4/2/2018 Umjetničko kvizanje

od KatolikKapitalistKonzervativac, Friday 09 February 2018, 01:16 (pred 996 dana)

1) Koja rijeka teče kroz Bagdad?
A) Eufrat
B) Jordan
C) Tigris
D) Karun
2) Zakon i red: Odjel za žrtve je serija koja se nastavlja na 'obični' Zakon i red, ali je na našim ekranima jednako popularna. Od druge sezone se u ulozi detektiva pojavljuje i jedan glazbenik koji je svojedobno bio svodnik i kradljivac dragulja. Iako se prvotno bavio rapom, surađivao je i sa rock i metal bendovima, a u posljednje vrijeme se uhvatio i elektronike. O kome je riječ?
3) Ovo bi trebalo biti jedno od lakših pitanja. Nedavno je Hrvatska bila domaćin Europskog rukometnog prvenstva. Za jedan bod zanima nas ljestvica prve tri reprezentacije. A sada se malo potrudite i za još jedan bod recite s koliko golova razlike su Červarovi dečki osvojili sjajno peto mjesto?
4) Kako se zove najveći privatni bunker koji jamči preživljavanje od većine apokaliptičkih scenarija nazvan po drevnim utvrdama latenske kulture?
A) Castellorum
B) Deficienterum
C) Fortis
D) Oppidum
E) Ravinius
5) Koja europska država danas više nema granicu niti s jednom državom s kojom je graničila 1980. godine?
6) Što je, osim natpisa Ordem e progresso prikazano u plavom krugu brazilske zastave?
7) Koja mrtva životinja je zapela već 129 godina u Van Goghovoj slici „Olive trees“?
8) Crveni ježinac se hrani algama koje struže s morskog dna. Organ koji mu služi kao strugaljka čine zubići, pločice i mišići, a ima jako zanimljivo ime. Ono se sastoji od dvije riječi u imenu. Druga riječ je svjetljika, a prva je ime jednog od najpoznatijih filozofa. Kojeg?
9) Christoph Waltz je glumac koji je zasjao na zvjezdanom filmskom nebu zahvaljujući filmu Nemilosrdni gadovi gdje smo mu pozavidjeli na tome što tečno barata s 4 jezika. Lani je snimio film koji se bavi pomamom za tulipanima u Nizozemskoj te krahom tulipanske burze 1637. godine. Kako se zove taj film?
10) Kako se zove bolest koja pogađa manje od 1% svjetske populacije, a karakterizira ju postepeno gubljenje pigmenata na koži? Ovu bolest je svojedobno Michael Jackson naveo kao razlog drastične promjene svoga izgleda.
11) Ubojstvo u Orientu Expressu je jedna od najpoznatijih knjiga engleske spisateljice Agathe Christie. Orient Express je vlak koji putuje iz Istanbula za Pariz, a ubojstvo se dogodilo za vrijeme dok je vlak zapeo u snijegu pokraj kojeg hrvatskog grada?
12) Navedite točnim redoslijedom, od najdulje prema najkraćoj, tri najdulje rijeke koje prolaze kroz Istru.
13) Kako se naziva ova vrsta “zmajevskog” broda kojeg su svojedobno koristili Vikinzi?
14) Pigmalion je bio toliko vješt kipar da je izradio savršeni kip prekrasne žene koja je izgledala kao da je živa. Afrodita se sažalila nad njim i pretvorila kip u pravu ženu. Kako se na ‘G’ zvala ta žena koju je Pigmalion kasnije i oženio?
15) Zadnja znanosti poznata supererupcija vulkana je Oruanui erupcija pred cca 26.500 godina. Kako se zove jezero koje se formiralo u krateru nastalom ovom erupcijom supervulkana Taupo na Novom Zelandu?
16) On je Nemo, posljednji smrtnik na Zemlji. Prisjeća se vlastite prošlosti, no njegovi fleš-bekovi su kontradiktorni i zbrkani. Kako film teče, gledatelj hvata konce i shvaća da je Nemov život otišao u različitim smjerovima ovisno o odlukama koje je donio. Kako se zove ovaj film iz 2009. u kojem glavne uloge imaju Jared Leto i Diane Kruger?
17) Slušaona: tražimo naslove ovih pet pjesama:
A – {zamislite si sad da slušate pjesmu}
B – {zamislite si sad da slušate pjesmu}
C – {zamislite si sad da slušate pjesmu}
D – {zamislite si sad da slušate pjesmu}
E – {zamislite si sad da slušate pjesmu}
18) Koja NFL ekipa je bila u četiri uzastopna Superbowl finala i izgubila sva četiri u periodu između 1991. i 1994. godine?
