25/2/2018 Sve još miriše na pelin (Brada od petka)

od Klinsmandevetka, Sunday 25 February 2018, 21:07 (pred 977 dana)

1) Za sve koji su ovladali vještinom brzog tipkanja, slijedi jednostavno pitanje. Koja dva slova jedina na tipkovnici imaju taktilne oznake u obliku crtice ili točkice u svrhu lakšeg orijentiranja bez virkanja na tipkovnicu. Bez virkanja, Pappapishu!
2) Koji je poštanski broj Beverly Hillsa?
3) Koji je klasik svjetske književnosti nastao 1816. godine, u tzv. godini bez ljeta, u kolibi na obalama Ženevskog jezera u dokonom društvu engleskih aristokrata?
4) Nabrojite koja su tri glumca dosad utjelovila Spidermana na velikom ekranu? Isključuju se raniji filmovi, tražimo samo glumce iz Raimijevog, Webbovog i MCU-eva Spidermana.
5) Na koje se datume uobičajeno izvodi Novogodišnji koncert Bečke filharmonije?
A) 01.01.
B) 31.12. i 01.01.
C) 30.12., 31.12. i 01.01.
D) 30.12., 31.12., 01.01. i 02.01.
6) U kojim dvjema azijskim državama većina stanovnika na popisu stanovništva u rubriku religijska pripadnost zapisuje rimokatolici? (bez kavkaskih republika!)
7) Pod kojim imenom i prezimenom bolje poznajemo Juliju Birmišu, rođenu 1939. godine? Da vam pomognemo, reći ćemo vam da je ona prva intendantica u povijesti hrvatskog kazališta. Ako vam ta informacija nije dovoljna, dodat ćemo i da je autorica autobiografije „Fališ mi“.
8) Koji je “književni” otok preko 350 godina vjerno čuvao Spadino blago i čekao novog vlasnika?
9) Nitko ne voli priznati da nešto ne zna, a bome niti liječnici. Koju će riječ na ‘I’ jedan liječnik iskoristiti ako želi reći da ne zna uzrok neke bolesti?
10) Koji je oblik disciplinske vojne kazne bio uobičajen u antičkom Rimu, a posljednji put je primjenjen u Prvom svjetskom ratu u bitci kod Kobarida, kada se general Caderna odlučio za taj radikalni potez da bi spriječio masovno dezertiranje talijanske vojske gonjene našim generalom Borojevićem i jednim njemačkim časnikom u usponu koji se prezivao Rommel?
11) Koji je dvostruki pobjednik WSOP Main Eventa u pokeru portretirao samog sebe u legendarnom filmu Rounders / Pokeraši, gdje je pao toliko nisko da je dopustio da ga nadigra jedan običan Matt Damon?
12) Spojite marku laptopa s nazivom njene serije:
A) HP 1) Aspire
B) DELL 2) Inspirion
C) Lenovo 3) Pavilion
D) Asus 4) Yoga
E) Acer 5) Zen
13) U Barceloni 1992. prvi put su na košarkaškom turniru osvanuli NBA profesionalci, a na Zimskim olimpijskim igrama u kojem je gradu odigran prvi hokejaški turnir prepun NHL zvijezda?
14) Prepoznaj seriju po rasplesanom GIFu!
A – Serija
B – Serija
C – Serija
D – Serija
15) Golo oko ne vidi dovoljno detalja u stanici pa za njihovo promatranje koristimo mikroskope različite razlučivosti. Nativni mikroskop vidi stanicu kakva zbilja i je, a fluorescentni vidi crvenu, zelenu i plavu boju. U kojim “bojama” vidi elektronski mikroskop?
16) Koja je drama Arthura Millera do njegove smrti 2005. godine na Broadwayu izvedena čak 742 puta?
