17/12/2017 Božićni kup 2017/2018 - PITANJA

od Žrtva Božine izdaje :(, Wednesday 27 December 2017, 22:35 (pred 1036 dana)

DISKLEJMER: Ovaj forum služi arhiviranju setova Rijeka Pub kviza. Od sada na dalje: tko koristi ovaj forum za plagiranje, naći ću ga/ju i dezintegrirati svojim kurcem. Ok mi je da se ponovi neko pitanje, ali kad se primijeti da netko ovo virtualno mjesto koristi za svoj probitak i onda se još smatra autorom, onda smo prešli crtu. Ne da ponavljate ova pitanja svojim riječima, nego ih doslovno kopirate slovo za slovo. Vidio sam pitanja odavdje u Bačvi, u Riveru, na raznim fejsbuk grupama, stotkama i ostalim pizdarijama – i ozbiljan sam u svojoj namjeri dezintegriranja vaših krhkih tjelešaca svojim kurcem. Jebat ću svaku prazninu atoma svojim mikrokurčićem dok vas ne pošaljem u neegzistenciju.
UR, ne da mi se na forumu raditi sve linkove jer je krajnje nepraktično pa ću vam jednostavno stavljati linkove u uglate zagrade.
Srdačan pozdrav, Ivica Mustač

OSMINA FINALA
1) Spajalica: Spojite predsjednike s mandatima: {https://imgur.com/a/b7783}

2) Godine 2017. malo iza ponoći 31. svibnja američki predsjednik Donald Trump je objavio tweet koji je malo zbunio javnost završavajući sa sedam vrlo nasumičnih slova. Koja su to slova?

3) Koja se životinjska vrsta krije iza naziva panthera pardus?

4) Tko je jedini tenisač koji je držao prvo mjesto ATP-ove ljestvice koji nikad tijekom svoje karijere nije osvojio nijedan Grand slam naslov?

5) Prepoznajte mjesto radnje filmova po danim opisima radnje (tražim grad):
A) Boksač autsajder dobiva priliku života u borbi protiv prvaka Apolla Creeda.
B) Ratni profiter Harry Lime šverca penicilin u gradu podijeljenom na okupacijske zone nakon Drugog svjetskog rata?
C) Sean Boswell je za kaznu poslan daleko od kuće živjeti s ocem koji je časnik Mornarice. Na kraju filma pojavi se i neki tamo Dominic Toretto.

6) Koji se bivši olimpijski sport igra u sedmominutnim periodima koji se zovu chukka?

7) Od trinaest karipskih otočnih država, njih čak deset koristi jedan službeni jezik. Koji?

8) Tko je zadnji nogometni branič koji je osvojio Zlatnu loptu?

9) Koji dio lingvistike proučava:
A) Aspekte značenja izraženih u jeziku?
B) Pravila ustroja rečenica?

10) Od koja dva sastojka (jedan alkoholni, jedan bezalkoholni) se sastoji koktel Screwdriver? Kod nas se kolokvijalno naziva po ta dva sastojka.

11) Koja se rijeka našla između Rajne i Dunava u nazivu važnog kanala koji povezuje Sjeverno more s Crnim morem?

12) Drevna perzijska religija zoroastrizam je štovala dualistički pogled na svijet vjerujući u vječnu borbu dobra i zla. Koja dva božanstva predstavljaju te dvije strane u zoroastrizmu?

13) Po španjolskoj riječi za kotao, kako se naziva geološki oblik koji nastaje urušavanjem vulkana stvarajući zaseban oblik kratera, za primjer: sveta Helena u Washingtonu? {http://cimss.ssec.wisc.edu/sage/geology/lesson3/images/Figure%208%20Mt%20St%20Helens%202004.jpg}

14) Prepoznajte izvođača po njihovim stihovima dočaranim slikama:
A –{https://imgur.com/a/dbOe5}
B – (moj ivane) { https://imgur.com/a/gycYl }
C –{ https://imgur.com/a/X2pn0}

15) Kojem je plemenu pripadao Uncas? Ako imalo pomaže hint na ovom posljednjem pitanju, ono je iz kulture, a ne iz povijesti.

16) Odbrojavanje:
Za 3 boda: Marie Curie
Za 2 boda: Solidarnost
Za 1 bod: Husari

ČETVRTFINALE
1) Vennov dijagram: { https://imgur.com/a/4NxFT }:

2) Nastavio je rad Pierre-Marie-Jérômea Trésagueta i Thomasa Telforda, no to nije bitno. Bitno je da se ovaj škotski inžinjer može žaliti da su svi gazili po njemu. Tko je on?