19) Iz San Francisca je 20. 3. 2010. je krenula jedna neobična ekspedicija. Cilj je bio prijeći 11 000 milja Tihog oceana od Kalifornije do Sydneyja u plovilu napravljenom od recikliranih plastičnih boca. Jedan od članova posade je bio nećak Thora Heyerdala, istog onog koji je plovio na splavi Kon-Tiki. Pitanje glasi: Kako je u čast tog pomorskog pothvata ova grupa mladih ljudi nazvala svoje pvc plovilo?
20) Vennov dijagram : Svrstajte nogometaše po klubovima za koje su nastupali – Juventus, Milan ili Parmu.
A) Andrea Pirlo
B) Hernan Crespo
C) Gianluigi Buffon
D) Marco Matterazi
E) Paolo Maldini
F) Igor Budan
G) Alessandro del Piero
H) Filippo Inzaghi
21) Nirvana je objavila nekoliko obrada pjesama izvođača koji su ostavili utisak na Kurta Cobaina, kao što su The Man Who Sold the World Davida Bowiea, Molly’s Lips The Vaselinsa i Plateua Meat Puppetsa. Nirvanin prvi singl iz 1988. Love Buzz također je obrada – kojeg poznatog nizozemskog rock benda osnovanog čiji je najveći hit „Venus“ iz 1969.?
22) Prepoznajte glumce/glumice u malo drugačijem izdanju.
A – {zamislite si sad da gledate sliku}
B – {zamislite si sad da gledate sliku}
C – {zamislite si sad da gledate sliku}
D – {zamislite si sad da gledate sliku}
23) Broj pi zadavao vam je glavobolju već u osnovnoj školi kada ste se prvi put susreli s njim tokom računanja opsega kružnice i površine kruga. Recite nam manje poznatu činjenicu. Koji je matematičar, fizičar i astronom prvi osmislio algoritam za izračunavanje vrijednosti tog broja?
24) Kao sefardski Židov je zbog religijskih progona pobjegao iz rodne Španjolske u Maroko i kasnije u Egipat gdje je služio na carskom dvoru kao osobni Saladinov liječnik. Kako se zvao ovaj filozof koji je propagirao neku vrstu filozofske ezoterije prema kojoj istinita vjerovanja moraju biti podložna korisnim vjerovanjima?
25) Bili su elitna jedinica Carske rimske vojske i služili su kao osobni tjelohranitelji rimskim carevima, a kasnije iste i postavljali na tron. Godine 312. su raspušteni odlukom cara Konstantina. Kako se zvala ova elitna jedinica?
26) Ovaj Riječanin je imao mnogo područja interesa no u svijetu je najpoznatiji kao avio-inžinjer. Stvaralački vijek je proveo u SSSR-u gdje je zbog svog plemenitog podrijetla imenovan kao Crveni Baron. Njegov je učenik Koroljov zaslužan što je Gagarin posjetio svemir. Tko je on?
27) Smatraju ga jednim od prvih superjunaka, ako ne i prvim. Stvorili su ga autori Lee Falk kao autor i Phil Davis kao ilustrator. Strip je postigao veliki uspjeh zbog Falkovih uzbudljivih priča i Davisovog stila crtanja koji pomalo podsjeća na art deco. Tko je ovaj hipnotičar iz Xanadua?
28) Kako se na 'A' naziva (nad)ovjera ili legalizacija javnih isprava koje se koriste u međunarodnom pravnom prometu?
29) Osim Chris Evert (5), Steffi Graf (8), Martine Navratilove (7) i Serene Williams (5) koja je jedina tenisačica koja je više od tri puta bila na prvom mjestu WTA ljestvice na kraju godine?
30) U kojem sportu su se natjecale Tonya Harding i Nancy Kerrigan čije je rivalstvo došlo do te razine da je Tonyin suprug orkestrirao pokušaj lomljenja noge Nancy Kerrigan?
31) Nomen est omen. U hrvatskom jeziku imamo Ružu, Iris, Ljubicu, Višnju, Jagodu i ostala biljna imena. Znate li koje se biljke kriju iza ovih engleskih imena?
