12/11/2017 Bitka za pelin '17

od Ivan Pavao Dugi, Wednesday 15 November 2017, 05:53 (pred 1079 dana)

1) Hm….. da, Wham! Kako se zove ova njihova “rap” stvar koju smo čuli kroz ovu reklamu? I čije je modne kuće ovo reklama koja se u zadnje vrijeme vrti po televiziji?
2) Jedno povijesno-sportsko. Koje su se olimpijske igre zadnje održale u 20. stoljeću? Tražimo grad i godinu.
3) 3. studenog ove godine jedna rovinjska ulica nije bila onakva kakva bi po svom imenu trebala biti, Pusta ulica. U toj ulici su se našli pješak Ibrahim Kevljanin – Braco i još jedna osoba u automobilu. Ostatak priče je, nažalost, samo još jedna crna kronika. Tko je, punim imenom i prezimenom, osoba koja je bila u automobilu?
4) A sada živo! Kako se zove jedina hrvatska marka televizora s djelomično domaćom proizvodnjom u Rugvici kraj Zagreba? Sasvim sigurno ste uživo vidjeli barem jedan televizor ovog proizvođača. VIVAX
5) S glazbom u film… Prepoznajte film na temelju glazbenog isječka:
Dodatno: Koja osoba povezuje ove filmove?
6) Kojom od ovih država ne protječe Rajna?
A) Austrija
B) Lihtenštajn
C) Luksemburg
D) Nizozemska
E) Švicarska
7) Informatičke kratice:
Svakodnevno ovisimo o uređajima označenim ovim kraticama, a znamo li za što one stoje?
A) CPU
B) RAM
8) Koja zemlja je prva proglasila kršćanstvo državnom religijom, 301. godine, gotovo 80 godina prije Rimskog Carstva?
9) Životinje u književnosti. Povežite ime životinje s književnim djelom:
A) Bokser 5) Životinjska farma
B) Pluton 4) Crni mačak
C) Aslan 6) Lav, vještica i ormar
D) Cezar 1) Koko i duhovi
E) Argo 3) Odiseja
F) Behemot 2) Majstor i Margarita
10) Rebus s manom: Što je u điru ako “izgubimo” broj iz ovog rebusa?
11) Gentlemen’s shop današnjeg modernog tipa obuhvaća tri segmenta: barber, outfit i što još da biste ispali potpuni hipster, a ne samo retro Nietzsche?
12) Navedite originalnog izvođača ovih obrada:
Dodatno pitanje: Koji stilski prepoznatljiv bend izvodi ove obrade?
13) Prepoznajte film:
A) Ako je Linda Hamilton konobarica, a Michael Biehn vojnik, progoni ih?
B) Ako Anne Bancroft svlači najlonke, Dustin Hoffman je?
C) Ako su Donald Pleasance, Louis Jourdain i Tony Curtis izdajice prijatelja, Richard Chamberlain se vraća po osvetu kao?
D) Ako Michael Douglas odlučuje da s njim više nema zajebancije, a Robertu Duvallu ne trebaju takva sranja zadnji dan prije penzije onda je toga jutra započeo?
14) Uvriježeno je mišljenje da je nogomet najpopularniji sport na svijetu, no nekim nogometašima bavljenje sportom je više od samog bavljenja nogometom. Kako nakon nogometne karijere ostati sportaš i u poznijim godinama primjer nam mogu dati neki bivši nogometaši. Odgonetnite tj. pridružite bivšeg nogometaša sportu kojim se profesionalno bavi.
Spojite sport s nogometašem koji se kasnije njime bavio:
1) Fabien Barthez C) Motosport (automobilizam)
2) Tomas Brolin D) Poker
3) Rio Ferninand B) Boks
4) Tim Wiese E) Profesionalni hrvač (WWF)
5) Knut Anders Fostervold A) Biciklizam
Dodatno pitanje: U kojem se sportu s profesionalcima ovog ljeta u Poreču okušao naš vatreni Ivan Perišić izgubivši u prvom krugu natjecanja?
