04.12.2016. Zar opet Stanko Bubalo!? PITANJA I ODGOVORI

od Zorica Šegetin, Monday 12 December 2016, 17:15 (pred 558 dana)

1. Najdužim tunelom na svijetu smatra se japanski Seikan kojim prometuje japanska željeznica a dugačak je 53,85 kilometara. Odmah iza njega sa 50,5 kilometara je željeznički tunel La Manche. No, mi vas pitamo u kojoj državi se nalazi najduži cestovni tunel na svijetu, dugačak 24,5 kilometara a u promet je pušten 2010. godine? Za malu pomoć radi se o europskoj državi?
NORVEŠKA
2. Nakon što se bacila na vođenje Big Brothera, glumica Darija Knez vratila se na male ekrane godinu kasnije kako bi utjelovila novinarku Martinu Kralj - u kojoj seriji?
BUMERANG
3. Koji europski grad ima čak četiri otoka na popisu 21 najgušće naseljenih otoka na svijetu, čime je bolji čak i od Hong Konga te New Yorka?
STOCKHOLM
4. Ako zanemarimo apostrofirane St. John's i St. George's, koji glavni grad na hrvatskom jeziku jedini počinje i završava istim suglasnikom?
TAŠKENT
5. Ako ste na ovogodišnjem Europskom nogometnom prvenstvu pratili zgode i nezgode Sjeverne Irske sigurno ste čuli sve o Willu Griggu, no momčad Michaela O’Neilla ostala je upamćena i po tome što je u svojem rosteru imala dvojicu igrača čija su prezimena ujedno i nazivi dva velika američka grada. O kojim se igračima radi ako vam još malo pomognemo pa kažemo da brane boje Leedsa i Queens Park Rangersa.
STUART DALLAS i CONOR WASHINGTON
6. Jedno za Lučota. Kako se zove pariška četvrt u kojoj su u 17. stoljeću živjeli pjesnici i umjetnici koji su je prozvali po planini koja je bila dom muza?
MONTPARNASSE
7. Tko je prvi zabilježeni atenski zakonodavac čiji pisani zakonik je i za najtrivijalnije zločine, poput krađe jabuka, propisivao smrtnu kaznu?
DRAKON
8. Koji je britanski književnik, prema vlastitim riječima, osjetio neobičan ponos kada je sa sedam godina pročitao da je njegov rodni grad Nagasaki jedan od samo dva grada na svijetu koji se može pohvaliti da je na njega pala atomska bomba?
KAZUO ISHIGURO
9. Na sljedećim slikama označene su države kojima protječu određene rijeke od izvora prema ušću. Dvije države koje su navedene jedna iznad druge označavaju da rijeka protječe njihovom granicom. O kojim se rijekama radi?
a) NIL,
b) ZAMBEZI,
c) URUGVAJ
10. Koja je pjevačica singlom s albuma Dangerous Woman postala prva osoba u povijesti koja je debitirala u top 10 na Billboardu s vodećim singlom na prva tri albuma?
ARIANA GRANDE
11. U koju ćete državu otići pojest khao phat ili kaeng khiao wan, ako se želite hraniti u restoranu pobjednika Masterchefa Nikole Lesara?
TAJLAND
DODATNO PITANJE: Kada smo već kod Masterchefa, kako se zovu dva dosadašnja pobjednika hrvatskog izdanja Celebrity Masterchefa?
LUKA NIŽETIĆ i LANA KLINGOR MIHIĆ
12. Koje je jedino ime engleskih kraljeva koje se ponovilo četiri puta zaredom?
GEORGE
13. Triput se u povijesti Oscara dogodilo da je neki film bio nominiran u sve četiri glumačke kategorije, a da je izgubio u sve četiri. Koji su to filmovi, ako su nominirani bili:
a) William Powell, Carole Lombard, Mischa Auer i Alice Brady - MY MAN GODFREY (1936),
b) William Holden, Gloria Swanson, Erich von Stroheim i Nancy Olson - SUNSET BLVD (1950)
c) Christian Bale, Amy Adams, Bradley Cooper i Jennifer Lawrence - AMERICAN HUSTLE (2013)
14. 23. listopada 2008. godine u centru Zagreba dogodila se eksplozija auto-bombe. Kako se zvao direktor marketinga u “Nacionalu”, koji je tog kobnog popodneva ubijen skupa s glavnim urednikom Ivom Pukanićem?
NIKO FRANJIĆ
15. Tko kaže da nogomet, gramatika i biljni svijet ne stanu u jednu rečenicu? Ime ovog voća jednako je dativu dobitnika Zlatne lopte iz 2007. godine. O čemu je riječ?
KAKI
16. Vjerovali ili ne, Hrvatska ima svojeg osvajača Svjetskog prvenstva Formule 1. Iako je u to vrijeme Motovun spadao pod Italiju, možemo reći da se 28. veljače 1940. u Hrvatskoj rodio koji svjetski poznati vozač?