A) FERN
B) HEATHER
C) POPPY
32) Seriju Sex i grad nije potrebno predstavljati, a fanovi ove serije su željno iščekivali filmove koji su, prema javnom mnijenju, ispali fijasko. U drugom filmu se pojavljuje i jedna aktualna pop zvijezda koja na premijeri filma nosi identičnu haljinu kao i Samantha. O kojoj pjevačici pravog imena ‘Destiny Hope’ pričamo?
33) Koji je nogometni klub najviše puta izgubio finale Lige prvaka? JUVENTUS
34) Prepoznajte ove zmije:
A – {zamislite si sad da gledate sliku}
B – {zamislite si sad da gledate sliku}
C – {zamislite si sad da gledate sliku}
35) Zove se Nika, podignuta je 190. godine prije Krista, a živi u Louvreu. A na kojem grčkom otoku je živjela prije Louvrea (isključivši bijeg od nacista 1940-ih)?
36) Svi znaju da se “Noć dugih noževa” odvijala u Njemačkoj 1939. godine. No na području koje današnje države se 1521. godine odigrala “Tužna noć” koja je dovela do pada jednog velikog carstva?
37) Pretpostavimo da svi znaju da je prvi predsjednik SAD-a George Washington i da je jedini jednoglasno izglasan na tu funkciju. A danas, 4. veljače, je obljetnica te pobjede u Elektoralnom kolegiju. Pitanje je koje se to godine dogodilo?
38) Kineski znanstvenici su nedavno nakon 300 pokušaja uspješno klonirali majmune. Kloniranje je zabrinulo javnost jer su po prvi puta u povijesti klonirani primati i pitanje je vremena kada će biti klonirani i ljudi. O kojoj se vrsti majmuna radi?
39) Koja Napoleonova bitka dijeli ime s jednim jelom od piletine?
40) Tko je za Contarelijevu kapelicu u Rimu naslikao Pozivanje Svetog Mateja?
41) Nakon koje bitke je car August Oktavijan navodno uzviknuo “Vare, vrati mi moje legije!” kad je saznao za težak poraz svoje vojske? I dodatno pitanje – Kojom pomorskom bitkom između Marka Antonija i Oktavijana završavaju građanski ratovi te Oktavijan preuzima vlast?
42) Ona plješče kao autistični tuljan, a on je entuzijast za skakanje po kaučevima i jedenje placente. Oni su, naravno, Nicole Kidman i Tom Cruise. U koja tri filma su njih dvoje glumili zajedno.
43) Joseph Bradl je prvi skijaški letač, tj. prva osoba koja je uspješno izvela skijaški skok preko 100 metara. Gdje je 15. 3. 1836. mladi Sepp izveo taj skok?
44) Slušaona: Ovaj put tražimo izvođače:
A – {zamislite si sad da slušate pjesmu}
B – {zamislite si sad da slušate pjesmu}
C – Uzmemo li prve riječi naslova pjesama, dodamo im ananas, koji poznati koktel možemo složit od tih sastojaka?
45) U kojim se državama nalaze ove pustinje:
A) Atacama
B) Velika pješčana pustinja
C) Negev
D) Karakum
46) Kako se naziva poznati finski nacionalni ep objavljen 1835. godine koji se temelji na usmenom pjesništvu istočne Finske, a govori o postanku svijeta i o magičnom artefaktu kojeg su nazivali Sampo?
47) Kupujmo hrvatsko! Iz kojih gradova dolaze sljedeći brendovi:
A) Vindija
B) Podravka
C) Kandit
D) Gavrilović
E) Zvečevo
48) Kako se naziva vanjski dio Sunčeve atmosfere u obliku plazme koja emitira rendgensko zračenje? Golim okom se može zapaziti samo za vrijeme potpune pomrčine, a ime je dobilo po latinskoj riječi za krunu.
49) U kojem je točno stoljeću na snagu stupio julijanski kalendar?