15) Kad smo već kod spajanja sportova, spojimo košaricu i kraljicu sportova… U kojoj atletskoj disciplini je ovaj gospodin osvojio srebro na olimpijskim igrama 1984. u Los Angelesu i zlato 1992. u Barceloni te šarolik spektar medalja na svjetskim prvenstvima, dok mu je sin, koji se zove identično kao on, uspješan razigravač u Memphis Grizzliesima?
16) Abraham Lincoln je pripadao kojoj stranci, koja je osnovana na programu ukidanja ropstva i robovlasništva?
17) Koji se naziv koristi za ovu sortu mesnate rajčice što je ujedno i engleski naziv za jednu vrstu mesa?
18) Lahmacun je pečeno jelo gdje su mljevena janjetina ili junetina, komadići povrća i začini poput kumina, crvene paprike, papra posuti po tankom tijestu. Uz falafel i razne oblike kebaba predstavlja popularno ulično jelo s Bliskog istoka, dok je na Zapadu poznatije pod izrazom turska ili armenska… što?
19) Nakon što smo utažili uličnu glad prethodnim jelom, vrijeme je da se posvetimo, tko je u prilici, užicima visoke tj. buržujske kuhinje:
A) Ponuđen vam je hors d’oeuvre, i iako konjetina može biti u njegovom sastavu, ovaj izraz doslovno znači “osim/izvan djela”. U čemu uživate ako jedete hors d’oeuvre i pripremate se za konkretnije užitke?
B) Kad naručujete biftek, ako zatražite da isti bude bien cuit, kakav ste biftek zatražili u pogledu termičke obrade?
20) Kako se naziva alkohol kojeg ćemo uglavnom naći u biljkama kao što su metvica i paprena metvica pod formulom?
21) Četvorica otočanstvenih:
A) Najveći slatkovodni otok na svijetu ima površinu od 2677km2. U kojoj se zemlji nalazi?
B) U kojoj otočnoj zemlji su službeni jezici tok pisin, hiri motu i engleski? Inače, riječ je o zemlji s najviše govorenih jezika na svijetu, njih preko 800?
C) Koji su ovo otoci, obojenog i stršećeg imena? Raspored otoka simbolički je predstavljen na zastavi dotične otočne države pa vam i to može biti od pomoći.
D) Svršimo polovično, jednim poluotokom. Sveta Gora ili Atos pravoslavni je monaški autonomni entitet koji se nalazi na poluotoku koji je ujedno i jedan od tri “prsta” (poluotoka) kojeg većeg poluotoka?
22) Dva filozofska:
A) Kako se na grčkom kaže trg? Iako se kaže da je fobija vrag i valja je se nastojati otvoreno riješiti, ovdje vam definitivno može biti od pomoći.
B) Kojoj grani filozofije su u moderno doba doprinijeli autori poput Benedetta Crocea, Danka Grlića i Arthura Dantoa?
23) Ne tražimo autora ili naziv sljedećih umjetničkih djela već likovni stil u kojem su nastala:
A – (Ca’d’Oro)
B – (Gericault)
C – (Olbrich)
D – (Riley)
24) Iako ova država nije imala službenu zastavu, nešto najbliže tome u vremenu slabljenja i propadanja te države bila je ova zastava. O kojoj se državi radi?
25) Tugra, kaligrafski potpis, vladarev monogram, stavljala se pod sve službene dokumente i pisma vladara koje velike sile? Kasnije su se njome potpisivali i vladari drugih država, ali tražimo da napišete državu u kojoj je nastala.
26) Koji se svakogodišnji veliki rock festival održava krajem svibnja ili početkom lipnja na čuvenom trkalištu Nürburgringu?
27) Ovaj čovjek je jedan od trojice koji su osvojili Reli Dakar u dvije kategorije, a posjeduje i najviše osvojenih utrka tog relija uopće. Šest na motociklu, gdje je prvu ostvario još 1991. i sedam u automobilu u čemu je i aktualni osvajač posljednje dvije godine zaredom. Tko je taj legendarni, neumorni pustolovac?
28) Jedno generacijsko, al pod time mislimo za sve generacije… Tko je ovaj mali dječak koji odlično oponaša i preuzima pozornost legendarnog M.J.-a?