17) Jedina država koja nije priznala novonastalu pakistansku državu 1947. bio je susjedni Afganistan, a razlog leži u grijehu Engleza Mortimera Duranda koji je povukao crtu krajem 19. stoljeća i uspostavio granicu između Britanske Indije i Afganistana. Koji je narod, kojeg Afganistanci smatraju svojim etničkim korpusom ostao vječno podijeljen te ih 13 milijuna živi u Afganistanu, a 30 milijuna u Pakistanu?
18) U kojim su državama predsjedničku dužnost obnašale sljedeće osobe, čija su prezimena atipična za te države?
A) Ivan Gašparovič
B) Alberto Fujimori
C) Alfredo Stroesnner
D) Francisco Orlić Bolmarčić
19) Edwin Black je 2003. objavio knjigu u kojoj piše o povezanosti jedne velike svjetske korporacije i nacističke Njemačke. Black tvrdi da je upravo ta korporacija početkom ’30-ih Hitleru stvorila sustav bilježenja građana u savršeno organizirane datoteke koji je kasnije iskorišten za progon i ubojstvo Židova. Prava na filmsku verziju otkupio je Brad Pitt. O kojoj poznatoj korporaciji se radi?
20) Koja azijska država nema izlaz na more, službena valuta je kip, a zemljom od 1975. godine vlada komunistička partija?
21) Ironično ili ne, posebno izdanje ove knjige može se čitati samo uz primjenu topline. Tko je rekao da paljenje knjiga nije zabavno? Tražimo autora ovog remek-djela!
22) Arbani možda ne voli Moneta, ali Monet je volio lopoče. Kada promatramo Monetove lopoče kroz godine, oni se mijenjaju. Boje postaju sve tamnije, a potezi kistom sve grublji i deblji. Razvoj koje bolesti se vidi u promjenama prikaza lopoča? Možete čak i usporediti razinu problema sa Beethovenovim problemčićem sa sluhom.
23) Slušaona po ključu znanstvenog (ne)rada – tražimo naslov pjesme:
A – Naslov
B – Naslov
C – Naslov
D – Naslov
E – Naslov
24) Ona šta se ljubakala s vampirima i vukodlacima i ona šta je išla na konzultacije kod Hanibala su u jednom filmu glumile s onim šta je terorizirao Ugandu i onim šta po novome terorizira Gotham. O kojem je filmu riječ?
25) Svaki igrač izabran u drugoj rundi drafta od starta karijere prolazit će težim putem. Veća borba za minute, povjerenje pa i novce koji za razliku od visokih lutrijskih pickova nisu garantirani. No, za neke se može reći da su se i unatoč tomu što su birani u drugoj rundi u jednom trenutku karijere uspjeli potpisati ugovore vrijedne preko 100 milijuna dolara. Koja su to trojica neočekivanih miljunaša?
26) Kako se zove prvi samoprozvani showman, poznat po izjavi "Svake minute se rodi jedna budala.”? U New Yorku je 1871. osnovao jedan od najpoznatijih cirkusa koji je svoja vrata zatvorio tek 2017. godine, a u kino-hitu ga je glumio Hugh Jackman.
27) Njegov nadimak je Waverider, a postao je popularan kad je na Instagramu na duhovit način počeo kopirati izgled i odijevanje filmskih i glazbenih zvijezda. Mi ćemo vam prikazati sliku Waveridera kako imitira neku poznatu osobu, a vi ćete napisati koju osobu imitira!
A – Entitet
B – Entitet
C – Entitet
D – Entitet
E – Entitet
28) Koji europski grad 356 dana u godini nosi svoje sadašnje ime, a 9 dana u godini dopušteno mu je nositi ime koje je nosio do 1961. godine?
29) Iste godine kada je admiral Villeneuve poražen kod Trafalgara, njegov vođa Napoleon ostvario je briljantnu pobjedu u bitci u čiju je čast podigao Slavoluk pobjede u Parizu. O kojoj je bitci riječ u kojoj je Mali Kaplar do nogu potukao Ruse, Austrijance i Pruse?
