Kviz 18.03. - pitanja i odgovori!

od Riba @, Monday 19 March 2012, 13:24 (pred 3040 dana)

Evo ih!

Knjževnost

1. " Mene zanima samo besmislica; jedino to nema nikakva praktičnog značenja.", zabilježio je 30-ih godina svoj stvaralački credo, sovjetski avangardni pisac, pjesnik i dramatičar, široj javnosti poznatiji pod pseudonimom Harms.
Za 1 bod vas pitamo kako glasi njegovo puno ime i prezime?
Za dodatni bod navedite naslov jedne od njegovih zbirki prevedene na hrvatski.

1a - Daniil Ivanovič Juvačov
1b - Sasvim obične besmislice ili Pomalo neobični slučajevi

2. "On je licemjer, elitist i pariški snob. Njegov roman je mediokritetski kao i njegova karijera u marketingu," piše na omotu svih izdanja ovog romana čiji naslov varira od države do države, ovisno o tržišnoj cijeni knjige.
Za 1 bod navedite ime i prezime ovog licemjera, elitista i pariškog snoba. Za dodatni bod recite nam naslov-cijenu (u kunama) ovoga romana u Hrvatskoj.

2a - Frédéric Beigbeder
2b - 129,90 kn

3. Tko je bijesan u velikom viteškom epu Ludovica Ariosta? (1 bod)

3 Orlando

4. Vjerujemo da je većina prisutnih u četvrtom ili petom razredu osnovne škole, u jednom dahu i s nemalim uzbuđenjem proživljavala avanture Nemčeka, Boke, Čokanoša i ostalih „Junaka Pavlove ulice.“
Za 1 bod, sjećate li se kako se zvao vođa „ Crvenokošuljaša“ i glavni negativac ove priče?
Za još pola boda znate li u kojem je gradu 1952. godine umro Ferenc Molnar, autor ovog romana?

4a - Feri Ač (Acs)
4b - New York

5. "Što je pljačka banke u usporedbi s osnivanjem banke?" Ovaj slogan koji se odlično uklapa u eru financijskih balona, bonitetnih agencija, investicijskih banaka i sveopće recesije izgovara lik „razbojnika i džentlmena“ iz „Opere za tri groša“ slavnog Bertolda Brechta.
Za 1 bod navedite kako se zove lik koji izgovara navedeni slogan. Za dodatnih pola boda navedite koje je godine premijerno izvedena „ Opera za tri goša“, ako znamo da je to bila godina koja je prethodila godini sloma Wall Streeta i početku velike depresije.

5a - Macheath, odnosno Mackie Nož
5b - 1928

Film

FILM/TV

1. U popularnoj Pink Panther seriji filmova lik nespretnog inspektora Clouseaua je tumačio fenomenalni Peter Sellers. Za 1 bod, kako se zove glumac koji je utjelovio lik njegovog pomoćnika i čestog napadača Catoa? Za dodatnih 1/2 boda navedite naziv vozila koji je Clouseau koristio u filmu "Osveta Pink Panthera".

1. Burt (Herbert) Kwouk
Citroen 2CV "Silver Hornet" (Srebrni stršljen)

2. Za 1 bod, kako se zove tv film iz 1971. godine u kojem poslovnog čovjeka koji putuje na sastanak na cesti terorizira vozač kamiona? Za dodatnih 1/2 boda navedite tko je režirao taj film?

2. The Duel (Dvoboj)
Steven Spielberg

3. Za 1 bod, navedite imena i prezimena likova koje su u kultnoj britanskoj tv seriji „Bottom“ (u nas prevedene kao „Šljam“) odigrali Rik Mayall i Adrian Edmondson? Za dodatnih 1/2 boda vas pitamo kojem dijelu Londona se nalazi stan u kojem dvojac živi?

3. Richard "Richie" Richard
Edward "Eddie" Elizabeth Hitler
Hammersmith

4. Za 1 bod, tražimo ime talijanskog redatelja koji je jedan od rodonačelnika tzv. „giallo“ žanra, odnosno krimića s elementima horrora. Jedan od najpoznatijih njegovih filmova je „Profondo Rosso“ iz 1975. godine. Za dodatnih 1/2 boda navedite ime njegovog filma iz 1985. godine u kojem mlada studentica Jennifer Corvino koristi svoje telepatske moći u borbi protiv okrutnog serijskog ubojice.

4. Dario Argento
PHENOMENA (CREEPERS)

5. U filmu Lordana Zafranovića "Haloa - praznik kurvi", bračni par iz Njemačke dolazi na godišnji odmor na Hvar. Za 1 bod, koja glumica je 1988. dobila Zlatnu arenu za glavnu žensku ulogu u tom filmu? Za dodatnih 1/2 boda vas pitamo tko je, uz potpisanoga Igora Savina, radio glazbu za film?