29) Možda nisu dio nekog kulta, ali kultni sigurno jesu:
A) Koji je kultni holivudski “junak” u siječnju 2016. godine dobio srpsko državljanstvo nakon što je, tijekom nekoliko posjeta toj zemlji, trenirao aikido sa pripadnicima srpskih specijalnih snaga? Isti je glumac, u studenom iste godine, dobio i rusko državljanstvo.
B) Koji je kultni američki glumac nastupio u samo pet filmova (Kum 1 i 2, Prisluškivanje, Pasje poslijepodne, Lovac na jelene) od kojih su svi bili nominirani za najbolji film za nagradu Oscar? Ovom je glumcu posvećen i dokumentarac „I Knew It Was You“. Umro je prije kraja snimanja filma Lovac na jelene, od raka pluća. Bio je u vezi s Meryl Streep koja je ostala s njim do zadnjeg trenutka.
30) Poker fleksibilnih:
A – Koja marka pneumatika se samoreklamira kao “the” kišna guma?
B – Ova marka gumice za zabavu vam anglofono garantira da uspostavljate _____ (što?) nad užitkom?
C – Žvakaću gumu koje marke možemo napuhati u najveće balone?
D – Gumene čamce ove popularne marke vjerojatno nije koristio neuhvaćeni serijski ubojica iz sjeverne Kalifornije, unatoč tome što je s tom markom dijelio svoje “umjetničko ime”. Koja marka?
31) Kad smo odigrali poker nastavimo s hazardnim igrama. Ako se kladimo u konjskim utrkama na trifectu znači da se kladimo na prva tri plasmana točnim redoslijedom. A na što se kladimo ako želimo pogoditi prva dva plasmana nebitno koji će konj biti prvi, a koji drugi?
32) A kad smo već kod konja. Kako se zove neukroćeni i neutrenirani konj u rodeu? Taj naziv dijeli jedan Fordov model automobila, a ujedno vam dobro poznavanje naziva NFL ekipa može poslužiti da dođete do točnog odgovora.
33) Tko je (imenom i prezimenom) mješavinom čakavštine, kajkavštine i štokavštine napisao zbirku pjesama (među ostalim i erotske tematike) “Gartlic za čas kratiti” dok je sa šurjakom u tamnici čekao da ga za glavu skrate zbog veleizdaje?
34) Dva o politici:
A)Sadašnji kanadski premijer sin je kojeg bivšeg kanadskog premijera? Ime i prezime - priznajemo i fonetski napisano.
B) Jedna jedina zemlja ima živućeg bivšeg cara. Znate li koja?
35) Koji je fizikalni efekt najvećim dijelom zaslužan za zagrijavanje zraka kao radnog medija u ovakvoj termoelektrani?
36) Kako se prezivaju braća, tvorci serije Stranger Things, koji “prljavo” igraju na našu nostalgiju?
37) Ako ne možete zaspati ili ne želite više nikada zaspati od straha, posjetit ćete koju reddit stranicu koja vas “lišava sna” amaterskim horor pričama koje su predstavljene kao stvarni doživljaji?
38) Popularna hrvatska pucačina iz prvog lica koju je 2001. izbacio Croteam, a povukla je mnogo nastavaka i spin-offova sve do danas nije Son of Sam već?
39) Golitika i pospodarstvo
A)Tko zna neka napiše puno ime osnivača Crvene armije radnika i seljaka, a tko ne zna, sram ga bilo, neka upiše samo nom de guerre dotičnog.
B) Ličnosti poput Mihaila Bakunjina, Errica Malateste, Lava Tolstoja, Emme Goldman i Nestora Mahna razvijali su, zastupali i borili se za različite koncepcije koje političke filozofije i političkog pokreta? Kome pomaže, Nestor Mahno i odgovor pod A) su ratovali protiv zajedničkog neprijatelja, a ratovali su i međusobno pri čemu je Mahno izgubio.
40) Kako se u prirodi zove pojava prilagođavanja izgleda okolini radi zaštite od prirodnih neprijatelja?
41) Prepoznajte stripovske junake (traži se naslovni lik)
A) Čuveni detektivski strip Alexa Raymonda. Nema slučaja koji uz potporu svog vjernog batlera Desmonda ne može riješiti.
B) Strip američkog Japanca Stana Sakaija o zecu samuraju. Jednako igra na emocije i akciju.