3) Prepoznajte poznate slikare po njihovim autoportretima:
A – {https://uploads3.wikiart.org/images/edvard-munch/self-portrait-the-night-wanderer-1924.jpg!Large.jpg}
B – { http://www.artsunlight.com/artist-photo/Rembrandt-van-Rijn/self-portrait-at-the-age-of-by-Rembrandt-van-Rijn-149.jpg}
C – { https://image.jimcdn.com/app/cms/image/transf/none/path/s33f4b296991f4cd1/image/i5cb7ad7d08c39267/version/1476350541/marc-chagall-l-autoportrait-aux-sept-doigts-1912-1913.jpg }

4) Koji boksač je 1994. postao najstariji prvak svijeta u teškoj kategoriji, rekord koji drži i dan-danas?

5) Koja je riječ antonim riječi antonim?

6) U kojem gradu se odvija radnja serije Futurama? Tražim precizan odgovor.

7) Prve četiri vuku kratice iz sharp, principal, diffuse, fundamental. Ostale su nazvane od slova g pa na dalje. Da ne bismo kružili oko ovog pitanja, recite što su one?

8) Iako nije jedina pozicija na kojoj se našao najviše puta, tko je najviše puta bio Timeov čovjek godine?

9) Za koje je dvije uloge, imenom i prezimenom, Robert de Niro nagrađen Oscarom za glumu u bilo kojoj kategoriji?

10) Ajmo jedan pola-pola: koji je klub osvojio najviše argentinskih Primera?

11) Tko je od 1805. do 1814. bio kralj Kraljevine Italije?

12) Tko dovršava ovaj šestočlani skup: Garrincha, Vava, Leonel Sanchez, Florian Albert, Valentin Ivanov?

13) Nemojte mi zaspati, slijedi slušaona. Tražim točno ime pjesme:
A – {na forum ne mogu stavljati isječke pjesama -.-}
B – {na forum ne mogu stavljati isječke pjesama -.-}
C – {na forum ne mogu stavljati isječke pjesama -.-}

14) U svojoj knjizi “O termonuklearnom ratu” hladnoratovni strateg Herman Kahn je stvorio mjernu jedinicu za ljudske žrtve u masovnom razaranju. Znajući da se jedan popularni metal bend zove po tom izrazu, koja je mjerna jedinica za milijun ljudskih žrtava?

15) Koje auto-kompanije predstavljaju idući logotipovi?
A – {http://lofrev.net/wp-content/photos/2016/10/lexus_emblem_5.jpg}
B – {https://assets.hemmings.com/story_image/344051-708-0@2x.jpg?rev=2}
C – {https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/51/2005_Maserati_4200_GT_-_Flickr_-_The_Car_Spy_%285%29.jpg/1200px-2005_Maserati_4200_GT_-_Flickr_-_The_Car_Spy_%285%29.jpg}

16) Odbrojavanje:
Za 3 boda: Sudar
Za 2 boda: Atlas
Za 1 bod: 15. 4. 1912.

POLUFINALE – ODGOVORI
1) Koga su izdali fiktivni likovi Danglars, De Villefort i Fernand Mondego?

2) Malo za naslađivanje studenata filozofije – navedite autore ovih mislilačkih klasika:
A) Država
B) Utilitarizam
C) S onu stranu dobra i zla

3) Iako je Steve Urkell najpoznatiji lik iz serije Pod istim krovom / Family Matters, radnja se vrtila oko obitelji koju je ovaj uporno gnjavio. Kako se zove ta obitelj?

4) Kako se naziva tonski sustav sastavljen od pet tonova unutar jedne oktave? Malo znanja starogrčkog i imate bod.

5) Miami Heat je sva svoja tri NBA naslova osvojio u ovom stoljeću. Koje su tri ekipe pobijedili u ta tri finala (2006., 2012., 2013.)? U 21. stoljeću su igrali još dva finala i izgubili od dva od ova tri protivnika.

6) Kratko i jednostavno: napišite mi glagoljičko slovo kojem je latinični pandan slovo S.