5. NEDA ARNERIĆ
GORI USSI WINETOU (FRANCI BLAŠKOVIĆ)

Povijest i zemljopis

1.) Pobuna na brodu Bounty nije samo film, to je i istinita priča. William Bligh i Fletcher Christian vjerojatno su najpoznatiji akteri te priče, budući da su se nekoć prijatelji našli na suprotstavljenim stranama. Nakon što su pobunjenici otpravili kapetana W. Bligha i njegove pristaše u čamcu, veći dio posade ostao je na brodu te se zaputio tražeći sigurno utočište.
Kako se zove otočje u Tihom oceanu koje su pobunjenici naselili, pitamo za 1 bod.
Za dodatnih ½ boda tražimo godinu kada se desila pobuna na brodu Bounty.

1.) PITCAIRN, 1789

2.) Bijaše to doba brale, kad glave padahu k’o od šale... Henry VIII, taj ultradebeo engleski kralj, imao je 6 žena. Dvije od njih nisu bile porijeklom iz Engleske. Za 1 bod odgovorite kako su se one zvale i porijeklom iz kojih zemalja su bile?
Za dodatnih ½ boda tražimo nadimak po kojem je poznata kćer navedenog kralja, koja je preuzela prijestolje 1553.g. (pomoć: traženi pojam se može čuti za šankovima raznih kafića).

2.) KATARINA ARAGONSKA-ŠPANJOLSKA, ANNE OF CLEVES-NJEMAČKA, BLOODY MARY

3.) Cinque giornate di Fiume, odnosno Pet riječkih dana, od 24. - 29. prosinca 1920, period je kada se odigravao rat za Rijeku. Pitamo vas za 1 bod: pod kojim je nazivom poznat taj petodnevni rat?

3.) KRVAVI BOŽIĆ

4.) Brunei, Kanada, Gambia, Irska, Portugal, Dominikanska republika, Papua Nova Gvineja, samo su neke od država koje se mogu pohvaliti jednom zajedničkom zemljopisnom činjenicom, vezano uz granice navedenih država. Koja je ta činjenica, za 1 bod?
Za dodatnih ½ boda navedite još barem jednu državu koja nije navedena, sa istom geografskom činjenicom.

4.) GRANIČE SAMO SA JEDNOM DRŽAVOM (NA KOPNU)
Danska, Haiti, Lesotho, Monaco, Qatar, San Marino, Južna Koreja, Timor-Leste, V.Britanija, Vatikan. BILO KOJA OD OVIH.

5.) Leti, leti, leti.... ne, nije riječ o megapopularnoj igri prstima, već o vašem poznavanju svjetskih aerodroma, tj.gradova koje oni poslužuju.
Vaš je zadatak odgovoriti koje gradove poslužuju navedeni aerodromi. Za svaki točno odgovoreni dio pitanja osvajate ½ boda.

a) Aleksandar Veliki
b Orly Airport
c) Pudong International Airport
d) Luton Airport

5.) SKOPJE
PARIZ
SHANGAI
LONDON

Sport

1.) Goran Ivanišević je osvojio Wimbledon 2001. u nezaboravnom finalu protiv Patricka Raftera 3:2 u setovima. Kojeg tenisača, pitamo vas za 1 bod, je Ivanišević pobijedio u polufinalu?

1. TIM HENMAN

2.) Koje su godine i gdje, održane prve Olimpijske igre gdje se pojavljuje Hrvatska kao samostalna država? ( 1 bod)
Na koliko će ukupno OI, zaključno sa ovogodišnjim OI u Londonu, nastupiti naš stolnotenisač Zoran Primorac? (1 bod)
Koji naš košarkaš izvodi legendarno zakucavanje protiv američkog dream teama na OI u Barceloni? (1 bod)

2. A) ALBERTVILLE 1992 B) 7 C) FRANJO ARAPOVIĆ

3.) Blanka Vlašić već godinama pokušava dostići svjetski rekord u skoku u vis, i uvijek ostaje kratka barem za centimetar. Za 1 bod Vas pitamo koliko iznosi svjetski rekord za žene?
Za dodatni 1 bod Vas pitamo koja atletičarka je vlasnica tog rekorda.

3. A) 209 cm B) ŠTEFKA KOSTADINOVA

4.) 1975. g. Izazivač prvaka svijeta u šahu postaje Anatolij Karpov, a prvak je postao bez borbe jer je dotadašnji prvak svijeta zbog sukoba i nesuglasica sa Svjetskom šahovskom organizacijom odbio braniti titulu. Za 1 bod Vas pitamo kako se zvao dotadašnji prvak svijeta u šahu.
Za dodatnih pola boda Vas pitamo koje je godine Karpov u meču protiv Garija Kasparova izgubio titulu orvaka svijeta u šahu.