C) Ako ovog tzv. reportera koji niti u jednoj epizodi stripa nije ništa izreportirao ne znate, sram vas bilo.
Dodatno: Lukavi papagaj Broja Jedan dijeli ime sa slavnim kraljem iz dinastije Merovinga, ujediniteljem svih Franaka. Kako se zove?
42) Kako se zove ova američka glumica? Ime joj je jednako imenu glavnog grada jedne zemlje, a prezime joj je fonetski jednako imenu svjetski “slavne” zločinačke organizacije iz te iste zemlje.
43) Evo nešto za ovaj naš napaćeni narod. Novo, domaće i p(l)itko:
A – (ljubavi moja)
B – (boja nara)
C – (sekvoje)
D – (glupacho moja)
44) Dopunite niz:
Ojos del Salado, ________, Elbrus, Orizaba, Damavand, Mauna Kea, Mount Sidley.
45) Dva o lokacijama:
A) Ostatke antičkog rimskog grada Italike nećete posjetiti u Italiji, već u kojoj državi?
B) Većina nas na ovom kvizu zna tko je Velja, no to za ovaj odgovor nije bitno. Al’ ako se Velja našao u Vegliji (Velji), što je talijanski naziv, onda ćemo ga potražiti u kojem gradu naše županije?
46) MMA: Nakon što je Holly Holm pobijedila do tada nepobjedivu Rondu Rousey, nastupio je sindrom neuspješnosti obrane naslova u toj bantam kategoriji. Holm nije uspjela obraniti naslov od Mieshae Tate, a Tate također od Amande Nunes koja sada naslov prvakinje UFC-a u toj kategoriji drži već dvostruko duže od dvije prethodne prvakinje zajedno. Protiv koga je Nunes prekinula taj trend neobranjivosti naslova koji je nastupio nakon ere Ronde Rousey, i to u samo 48 sekundi?
47) Kriptovalute postaju sve popularnije i vrjednije, a među njima najpoznatiji je bitcoin koji se također i najviše koristi. On je izumljen i stavljen u opticaj u siječnju 2009. godine od strane misteriozne osobe ili grupe ljudi poznate pod kojim imenom i prezimenom?
48) Koji pojedinac je na isti način odgovoran za raketiranja Londona, Antverpena i tucet drugih gradova krajem Drugog svjetskog rata i za slijetanje čovjeka na Mjesec? Dovoljno je prezime, ali puno prezime.
49) Otac slavnog Roberta de Nira bio je apstraktni umjetnik čiji su radovi izloženi u najuglednijim svjetskim muzejima, između ostalog u Metropolitan muzeju te Muzeju Whitney u New Yorku. Koje je njegovo ime i prezime?
50) Asocijalno (lapsus del Freud) odnosno asocijacijsko odbrojavanje za kraj:
Dat ćemo vam tri dijela asocijacije. Ako ishod asocijacije predvidite već nakon prvog dijela i predate svoj formular dobivate 3 boda, ukoliko odgonetnete asocijaciju i predate nakon drugog dijela imate 2 boda, a ako rimješite asocijaciju nakon zadnjeg dijela imate bod.
Spiders from Mars, Black Stars, Warhol i Tesla

1) Hm….. da, Wham! Kako se zove ova njihova “rap” stvar koju smo čuli kroz ovu reklamu? I čije je modne kuće ovo reklama koja se u zadnje vrijeme vrti po televiziji? WHAM RAP! (enjoy what you do?), H&M
2) Jedno povijesno-sportsko. Koje su se olimpijske igre zadnje održale u 20. stoljeću? Tražimo grad i godinu. SYDNEY, 2000
3) 3. studenog ove godine jedna rovinjska ulica nije bila onakva kakva bi po svom imenu trebala biti, Pusta ulica. U toj ulici su se našli pješak Ibrahim Kevljanin – Braco i još jedna osoba u automobilu. Ostatak priče je, nažalost, samo još jedna crna kronika. Tko je, punim imenom i prezimenom, osoba koja je bila u automobilu? TONY CETINSKI
4) A sada živo! Kako se zove jedina hrvatska marka televizora s djelomično domaćom proizvodnjom u Rugvici kraj Zagreba? Sasvim sigurno ste uživo vidjeli barem jedan televizor ovog proizvođača. VIVAX
5) S glazbom u film… Prepoznajte film na temelju glazbenog isječka:
A – LION KING/KRALJ LAVOVA
B – PIRATES OF the CARIBBEAN/PIRATI S KARIBA
C – INCEPTION/POČETAK
D – SHERLOCK HOLMES
Dodatno: Koja osoba povezuje ove filmove? hans ZIMMER
6) Kojom od ovih država ne protječe Rajna? C) LUKSEMBURG
A) Austrija
B) Lihtenštajn
C) Luksemburg
D) Nizozemska
E) Švicarska
7) Informatičke kratice:
Svakodnevno ovisimo o uređajima označenim ovim kraticama, a znamo li za što one stoje?
