25/3/2018 Kvizni put (Jazavci)

od Pussy Jones, Tuesday 27 March 2018, 19:01 (pred 949 dana)

1) Najveće okupljanje ljudske vrste radi glazbe dogodilo se Nove godine ‘94. i to u Riju de Janeiru, u Copacabani zbog koncerta kojeg glazbenika?
2) Jedino u čemu su se braća Dassler slagala je bila njihova misija proizvodnje savršene sportske obuće. Jedan je bio istraživač i izumitelj, a drugi praktični poduzetnik. Ubrzo su se njih dvojica razišli; jedan je osnovao Adidas, drugi Pumu. Koja su njihova osobna imena?
3) Simptomi trovanja ovim metalom su nerazgovjetan govor, tremor i konvulzije. Često se koristio u proizvodnji šešira, čiji su tvorci i nosioci znali patiti od navedenih posljedica, što je između ostalog, inspiriralo lik Ludog Klobučara. O kojem se metalu radi?
4) Koji je američki predsjednik naredio bacanje prve atomske bombe?
5) Pedeset i pet godina nakon „Kako ubiti pticu rugalicu”, Harper Lee objavila je nastavak tog romana, koji prati avanture sad 20 godina starije Scout. Kako se zove ovaj nastavak?
6) Za jedan bod recite – kako su se zvale borbe Muhammeda Alija protiv:
A) George Foremana 1974. godine?
B) Joe Fraziera 1975. godine?
7) Prepoznajte naziv filma po video-isječku:
A – Film
B – Film
C – Film
D – Film
8) Kako se zove trofejni jugoslavenski i hrvatski rukometni reprezentativac, rodom iz Banja Luke, služi se podjednako lijevom i desnom rukom, 3 puta bio najbolji strijelac francuske lige, a 2 puta Lige prvaka EHF-a, igračku karijeru završio 2012. u Zamet Croteku te iduće godine preuzeo treniranje Zameta?
9) Tko je trenutno najveći distributer igračaka u svijetu?
10) Koje je englesko ime australske atrakcije koju Aboridžini nazivaju Uluru?
11) U kojim dvjema saveznim državama SAD-a i Kanade se nalaze gradovi blizanci Niagara Falls?
12) Koji od igrača koji su nastupili na ovogodišnjoj NBA All-stars utakmici inače nose broj dresa 13? Trenutno igraju za klubove iz susjednih država SAD-a.
13) Gaia je prema mitologiji majka Bronta, Steropa i Arga, a oni su što?
14) Svi znamo Palaču šećerane u čiju se obnovu napokon kreće i koja će uskoro postati Muzej grada Rijeke. Pri vrhu južnog pročelja nalazi se veoma upečatljiv simbol. Koji? Odgovor mora imati barem dvije riječi.
15) Koje su ovo pasmine?
A – Pasmina
B – Pasmina
C – Pasmina
D – Pasmina
16) „U početku stvori Bog nebo i zemlju. Zemlja bijaše pusta i prazna.“ Što je potom Bog prema Starom zavjetu stvorio prvi dan?
17) Za jedan bod recite koji filmovi spadaju u Grindhouse serijal Tarantina i Rodrigueza?
18) Rođenjem Njemica, dio života stanovala je na adresi Prinsengracht 263, a slavna je postala nakon smrti. Tko je ona?
19) Danas je to naziv za popularne ženske hlače, a kroz povijest su ih nosili europski džentlmeni i aristokrati posebice u Francuskoj prije revolucije. Kako se zovu?
20) Koja su dva afrička glavna grada najbliža ekvatoru? Može naziv grada ili naziv države.
21) Književni počeci i završeci:
A) Književni početak. Koje književno djelo počinje ovih stihovima:
Srdžbu mi, boginjo, pjevaj Ahileja, Peleju sina,
Pogubnu, kojano zada Ahejcima tisuću jada...
B) Književni završetak. Imenuj autora djela koje završava ovim rečenicama:
Djetinjasto sam se šalio sam sa sobom da mi prođe vrijeme. Blebetao sam kao da sam u ženskom društvu. Spašen! Razuman uzmak – bolja polovica hrabrosti.
22) U četvrtfinalu Lige prvaka 2014. susreli su se Milan i jedan klub. Milan je slavio u prvoj utakmici 4:1, dok je rival pobijedio u drugoj 4:0 i plasirao se u polufinale. Kakav je to šok bio svjedoči činjenica da je jedan navijač Milana rekao da će u slučaju poraza ići pješke iz tog grada do Milana. Protiv kojeg je to kluba Milan igrao?
