostanimo u nogometu, tko je jedini igrač Hrvatske koji je odigrao svih 1080 minuta u kvalifikacijama za SP?
12) Ako ste negdje ubrali da hrvatska košarkaška reprezentacija ima novog izbornika, bravo za vas. Ako niste, sad znate. Recite nam, koju sada momčad vodi stari izbornik (Aco Petrović) te tko je novi izbornik Hrvatske, bivši pomoćnik onog starog?
13) Pogledajmo! Koji je igrač u siječnju 2016. godine oborio negativni rekord u provedenom vremenu na terenu u jednoj utakmici u povijesti NBA lige? Preznojio se odigravši pune 0.2 sekunde, a trener je za njega imao jedan specifični zadatak.
14) Ali, nije to sramota. Sramota je kad padneš na dopinškom testu, a upravo se to dogodilo LaShawnu Merittu, trostrukom olimpijskom pobjedniku u atletici. No, pad na dopingu i nije neka vijest u današnjem svijetu, no ako znate zašto je Meritt pao, odnosno koje je sredstvo uzimao, onda ćete pomisliti „wow, pa to je ipak velika stvar“.
15) Ove godine po prvi puta se u Milanu održao teniski turnir na kojima je nastupilo osam trenutno najtalentiranijih igrača (7 najbolje plasiranih + 1 pozivnica). Osvojio ga je Hyeon Chung, Borna Ćorić je otkazao susret za treće mjesto jer je, navodno, bio ozlijeđen, a turnir se igrao po novim pravilima prema kojima, recimo, nema linijskih sudaca jer se kompjuter sam oglašava kad je loptica u autu. No, nebitno, od vas tražimo da ime tog turnira?
16) Sportaši općenito na sebe vole lijepiti svakojake tetovaže pa evo slike trojice 'Rvata,a vi nam recite kojih.
A – Nogometaš
B – Nogometaš
C – Nogometaš
Dodatno: Ovo je ruka jednog stranog nogometaša. Probajte otkriti kojega: Nogometaš
17) Sergej Rutenka, David Baruffet i Tomas Svensson rukometnu Ligu prvaka osvajali su šest puta, a mi vas pitamo tko je rekorder s jednim trofejem više?
18) S ovime polako prelazimo u kategoriju filma, ali nema veze. Brad Pitt je generalni menadžer kluba, a Jonah Hill je matematički genijalac koji mu pomaže da s najmanjim budžetom složi pobjedničku ekipu. Imali su rekordni niz od 20 uzastopnih pobjeda, ali na kraju nije bilo happy enda jer nisu postali prvaci MLB-a. Film se zove Moneyball, a klub?
19) Koji nogometaš je osvajač ovogodišnje Golden Boy award, nagrade za najboljeg mladog nogometaša ispod 21 godine? Kako ne biste morali previše razmišljati, recimo da su Rashford i Dembele završili iza njega u poretku...
20) Otkad je stupio u UFC-ov oktogon, Connor McGregor ostvario je fantastičan score od 9 pobjeda i 1 poraza. Kako se zove američki borac koji mu je nanio jedini poraz u UFC-karijeri? Brat traženog borca je višestruki izazivač u velter i srednjoj kategoriji, također i rekreativni biatlonac te veliki zagovaratelj legalizacije marihuane?
21) Nico Rosberg je zapanjio svijet F1 kad je najavio odlazak iz F1 nakon osvajanja prvenstva prošle godine. Tko je zadnji vozač prije njega koji je otišao iz F1 nakon osvajanja prvenstva? Bilo je to 1993.godine, a dotični je vozio za Williams.

DRUGA PAUZA
22) Jeste li riješili prve anagrame? Ako jeste, evo vam još dva, ova su malo teža, a radi se o hrvatskim državljanima poznatima unutar granica Lijepe naše.
ZLOSREĆKA VRHOVNIKA
TKALAC GUZONJA