A) CPU CENTRAL PROCESSING UNIT
B) RAM RANDOM-ACCESS MEMORY
8) Koja zemlja je prva proglasila kršćanstvo državnom religijom, 301. godine, gotovo 80 godina prije Rimskog Carstva? ARMENIJA
9) Životinje u književnosti. Povežite ime životinje s književnim djelom: A-5, B-4, C-6, D-1, E-3, F-2
A) Bokser 5) Životinjska farma
B) Pluton 4) Crni mačak
C) Aslan 6) Lav, vještica i ormar
D) Cezar 1) Koko i duhovi
E) Argo 3) Odiseja
F) Behemot 2) Majstor i Margarita
10) Rebus s manom: Što je u điru ako “izgubimo” broj iz ovog rebusa? MARUNADA
11) Gentlemen’s shop današnjeg modernog tipa obuhvaća tri segmenta: barber, outfit i što još da biste ispali potpuni hipster, a ne samo retro Nietzsche? TATTOO
12) Navedite originalnog izvođača ovih obrada:
A – NEW ORDER (blue monday)
B – bruce SPRINGSTEEN (streets of philadelphia)
C – QUEEN (who wants to live forever)
D – EVANESCENCE (bring me to life)
Dodatno pitanje: Koji stilski prepoznatljiv bend izvodi ove obrade? GREGORIAN
13) Prepoznajte film:
A) Ako je Linda Hamilton konobarica, a Michael Biehn vojnik, progoni ih? TERMINATOR
B) Ako Anne Bancroft svlači najlonke, Dustin Hoffman je? DIPLOMAC
C) Ako su Donald Pleasance, Louis Jourdain i Tony Curtis izdajice prijatelja, Richard Chamberlain se vraća po osvetu kao? GROF MONTE KRISTO
D) Ako Michael Douglas odlučuje da s njim više nema zajebancije, a Robertu Duvallu ne trebaju takva sranja zadnji dan prije penzije onda je toga jutra započeo? DAN LUDILA
14) Uvriježeno je mišljenje da je nogomet najpopularniji sport na svijetu, no nekim nogometašima bavljenje sportom je više od samog bavljenja nogometom. Kako nakon nogometne karijere ostati sportaš i u poznijim godinama primjer nam mogu dati neki bivši nogometaši. Odgonetnite tj. pridružite bivšeg nogometaša sportu kojim se profesionalno bavi.
