Kviz Ratovi&Zvijezde (11.12.) - Pitanja i poredak

od Matt the Radar Technician, Tuesday 24 January 2017, 20:58 (pred 515 dana)

1) Na hollywoodskom bulevaru slavnih nalazi se vise od 2500 zvijezda ⭐️ a Vi nam recite čija je jedina zvijezda koja se ne nalazi na pločniku već na zidu, pošto ta osoba nije željela da oni koji ju ne vole gaze po njoj.
Muhammad Ali
1 bod

2) That’s no moon.
Ali ovo je mjesec, Saturnov. Otkrio ga je William Herschel u 18. st. i ovdje vidimo krater nazvan po njemu. Fun trivia: s promjerom od 396 km, to je najmanje astronomsko tijelo koje je okruglo radi vlastite gravitacije. Kako se zove ovaj Saturnov mjesec?
Mimas
1 bod
Još malo trivie. Sljedeći tjedan na noć pred pretpremijeru Ratova zvijezda će biti perigee-syzygy. Koji je drugi naziv za ovu pojavu?
Supermoon
1 bod

3) Što dobijemo ako napravimo smjesu od 75% kalijevog nitrata, 15 % drvenog ugljena i 10% sumpora?
Barut
1 bod

4) Kako se zvao ovaj Danac, zasigurno najveći astronom među pijancima i najveći alkoholičar od svih astronoma koji je po svojim astronomskim mjerenjima osmislio novi sustav svijeta prema kojem se Zemlja i dalje nalazila u središtu svemira, no planeti su se gibali oko Sunca, koje je zajedno s njima obilazilo oko Zemlje, a usput se i nemilosrdno opijao na svom privatnom otoku u društvu kućnog ljubimca losa sve dok se taj los nije toliko napio da je pao niz stepenice i uginuo. Ako Vam još uvijek nije jasno o kome je riječ možda Vam pomogne ovaj stripić…
Tycho Brahe
1 bod

5) Revolucionarna pjesma proslavljena u filmu Bitka na Neretvi iz 1969. pod nazivom „Padaj silo i nepravdo“ je prerada pjesme „Slobodarka“ koju je 1908. godine napisao Josip Smodlaka, a u marš ju je uglazbio još jedan Josip i to Hatze. Iako većina ljudi pjesmu vezuje uz Drugi svjetski rat i partizansku borbu protiv okupatora i domaćih izdajnika, pjesma je zapravo bila borbena himna Hrvatske demokratske stranke iz doba Austro-ugarske, a nadahnuta je Hvarskom bunom koju je predvodio Matija Ivanić. Početkom kojeg stoljeća se desio Hvarski ustanak?
16. st.: 1510. - 1514. godine.
1 bod
Dodatni bodovi: Koji band je za koju pjesmu, s istoimenog albuma, iskoristio prve dvije strofe “Padaj silo i nepravdo” kao uvod? 
Bijelo dugme - Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo
1 bod

6) Prepoznajte filmove iz 2016. po gifu:
Underworld: Blood Wars // Underworld: Krvavi ratovi
Warcraft (Warcraft: The Beginning) // Warcraft: Početak
Captain America: Civil War // Kapetan Amerika: Građanski rat
The Huntsman: Winter’s War // Lovac i Ledena kraljica
War Dogs // Psi rata

5 x 1 bod

7) Evo jednog, stvarno tematskog pitanja :) O dataciji.
Između koja dva filma iz franšize Ratova zvijezda je smještena radnja Rogue One: A Star Wars Story?
Da ne ispadne da je sve samo Star Wars, između koja dva serijala Star Treka će biti smještena radnja nove serije Star Trek: Discovery koja se počinje emitirati u svibnju 2017.?
Episode III - Revenge of the Sith & Episode IV - New Hope
Star Trek: Enterprise & Star Trek: TOS

2 x 1 bod

8) Lorelai, Rory, Luke, Dean, Jess, Sookie, Lane žive u …?
A Oliver, Thea, John, Felicity, Laurel žive u …?
Stars Hollow, Star City
2 x 1 bod