UMJETNIČKO-ZNANSTVENI KUTAK
23) Koji je naziv za trenje nastalo pri strujanju fluida (tekućine ili plina) zbog različite brzine gibanja njegovih slojeva? Uzrok tome su međumolekulske kohezijske sile u fluidu i adhezijske sile između fluida i krutoga tijela kroz koje se strujanje odvija. Zvuči jako stručno, ali svi znamo za taj pojam...
24) Kako glasi ime prefiksa koji označava 1018? Za pomoć, zvuči isto kao i ono što radi pobjednik Rijeka pub kviza.
25) Za ovo pitanje potrebno je znanje geografije i kemije. Napišite pomoću kojih kemijskih elemenata možemo napisati glavne gradove slijedećih država. Napomena: za svaki grad vam treba 4 elementa i niti jedan se ne ponavlja.
Kenija
Bahami
26) Dihidrogen monoksid je sveprisutni spoj koji je još uvijek korišten kao otapalo u industriji i kao rashlađivač, između ostalog koristi se i za sredstvo za gašenje požara, može ga se naći i u junk-foodu, recimo u hamburgerima, a koristi ga se i u nuklearnim elektranama. To je sve usprkos tome što je većinska komponenta kiselih kiša, pridonosi efektu staklenika, pospješuje hrđanje i koroziju, može izazvati ozbiljne opekotine, a pronađen je čak i u resekcijama ljudskih tumora. Pod kojim je imenom puno poznatiji ovaj spoj?
27) Koja biljka penjačica, u narodu ponekad i zvana bljušt, latinskog naziva Humulus lupulus spada u rod Cannabaceae (konopljovke, čiji je predstavnik i dobro nam poznata marihuana), niče u proljeće, a bez njenih cvjetnih šišarki velikom dijelu od nas bi kviz(ir)anje bilo nezamislivo?
28) Kako se zove slika talijanskog umjetnika Leonarda da Vincija, koja je prodana ovog mjeseca u New Yorku na dražbi u kući Christie's za rekordnih 450,3 milijuna dolara? Reći ćemo da je sada već bivši vlasnik slike bio Dimitrij Ribolovljev koji vam je možda poznat kao vlasnik nogometnog kluba Monaco...
29) Ima li života u svemiru? Oduvijek pitanje koje je mučilo mnoge znanstvenike i mislioce, a neki od planeta s potencijalom za život nam i nisu tako daleki. Proxima B je jedan od takvih planeta, najbliži Zemlji s udaljenosti od 'samo' 4,2 svjetlosne godine. Vi nama recite kojem zvjezdanom sustavu pripada.
30) U čast novog nastavka Thora koji je nedavno izašao (il što god :P), jedna fantasy slušaona inspirirana nordijskom mitologijom. Prepoznaj izvođača:
A – Izvođač
B – Izvođač
31) BANDA BULAZNI BEDASTOĆE. Kako se zove ova glasovna figura iskorištena u naslovu ove kategorije?
32) Dva kratka apsurdna pitanja za po bod svako:
Koja dva lika čekaju Godota?
Tko slaže stolice?
33) Koji je naslov romana koji je Francisu Fordu Coppoli poslužio kao predložak za snimanje Apokalipse danas?
34) Spojite filozofa s njegovim djelom.
Gottlob Frege - O smislu i značenju
Francis Bacon - Novi Organon
John Stuart Mill - Utilitarizam
Thomas Hobbes – Levijatan

TREĆA PAUZA
35) Točno-netočno pitalice
2006. godine netko je na eBay-u pokušao prodati Novi Zeland. Cijena je dosegnula čak 3.000,00 dolara dok eBay nije skužio što se događa i prekinuo nadmetanje.
Cherophobia je strah od zabave?
Ljudska slina ima točku vrelišta 5 puta veću od obične vode.
36) Kako se zove bolja polovica Donalda Ducka/Paško Patka? Priznajemo i hrvatski i engleski naziv.