Spojite sport s nogometašem koji se kasnije njime bavio: A-5,B-3, C-1, D-2, E-4
1) Fabien Barthez C) Motosport (automobilizam)
2) Tomas Brolin D) Poker
3) Rio Ferninand B) Boks
4) Tim Wiese E) Profesionalni hrvač (WWF)
5) Knut Anders Fostervold A) Biciklizam
Dodatno pitanje: U kojem se sportu s profesionalcima ovog ljeta u Poreču okušao naš vatreni Ivan Perišić izgubivši u prvom krugu natjecanja? ODBOJKA NA PIJESKU
15) Kad smo već kod spajanja sportova, spojimo košaricu i kraljicu sportova… U kojoj atletskoj disciplini je ovaj gospodin osvojio srebro na olimpijskim igrama 1984. u Los Angelesu i zlato 1992. u Barceloni te šarolik spektar medalja na svjetskim prvenstvima, dok mu je sin, koji se zove identično kao on, uspješan razigravač u Memphis Grizzliesima? TROSKOK
16) Abraham Lincoln je pripadao kojoj stranci, koja je osnovana na programu ukidanja ropstva i robovlasništva? REPUBLIKANSKA
17) Koji se naziv koristi za ovu sortu mesnate rajčice što je ujedno i engleski naziv za jednu vrstu mesa? BEEF
18) Lahmacun je pečeno jelo gdje su mljevena janjetina ili junetina, komadići povrća i začini poput kumina, crvene paprike, papra posuti po tankom tijestu. Uz falafel i razne oblike kebaba predstavlja popularno ulično jelo s Bliskog istoka, dok je na Zapadu poznatije pod izrazom turska ili armenska… što? PIZZA muy buena
19) Nakon što smo utažili uličnu glad prethodnim jelom, vrijeme je da se posvetimo, tko je u prilici, užicima visoke tj. buržujske kuhinje:
A) Ponuđen vam je hors d’oeuvre, i iako konjetina može biti u njegovom sastavu, ovaj izraz doslovno znači “osim/izvan djela”. U čemu uživate ako jedete hors d’oeuvre i pripremate se za konkretnije užitke? PREDJELO
B) Kad naručujete biftek, ako zatražite da isti bude bien cuit, kakav ste biftek zatražili u pogledu termičke obrade? DOBRO PEČEN
20) Kako se naziva alkohol kojeg ćemo uglavnom naći u biljkama kao što su metvica i paprena metvica pod formulom? MENTOL
21) Četvorica otočanstvenih:
A) Najveći slatkovodni otok na svijetu ima površinu od 2677km2. U kojoj se zemlji nalazi? KANADA
B) U kojoj otočnoj zemlji su službeni jezici tok pisin, hiri motu i engleski? Inače, riječ je o zemlji s najviše govorenih jezika na svijetu, njih preko 800? PAPUA NOVA GVINEJA
C) Koji su ovo otoci, obojenog i stršećeg imena? Raspored otoka simbolički je predstavljen na zastavi dotične otočne države pa vam i to može biti od pomoći. ZELENORTSKI / KAPVERDSKI
D) Svršimo polovično, jednim poluotokom. Sveta Gora ili Atos pravoslavni je monaški autonomni entitet koji se nalazi na poluotoku koji je ujedno i jedan od tri “prsta” (poluotoka) kojeg većeg poluotoka? HALKIDIKA
22) Dva filozofska:
A) Kako se na grčkom kaže trg? Iako se kaže da je fobija vrag i valja je se nastojati otvoreno riješiti, ovdje vam definitivno može biti od pomoći. AGORA
B) Kojoj grani filozofije su u moderno doba doprinijeli autori poput Benedetta Crocea, Danka Grlića i Arthura Dantoa? ESTETIKA
23) Ne tražimo autora ili naziv sljedećih umjetničkih djela već likovni stil u kojem su nastala:
A – GOTIKA (Ca’d’Oro)
B – ROMANTIZAM (Gericault)
C – SECESIJA (Olbrich)
D – OP ART (Riley)
24) Iako ova država nije imala službenu zastavu, nešto najbliže tome u vremenu slabljenja i propadanja te države bila je ova zastava. O kojoj se državi radi? BIZANTsko carstvo / ROMEJA
25) Tugra, kaligrafski potpis, vladarev monogram, stavljala se pod sve službene dokumente i pisma vladara koje velike sile? Kasnije su se njome potpisivali i vladari drugih država, ali tražimo da napišete državu u kojoj je nastala. OSMANSKO CARSTVO