30) Ona je jedna od najistaknutijih hrvatskih umjetnica. Smještaju ju u body art kategoriju, a njeni počeci vezani su uz Grupu šestorice. Prijateljevala je s Tomom Gotovcem, a ljubovala sa Željkom Jermanom. 1996. je performansom “Tražim ženu” prvi puta zgrozila Prijatelje životinja, a 2001. je Zagrebom prošla kao Lady Godiva. Tko je ona?
31) Trudnice i one koje će to postati, a i svi ostali… Koja vatrena skraćenica se koristi kao naziv testa kojim se trudnice ispituje na prisutnost zaraznih bolesti kao što su rubeola, Epstein-Barr virus, toksoplazma, HIV te još neke?
32) Ako je u filmu Davora Juričana iz 2016. godine Gazda Ivica Todorić, tko je Gazda u nastavku tog dokumentarca (Gazda: Početak) kojeg smo ovaj mjesec mogli pogledati u Art kinu?
33) Što su, među ostalima, “otvorili” Nenad Mudrinić, Krešo Lilić, Damir Pahić, Dejan Mirković, Mario Soldo i Nataša Tomanović?
34) Na temelju slike prepoznaj Musu!
A – Musa
B – Musa
C – Musa
D – Musa
E – Musa
F – Koji je opaki Musa, naoružan buzdovanom šestopercem, u srpskoj epskoj poeziji glavni neprijatelj Kraljevića Marka, a prema srpskoj predaji prije ubijanja srpske nejači vježbao je na jarcima pa je tako nastao izraz “Dere ga k`o Musa jarca”?
35) Nastavi niz: Jean-Pierre Papin, Jürgen Klinsmann, Giovane Elber, Vahid Hashemian, Luca Toni, Nils Petersen, Mario Mandžukić…
36) U kojoj se američkoj saveznoj državi nalaze tri plakata na kojima stoji tekst: “Silovana na samrti”, “Još uvijek nitko nije uhićen?” i “Što se događa, šerife Willoughby”?
37) Koja francuska glumica povezuje dva vrhunska filma s ljubavlju u naslovu: „Amour“ Michaela Hanekea iz 2012. i „Hiroshima, Mon Amour“ Alaina Resnaisa iz 1959. godine?
38) Kratko i jasno. Prema opisu definirajte stanične organele i tjelešca:
A) “Energetska centrala stanice”, odnosno mjesto gdje se dobiva najviše ATP-a
B) Prevodi mRNA u proteine, sastoji se od dvije podjedinice (male i velike)
C) Odjeljuje stanicu od ostatka univerzuma
39) Jedna jedina riječ s uskličnikom vrištala je na naslovnici francuskog dnevnika L`Aurore 13. siječnja 1898. godine – koja?
40) Koji je dugogodišnji zairski diktator, istančanog modnog ukusa, bio domaćin boksačkog spektakla “Rumble in the Jungle” između Alija i Foremana u jesen 1974. godine?
41) Navodno kada se Koreanci smiju to zvuči sasvim drugačije od ostatka svijeta. Svaki etablirani gamer će stoga znati što će igrači World of Warcrafta napisati umjesto LOL. Hint: odgovor je identičan prezimenu jednog svima vama poznatog nogometnog trenera.
42) Upravo ste vidjeli jedan od najbizarnijih trenutaka u sportskoj povijesti kada se James “Fan Man” Miller pokušao padobranom spustiti u ring i prekinuti boksački meč. U metežu koji je nastao Miller je isprebijan od publike i osiguranja i u nesvijesti je odnesen u bolnicu. Ja vas pitam tko se 1993. borio u ringu za naslov prvaka u teškoj kategoriji, a njihovi nadimci su bili The Real Deal i Big Daddy u drugom meču iz njihove slavne trilogije iz 90-ih?
43) Koji je glumac poznat po svojem, vječno u odijelo odjevenom, televizijskom liku iz sit-coma nagrađen Emmyjem za sada već legendarnu izvedbu početne točke dodjele nagrada Tony iz 2013. godine, a 2014. je osvojio nagradu Tony za izvedbu Hedwig u još legendarnijem mjuziklu Hedwig and the Angry Inch?