23) Zvuči nevjerojatno, ali dogodilo se. U kojem je sportu na ovogodišnjim ZOI nastupila Ujedinjena Koreja, stopivši timove iz Južne i Sjeverne Koreje?
24) Još malo o Olimpijskim igrama... Koja je površinom i brojem stanovnika najveća europska zemlja bez ijedne medalje?
25) Mjesečeva slušaona, tražimo izvođača:
A – Izvođač
B – Izvođač
C – Izvođač
D – Izvođač
26) Sjeverni Jemen bio je član Ujedinjenih Arapskih Država od 1958. do 1961. godine. Drugi član bila je Ujedinjena Arapska Republika – koju su činile koje današnje države (jedna od njih bi se mogla i raspasti doskora)?
27) Kako se zove Fordov SUV na slici ako znamo da dijeli ime s bolešću čiji je uzročnik Yersinia pestis?
28) U kojoj državi na ekvatoru jedan vrh ima trajni snježni pokrivač?
29) Prepoznajte tradicionalne hrvatske naušnice i napišite grad iz kojeg potiču.
A – Grad
B – Grad
30) Što se pojavljuje u svakoj sceni kada je ubojstvo u “zraku” u trilogiji Kum?
31) Godine 1953. završena je treća faza gradnje stadiona koja mu je dala specifičan izgled zbog kojega je dobio nadimak La Bombonera. S kojim klubom je Boca Juniors odigrala prijateljsku utakmicu da proslavi završetak izgradnje?
32) Slobodan Praljak je preminuo ispivši kalij-cijanid, tj. cijankalij, otrov koji izaziva brzu smrt. Riječ je o tvari kristalne strukture koja miriše po jednom plodu. O kojem je plodu riječ?
33) Otok Clipperton, francuski teritorij, nalazi se najbliže kojoj državi (gledajući najbližu kopnenu točku)?
34) Koji kultni britanski metal bend je uveo tzv. “metal look” (lanci, chockeri, bodlje i naravno jedan magnet za mamu da vas može na ručak zvat')? Kasnije se saznalo da je njihov pjevač gay i da je look povukao sa gay i S&M scene.
35) Koja hrvatska županija ima čak 4 grada s registarskim oznakama?
36) Koji stripovski likovi se kriju iza ovih imena?
A) Eric Brooks
B) Billy Batson
C) Francis Castle
37) Pomoću koje kosti se može utvrditi spol čovjeka?
38) Na Rembrandtovoj slici „Noćna straža“ djevojčica na slici po jednom tumačenju predstavlja i nalikuje Rembrandtovoj ženi koja je umrla iste godine kada je slika dovršena. Kako glasi ženino ime?
39) Godine 1985. magazin People je prvi put proglasio svoj izbor za „Sexiest Man Alive“ Koji je glumac prvi proglašen najseksipilnijim muškarcem?
40) Falcone i Borsellino su postali simbol borbe protiv mafije. Tada prvi čovjek Cosa nostre bio je odgovoran za njihova ubojstva. O kome je riječ?
41) Tko od vozača koji trenutno voze u F1 ima najveći broj najbržih krugova utrke (na ukupnoj ljestvici odmah ispod Michaela Schumachera)? Možda i nije u nekoj formi trenutno, ali naletio se taj!
42) Koji je jedini hrvatski grad koji sadrži ime neke druge države u svojem imenu? Dakle, Hrvatska Kostajnica ne može. ;)
43) Pjevač pseudonima Dead 8. 4. 1991. počinio je samoubojstvo. Fotografija se našla na albumu „The Dawn of the Black Heart“. Tu se ne radi o pop-grupi, već o kojem norveškom black-metal bandu koji je prošle godine nastupio i u Boogaloou?
44) U kojoj državi su slijedeći gradovi drugi najveći po stanovništvu (svi su na različitim kontinentima i sve države imaju više od 5 milijuna stanovnika):
A) Kano
B) Valparaiso
C) Samarkand
D) Košice
45) Po priči, za vrijeme Austro-Pruskog rata 1866. godine jedna je država poslala 80 vojnika na ratište. Ti vojnici su se sprijateljili s jednim vojnikom te ih se vratilo 81. Koja je to država?
46) Iako se često govori da ženama puca film, puca im i nešto drugo. Što pukne pred porod kad se izlije plodna voda?