9) Kakav bi to bio kviz o ratovima kad dužno poštovanje ne bismo posvetili Domovinskom ratu? Zato smo odabrali rukovet milozvučnih domoljubnih numera koje su pred četvrt stoljeća krijepile dušu našim bojovnicima. Tražimo izvođače i naziv pjesme za po bod!
a) Anja Šovagović-Despot: Čekam te
b) Vladimir Kočiš-Zec: Gospodine generale
c) Zdravko Škender: Sretan je onaj tko Hrvatsku ima
d) Hrvoje Hegedušić: Vukovar

4 x 2 boda

10) Kazuhiko Akiyami 1999., Makoto Naganu 2006. i Yuuji Urushihari, dvaput, 2010. i 2011. godine su jedina trojica kojima je uspjelo da postanu... što ? 
Ninja warriors
1 bod

11) Kako se zove ovaj obrambeni igrač sa slike, član Dinamove šampionske generacije iz 1982. godine koja je pod vodstvom trenera Čire Blaževića osvojila naslov prvaka
Jugoslavije nakon pauze od 24 godine?
Zvjezdan Cvetković
1 bod

12) Koji nogometni klub iz Rio de Janeira ima nadimak A Estrela Solitaria ili po naški "Usamljena zvijezda" ako znamo da je u njegovom crno bijelom dresu najveći dio karijere proveo legendarni Garrincha?
Botafogo
1 bod

13) Kako se zove revijalna utakmica Američkog nogometa koja se tradicionalno od 1980. do 2016. igrala na Aloha stadionu na Hawaiima, a za razliku od All Stars utakmica u ostalim sportovima koje se održavaju u sredini sezone, ova se odigrava tjedan dana prije Super Bowla.
Pro Bowl
1 bod

14) Iako su ove godine prijelazi Pogbe u Manchester Utd, Gonzala Higuaina iz Napolija u Juventus ili Brusića iz bakarskog Borca u Novi Vinodolski punili novinske stupce ipak je najveća ZVIJEZDA prijelaznog roka bio jedan debeljko koji vjerojatno u životu nije nikad ni potrčao za loptom, a Ibrahimović ga je opisao kao nekog ko izgleda kao da je ispao iz Sopranosa koji jede za petoricu... Od Vas tražimo da nam za jedan bod napišete ime ovog sportskog agenta koji je samo na ovoljetnim transferima zaradio tridesetak milijuna eura.
Mino Raiola
1 bod

15) Prepoznajte o kojim pjesmama ratne tematike se radi na temelju sljedećih opisa. Traži se i izvodač.
a) Synthpop pjesma iz 80te govori o bombardiranju Hiroshime.
b) Godinu ranije izdana je pjesma takoder britanskog benda čiji refren aludira na frazu BBC radia korištenu tijekom Drugog svjetskog rata, u svrhu identifikacije tijekom emitiranja za okupiranu Europu.
c) Naslov pjesme je isti kao i nadimak za afroameričku konjicu te govori o njihovoj borbi za opstanak.
d) Nedavno preminuo autor ove pjesme rekao je da je inspirirana holokaustom, točnije gudačkim kvartetima koji su postojali u nacističkim logorima.
e) "It's the same old theme since 1916.” Pjesma o dugovječnom nasilju u nastojanju dobivanja samostalnosti Sjeverne Irske te bombaškom napadu IRA-e 1993. u kojem je poginulo dvoje djece.
a) Enola Gay - Orchestral Manoeuvres in the Dark
b) London Calling - The Clash
c) Buffalo Soldier - Bob Marley
d) Dance Me to the End of Love - Leonard Cohen
e) Zombie - The Cranberries

5 x 2 boda

16) Mi vama zastavu sa zvijezdama ili zvijezdom, vi nama, za po bod, ime države ili teritorija:
a) Sjeverni Marijanski Otoci
b) Macao
c) Centralnoafrička Republika
d) Niue
e) Tadžikistan