44) Kada kratkovidna osoba zaboravi naočale… Prepoznaj umjetničko djelo, a napiši tko je autor!
A – Autor
B – Autor
C – Autor
D – Autor
E – Koji je muzej posjetio naš ćoravko?
45) Koje su jedine tri države u kojima se zastava nikad ne spušta na pola koplja? Prva zbog Šehadeta na zastavi što predstavlja prvi stup islama, a druge dvije zbog Takbira tj. fraze Allahu akbar, pa zbog toga zastave pripadaju Bogu, a ne narodu? (PS Iran ima takbir, ali zastavu spuštaju na pola koplja kad drekne netko bitan recimo Homeini)
46) Kada je na vojnom radiju 28. travnja 1975. godine Bing Crosby zapjevušio “White Christmas” svim djelatnicima američke ambasade u kojem je gradu to bio signal da užurbano krenu s evakuacijom i uništenjem svih dokumanata?
47) Rusku Federaciju oplakuje čak 12 mora + Kaspijsko more, a na kojim su se morima smjestile sljedeće ruske luke:
A) Sankt Peterburg
B) Soči
C) Arhangelsk
D) Vladivostok
48) Grobnicu kojeg arhitekta u Katedrali sv. Pavla u Londonu krasi epitaf: „Ako tražite spomenik, pogledajte oko sebe“?
49) Koji planetarno popularni glazbeni bend je 1994. proizašao iz projekta Touch?
50) Koji otočić u šibenskom akvatoriju je britanska promocijska tvrtka Sound Channel, poznata i kao organizator Unknown festivala, prošle godine uzela na koncesiju od 43 godine? U revitalizaciju će se navodno uložiti 50 milijuna dolara, a cilj je da otok postane središte zabave, glazbenih festivala i pub kvizova.
51) Tko je prošle godine hicem od 94,44 m zasjeo na drugo mjesto vječne liste najdužih hitaca u povijesti bacanja koplja, a prezime mu se razlikuje u samo jednom slovu i to posljednjem od četverostrukog prvaka u Formuli 1?
52) U veljači 1554. godine u privatnim prostorima Towera, smaknuta je bez publike zahvaljujući milostinji svoje rođakinje Krvave Marije Tudor, kraljica koju engleska povijest pamti pod imenom Devetodnevna kraljica. Tko je ona imenom i prezimenom?
53) Na kojem lokalitetu u Rijeci se pred nepune dvije godine otvorio prvi riječki bitcoin bankomat?
54) U kojoj tv-seriji Gillian Anderson glumi božicu medija, a na ekranu se pojavljuje u obliku poznatih osoba poput Marilyn Monroe, Judy Garland, Davida Bowieja i Lucy Ricardo?

Odgovori

1) Za sve koji su ovladali vještinom brzog tipkanja, slijedi jednostavno pitanje. Koja dva slova jedina na tipkovnici imaju taktilne oznake u obliku crtice ili točkice u svrhu lakšeg orijentiranja bez virkanja na tipkovnicu. Bez virkanja, Pappapishu! F, J (1 bod)
2) Koji je poštanski broj Beverly Hillsa? 90210
3) Koji je klasik svjetske književnosti nastao 1816. godine, u tzv. godini bez ljeta, u kolibi na obalama Ženevskog jezera u dokonom društvu engleskih aristokrata? FRANKENSTEIN; ili, moderni prometej
4) Nabrojite koja su tri glumca dosad utjelovila Spidermana na velikom ekranu? Isključuju se raniji filmovi, tražimo samo glumce iz Raimijevog, Webbovog i MCU-eva Spidermana. tobey MAGUIRE, andrew GARFIELD, tom HOLLAND
5) Na koje se datume uobičajeno izvodi Novogodišnji koncert Bečke filharmonije? C) 30.12., 31.12. i 01.01.