7) Po smrti Eduarda Ispovjednika, Harold Godwinson je uz puno muka postao engleski kralj, no to prijestolje je uskoro morao braniti mačem. Isključivši Tostiga iz igre, koga je Harold porazio na Stamfordskom mostu, a od koga je podojio kod Hastingsa?

8) Kojim su državama ovo aktualni predsjednici?
A) Jacob Zuma
B) Moon Jae-in
C) Salva Kiir Mayardit

9) Leonard, Adolph, Julius Henry, Milton i Herbert Manfred su uzeli pseudonime i postali svjetski poznati kao braća Marx (redom: Chico, Harpo, Groucho, Gummo i Zeppo). No dok sam vam dao njihova prava imena, ja ću vas tražiti njihovo pravo prezime.

10) Zvali su se, u hipijevskom duhu, Earth, no po povratu gitarista s njegove kratke gaže s Jethro Tullom uzeli su ime po jednom hororu s Borisom Karloffom. Koji bi se to ikonski rock bend (kad bi gledali originalno talijansko ime filma) mogao zvati “I tre volti della paura”?

11) Kako se zvala britanska televizijska ličnost poznata po svojim programima za djecu, čak je dobio i titulu Sir, da bi nakon njegove smrti u javnost izašle mnoge optužbe za zlostavljanje maloljetnika? { http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02924/jimmysavilejpg_2924520b.jpg }

12) Giuseppe Verdi je skladao 28 opera tijekom svoje karijere. Kako se zove zadnja njegova opera ako znamo da joj je glavni lik fikcionalni plemić koji se pojavljuje u pet Shakespearovih djela?

13) Valjda najpoznatiji zlatnici u svijetu, kako se zovu južnoafrički zlatnici koji se proizvode od 1967. do dana današnjeg? Za hint, zovu zovu se po bivšem predsjedniku i po današnjoj valuti; za još veći hint - jedan od najboljih filmova ikad… { https://vignette.wikia.nocookie.net/lethalweapon/images/4/45/Riggs_and_Murtaugh_6.jpg/revision/latest?cb=20150423195012}

14) Kojim franšizama video-igara pripadaju ovi likovi?
A) Agent 47
B) Nathan Drake
C) Marcus Fenix

15) Poslušajmo... Čuli smo stil jazz pjevanja u kojem vokal improvizira koristeći besmislene slogove dajući primat glazbi nad tekstom. Kako se zove taj stil pjevanja znajući da je inspirirao jedan europski hit-singl iz 1994. godine? {Zamislite da vam sad ja pjevam kad već nema audio fajla}

16) Odbrojavanje:
Za 3 boda: Princeton
Za 2 boda: Ulm
Za 1 bod: Fotoelektrični efekt

FINALE – ODGOVORI
1) Kako se u hrvatskom jeziku naziva objed koji je u engleskom jeziku nazvan po švedskim riječima za jedno hladno jelo i za jedan komad pokućstva – Smörgåsbord?

2) „Remember, remember the fifth of...“ Nije film i nije V for Vendetta, pitanje je: „Kojeg je mjeseca 1605. godine Guy Fawkes pokušao raznijeti engleski parlament?“

3) Prepoznajte izvođače po njihovim spotovima u gif obliku:
A – {https://media.giphy.com/media/l0HUoo5TsJLrWaP4c/giphy.gif}
B – {https://media.giphy.com/media/xULW8nLNciavmj6CyI/giphy.gif}
C – { https://media.giphy.com/media/26CaNu1HmWhRQbwcg/giphy.gif }

4) Kratko i jasno: kako se zove borilačka vještina koju je razvio legendarni Bruce Lee?

5) Beethoven je napisao svoju IX. simfoniju i u nju prvi put u svojoj karijeri uvrstio vokale. Tko je napisao tekst koji se pjeva u tom stavku?

6) Iako mnogi smatraju da je to meksički dan nezavisnosti, ovog datuma se slavi neočekivana pobjeda Meksika nad snagama Francuskog Carstva u Bitki kod Pueble. Koji je to praznik (priznajem i ime praznika i datum)?

7) Malo atletike… U kojoj će državi započeti, a u kojoj završiti deveta (2018.) po redu IAAF-ova Dijamantna liga u sezoni?

8) Nil je najdulja, Amazona volumenom najveća, a koja je rijeka najdublja na svijetu?