47) Ovaj nizozemsko-američki slikar bio je glavni predstavnik apstraktnog ekspresionizma, njegova je slika „Interchange“ 2015. prodana za ~300 miljuna $ što je bila najskuplja slika na svijetu dok je nije pretekao Salvador Mundi. Tko je on?
48) Koji je književni lik napisao mnoštvo pisama prijatelju Wilhelmu?
49) Bio je vlasnik trsatskog kaštela početkom 19. stoljeća, obnovio ga je i preuredio u muzej, a kasnije i u mauzolej. Gotovo cijelo stoljeće bio je pokopan u „miru junaka“ sve do restauracije 1960. kad su kosti skupljene u vrećicu a od mauzoleja napravljeni zahodi. Kako se zove taj grof stare irske plemićke obitelji?
50) Kovanice od 20 i 5 centi australskog dolara na naličju imaju jedine sisavce koji liježu jaja, a to su?
51) Ako Hrvatsku nazivamo Vatrenima, Brazil Selecao, Englesku Gordi Albion, kako nazivamo Rusiju, Portugal i Japan?
52) Druga slušaona, tražimo naslov pjesme:
A – Naslov
B – Naslov
C – Naslov
D – Naslov
53) Vjerojatno ga znate po nadimku Babo. Bio je (a pomalo i sada) najveći gazda Cazinske krajine i Agrokomerca, proglasio je Autonomnu pokrajinu Zapadnu Bosnu za vrijeme nedavna rata. Govorilo se da je prvi u telefonskom imeniku RH. Navedite njegovo ime i prezime.
54) „Barsoom Saga“ autora Edgara Ricea Burroughsa početno prati doživljaje protagonista Johna Cartera. Na kojem planetu se odvija ovaj serijal?
55) Kako se naziva pigment, prekursor vitamina A, kojeg često možemo naći kao bojilo u raznim žutim i narančastim pićima?
56) Koji se izraz koristi za opasnost koja neprestano vreba, visi nam nad glavom okačena na konjsku dlaku?
57) Kojim filmskim likovima pripadaju ova oružja?
A – Lik
B – Lik
C – Lik
D – Lik
58) Kako se zove poznata libanonska salata od rajčica, peršina i bulgura?
59) Kako se danas zove turski grad u povijesti poznat kao Smirna?
60) Kašmir se dobiva od kašmir koze. Moher od angora koze. Od krzna koje životinje se dobiva angora vuna?
61) Osnovni gard u boksu je – lijeva ruka i noga naprijed, dok je kod ljevaka gard obrnut, odnosno desna ruka i noga su naprijed što im zbog rijetkosti daje prednost pred dešnjacima. Nas zanima kako se zove ovaj boksački gard?
62) Koji je kemijski element stranog imena i atomskog broja 54 otkriven odmah poslije kriptona i neona?
63) U Boccaciovom Dekameronu sedam žena i tri muškarca deset dana pričaju priče. Koliko je priča ispričano?
64) Odbrojavanje! Pet pitanja o jednoj osobi, tko odgovori na prvo dobije 5 bodova, na drugo 4 itd.
Za 5 bodova: Koji diktator se bojao visine pa je odbijao letjeti više od 8 sati te popeti se više od 35 stepenica?
Za 4 boda: Prilikom posjeta Condoleeze Rice njegovoj državi on joj je darovao više stotina tisuća dolara. Uz to, napravio je video specijalno za nju u kojem su se vrtile, između ostalog, njene slike uz skladbu „Black Flower in the White House“ koju je sam dao napraviti kod jednog domaćeg kompozitora.
Za 3 boda: Godine 2008. proglašen je „Kraljem svih kraljeva“, a 2010. objavio je džihad Švicarskoj nakon što je švicarska policija optužila dvoje članova njegove obitelji za kriminalne radnje na području Švicarske.
Za 2 boda: Njegova osobna straža bila je sačinjena isključivo od žena (navodno je raspizdio neke radikalne islamističke vođe, a po kuranu ide se direktno u pakao ako te ubije žena...), a gdjegod je išao, sukladno tradiciji njegovih predaka, sa sobom je nosio beduinski šator koji je bio otporan na metke (čak je razapeo svoj šator i u dvorištu Donalda Trumpa) te svoje deve i konje.
Za 1 bod: Neslavno je skončao 20. 10. 2011. zarobljen i ubijen u Bitci kod Sirte, njegovog rodnog grada. Pobunjenička vojska ga je našla kako se skriva u odvodnoj cijevi nakon čega ga je tukla i ubadala bajunetom u neprimjerena mjesta. Netko je čak mobitelom snimio njegove posljednje trenutke i te snimke su obišle svijet.