26) Koji se svakogodišnji veliki rock festival održava krajem svibnja ili početkom lipnja na čuvenom trkalištu Nürburgringu? ROCK AM RING
27) Ovaj čovjek je jedan od trojice koji su osvojili Reli Dakar u dvije kategorije, a posjeduje i najviše osvojenih utrka tog relija uopće. Šest na motociklu, gdje je prvu ostvario još 1991. i sedam u automobilu u čemu je i aktualni osvajač posljednje dvije godine zaredom. Tko je taj legendarni, neumorni pustolovac? stephane PETERHANSEL
28) Jedno generacijsko, al pod time mislimo za sve generacije… Tko je ovaj mali dječak koji odlično oponaša i preuzima pozornost legendarnog M.J.-a? alfonso RIBEIRO
29) Možda nisu dio nekog kulta, ali kultni sigurno jesu:
A) Koji je kultni holivudski “junak” u siječnju 2016. godine dobio srpsko državljanstvo nakon što je, tijekom nekoliko posjeta toj zemlji, trenirao aikido sa pripadnicima srpskih specijalnih snaga? Isti je glumac, u studenom iste godine, dobio i rusko državljanstvo. steven SEAGAL
B) Koji je kultni američki glumac nastupio u samo pet filmova (Kum 1 i 2, Prisluškivanje, Pasje poslijepodne, Lovac na jelene) od kojih su svi bili nominirani za najbolji film za nagradu Oscar? Ovom je glumcu posvećen i dokumentarac „I Knew It Was You“. Umro je prije kraja snimanja filma Lovac na jelene, od raka pluća. Bio je u vezi s Meryl Streep koja je ostala s njim do zadnjeg trenutka. john CAZALE
30) Poker fleksibilnih:
A – Koja marka pneumatika se samoreklamira kao “the” kišna guma? UNIROYAL
B – Ova marka gumice za zabavu vam anglofono garantira da uspostavljate _____ (što?) nad užitkom? CONTROL
C – Žvakaću gumu koje marke možemo napuhati u najveće balone? HUBBA BUBBA
D – Gumene čamce ove popularne marke vjerojatno nije koristio neuhvaćeni serijski ubojica iz sjeverne Kalifornije, unatoč tome što je s tom markom dijelio svoje “umjetničko ime”. Koja marka? ZODIAC
31) Kad smo odigrali poker nastavimo s hazardnim igrama. Ako se kladimo u konjskim utrkama na trifectu znači da se kladimo na prva tri plasmana točnim redoslijedom. A na što se kladimo ako želimo pogoditi prva dva plasmana nebitno koji će konj biti prvi, a koji drugi? QUINELLA/KINELA
32) A kad smo već kod konja. Kako se zove neukroćeni i neutrenirani konj u rodeu? Taj naziv dijeli jedan Fordov model automobila, a ujedno vam dobro poznavanje naziva NFL ekipa može poslužiti da dođete do točnog odgovora. BRONCO
33) Tko je (imenom i prezimenom) mješavinom čakavštine, kajkavštine i štokavštine napisao zbirku pjesama (među ostalim i erotske tematike) “Gartlic za čas kratiti” dok je sa šurjakom u tamnici čekao da ga za glavu skrate zbog veleizdaje? FRAN KRSTO FRANKOPAN
34) Dva o politici:
A)Sadašnji kanadski premijer sin je kojeg bivšeg kanadskog premijera? Ime i prezime - priznajemo i fonetski napisano. PIERRE TRUDEAU
B) Jedna jedina zemlja ima živućeg bivšeg cara. Znate li koja? BUGARSKA
35) Koji je fizikalni efekt najvećim dijelom zaslužan za zagrijavanje zraka kao radnog medija u ovakvoj termoelektrani? EFEKT STAKLENIKA
36) Kako se prezivaju braća, tvorci serije Stranger Things, koji “prljavo” igraju na našu nostalgiju? DUFFER
37) Ako ne možete zaspati ili ne želite više nikada zaspati od straha, posjetit ćete koju reddit stranicu koja vas “lišava sna” amaterskim horor pričama koje su predstavljene kao stvarni doživljaji? NOSLEEP
38) Popularna hrvatska pucačina iz prvog lica koju je 2001. izbacio Croteam, a povukla je mnogo nastavaka i spin-offova sve do danas nije Son of Sam već? SERIOUS SAM
39) Golitika i pospodarstvo
A)Tko zna neka napiše puno ime osnivača Crvene armije radnika i seljaka, a tko ne zna, sram ga bilo, neka upiše samo nom de guerre dotičnog. lav davidovič bronštajn TROCKI