5 x 1 bod

17) Danski pisac Børge Willy Redsted Pedersen napisao je 14 romana o Drugom svjetskom ratu i stekao svjetsku slavu opisujući brutalna ratna događanja iz perspektive njemačkih vojnika koji su sve samo ne dobri: ubojice, silovatelji, lopovi, fanatični nacisti. Njegovi su romani Vidio sam kako umiru, Legija prokletih, SS general itd. bili iznimno popularni u Jugoslaviji '80-ih i možete ih pronaći u svim boljim knjižnicama, pod njegovim puno poznatijim pseudonimom…
Sven Hassel
1 bod

18) U Italiji je ovaj strip izašao pod naslovom Guerra! odnosno Rat kao 31. broj Zagora i Talijani se neće previše trznuti na njegov spomen. Međutim, tadašnja izdavačka kuća Dnevnik iz Novog Sada izabrala je 1968. baš ovu epizodu za prvo pojavljivanje Zagora u bivšoj Jugoslaviji tako da ovaj strip danas ima kultni status za sve stripoljupce s ovih prostora. Pitamo Vas kako je kod nas prevedena ova epizoda izašla u ediciji Zlatna serija pod brojem 13 koja je tada koštala 2 dinara, a danas ćete za nju morati izdvojiti nekoliko tisuća kuna…
Nasilje u Darkvudu
1 bod

19) Slavni umjetnički radovi s malim intervencijama ;) Tražimo autore originalnih djela.
a) JL David
b) Marcel Duchamp
c) Rembrandt van Rijn
d) Caspar David Friedrich
e) Jasper Johns

5 x 1 bod

20) To je privatna komapnija koju je 2002. godine osnovao Elon Musk kako bi revolucionirala svemirsku tehnologiju s krajnjim cljem da omogući ljudima da žive na drugim planetima. Ta tvrtka dizajnira, proizvodi i pokreće napredne rakete te svemirske letjelice. Kako se ona zove?
SpaceX
Za dodatni bod kako se zove raketa ove kompanije koja u nesreći u rujnu izgorila pri testiranju u Cape Canaveralu te uništila vrijedan satelit Amos-6.
Falcon 9
2 x 1 bod

21) Nije rijetkost da ratni strojevi dobiju ime po nekom slavnom vojskovođi. Tražimo ime vojskovođe, koje ujedno pripada i prikazanom stroju:
a) Churchill
b) Kuznjecov
c) Vorošilov
d) Eugen Savojski
e) Patton

5 x 1 bod

22) Slušaona. Izvodač i pjesma.
a) U2 - Staring At The Sun
b) Weeknd - Starboy
c) Savage Garden - To The Moon And Back
d) Babylon Zoo - Spaceman

4 x 2 boda

23) Prepoznaj pomorske bitke po kartama bojišta!
a) Falklandsko otočje
b) Jutland / Skagerrak
c) Leyte
d) Cušima
e) Matapan

5 x 1 bod

24) Poslušajmo:
Glazbeni ulomak je iz filma koji se može proglasiti i ratnim. Jer se u njemu radi i o ratu između dvije države. Vaš je zadatak napisati jednu od godina u kojoj su vojnici iz ove dvije zemlje posljednji put zaista međusobno ratovali.
1812., 1813., 1814. ili 1815. Američko-kanadski rat
1 bod

25) ABC-pitalice! Tema su, naravno, ratovi!
Slastičarski rat vodio se između:
a) Francuske i Belgije
b) Njemačke i Kine
c) Grčke i Albanije
d) Francuske i Meksika
Krumpirski rat vodio se između:
a) Pruske i Nizozemske
b) Austrije i Rusije
c) Pruske i Austrije
d) Norveške i Švedske
Japansko-kineski rat 1937. započet je incidentom na Mostu Marka Pola u Pekingu. Incident je nastao kada je nestao japanski stražar Shimura Kikujiro, a Japanci su za nestanak okrivili Kineze; prava istina utvrdila se koji dan kasnije, kada se ispostavilo da je stražar živ i zdrav, a izgubio se:
a) tražeći zahod
b) u javnoj kući
c) kupujući poštanske marke
d) u pušioni opijuma
3 x 1 bod

26) Na slici je poštanska marka Stellalanda ili „Zemlje Zvijezde“. Ta država je postojala u 19. stoljeću, a mi vas pitamo u sastavu koje države se danas nalazi njen nekadašnji teritorij.
Južna Afrika / Bocvana
1 bod