9) Što mjere SI mjerne jedinice nazvane prema izumiteljima ovih izuma? Na primjer: Električni lift = ELEKTRIČNA VODLJIVOST (Siemens je izumio el. lift, a jedinica za el. vodljivost je nazvana po njemu).
A) Mehanički kalkulator
B) Parni stroj
C) Indukcijski motor

10) Najčešće se kratica MMF koristi prilikom spominjanja Međunarodnog monetarnog fonda. Kakva je konstrukcija spolnog snošaja ako ispod videa vidite tag MMF?

11) Operacija Valkyrie je bio pokušaj atentata na Hitlera. Tko je bio ciljana meta u Operaciji Antropoid?

12) Koja je država danas uvjerljivo najmnogoljudnija rimokatolička monarhija?

13) Koji se glumci kriju pod ovim maskama?
A – {http://www.reelism.net/wp-content/uploads/2014/09/sin-city-marv-e1409607259133.png}
B – {https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/4d/0f/1d/4d0f1d92dbe029c9fbc5c1ad0e13aa6e.jpg}
C – {http://coolspotters.com/files/photos/53410/eric-stoltz-and-mask-gallery.jpg}

14) Koji otok na 'T' je podijeljen na jednu nezavinu državu na njegovom istoku i dio jedne druge države na njegovom zapadu?

15) Pretpostavit ću da svi znate kako se zove japanska lirska forma u 5-7-5 obliku te ću umjesto toga pitati – kako se zove japanska lirska pjesma kojoj su slogovi po stihovima podijeljeni u 5-7-5-7-7 rasporedu?

16) Jedno malo teže iz povijesti, kako se zvala supruga faraona Ptolomeja XIII i Ptolomeja XIV?

17) Koji riječki pravnik je bio predsjednik Hrvatskog sabora 1906. kao izabrani zastupnik Bakra? Odgovor nije daleko.

18) Odbrojavanje:
Za 3 boda: Rammstein
Za 2 boda: Kapetan
Za 1 bod: Vespucci


{Hidden track}
1) Jedno prigodno blagdansko – u kojoj je današnjoj državi rođen sveti Nikola?

2) Atacama je najsuša pustinja na svijetu, no koja je pustinja najsuša u Sjevernoj Americi? Proteže se uglavnom kroz Nevadu, Kaliforniju i Arizonu, tamo možete naći endemska Jošuina drva (znam da ću biti strijeljan ako napišem Joshua tree pa mi oprostite ako improvizirani prijevod nije točan), a i Las Vegas.

3) Koji je poznati psiholog razvio koncept kolektivnog nesvjesnog?

4) U kojem Tarantinovom filmu glumi Channing Tatum?

5) Koja reprezentacija uvjerljivo ubija Europska prvenstva u ženskom rukometu sa sedam zlata od 12 prvenstava? Na Svjetskima Ruskinje imaju medalju više, ako računamo SSSR četiri više, no na Europskima su ove uvjerljivo prve.

6) U kojoj je državi nastao disco bend „Boney M“?

7) Nedavno smo u Riveru saznali tko je bila carica Cixi. A tko je bio zadnji car Kine koji je bio i tema filma 1988. godine nagrađenog Oscaron za najbolji film?

8) Kako se zove Playboyjeva zečica 1994. godine, poznata i po svom TV-showu, a i kao bivša članica emisije The View, a danas ipak najpoznatija kao jedna od najpoznatijih antivakcinacijskih zagovaratelja? {https://imgur.com/a/2PdtC }

1) Kako se zove policijski inspektor koji opsesivno pokušava nanovo privesti Jeana Valjeana u Jadnicima, a nimalo mu ne pomaže pjevanje Russella Crowea?

2) Koja se autonomna zajednica nalazi na krajnjem sjeverozapadu Španjolske? Nemojte ju pomiješati s jednom regijom u istočnoj Europi. { https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/78/Galicia_in_Spain_%28plus_Canarias%29.svg/275px-Galicia_in_Spain_%28plus_Canarias%29.svg.png}

3) Što u medicini proučava skatologija?

4) Koje je pravo ime legendarnog filmskog lika Indiane Jonesa? Iako bih mogao tražiti četiri riječi tražiti ću tri. Kome fali nešto nek se prisjeti kako ga je stari nazivao u trećem nastavku.

5) Pomalo je čudno pomisliti na FIF-u kojoj Sepp Blatter nije na čelu budući da je iz moje perspektive on oduvijek na čelu te organizacije. No tko je bio njegov prethodnik?