Odgovori:

1) Koja rijeka teče kroz Bagdad? C) TIGRIS
A) Eufrat
B) Jordan
C) Tigris
D) Karun
2) Zakon i red: Odjel za žrtve je serija koja se nastavlja na 'obični' Zakon i red, ali je na našim ekranima jednako popularna. Od druge sezone se u ulozi detektiva pojavljuje i jedan glazbenik koji je svojedobno bio svodnik i kradljivac dragulja. Iako se prvotno bavio rapom, surađivao je i sa rock i metal bendovima, a u posljednje vrijeme se uhvatio i elektronike. O kome je riječ? ICE-T
3) Ovo bi trebalo biti jedno od lakših pitanja. Nedavno je Hrvatska bila domaćin Europskog rukometnog prvenstva. Za jedan bod zanima nas ljestvica prve tri reprezentacije. A sada se malo potrudite i za još jedan bod recite s koliko golova razlike su Červarovi dečki osvojili sjajno peto mjesto? 1) ŠPANJOLSKA, 2) ŠVEDSKA, 3) FRANCUSKA; 1 GOL
4) Kako se zove najveći privatni bunker koji jamči preživljavanje od većine apokaliptičkih scenarija nazvan po drevnim utvrdama latenske kulture? D) OPPIDUM
A) Castellorum
B) Deficienterum
C) Fortis
D) Oppidum
E) Ravinius
5) Koja europska država danas više nema granicu niti s jednom državom s kojom je graničila 1980. godine? POLJSKA
6) Što je, osim natpisa Ordem e progresso prikazano u plavom krugu brazilske zastave? položaj ZVIJEZDA iznad rija 15. 11. 1889.
7) Koja mrtva životinja je zapela već 129 godina u Van Goghovoj slici „Olive trees“? SKAKAVAC
8) Crveni ježinac se hrani algama koje struže s morskog dna. Organ koji mu služi kao strugaljka čine zubići, pločice i mišići, a ima jako zanimljivo ime. Ono se sastoji od dvije riječi u imenu. Druga riječ je svjetljika, a prva je ime jednog od najpoznatijih filozofa. Kojeg? ARISTOTEL
9) Christoph Waltz je glumac koji je zasjao na zvjezdanom filmskom nebu zahvaljujući filmu Nemilosrdni gadovi gdje smo mu pozavidjeli na tome što tečno barata s 4 jezika. Lani je snimio film koji se bavi pomamom za tulipanima u Nizozemskoj te krahom tulipanske burze 1637. godine. Kako se zove taj film? TULIP FEVER / TULIPANSKA GROZNICA
10) Kako se zove bolest koja pogađa manje od 1% svjetske populacije, a karakterizira ju postepeno gubljenje pigmenata na koži? Ovu bolest je svojedobno Michael Jackson naveo kao razlog drastične promjene svoga izgleda. VITILIGO
11) Ubojstvo u Orientu Expressu je jedna od najpoznatijih knjiga engleske spisateljice Agathe Christie. Orient Express je vlak koji putuje iz Istanbula za Pariz, a ubojstvo se dogodilo za vrijeme dok je vlak zapeo u snijegu pokraj kojeg hrvatskog grada? VINKOVCI
12) Navedite točnim redoslijedom, od najdulje prema najkraćoj, tri najdulje rijeke koje prolaze kroz Istru. 1) MIRNA, 2) DRAGONJA, 3) RAŠA
13) Kako se naziva ova vrsta “zmajevskog” broda kojeg su svojedobno koristili Vikinzi? DRAKKAR
14) Pigmalion je bio toliko vješt kipar da je izradio savršeni kip prekrasne žene koja je izgledala kao da je živa. Afrodita se sažalila nad njim i pretvorila kip u pravu ženu. Kako se na ‘G’ zvala ta žena koju je Pigmalion kasnije i oženio? GALATEJA
15) Zadnja znanosti poznata supererupcija vulkana je Oruanui erupcija pred cca 26.500 godina. Kako se zove jezero koje se formiralo u krateru nastalom ovom erupcijom supervulkana Taupo na Novom Zelandu? TAUPO
16) On je Nemo, posljednji smrtnik na Zemlji. Prisjeća se vlastite prošlosti, no njegovi fleš-bekovi su kontradiktorni i zbrkani. Kako film teče, gledatelj hvata konce i shvaća da je Nemov život otišao u različitim smjerovima ovisno o odlukama koje je donio. Kako se zove ovaj film iz 2009. u kojem glavne uloge imaju Jared Leto i Diane Kruger? MR. NOBODY
17) Slušaona: tražimo naslove ovih pet pjesama:
A – YOUR HEART IS AS BLACK AS NIGHT (beth hart i joe bonamassa)
B – JAR OF HEARTS (christina perri)
C – HEART OF GOLD (neil young)
D – UNCHAIN MY HEART (hugh laurie)
E – HEART FULL OF PRIDE (perkele)
18) Koja NFL ekipa je bila u četiri uzastopna Superbowl finala i izgubila sva četiri u periodu između 1991. i 1994. godine? BUFFALO / BILLS
19) Iz San Francisca je 20. 3. 2010. je krenula jedna neobična ekspedicija. Cilj je bio prijeći 11 000 milja Tihog oceana od Kalifornije do Sydneyja u plovilu napravljenom od recikliranih plastičnih boca. Jedan od članova posade je bio nećak Thora Heyerdala, istog onog koji je plovio na splavi Kon-Tiki. Pitanje glasi: Kako je u čast tog pomorskog pothvata ova grupa mladih ljudi nazvala svoje pvc plovilo? PLAS-TIKI
20) Vennov dijagram : Svrstajte nogometaše po klubovima za koje su nastupali.