27) Prepoznajte povijesne bitke po umjetninama na kojima su one ovjekovječene:
a) Dunkerque
b) El Alamein
c) Lenjingrad
d) Berlin
e) Varšava

5 x 1 bod

28) Koji je poznati vladar bio uvjeren da zviježđe Kasiopeja ima karakterističan raspored zvijezda baš njemu u čast? Bio je to inače tek jedan od bisera ovog nestabilnog monarha… O njemu je napisano i to da je bio tašt, plitak i slavohlepan, uvijek spreman za fotografsku snimku, a bojao se kozica i nije htio da posjeti svog sina kada je ovaj bolovao od upale pluća.
njemački car Wilhelm II
1 bod

29) Drugi dio prošle slušaone. Opet izvodač i pjesma.
a) Just Jack - Star In Their Eyes
b) Muse - Supermassive Black Hole
c) OneRepublic - Counting Stars
d) The Police - Walking On The Moon

4 x 2 boda

30) Zbog naziva kviza sigurno ste očekivali neka celebrity pitanja, pa ćemo i završiti s par takvih. Za početak tog seta, evo jedno kompletno trash pitanje: prepoznajte na sljedećim slikama photoshopom spojene dvije poznate osobe u jednu.
a) Leonardo DiCaprio / Sean Penn
b) Ewan McGregor / Colin Firth
c) Jennifer Lawrence / Claire Danes
d) Pharrell Williams / Channing Tatum
e) Rihanna / Katy Perry

5 x 1 bod

31) O legendarnim znanstvenim dokumentarnim serijama Cosmos: A Personal Voyage i Carlu Saganu iz 80ih te njegovom revivalu Cosmos: A Spacetime Odyssey i Neil deGrasse Tysonu smo već imali pitanja. I ovaj put zbog teme kviza ostajemo među zvjezdama, ali u malo drugčijem smislu :) Koja je to smiješna hollywoodska zvijezda vrsnog glasa ⭐️ scenarist, producent, redatelj i glumac jedna od ključih osoba zaslužih za ožvljavanje ovog kultnog dokumentarca iz 80ih godina.
Seth MacFarlane
I još jedan bod za trekkie. Osoba koja je podržala Cosmos donirala je i milijun $$ u sklopu Kickstarter kampanje za dječju emisiju Reading Rainbow. Ova emisija je krenula također u 80ima, osvojila je više od 200 nagrada, uključujući 26 Emmya ali se više ne emitira. Zahvaljući spomenutoj crowdsourcing kampanji dostupna je vrlo uspješno s novim sadržajima na raznim “pametnim” uređajima. Koja Star Trek zvijezda ⭐️ je domaćin Reading Rainbow? (ime glumca)
LeVar Burton
2 x 1 bod

32) Imali smo pitanja o našem Plesu sa zvijezdama. Grozno. A sad još groznije. Prepoznajte poznate osobe koje su nastupale u američkom Dancing with the Stars.
a) Alfonso Ribeiro
b) Ryan Lochte
c) Steve Wozniak
d) Ralp h Macchio
e) Billy Dee Williams

5 x 1 bod
I za sam kraj ipak jedan ozbiljan Star Wars bod. Zadnji “plesač” utjelovio je najdražeg nam zavodnika s Bespina. Koji glumac će preuzeti ulogu mladog Landa Calrissiana u filmu o Han Solu 2018.?
Donald Glover
1 bod

Kviz Ratovi&Zvijezde (11.12.) - Pitanja i poredak

od Matt the Radar Technician, Tuesday 24 January 2017, 21:05 (pred 515 dana) @ Matt the Radar Technician

1. SARME 78
2. BRADA OD PETKA 71
3. GROZNY 70
4. TI&BH 68
5. SEDMORICA MLADIH 58
6. KOKOŠ ANEL 51
7. PAPPAPISSHU! 50
8. 42 45
9. KVAZIGOTI & ŠKILJO 40
10. KAKO ŽENA? DJECA? 37
PROKLETI PIJANCI
11. C4 32
12. DOTEPENCI 19

RSS obavjest o temi
powered by my little forum