A) 01.01.
B) 31.12. i 01.01.
C) 30.12., 31.12. i 01.01.
D) 30.12., 31.12., 01.01. i 02.01.
6) U kojim dvjema azijskim državama većina stanovnika na popisu stanovništva u rubriku religijska pripadnost zapisuje rimokatolici? (bez kavkaskih republika!) FILIPINI, ISTOČNI TIMOR
7) Pod kojim imenom i prezimenom bolje poznajemo Juliju Birmišu, rođenu 1939. godine? Da vam pomognemo, reći ćemo vam da je ona prva intendantica u povijesti hrvatskog kazališta. Ako vam ta informacija nije dovoljna, dodat ćemo i da je autorica autobiografije „Fališ mi“. MANI GOTOVAC
8) Koji je “književni” otok preko 350 godina vjerno čuvao Spadino blago i čekao novog vlasnika? otok MONTE CRISTO
9) Nitko ne voli priznati da nešto ne zna, a bome niti liječnici. Koju će riječ na ‘I’ jedan liječnik iskoristiti ako želi reći da ne zna uzrok neke bolesti? IDIOPATSKI
10) Koji je oblik disciplinske vojne kazne bio uobičajen u antičkom Rimu, a posljednji put je primjenjen u Prvom svjetskom ratu u bitci kod Kobarida, kada se general Caderna odlučio za taj radikalni potez da bi spriječio masovno dezertiranje talijanske vojske gonjene našim generalom Borojevićem i jednim njemačkim časnikom u usponu koji se prezivao Rommel? DESETKOVANJE / DECIMIRANJE
11) Koji je dvostruki pobjednik WSOP Main Eventa u pokeru portretirao samog sebe u legendarnom filmu Rounders / Pokeraši, gdje je pao toliko nisko da je dopustio da ga nadigra jedan običan Matt Damon? johnny CHAN
12) Spojite marku laptopa s nazivom njene serije: A-3, B-2, C-4, D-5, E-1
A) HP 1) Aspire
B) DELL 2) Inspirion
C) Lenovo 3) Pavilion
D) Asus 4) Yoga
E) Acer 5) Zen
13) U Barceloni 1992. prvi put su na košarkaškom turniru osvanuli NBA profesionalci, a na Zimskim olimpijskim igrama u kojem je gradu odigran prvi hokejaški turnir prepun NHL zvijezda? NAGANO
14) Prepoznaj seriju po rasplesanom GIFu!
A – RICK AND MORTY
B – SUPERNATURAL / LOVCI NA NATPRIRODNO
C – SILICON VALLEY / SILICIJSKA DOLINA
D – SIX FEET UNDER / DVA METRA POD ZEMLJOM
15) Golo oko ne vidi dovoljno detalja u stanici pa za njihovo promatranje koristimo mikroskope različite razlučivosti. Nativni mikroskop vidi stanicu kakva zbilja i je, a fluorescentni vidi crvenu, zelenu i plavu boju. U kojim “bojama” vidi elektronski mikroskop? CRNA, BIJELA (1 bod)
16) Koja je drama Arthura Millera do njegove smrti 2005. godine na Broadwayu izvedena čak 742 puta? SMRT TRGOVAČKOG PUTNIKA
17) Jedina država koja nije priznala novonastalu pakistansku državu 1947. bio je susjedni Afganistan, a razlog leži u grijehu Engleza Mortimera Duranda koji je povukao crtu krajem 19. stoljeća i uspostavio granicu između Britanske Indije i Afganistana. Koji je narod, kojeg Afganistanci smatraju svojim etničkim korpusom ostao vječno podijeljen te ih 13 milijuna živi u Afganistanu, a 30 milijuna u Pakistanu? PAŠTUNI
18) U kojim su državama predsjedničku dužnost obnašale sljedeće osobe, čija su prezimena atipična za te države?