PUT OKO SVIJETA
37) Navedite nam jedinu američku saveznu državu koja na svojoj zastavi i dalje sadrži Union Jack (zastavu UK-a)?
38) U kojoj državi po zakonu predsjednik mora biti kršćanin, premijer sunitski musliman, a predsjednik sabora šijitski musliman?
39) Kratko, koji je jedini semitski jezik koji se piše latinicom?
40) Ovaj se hrvatski grad potpuno neopravdano hvali da ima druge najveće zidine na svijetu nakon kineskog zida. Iako ove gluposti puše naivni turisti, najdulji iza kineskog je indijski od 36 kilometara, dok ova hrvatska verzija ima pišljivih 5,5 kilometara. O kojem se našem gradu radi?
41) Još jedno kratko, što je Bolivija izgubila 1883. godine, a Etiopija 1991. godine?
42) Kako se zvao arapski narod koji je živio na Bliskom Istoku, najpoznatiji po tome što su izgradili Petru u današnjem Jordanu, a pretpostavka je da je to bio glavni grad njihovog kraljevstva koje je trajalo od 4. stoljeća prije Krista sve do 106. godine poslije Krista kada su to područje osvojili Rimljani?
43) U kojem se naselju na jugoistočnoj obali Istre nalazi natpis iz 11. stoljeća koji je uz Valunsku ploču i Krčki natpis najstariji sačuvani natpis na hrvatskom jeziku? Na njemu je prikazan ilirsko-rimski bog Silvan, bog flore i faune, a dio natpisa ide: SE E PIS'L S... ili OVO JE PISAO S...
44) Po kojem se znanstveniku naziva sloj između zemljine kore i zemljinog plašta?
45) U kojim su zemljama prije uvođenja eura bile službene slijedeće valute:
Gulden
Eskudo
Drahma
Šiling
46) Na temelju zastave odgonetnite o kojim se državama radi.
A – Država
B – Država
C – Država
D – Država

ČETVRTA PAUZA
47) Nedavno je na Instagramu Slađana Petrušić zvana Slađa (ex. Noćna mora) objavila selfie s jednim poznatim HTV-ovim voditeljem te tako obznanila svekolikoj javnosti njihovu vezu? Tko je taj (ne)sretnik?
48) USKOK je nedavno uhitio sutkinju Trgovačkog suda Vesnu Malenicu i stečajnog upravitelja Peru Hrkaća zbog opravdanih sumnji u počinjenje niza kaznenih djela zlouporaba položaja i izvlačenja novca. Jedna od inkriminacija odnosi se na postupke tijekom stečaja tvrtke Amfora Maris, a vlasnik koje je promptno uhićen. O kojem poduzetniku s ovih prostora se radi ako znamo da je javnosti poznatiji po određenim radnjama koje nisu vezane za poslovne vode?
49) Kako se zove supruga najpoštenijeg Hrvata? Kojeg, pitate se. Pa, Ivice Todorića.
Vesna
Jasna
Jelena
Marija

EKRANI
50) Kratko i jasno, prema tonskom zapisu uvodne špice, prepoznaj o kojoj se seriji radi:
A – Serija
B – Serija
C – Serija
D – Serija
51) Po kacigi koju nose, prepoznaj o kojim se likovima radi.
A – Lik
B – Lik
C – Lik
52) Za koji je svoj film Stanley Kubrick jedini put nominiran za Zlatnu malinu?
53) Ako ne znate odgovor na ova pitanja, nemate se prava zvati filmskim connoisseurom. Mi vama filmove, vi nama glumca/glumicu koji ih povezuju.
Speed, Miss Congeniality, The Blind Side, The Proposal
Toy Story 3, Apollo 13, Bridge of Spies, The Polar Express
Suicide Squad, Eat Pray Love, The Help, Beautiful Creatures
The Princess and the Frog, Selma, The Color Purple, Bee Movie
54) Napišite “vrhunske“ hrvatske prijevode ovih američkih filmova.
The Hurt Locker
Law Abiding Citizen
White Men Can't Jump
55) OK, skroz desno je Ida Prester, a u sredini je Iva Šulentić, a tko je ovaj lik lijevo? Nakon TV-a prešao je u radijske voditelje, bio je član show Plesa na zvijezdama, možda vas ta slika prisjeti...

ZADNJA PAUZA
56) Prema slikama prepoznajte mahunarke:
A – Mahunarka
B – Mahunarka
57) Pogledajmo! Kaže Wiki da ovaj gospodin, inače Latvijac, ima raspon glasa od pet oktava. Od 2005. probio se na azijsko tržište, ali poznatiji je po kostimima za nastupe koje izrađuje sam te po zaista unikatnom glazbenom izričaju, a socijalne mreže krcate su ga kad treba opisati što vam mozak radi kada treba učiti, raditi ili spavati. Bedastoće, jer to je upravo što u tom klipu radi Vitaly Vladasovich Grachov, umjetnički poznatiji kao...