A) Andrea Pirlo – JUVENTUS, MILAN
B) Hernan Crespo – MILAN, PARMA
C) Gianluigi Buffon - JUVENTUS, PARMA
D) Marco Matterazi - NULA
E) Paolo Maldini - MILAN
F) Igor Budan - PARMA
G) Alessandro del Piero - JUVENTUS
H) Filippo Inzaghi - JUVENTUS, MILAN, PARMA
21) Nirvana je objavila nekoliko obrada pjesama izvođača koji su ostavili utisak na Kurta Cobaina, kao što su The Man Who Sold the World Davida Bowiea, Molly’s Lips The Vaselinsa i Plateua Meat Puppetsa. Nirvanin prvi singl iz 1988. Love Buzz također je obrada – kojeg poznatog nizozemskog rock benda osnovanog čiji je najveći hit „Venus“ iz 1969.? SHOCKING BLUE
22) Prepoznajte glumce/glumice u malo drugačijem izdanju.
A – halle BERRY
B – iggy POP
C – jack LEMMON
D – gary OLDMAN
23) Broj pi zadavao vam je glavobolju već u osnovnoj školi kada ste se prvi put susreli s njim tokom računanja opsega kružnice i površine kruga. Recite nam manje poznatu činjenicu. Koji je matematičar, fizičar i astronom prvi osmislio algoritam za izračunavanje vrijednosti tog broja? ARHIMED sa sirakuze
24) Kao sefardski Židov je zbog religijskih progona pobjegao iz rodne Španjolske u Maroko i kasnije u Egipat gdje je služio na carskom dvoru kao osobni Saladinov liječnik. Kako se zvao ovaj filozof koji je propagirao neku vrstu filozofske ezoterije prema kojoj istinita vjerovanja moraju biti podložna korisnim vjerovanjima? MAJMONID
25) Bili su elitna jedinica Carske rimske vojske i služili su kao osobni tjelohranitelji rimskim carevima, a kasnije iste i postavljali na tron. Godine 312. su raspušteni odlukom cara Konstantina. Kako se zvala ova elitna jedinica? PRETORIJANSKA GARDA
26) Ovaj Riječanin je imao mnogo područja interesa no u svijetu je najpoznatiji kao avio-inžinjer. Stvaralački vijek je proveo u SSSR-u gdje je zbog svog plemenitog podrijetla imenovan kao Crveni Baron. Njegov je učenik Koroljov zaslužan što je Gagarin posjetio svemir. Tko je on? roberto ludvigovič BARTINI / roberto oros di bartini
27) Smatraju ga jednim od prvih superjunaka, ako ne i prvim. Stvorili su ga autori Lee Falk kao autor i Phil Davis kao ilustrator. Strip je postigao veliki uspjeh zbog Falkovih uzbudljivih priča i Davisovog stila crtanja koji pomalo podsjeća na art deco. Tko je ovaj hipnotičar iz Xanadua? MANDRAK MAĐIONIČAR
28) Kako se na 'A' naziva (nad)ovjera ili legalizacija javnih isprava koje se koriste u međunarodnom pravnom prometu? APOSTILA / APOSTILLE
29) Osim Chris Evert (5), Steffi Graf (8), Martine Navratilove (7) i Serene Williams (5) koja je jedina tenisačica koja je više od tri puta bila na prvom mjestu WTA ljestvice na kraju godine? lindsay DAVENPORT
30) U kojem sportu su se natjecale Tonya Harding i Nancy Kerrigan čije je rivalstvo došlo do te razine da je Tonyin suprug orkestrirao pokušaj lomljenja noge Nancy Kerrigan? UMJETNIČKO KLIZANJE
31) Nomen est omen. U hrvatskom jeziku imamo Ružu, Iris, Ljubicu, Višnju, Jagodu i ostala biljna imena. Znate li koje se biljke kriju iza ovih engleskih imena?