4. A) ROBERT FISHER B) 1985. g.

5.) U sezoni 1998 /99 NK Rijeka je uglavnom bila sastavljena od igrača iz riječkog bazena, te sa pokojim igračem iz bliže i daljnje okolice. Međutim, u momčadi je bio i jedan igrač iz Japana čiji bi povremeni ulazak na teren uvijek bio popraćen burnim ovacijama navijača na Kantridi. Za 1 bod vas pitamo kako se on zvao (dovoljno je samo prezime).

5. MATSUBARA

Glazba

1.) Jedna od zanimljivijih glazbenih pojava prve polovice 80-ih godina je sigurno bila riječka grupa Xenia, predvođena alfom i omegom benda Robertom Funčićem. Svi su muški članovi Riječani, no glavna vokalistica je Bračanka sa trajnom adresom u Zagrebu. Za 1 bod Vas pitamo koje je njeno ime? Za dodatni bod navedite ime našeg vrsnog vokala ovjenčanog brojnim Porinima koji je svirao gitaru na prvom albumu skupine Denis i Denis.

1. a)Vesna Vrandečić b)Massimo Savić

2.) Pošto su pseudonimi u modi evo jednoga iz naše radionice. Arsen Dedić, naš najeminentniji
kantautor i šansonijer je na početku karijere stvarao i nastupao pod jednim drugim imenom, znate li možda kojim? (1 bod). Za dodatni bod vas pitamo znate li koju su Arsenovu pjesmu TBF – ovci semplirali u svom hitu «Nostalgična» ?

2. a)Igor Krimov b)Sve što znaš o meni

3.) Dobri stari Đole Balašević je prvotno znan kao solo izvođač, no on je i nastupao u 2
grupe. Sigurno ste svi čuli za Rani Mraz, ali njegov prvi hit «U razdeljak te ljubim» je glazbena baština jedne druge skupine. Kao malu pomoć možemo navesti da je ime te grupe povezano sa pojavom ranog mraza, i to u negativnom kontekstu. Za dodatni bod jedno lakše pitanje: u kojem našem gradu je rođen Momčilo Bajagić - Bajaga?

3. a)Žetva b)Bjelovar

4.) Malo glazbe iz susjedne nam i prijateljske Italije. Sigurno najpoznatija i najkvalitetnija
talijanska skupina profinjenog i prepoznatljivog glazbenog izričaja koja je svoje vrhunce
ostvarila u 70 – im i 80 – im godinama prošlog stoljeća, ostavivši nam bezvremenska pop
remek djela poput Vacanze Romane, Ti sento, Solo tu.... Za 1 bod navedite ime ovog benda!
Za dodatnih 2 x ½ boda Vas pitamo: Italija ima 2 pobjede na Eurosongu, znate li imena
pobjednika?

4. a)Matia Bazar b) Gigliola Cinquetti,Toto Cutugno

5.) Cukar za kraj! 80-ih godina je bilo mnogo mnogo kičašte i sladunjave glazbe besmislenih
tekstova. Takva glazba se može svrstati pod pojmom trash popa, a pravi primjer je
njemačka skupina Modern Talking, najpoznatija po hitovima You're my heart, you're my
soul i Brother Louie. Taj njemački bend je ustvari duo. Znate li njihova imena, pitamo za 2x
½ boda.

5. Dieter Bohlen i Thomas Anders

Trivia

1.) Zagor i Čiko nezaobilazni su likovi jednom vrlo popularne Zlatne serije. Ako pitate bilo kojeg ljubitelja navedenih junaka čije ime su najviše voljeli vidjeti u kutu naslovnice, zasigurno će vam reći G. Ferri.
Za 1 bod navedite ime tog legendarnog crtača Zagora, koje se krije iza inicijala G.
Za dodatnih ½ boda pitamo vas na kojoj stranici Zlatne serije je završavala svaka pustolovina Komandanta Marka.

1. GALLIENO, 66

2.) Jedno pitanje o travama, ali nije ono što mislite. Navedena su 3 narodna imena za 3 ljekovite biljke. Napišite književna imena tih biljaka.

Gospina trava (1/2 boda)
Hajdučka trava (1/2 boda)
Pčelinja trava (1/2 boda)

2. KANTARION STOLISNIK MATIČNJAK (MELISA)

3.) Malo trač klasike: bard ozbiljne glazne J. S. Bach imao je jako puno djece. Koliko? (1
bod?)

3. 20

4.) Kako se zvao predsjednik Hrvatskog sabora u vrijeme vlade Ivice Račana? ( 1 bod)

4. ZLATKO TOMČIĆ


5.) Sveti Florijan je zaštitnik vatrogasaca, dok Sveti Nikola štiti pomorce. Čega je zaštitnik
Sveti Izidor Seviljski? (1 bod)

5. INTERNETA


Čitava tema:

 RSS obavjest o temi

powered by my little forum