Odgovori

ZAGRIJAVANJE
1) Za otvaranje kviza dajemo vam dva nimalo teška rebusa. Da se pokrenu sive stanice...
A – RENESANSA
B – HOMEOPATIJA

ZVONKA RADOST
2) Kako se zove pjevač Linkin Parka koji se ubio ranije ove godine zbog depresije, pretežito uzrokovane samoubojstvom svom velikog prijatelja, pjevača Soundgardena i Audioslavea? Tražimo obojicu... chester BENNINGTON, chris CORNELL
3) Povezana slušaona u kojoj ćemo naznačiti što se traži za svaku pjesmu!
A – ONE DIRECTION
B – SHE'S THE ONE
C – TWO PRINCES
D – THREE DOORS DOWN
E – MAROON 5
F – 8 MILE
Dodatno: Koji pojam povezuje sve ove odgovore? FIBONACCIjev niz
4) Lady Gaga je 2009. godine odlučila ofarbati kosu iz crne u plavo. Zašto? Zato jer ju je novinar zamijenio za jednu pjevačicu, tada očito poznatiju. Na koga je to mislio nesretni novinar, ako kažemo da ime njenog albuma iz 2006. godine upravo ima crnu boju u svom nazivu. amy WINEHOUSE
5) Eurosong iliti Freakshow slušaona! Bez brige, tražimo samo ime države. A pjesme su čak donekle i dobre...
A – TURSKA
B – PORTUGAL
C – ŠVEDSKA
6) Na HTV-u je prošle godine startala emisija koja promovira KVALITETNU hrvatsku muziku u kojoj su mlade nade naše estrade pjevale obrade najvećih hrvatskih hitova. Kako se zove emisija kojoj je jučer u večernjim satima počela druga sezona? A STRANA

7) Koji naslov dijele roman Harukija Murakamija i pjesma The Beatlesa, često spominjana u samom romanu? Knjiga je doživjela i filmsku adaptaciju 2010. godine, pod istim naslovom. NORWEGIAN WOOD
8) Koje je ime dano srednjovjekovnom rukopisu napisanom na latinskom jeziku koji se sastoji od 254 pjesme i dramskih djela? Rukopis je otkriven 1803. godine u Bavarskoj, u samostanskoj knjižnici u Benediktbeurenu. Teme koje su prisutne u rukopisu variraju od ljubavnih pjesama do satire i kritike katoličke crkve, a široj javnosti poznata je scenska adaptacija 24 pjesme iz rukopisa u obliku kantate. CARMINA BURANA

PRVA PAUZA
9) Napravimo laganu pauzu od “ozbiljnih“ pitanja. Opustite se uz dva anagrama, također ne pretjerano teška. Naime, za ove dvije osobe, svi u ovoj prostoriji su čuli...
KURAC BITNO - KURT COBAIN
NUDILI VAM TRIP - VLADIMIR PUTIN