A) Ivan Gašparovič - SLOVAČKA
B) Alberto Fujimori - PERU
C) Alfredo Stroesnner - PARAGVAJ
D) Francisco Orlić Bolmarčić - KOSTARIKA
19) Edwin Black je 2003. objavio knjigu u kojoj piše o povezanosti jedne velike svjetske korporacije i nacističke Njemačke. Black tvrdi da je upravo ta korporacija početkom ’30-ih Hitleru stvorila sustav bilježenja građana u savršeno organizirane datoteke koji je kasnije iskorišten za progon i ubojstvo Židova. Prava na filmsku verziju otkupio je Brad Pitt. O kojoj poznatoj korporaciji se radi? IBM
20) Koja azijska država nema izlaz na more, službena valuta je kip, a zemljom od 1975. godine vlada komunistička partija? LAOS
21) Ironično ili ne, posebno izdanje ove knjige može se čitati samo uz primjenu topline. Tko je rekao da paljenje knjiga nije zabavno? Tražimo autora ovog remek-djela! ray BRADBURY
22) Arbani možda ne voli Moneta, ali Monet je volio lopoče. Kada promatramo Monetove lopoče kroz godine, oni se mijenjaju. Boje postaju sve tamnije, a potezi kistom sve grublji i deblji. Razvoj koje bolesti se vidi u promjenama prikaza lopoča? Možete čak i usporediti razinu problema sa Beethovenovim problemčićem sa sluhom. KATARAKTI / očna MRENA / SLJEPOĆA
23) Slušaona po ključu znanstvenog (ne)rada – tražimo naslov pjesme:
A – SCIENTIST (coldplay)
B – ROAD TO NOWHERE (talking heads)
C – MONEY, MONEY, MONEY (abba)
D – ZGUBIDAN (songkillers)
E – DOOM OR DESTINY (blondie)
24) Ona šta se ljubakala s vampirima i vukodlacima i ona šta je išla na konzultacije kod Hanibala su u jednom filmu glumile s onim šta je terorizirao Ugandu i onim šta po novome terorizira Gotham. O kojem je filmu riječ? PANIC ROOM / SOBA PANIKE
25) Svaki igrač izabran u drugoj rundi drafta od starta karijere prolazit će težim putem. Veća borba za minute, povjerenje pa i novce koji za razliku od visokih lutrijskih pickova nisu garantirani. No, za neke se može reći da su se i unatoč tomu što su birani u drugoj rundi u jednom trenutku karijere uspjeli potpisati ugovore vrijedne preko 100 milijuna dolara. Koja su to trojica neočekivanih miljunaša? rashard LEWIS, gilbert ARENAS, marc GASOL
26) Kako se zove prvi samoprozvani showman, poznat po izjavi "Svake minute se rodi jedna budala.”? U New Yorku je 1871. osnovao jedan od najpoznatijih cirkusa koji je svoja vrata zatvorio tek 2017. godine, a u kino-hitu ga je glumio Hugh Jackman. pt BARNUM
27) Njegov nadimak je Waverider, a postao je popularan kad je na Instagramu na duhovit način počeo kopirati izgled i odijevanje filmskih i glazbenih zvijezda. Mi ćemo vam prikazati sliku Waveridera kako imitira neku poznatu osobu, a vi ćete napisati koju osobu imitira!