A) FERN - PAPRAT
B) HEATHER - VRIJESak
C) POPPY - MAK
32) Seriju Sex i grad nije potrebno predstavljati, a fanovi ove serije su željno iščekivali filmove koji su, prema javnom mnijenju, ispali fijasko. U drugom filmu se pojavljuje i jedna aktualna pop zvijezda koja na premijeri filma nosi identičnu haljinu kao i Samantha. O kojoj pjevačici pravog imena ‘Destiny Hope’ pričamo? miley CYRUS
33) Koji je nogometni klub najviše puta izgubio finale Lige prvaka? JUVENTUS
34) Prepoznajte ove zmije:
A – BJELOUŠKA
B – MLIJEČNA ZMIJA
C – ZLATNA ZMIJA / ZLATNI POSKOK
35) Zove se Nika, podignuta je 190. godine prije Krista, a živi u Louvreu. A na kojem grčkom otoku je živjela prije Louvrea (isključivši bijeg od nacista 1940-ih)? SAMOTRAKA
36) Svi znaju da se “Noć dugih noževa” odvijala u Njemačkoj 1939. godine. No na području koje današnje države se 1521. godine odigrala “Tužna noć” koja je dovela do pada jednog velikog carstva? MEKSIKO
37) Pretpostavimo da svi znaju da je prvi predsjednik SAD-a George Washington i da je jedini jednoglasno izglasan na tu funkciju. A danas, 4. veljače, je obljetnica te pobjede u Elektoralnom kolegiju. Pitanje je koje se to godine dogodilo? 1789.
38) Kineski znanstvenici su nedavno nakon 300 pokušaja uspješno klonirali majmune. Kloniranje je zabrinulo javnost jer su po prvi puta u povijesti klonirani primati i pitanje je vremena kada će biti klonirani i ljudi. O kojoj se vrsti majmuna radi? MAKAKI
39) Koja Napoleonova bitka dijeli ime s jednim jelom od piletine? MARENGO
40) Tko je za Contarelijevu kapelicu u Rimu naslikao Pozivanje Svetog Mateja? CARAVAGGIO
41) Nakon koje bitke je car August Oktavijan navodno uzviknuo “Vare, vrati mi moje legije!” kad je saznao za težak poraz svoje vojske? I dodatno pitanje – Kojom pomorskom bitkom između Marka Antonija i Oktavijana završavaju građanski ratovi te Oktavijan preuzima vlast? TEUTOBURG, AKCIJ
42) Ona plješče kao autistični tuljan, a on je entuzijast za skakanje po kaučevima i jedenje placente. Oni su, naravno, Nicole Kidman i Tom Cruise. U koja tri filma su njih dvoje glumili zajedno. DAYS OF THUNDER / DANI GROMA, FAR AND AWAY / DALEKI HORIZONTI, EYES WIDE SHUT / OČI ŠIROM ZATVORENE
43) Joseph Bradl je prvi skijaški letač, tj. prva osoba koja je uspješno izvela skijaški skok preko 100 metara. Gdje je 15. 3. 1836. mladi Sepp izveo taj skok? PLANICA / BLOUDKOVA VELIKANKA
44) Slušaona: Ovaj put tražimo izvođače:
A – the ANDREWS SISTERS (Rum And Coca-Cola)
B – MR. PRESIDENT (coco jumbo)
C – PINA COLADA
C – Uzmemo li prve riječi naslova pjesama, dodamo im ananas, koji poznati koktel možemo složit od tih sastojaka?
45) U kojim se državama nalaze ove pustinje:
A) Atacama – ČILE
B) Velika pješčana pustinja - AUSTRALIJA
C) Negev - IZRAEL
D) Karakum - TURKMENISTAN
46) Kako se naziva poznati finski nacionalni ep objavljen 1835. godine koji se temelji na usmenom pjesništvu istočne Finske, a govori o postanku svijeta i o magičnom artefaktu kojeg su nazivali Sampo? KALEVALA
47) Kupujmo hrvatsko! Iz kojih gradova dolaze sljedeći brendovi:
A) Vindija - VARAŽDIN
B) Podravka - KOPRIVNICA
C) Kandit - OSIJEK
D) Gavrilović - PETRINJA
E) Zvečevo - POŽEGA
48) Kako se naziva vanjski dio Sunčeve atmosfere u obliku plazme koja emitira rendgensko zračenje? Golim okom se može zapaziti samo za vrijeme potpune pomrčine, a ime je dobilo po latinskoj riječi za krunu. KORONA
49) U kojem je točno stoljeću na snagu stupio julijanski kalendar? 1. stoljeće PRije KRista


Čitava tema:

 RSS obavjest o temi

powered by my little forum