LOPTANJE
10) Svjedočili smo kakvom je teškom mukom Hrvatska prošla na svoje deseto veliko natjecanje otkako je državne samostalnosti. Međutim, za dvije reprezentacije Rusija će ponuditi premijeran nastup na Svjetskom prvenstvu. Dajemo jedan bod za obje nacije koje će se u lipnju ponositi svojim nogometašima ili ih sočno vrijeđati. ISLAND, PANAMA
11) Ostanimo u nogometu, tko je jedini igrač Hrvatske koji je odigrao svih 1080 minuta u kvalifikacijama za SP? domagoj VIDA
12) Ako ste negdje ubrali da hrvatska košarkaška reprezentacija ima novog izbornika, bravo za vas. Ako niste, sad znate. Recite nam, koju sada momčad vodi stari izbornik (Aco Petrović) te tko je novi izbornik Hrvatske, bivši pomoćnik onog starog? BRAZIL, ivica SKELIN
13) Pogledajmo! Koji je igrač u siječnju 2016. godine oborio negativni rekord u provedenom vremenu na terenu u jednoj utakmici u povijesti NBA lige? Preznojio se odigravši pune 0.2 sekunde, a trener je za njega imao jedan specifični zadatak. boban MARJANOVIĆ
14) Ali, nije to sramota. Sramota je kad padneš na dopinškom testu, a upravo se to dogodilo LaShawnu Merittu, trostrukom olimpijskom pobjedniku u atletici. No, pad na dopingu i nije neka vijest u današnjem svijetu, no ako znate zašto je Meritt pao, odnosno koje je sredstvo uzimao, onda ćete pomisliti „wow, pa to je ipak velika stvar“. sredstvo za POVEĆANJE PENISA
15) Ove godine po prvi puta se u Milanu održao teniski turnir na kojima je nastupilo osam trenutno najtalentiranijih igrača (7 najbolje plasiranih + 1 pozivnica). Osvojio ga je Hyeon Chung, Borna Ćorić je otkazao susret za treće mjesto jer je, navodno, bio ozlijeđen, a turnir se igrao po novim pravilima prema kojima, recimo, nema linijskih sudaca jer se kompjuter sam oglašava kad je loptica u autu. No, nebitno, od vas tražimo da ime tog turnira? NEXT GEN turnir
16) Sportaši općenito na sebe vole lijepiti svakojake tetovaže pa evo slike trojice 'Rvata,a vi nam recite kojih.
A – ivan RAKITIĆ
B – mario MANDŽUKIĆ
C – vedran ĆORLUKA
Dodatno: Ovo je ruka jednog stranog nogometaša. Probajte otkriti kojega: sergio RAMOS
17) Sergej Rutenka, David Baruffet i Tomas Svensson rukometnu Ligu prvaka osvajali su šest puta, a mi vas pitamo tko je rekorder s jednim trofejem više? andrei ŠEPKIN
18) S ovime polako prelazimo u kategoriju filma, ali nema veze. Brad Pitt je generalni menadžer kluba, a Jonah Hill je matematički genijalac koji mu pomaže da s najmanjim budžetom složi pobjedničku ekipu. Imali su rekordni niz od 20 uzastopnih pobjeda, ali na kraju nije bilo happy enda jer nisu postali prvaci MLB-a. Film se zove Moneyball, a klub? OAKLAND ATHLETICS
19) Koji nogometaš je osvajač ovogodišnje Golden Boy award, nagrade za najboljeg mladog nogometaša ispod 21 godine? Kako ne biste morali previše razmišljati, recimo da su Rashford i Dembele završili iza njega u poretku... kylian MBAPPE
20) Otkad je stupio u UFC-ov oktogon, Connor McGregor ostvario je fantastičan score od 9 pobjeda i 1 poraza. Kako se zove američki borac koji mu je nanio jedini poraz u UFC-karijeri? Brat traženog borca je višestruki izazivač u velter i srednjoj kategoriji, također i rekreativni biatlonac te veliki zagovaratelj legalizacije marihuane? nate DIAZ
21) Nico Rosberg je zapanjio svijet F1 kad je najavio odlazak iz F1 nakon osvajanja prvenstva prošle godine. Tko je zadnji vozač prije njega koji je otišao iz F1 nakon osvajanja prvenstva? Bilo je to 1993.godine, a dotični je vozio za Williams. alain PROST

DRUGA PAUZA
22) Jeste li riješili prve anagrame? Ako jeste, evo vam još dva, ova su malo teža, a radi se o hrvatskim državljanima poznatima unutar granica Lijepe naše.
ZLOSREĆKA VRHOVNIKA - HLOVERKA NOVAK-SRZIĆ
TKALAC GUZONJA - ZLATKO CANJUGA