B) Ličnosti poput Mihaila Bakunjina, Errica Malateste, Lava Tolstoja, Emme Goldman i Nestora Mahna razvijali su, zastupali i borili se za različite koncepcije koje političke filozofije i političkog pokreta? Kome pomaže, Nestor Mahno i odgovor pod A) su ratovali protiv zajedničkog neprijatelja, a ratovali su i međusobno pri čemu je Mahno izgubio. ANARHIZAM
40) Kako se u prirodi zove pojava prilagođavanja izgleda okolini radi zaštite od prirodnih neprijatelja? MIMIKRIJA
41) Prepoznajte stripovske junake (traži se naslovni lik)
A) Čuveni detektivski strip Alexa Raymonda. Nema slučaja koji uz potporu svog vjernog batlera Desmonda ne može riješiti. RIP KIRBY
B) Strip američkog Japanca Stana Sakaija o zecu samuraju. Jednako igra na emocije i akciju. USAGI YOJIMBO
C) Ako ovog tzv. reportera koji niti u jednoj epizodi stripa nije ništa izreportirao ne znate, sram vas bilo. TINTIN
Dodatno: Lukavi papagaj Broja Jedan dijeli ime sa slavnim kraljem iz dinastije Merovinga, ujediniteljem svih Franaka. Kako se zove? KLODOVIK
42) Kako se zove ova američka glumica? Ime joj je jednako imenu glavnog grada jedne zemlje, a prezime joj je fonetski jednako imenu svjetski “slavne” zločinačke organizacije iz te iste zemlje. ROMA MAFFIA
43) Evo nešto za ovaj naš napaćeni narod. Novo, domaće i p(l)itko:
A – damir KEDŽO (ljubavi moja)
B – ana CEROVAC i danijel JURIŠEVIĆ (boja nara)
C – VATRA (sekvoje)
D – lidija BAČIĆ (glupacho moja)
44) Dopunite niz:
Ojos del Salado, ________, Elbrus, Orizaba, Damavand, Mauna Kea, Mount Sidley. KILIMANDŽARO
45) Dva o lokacijama:
A) Ostatke antičkog rimskog grada Italike nećete posjetiti u Italiji, već u kojoj državi? ŠPANJOLSKA
B) Većina nas na ovom kvizu zna tko je Velja, no to za ovaj odgovor nije bitno. Al’ ako se Velja našao u Vegliji (Velji), što je talijanski naziv, onda ćemo ga potražiti u kojem gradu naše županije? KRK
46) MMA: Nakon što je Holly Holm pobijedila do tada nepobjedivu Rondu Rousey, nastupio je sindrom neuspješnosti obrane naslova u toj bantam kategoriji. Holm nije uspjela obraniti naslov od Mieshae Tate, a Tate također od Amande Nunes koja sada naslov prvakinje UFC-a u toj kategoriji drži već dvostruko duže od dvije prethodne prvakinje zajedno. Protiv koga je Nunes prekinula taj trend neobranjivosti naslova koji je nastupio nakon ere Ronde Rousey, i to u samo 48 sekundi? ronda ROUSEY
47) Kriptovalute postaju sve popularnije i vrjednije, a među njima najpoznatiji je bitcoin koji se također i najviše koristi. On je izumljen i stavljen u opticaj u siječnju 2009. godine od strane misteriozne osobe ili grupe ljudi poznate pod kojim imenom i prezimenom? SATOSHI NAKAMOTO
48) Koji pojedinac je na isti način odgovoran za raketiranja Londona, Antverpena i tucet drugih gradova krajem Drugog svjetskog rata i za slijetanje čovjeka na Mjesec? Dovoljno je prezime, ali puno prezime. wernher VON BRAUN
49) Otac slavnog Roberta de Nira bio je apstraktni umjetnik čiji su radovi izloženi u najuglednijim svjetskim muzejima, između ostalog u Metropolitan muzeju te Muzeju Whitney u New Yorku. Koje je njegovo ime i prezime? ROBERT DE NIRO sr.
50) Asocijalno (lapsus del Freud) odnosno asocijacijsko odbrojavanje za kraj:
Dat ćemo vam tri dijela asocijacije. Ako ishod asocijacije predvidite već nakon prvog dijela i predate svoj formular dobivate 3 boda, ukoliko odgonetnete asocijaciju i predate nakon drugog dijela imate 2 boda, a ako rimješite asocijaciju nakon zadnjeg dijela imate bod.
Spiders from Mars, Black Stars, Warhol i Tesla - DAVID jebeni nikad bio na kvizu BOWIE


Čitava tema:

 RSS obavjest o temi

powered by my little forum