6) Alen Islamović je pjevao u Bijelom dugmetu i Divljim jagodama. Tko je pjevao u Divljim jagodama i Osmom putniku?

7) Koji etnonim svoj najstariji sačuvani spomen može naći u Tanajskim pločama datiranim na 2./3. stoljeće nađenim kraj Azova u današnjoj Rusiji?

8) Kako su se prezivala braća Richard i Maurice, ako znamo da su krenuli u San Bernardinu, a završili po cijelom svijetu?

1) Iduće veljače počinje nova kineska godina. Kojem je znaku ona posvećena?

2) Koja se država nalazi u nazivu druge najviše planine Afrike?

3) Koji je indonezijski vulkan izazvao najveću poznatu erupciju u zadnjih 25 milijuna godina, i po nekim teorijama skoro izazvao kraj ljudske vrste?

4) Svi ste čuli za Samuela L. Jacksona. Što u tom imenu znači “L”?

5) Nedavno minule sezone Formule 1, bivši prvak Fernando Alonso nije vozio Veliku nagradu Monaca da bi vozio Indianapolis 500. Koji bivši prvak (iz 2009. godine) je za tu utrku preuzeo njegovo mjesto u McLarenu?

6) Povijest-sleš-glazba: koji bend je odsvirao “Wake Up the Souls” turneju 2015. godine kao komemoraciju stote godišnjice Armenskog genocida uključujući i njihov prvi nastup na “domaćem” terenu u Erevanu?

7) U Poljskoj su bili „Prokleti vojnici“, u Bugarskoj „Gorjani“, u baltičkim zemljama „Šumska braća“, a koje je religiozno ime nosio gerilski pokret otpora komunizmu na području Hrvatske i Bosne u poraću Drugog svjetskog rata?

8) Jedan od najpoznatijih strip-autora, čudak u stvarnom životu (štovatelj kulta zmija), kreirao je među ostalim i stripove Watchmen, V for Vendetta, The Killing Joke, From Hell i mnoge druge. Tko je on?

1) Koju marku automobila možemo naći u trećem retku Vulgate? Hint: moderni novac...

2) Od tri najveća grada Ohija, sva tri počinju na slovo C. Ako je glavni grad Columbus, koji je grad Ohija najmnogoljudniji?

3) U kojem superskupu, nazvanom po jednom od horoskopskih znakova, se nalazi i naša galaksija?

4) Koji je medijski mogul osnovao CNN, prvi TV-kanal posvećen isključivo vijestima?

5) Među hrvatskim sportašima koji je najviše puta sudjelovao na Olimpijskim igrama, čak 7 puta (doduše, jednom od tih sedam za jugoslaviju)?

6) Može ju se naći u Mezopotamiji, najviše su je popularizirali Turci, a današnji oblik nastaje u Mađarskoj početkom 20. stoljeća. Sastoji se od trupa, vrata i glave, a spada u porodicu lutnji. Koji je to instrument kojeg bi stari Bizantinci nazvali pandouras?

7) Rijetkost je da jedan političar obnaša visoku dužnost u dvije različite države. Ovaj Gruzijac je jedan od takvih. Tko je bio treći predsjednik Gruzije, a nakon rata s Rusijom i guverner ukrajinske oblasti Odesa?

8) Prošle godine pušači Ronhilla morali su se naviknuti na promjenu imena njihove omiljene cigarete. Što su od listopada 2016. morali naručivati na kioscima ako bi htjeli Ronhill?

APROKSIMACIJSKA PRIPETAVANJA – ODGOVORI
1) Kolika je u kilometrima kvadratnim površina Urugvaja?

2) Po podacima sa stranice www.boxofficemojo.com, kolika je svjetska zarada Avatara, najuspješnijeg filma u toj kategoriji, u američkim dolarima?

3) Koliko je golova u karijeri Ryan Giggs zabio za Manchester United u domaćoj ligi?

4) Koliko u metrima iznosi jedna astronomska jedinica?

JACKPOT – ODGOVOR
Ok, Sinatra, Martin, Davis Jr., Lawford, Bishop i ostali su činili? Easy-Peasy: Rat Pack. Lagano, zar ne? A tko je toj grupi lokalnih pijanaca nadjenuo ovo ime? Tražim ime i prezime da se ne bi miješalo s nekim prezimenjacima.


Čitava tema:

 RSS obavjest o temi

powered by my little forum