UMJETNIČKO-ZNANSTVENI KUTAK
23) Koji je naziv za trenje nastalo pri strujanju fluida (tekućine ili plina) zbog različite brzine gibanja njegovih slojeva? Uzrok tome su međumolekulske kohezijske sile u fluidu i adhezijske sile između fluida i krutoga tijela kroz koje se strujanje odvija. Zvuči jako stručno, ali svi znamo za taj pojam... VISKOZNOST
24) Kako glasi ime prefiksa koji označava 1018? Za pomoć, zvuči isto kao i ono što radi pobjednik Rijeka pub kviza. EKSA
25) Za ovo pitanje potrebno je znanje geografije i kemije. Napišite pomoću kojih kemijskih elemenata možemo napisati glavne gradove slijedećih država. Napomena: za svaki grad vam treba 4 elementa i niti jedan se ne ponavlja.
Kenija - NATRIJ, IRIDIJ, KISIK, BIZMUT (nairobi)
Bahami - DUŠIK, ARSEN, SUMPOR, ZLATO (nassau)
26) Dihidrogen monoksid je sveprisutni spoj koji je još uvijek korišten kao otapalo u industriji i kao rashlađivač, između ostalog koristi se i za sredstvo za gašenje požara, može ga se naći i u junk-foodu, recimo u hamburgerima, a koristi ga se i u nuklearnim elektranama. To je sve usprkos tome što je većinska komponenta kiselih kiša, pridonosi efektu staklenika, pospješuje hrđanje i koroziju, može izazvati ozbiljne opekotine, a pronađen je čak i u resekcijama ljudskih tumora. Pod kojim je imenom puno poznatiji ovaj spoj? VODA
27) Koja biljka penjačica, u narodu ponekad i zvana bljušt, latinskog naziva Humulus lupulus spada u rod Cannabaceae (konopljovke, čiji je predstavnik i dobro nam poznata marihuana), niče u proljeće, a bez njenih cvjetnih šišarki velikom dijelu od nas bi kviz(ir)anje bilo nezamislivo? HMELJ
28) Kako se zove slika talijanskog umjetnika Leonarda da Vincija, koja je prodana ovog mjeseca u New Yorku na dražbi u kući Christie's za rekordnih 450,3 milijuna dolara? Reći ćemo da je sada već bivši vlasnik slike bio Dimitrij Ribolovljev koji vam je možda poznat kao vlasnik nogometnog kluba Monaco... SPASITELJ SVIJETA / SALVATOR MUNDI
29) Ima li života u svemiru? Oduvijek pitanje koje je mučilo mnoge znanstvenike i mislioce, a neki od planeta s potencijalom za život nam i nisu tako daleki. Proxima B je jedan od takvih planeta, najbliži Zemlji s udaljenosti od 'samo' 4,2 svjetlosne godine. Vi nama recite kojem zvjezdanom sustavu pripada. ALPHA CENTAURI
30) U čast novog nastavka Thora koji je nedavno izašao (il što god :P), jedna fantasy slušaona inspirirana nordijskom mitologijom. Prepoznaj izvođača:
A – richard WAGNER
B – LED ZEPPELIN
31) BANDA BULAZNI BEDASTOĆE. Kako se zove ova glasovna figura iskorištena u naslovu ove kategorije? ALITERACIJA
32) Dva kratka apsurdna pitanja za po bod svako:
Koja dva lika čekaju Godota? VLADIMIR I ESTRAGON
Tko slaže stolice? STARI I STARA
33) Koji je naslov romana koji je Francisu Fordu Coppoli poslužio kao predložak za snimanje Apokalipse danas? SRCE TAME
34) Spojite filozofa s njegovim djelom.
Gottlob Frege - O smislu i značenju
Francis Bacon - Novi Organon
John Stuart Mill - Utilitarizam
Thomas Hobbes – Levijatan

TREĆA PAUZA
35) Točno-netočno pitalice
2006. godine netko je na eBay-u pokušao prodati Novi Zeland. Cijena je dosegnula čak 3.000,00 dolara dok eBay nije skužio što se događa i prekinuo nadmetanje. TOČNO
Cherophobia je strah od zabave? TOČNO
Ljudska slina ima točku vrelišta 5 puta veću od obične vode. NETOČNO
36) Kako se zove bolja polovica Donalda Ducka/Paško Patka? Priznajemo i hrvatski i engleski naziv. DAISY/VLATKA

PUT OKO SVIJETA
37) Navedite nam jedinu američku saveznu državu koja na svojoj zastavi i dalje sadrži Union Jack (zastavu UK-a)? HAVAJI
38) U kojoj državi po zakonu predsjednik mora biti kršćanin, premijer sunitski musliman, a predsjednik sabora šijitski musliman? LIBANON
39) Kratko, koji je jedini semitski jezik koji se piše latinicom? MALTEŠKI
40) Ovaj se hrvatski grad potpuno neopravdano hvali da ima druge najveće zidine na svijetu nakon kineskog zida. Iako ove gluposti puše naivni turisti, najdulji iza kineskog je indijski od 36 kilometara, dok ova hrvatska verzija ima pišljivih 5,5 kilometara. O kojem se našem gradu radi? STON
41) Još jedno kratko, što je Bolivija izgubila 1883. godine, a Etiopija 1991. godine? IZLAZ NA MORE
42) Kako se zvao arapski narod koji je živio na Bliskom Istoku, najpoznatiji po tome što su izgradili Petru u današnjem Jordanu, a pretpostavka je da je to bio glavni grad njihovog kraljevstva koje je trajalo od 4. stoljeća prije Krista sve do 106. godine poslije Krista kada su to područje osvojili Rimljani? NABATEJCI
43) U kojem se naselju na jugoistočnoj obali Istre nalazi natpis iz 11. stoljeća koji je uz Valunsku ploču i Krčki natpis najstariji sačuvani natpis na hrvatskom jeziku? Na njemu je prikazan ilirsko-rimski bog Silvan, bog flore i faune, a dio natpisa ide: SE E PIS'L S... ili OVO JE PISAO S... PLOMIN
44) Po kojem se znanstveniku naziva sloj između zemljine kore i zemljinog plašta? andrija MOHOROVIČIĆ
45) U kojim su zemljama prije uvođenja eura bile službene slijedeće valute:
Gulden - NIZOZEMSKA
Eskudo - PORTUGAL
Drahma - GRČKA
Šiling - AUSTRIJA
46) Na temelju zastave odgonetnite o kojim se državama radi.
A – SURINAM
B – KIRGISTAN
C – CENTRALNOAFRIČKA REPUBLIKA
D – VANUATU