MARIO ANDRETTI
17. Imena ovih serija su vrlo lagana. No, možda će vam prezimena obitelji oko kojih se vrti radnja u ovim serijama biti mrvicu teža. Navedite o kojim je obiteljima riječ:
a) TANNER (Puna kuća),
b) WILKERSON (Malcolm u sredini),
c) WINSLOW (Pod istim krovom),
d) Oko koje dvije obitelji se događa radnja u prvoj hrvatskoj sapunici na RTL televiziji, „Zabranjena ljubav“? Za pomoć i slika. LONČAR I NOVAK
18. Nedavno smo na kvizu Pappapishua imali slušaonu vezanu za brojeve i dane u tjednu? A gdje su ostale boje? Ime izvođača nije potrebno, potrebno je samo ime pjesme:
a) Jole - NOSI MI SE BIJELA BOJA,
b) Amy Winehouse - BACK TO BLACK,
c) Daniel Merriweather - RED,
d) Beatles – YELLOW SUBMARINE,
e) Nihad Alibegović – ZELENA,
f) Eiffel 65 – BLUE
19. U tragičnoj avionskoj nesreći, koja je u utorak zaprepastila cijeli svijet, poginula je skoro cijela jedna brazilska nogometna momčad. Avion se srušio usred putovanja Brazilaca na prvu finalnu utakmicu Copa Sudamericane. Vi nam recite koje su se to dvije momčadi trebale susresti u ovom finalu. Za dodatni bod napišite nam ime ruskog hokejaškog kluba čiji su igrači u rujnu 2011. godine također poginuli u padu zrakoplova.
CHAPECOENSE, ATLETICO NACIONAL, LOKOMOTIV YAROSLAVL
20. Kojim su se sportovima nakon kraja svoje nogometne karijere bavili sljedeci nogometasi?
a) Gabriel Batistuta POLO,
b) Tim Wiese - WWE (keceri),
c) Fabien Barthez – AUTOMOBILIZAM
21. Naizgled idiličan odmor jedne britanske obitelji u Portugalu pretvorio se u noćnu moru 3. svibnja 2007. godine. Trogodišnja djevojčica nestala je iz hotelske sobe u mjestu Praia de Luz, ostavivši u šoku svih, ne samo njene roditelje. Vijest se vrlo brzo proširila svjetskim medijima, no nažalost, devet godina kasnije ne nazire se sretan kraj. Navedite nam ime nestale djevojčice.
MADELEINE MCCANN
22. Uz svoj sedmi album “Bombardiranje Srbije i Čačka, članovi legendare riječke grupe “Let 3” izdali su još nešto. Riječ je o čokoladama koje su se prodavale u tri različita pakiranja s tri različita, dosta vulgarna, imena. Navedite ih.
JEBAT CU TE, JEBEM TE U DUPE, PICKA KAO CISTA DUSA
23. Nešto jako jednostavno. Kako se zvao britanski glumac koji je utjelovio Brzog (Triggera) u “Mućkama”? Glumac nas je nažalost napustio 15. sijecnja 2014. godine.
ROGER LLOYD PACK
24. Gledajući popis država svijeta na engleskom jeziku, možemo primijetiti da sa samo dva slova engleske abecede ne počinje niti jedna svjetska država. Koja su to dva slova?
W X
25. Iako je Halle Berry najljepša od svih (a lako moguće i najukusnija), ostale bobice su ipak možda malo zdravije. Prepoznajte o kojem se bobičastom voću radi.
a) Ribiz,
b) Malina,
c) Brusnica,
d) Murva ili dud
26. Ne računajući J.K. Rowling i njene knjige iz serijala o Harry Potteru, samo se jedan autor može pohvaliti da je njegova knjiga izdana u 21. stoljeću, a uspjela se prodati u više od 50 milijuna primjeraka. Tko je autor i o kojoj se knjizi radi?
DAN BROWN, DA VINCIJEV KOD
27. Instagram polako postaje nova top društvena mreža, a svi oni koji uporno govore kako ga nemaju i kako ga nikad neće napraviti, vrlo vjerojatno će, kao i s Facebookom unazad nekoliko godina, pasti pod pritiskom. Profil na instaču možete napraviti sebi, psu, ormaru ili bilo čemu što vam padne na pamet. Vi nam recite koji instagram profil ima najviše “followersa”, čak 201 milijun, mnogo više od Selene Gomez, koja se nalazi na drugom mjestu sa 103 milijuna.