A – kim KARDASHIAN
B – miley CYRUS
C – nicki MINAJ
D – iggy AZALEA
E – katy PERRY
28) Koji europski grad 356 dana u godini nosi svoje sadašnje ime, a 9 dana u godini dopušteno mu je nositi ime koje je nosio do 1961. godine? VOLGOGRAD / STALJINGRAD
29) Iste godine kada je admiral Villeneuve poražen kod Trafalgara, njegov vođa Napoleon ostvario je briljantnu pobjedu u bitci u čiju je čast podigao Slavoluk pobjede u Parizu. O kojoj je bitci riječ u kojoj je Mali Kaplar do nogu potukao Ruse, Austrijance i Pruse? bitka kod AUSTERLITZa
30) Ona je jedna od najistaknutijih hrvatskih umjetnica. Smještaju ju u body art kategoriju, a njeni počeci vezani su uz Grupu šestorice. Prijateljevala je s Tomom Gotovcem, a ljubovala sa Željkom Jermanom. 1996. je performansom “Tražim ženu” prvi puta zgrozila Prijatelje životinja, a 2001. je Zagrebom prošla kao Lady Godiva. Tko je ona? vlasta DELIMAR
31) Trudnice i one koje će to postati, a i svi ostali… Koja vatrena skraćenica se koristi kao naziv testa kojim se trudnice ispituje na prisutnost zaraznih bolesti kao što su rubeola, Epstein-Barr virus, toksoplazma, HIV te još neke? TORCH test
32) Ako je u filmu Davora Juričana iz 2016. godine Gazda Ivica Todorić, tko je Gazda u nastavku tog dokumentarca (Gazda: Početak) kojeg smo ovaj mjesec mogli pogledati u Art kinu? miroslav KUTLE
33) Što su, među ostalima, “otvorili” Nenad Mudrinić, Krešo Lilić, Damir Pahić, Dejan Mirković, Mario Soldo i Nataša Tomanović? MILIJUNSKO PITANJE na milijunašu
34) Na temelju slike prepoznaj Musu!
A – IGOR
B – ŽELJKO
C – DŽANAN
D – MARIO
E – AHMED
F – Koji je opaki Musa, naoružan buzdovanom šestopercem, u srpskoj epskoj poeziji glavni neprijatelj Kraljevića Marka, a prema srpskoj predaji prije ubijanja srpske nejači vježbao je na jarcima pa je tako nastao izraz “Dere ga k`o Musa jarca”? musa KESEDŽIJA
35) Nastavi niz: Jean-Pierre Papin, Jürgen Klinsmann, Giovane Elber, Vahid Hashemian, Luca Toni, Nils Petersen, Mario Mandžukić… robert LEWANDOWSKI
36) U kojoj se američkoj saveznoj državi nalaze tri plakata na kojima stoji tekst: “Silovana na samrti”, “Još uvijek nitko nije uhićen?” i “Što se događa, šerife Willoughby”? MISSOURI
37) Koja francuska glumica povezuje dva vrhunska filma s ljubavlju u naslovu: „Amour“ Michaela Hanekea iz 2012. i „Hiroshima, Mon Amour“ Alaina Resnaisa iz 1959. godine? emannuelle RIVA
38) Kratko i jasno. Prema opisu definirajte stanične organele i tjelešca:
A) “Energetska centrala stanice”, odnosno mjesto gdje se dobiva najviše ATP-a MITOHONDRIJ
B) Prevodi mRNA u proteine, sastoji se od dvije podjedinice (male i velike) RIBOSOM
C) Odjeljuje stanicu od ostatka univerzuma stanična MEMBRANA
39) Jedna jedina riječ s uskličnikom vrištala je na naslovnici francuskog dnevnika L`Aurore 13. siječnja 1898. godine – koja? OPTUŽUJEM! / J'ACCUSE!
40) Koji je dugogodišnji zairski diktator, istančanog modnog ukusa, bio domaćin boksačkog spektakla “Rumble in the Jungle” između Alija i Foremana u jesen 1974. godine? MOBUTU SESE SEKO
41) Navodno kada se Koreanci smiju to zvuči sasvim drugačije od ostatka svijeta. Svaki etablirani gamer će stoga znati što će igrači World of Warcrafta napisati umjesto LOL. Hint: odgovor je identičan prezimenu jednog svima vama poznatog nogometnog trenera. KEK
42) Upravo ste vidjeli jedan od najbizarnijih trenutaka u sportskoj povijesti kada se James “Fan Man” Miller pokušao padobranom spustiti u ring i prekinuti boksački meč. U metežu koji je nastao Miller je isprebijan od publike i osiguranja i u nesvijesti je odnesen u bolnicu. Ja vas pitam tko se 1993. borio u ringu za naslov prvaka u teškoj kategoriji, a njihovi nadimci su bili The Real Deal i Big Daddy u drugom meču iz njihove slavne trilogije iz 90-ih? evander HOLLYFIELD, riddick BOWE
43) Koji je glumac poznat po svojem, vječno u odijelo odjevenom, televizijskom liku iz sit-coma nagrađen Emmyjem za sada već legendarnu izvedbu početne točke dodjele nagrada Tony iz 2013. godine, a 2014. je osvojio nagradu Tony za izvedbu Hedwig u još legendarnijem mjuziklu Hedwig and the Angry Inch? neil patrick HARRIS
44) Kada kratkovidna osoba zaboravi naočale… Prepoznaj umjetničko djelo, a napiši tko je autor!