ČETVRTA PAUZA
47) Nedavno je na Instagramu Slađana Petrušić zvana Slađa (ex. Noćna mora) objavila selfie s jednim poznatim HTV-ovim voditeljem te tako obznanila svekolikoj javnosti njihovu vezu? Tko je taj (ne)sretnik? petar VLAHOV
48) USKOK je nedavno uhitio sutkinju Trgovačkog suda Vesnu Malenicu i stečajnog upravitelja Peru Hrkaća zbog opravdanih sumnji u počinjenje niza kaznenih djela zlouporaba položaja i izvlačenja novca. Jedna od inkriminacija odnosi se na postupke tijekom stečaja tvrtke Amfora Maris, a vlasnik koje je promptno uhićen. O kojem poduzetniku s ovih prostora se radi ako znamo da je javnosti poznatiji po određenim radnjama koje nisu vezane za poslovne vode? milan LUČIĆ
49) Kako se zove supruga najpoštenijeg Hrvata? Kojeg, pitate se. Pa, Ivice Todorića. A) VESNA
Vesna
Jasna
Jelena
Marija

EKRANI
50) Kratko i jasno, prema tonskom zapisu uvodne špice, prepoznaj o kojoj se seriji radi:
A – SONS OF ANARCHY
B – the WIRE
C – STRANGER THINGS
D – GOSSIP GIRL
51) Po kacigi koju nose, prepoznaj o kojim se likovima radi.
A – MAGNETO / erik LEHNSHERR
B – MAXIMUS decimus meridius
C – SAURON
52) Za koji je svoj film Stanley Kubrick jedini put nominiran za Zlatnu malinu? ISIJAVANJE / the SHINING
53) Ako ne znate odgovor na ova pitanja, nemate se prava zvati filmskim connoisseurom. Mi vama filmove, vi nama glumca/glumicu koji ih povezuju.
Speed, Miss Congeniality, The Blind Side, The Proposal - sandra BULLOCK
Toy Story 3, Apollo 13, Bridge of Spies, The Polar Express - tom HANKS
Suicide Squad, Eat Pray Love, The Help, Beautiful Creatures - ) viola DAVIS
The Princess and the Frog, Selma, The Color Purple, Bee Movie - OPRAH / WINFREY
54) Napišite “vrhunske“ hrvatske prijevode ovih američkih filmova.
The Hurt Locker - NAREDNIK JAMES
Law Abiding Citizen - GRAĐANIN OPASNIH NAMJERA
White Men Can't Jump - VELIKI HAKLERI
55) OK, skroz desno je Ida Prester, a u sredini je Iva Šulentić, a tko je ovaj lik lijevo? Nakon TV-a prešao je u radijske voditelje, bio je član show Plesa na zvijezdama, možda vas ta slika prisjeti... frano DOMITROVIĆ

ZADNJA PAUZA
56) Prema slikama prepoznajte mahunarke:
A – BOB
B – MUNGO grah
57) Pogledajmo! Kaže Wiki da ovaj gospodin, inače Latvijac, ima raspon glasa od pet oktava. Od 2005. probio se na azijsko tržište, ali poznatiji je po kostimima za nastupe koje izrađuje sam te po zaista unikatnom glazbenom izričaju, a socijalne mreže krcate su ga kad treba opisati što vam mozak radi kada treba učiti, raditi ili spavati. Bedastoće, jer to je upravo što u tom klipu radi Vitaly Vladasovich Grachov, umjetnički poznatiji kao... VITAS


Čitava tema:

 RSS obavjest o temi

powered by my little forum