INSTAGRAM
28. Na temelju sljedećih slika prepoznajte o kojim se automobilističkim stazama radi:
A) LE MANS (Circuit de la Sarthe),
b) LAGUNA SECA,
c) INDIANAPOLIS (Indianapolis Motor Speedway),
d) SILVERSTONE
29. Kakve su oči u pjesmama sljedećih izvođača:
a) Ekatarina Velika - BOJE MEDA,
b) Billy Idol - WITHOUT A FACE,
c) Pino i Denis - BOJE LAVANDE,
d) Velvet Underground - PALE BLUE
30. Slijedi jedna slušaona. Traži se samo izvođač.
a) DRUGI NAČIN - Prođe ovaj dan
b) IVICA SIKIRIĆ IĆO - Ovo tilo vire nima
c) KENNY LOGGINS – Footloose
d) JASON MRAZ - I’m yours
31. Koji američki grad i koju američku saveznu državu trebate napisati da bi dobili film Allana Mindela iz 2003. godine s Bruceom Dernom i Joshom Brolinom u značajnim ulogama?
MILWAUKEE, MINNESOTA
32. Nabrojite sve britanske klubove koji su izgubili u barem jednom finalu Kupa Uefe ili Europa lige od sezone 1971-72 do danas. (3 za 1, 6 za 2, 9 za 3 boda)
WOLVERHAMPTON, TOTTENHAM, DUNDEE UNITED, ARSENAL, MIDDLESBOROUGH, CELTIC, RANGERS, FULHAM, LIVERPOOL
33. Koja je jedina kost ljudskog tijela koja nije uzglobljena niti sa jednom drugom?
PODJEZIČNA ili JEZIČNA KOST
34. Za koje su područje prvu Nobelovu nagradu podijelili Ragnar Frisch i Jan Tinbergen?
EKONOMIJA
35. Kada smo već kod Nobelovih nagrada, uz koju se državu veže Revolucija jasmina nakon koje je zbog presudnog doprinosa u gradnji pluralističkog društva tamošnji nacionalni kvartet 2015. godine dobio Nobela za mir?
TUNIS
36. Iako prema službenom kategoriziranju hotel može imati najviše 5 zvijezdica, ovaj hotel u Ujedinjenim Arapskim Emiratima sebe reklamira kao jedini hotel sa 7 zvijezdica. Izgrađen je na jednom umjetnom otoku u Dubaiju i jedan je od najluksuznijih i najskupljih hotela na svijetu. Kako se zove ovaj hotel u obliku jedra? (slika)
BURJ AL ARAB
37. "Ako nemaju kruha, neka jedu kolače" - tvrdnja je koja se najčešće pripisuje Mariji Antoaneti iako ne postoje dokazi da ju je ona izgovorila. Glasovita rečenica, doduše, definitivno postoji i moguće ju je pronaći u autobiografskom djelu Ispovijesti gdje ju je autor djela pripisao neimenovanoj princezi premda se smatra da je i to vjerojatno izmišljena anegdota. Ispovijesti su autobiografsko djelo kojeg filozofa?
JEAN JACQUES ROUSSEAU
38. Od sedam kanadskih momčadi koliko ih nastupa u najjačoj hokejaškoj ligi, NHL-u, koje od njih se mogu pohvaliti da su barem jednom osvojile Stanley Cup?
4 (CALGARY, EDMONTON, MONTREAL, TORONTO)
39. Kojim terminom od dvije riječi Adam Smith u svojoj knjizi „Bogatstvo naroda“ označava „silu“ kojom su pojedinci na tržištu vođeni te prilikom ostvarivanja vlastitih interesa ostvaruju i interese društva u cjelini? Recimo još da se u knjizi traženi termin spominje samo tri puta, no predstavlja jednu od osnovnih ideja klasične ekonomske misli.
NEVIDLJIVA RUKA
40. Koji je njemački filozof tvorac ideje metafizičkog pesimizma prema kojem ne vidi smisao u ničemu osim u umjetnosti te je autor poznatog djela „Svijet kao volja i predodžba“ u kojoj iznosi stav da je glavni pokretač čovjekovog djelovanja i njega kao cjeline volja.
ARTHUR SCHOPENHAUER
41. Na temelju sljedećih stihova pjesama ili rečenica iz romana prepoznajte o kojem je književnom djelu riječ.
a) I lije na uglu petrolejska lampa Svjetlost crvenkastožutu Na debelo blato kraj staroga plota I dvije, tri cigle na putu. - DOBRIŠA CESARIĆ - BALADA IZ PREDGRAĐA
b) A da se sve ostvari, da se ne osjećam toliko sâm, ostalo mi je samo da poželim da na dan moga smaknuća bude mnogo gledalaca i da me dočekaju povicima mržnje. ALBERT CAMUS – STRANAC
c) Kad se Emma vratila kući, isprva joj se svidi da zapovijeda služinčadi; ali joj se seoski život nakon toga ogadi i ona stade čeznuti za samostanom. MARCEL PROUST – COMBRAY
d) Borbe slavim i muža što prvi sa obale Troje stiže – sudbinom gnan – u Lavinij, na italske žale, stradajuć silno na kopnu i na moru odredbom viš njih koji ga gonjahu tako zbog srdžbe krute Junone; VERGILIJE - ENEIDA

RSS obavjest o temi
powered by my little forum