A – sandro BOTTICELLI (proljeće)
B – paolo UCCELLO (bitka kod san romana)
C – CARAVAGGIO (bakho)
D – TIZIAN (urbinska venera)
E – Koji je muzej posjetio naš ćoravko? UFFIZI
45) Koje su jedine tri države u kojima se zastava nikad ne spušta na pola koplja? Prva zbog Šehadeta na zastavi što predstavlja prvi stup islama, a druge dvije zbog Takbira tj. fraze Allahu akbar, pa zbog toga zastave pripadaju Bogu, a ne narodu? (PS Iran ima takbir, ali zastavu spuštaju na pola koplja kad drekne netko bitan recimo Homeini) SAUDIJSKA ARABIJA, IRAK, AFGANISTAN
46) Kada je na vojnom radiju 28. travnja 1975. godine Bing Crosby zapjevušio “White Christmas” svim djelatnicima američke ambasade u kojem je gradu to bio signal da užurbano krenu s evakuacijom i uništenjem svih dokumanata? SAIGON
47) Rusku Federaciju oplakuje čak 12 mora + Kaspijsko more, a na kojim su se morima smjestile sljedeće ruske luke:
A) Sankt Peterburg - BALTIČKO more
B) Soči - CRNO more
C) Arhangelsk - BIJELO more
D) Vladivostok - JAPANSKO / ISTOČNO more
48) Grobnicu kojeg arhitekta u Katedrali sv. Pavla u Londonu krasi epitaf: „Ako tražite spomenik, pogledajte oko sebe“? christopher WREN
49) Koji planetarno popularni glazbeni bend je 1994. proizašao iz projekta Touch? SPICE GIRLS
50) Koji otočić u šibenskom akvatoriju je britanska promocijska tvrtka Sound Channel, poznata i kao organizator Unknown festivala, prošle godine uzela na koncesiju od 43 godine? U revitalizaciju će se navodno uložiti 50 milijuna dolara, a cilj je da otok postane središte zabave, glazbenih festivala i pub kvizova. OBONJAN
51) Tko je prošle godine hicem od 94,44 m zasjeo na drugo mjesto vječne liste najdužih hitaca u povijesti bacanja koplja, a prezime mu se razlikuje u samo jednom slovu i to posljednjem od četverostrukog prvaka u Formuli 1? johannes VETTER
52) U veljači 1554. godine u privatnim prostorima Towera, smaknuta je bez publike zahvaljujući milostinji svoje rođakinje Krvave Marije Tudor, kraljica koju engleska povijest pamti pod imenom Devetodnevna kraljica. Tko je ona imenom i prezimenom? JANE GREY
53) Na kojem lokalitetu u Rijeci se pred nepune dvije godine otvorio prvi riječki bitcoin bankomat? botel MARINA
54) U kojoj tv-seriji Gillian Anderson glumi božicu medija, a na ekranu se pojavljuje u obliku poznatih osoba poput Marilyn Monroe, Judy Garland, Davida Bowieja i Lucy Ricardo? AMERICAN GODS / AMERIČKI BOGOVI


Čitava tema:

 RSS obavjest o temi

powered by my little forum