Odgovori
1) Najveće okupljanje ljudske vrste radi glazbe dogodilo se Nove godine ‘94. i to u Riju de Janeiru, u Copacabani zbog koncerta kojeg glazbenika? rod STEWART
2) Jedino u čemu su se braća Dassler slagala je bila njihova misija proizvodnje savršene sportske obuće. Jedan je bio istraživač i izumitelj, a drugi praktični poduzetnik. Ubrzo su se njih dvojica razišli; jedan je osnovao Adidas, drugi Pumu. Koja su njihova osobna imena? ADOLF, RUDOLF
3) Simptomi trovanja ovim metalom su nerazgovjetan govor, tremor i konvulzije. Često se koristio u proizvodnji šešira, čiji su tvorci i nosioci znali patiti od navedenih posljedica, što je između ostalog, inspiriralo lik Ludog Klobučara. O kojem se metalu radi? ŽIVA
4) Koji je američki predsjednik naredio bacanje prve atomske bombe? harry s. TRUMAN
5) Pedeset i pet godina nakon „Kako ubiti pticu rugalicu”, Harper Lee objavila je nastavak tog romana, koji prati avanture sad 20 godina starije Scout. Kako se zove ovaj nastavak? GO SET a WATCHMEN / IDI, POSTAVI STRAŽARA
6) Za jedan bod recite – kako su se zvale borbe Muhammeda Alija protiv:
B) George Foremana 1974. godine? – the RUMBLE IN the JUNGLE
B) Joe Fraziera 1975. godine? – THRILLA IN MANILA
7) Prepoznajte naziv filma po video-isječku:
A – the CROW / VRANA
B – SEVEN PSYCHOPATS / SEDAM PSIHOPATA
C – THEY LIVE / ONI ŽIVE
D – LOCK, STOCK AND TWO SMOKING BARRELS / LOPOVI, UBOJICE I DVIJE NABIJENE PUŠKE
8) Kako se zove trofejni jugoslavenski i hrvatski rukometni reprezentativac, rodom iz Banja Luke, služi se podjednako lijevom i desnom rukom, 3 puta bio najbolji strijelac francuske lige, a 2 puta Lige prvaka EHF-a, igračku karijeru završio 2012. u Zamet Croteku te iduće godine preuzeo treniranje Zameta? zlatko SARAČEVIĆ
9) Tko je trenutno najveći distributer igračaka u svijetu? MCDONALD'S
10) Koje je englesko ime australske atrakcije koju Aboridžini nazivaju Uluru? AYERS ROCK
11) U kojim dvjema saveznim državama SAD-a i Kanade se nalaze gradovi blizanci Niagara Falls? ONTARIO, NEW YORK
12) Koji od igrača koji su nastupili na ovogodišnjoj NBA All-stars utakmici inače nose broj dresa 13? Trenutno igraju za klubove iz susjednih država SAD-a. james HARDEN, paul GEORGE
13) Gaia je prema mitologiji majka Bronta, Steropa i Arga, a oni su što? KIKLOPI
14) Svi znamo Palaču šećerane u čiju se obnovu napokon kreće i koja će uskoro postati Muzej grada Rijeke. Pri vrhu južnog pročelja nalazi se veoma upečatljiv simbol. Koji? Odgovor mora imati barem dvije riječi. PETOKRAKA ZVIJEZDA
15) Koje su ovo pasmine?
A – JAZAVČAR
B – SAMOJED
C – ROTTWEILER
D – ŠARPLANINAC
16) „U početku stvori Bog nebo i zemlju. Zemlja bijaše pusta i prazna.“ Što je potom Bog prema Starom zavjetu stvorio prvi dan? SVJETLO (i tamu)
17) Za jedan bod recite koji filmovi spadaju u Grindhouse serijal Tarantina i Rodrigueza? DEATH PROOF / OTPORAN NA SMRT, PLANET TERROR / PLANET TERORA
18) Rođenjem Njemica, dio života stanovala je na adresi Prinsengracht 263, a slavna je postala nakon smrti. Tko je ona? ANA FRANK
19) Danas je to naziv za popularne ženske hlače, a kroz povijest su ih nosili europski džentlmeni i aristokrati posebice u Francuskoj prije revolucije. Kako se zovu? CULLOTES
20) Koja su dva afrička glavna grada najbliža ekvatoru? Može naziv grada ili naziv države. SAO TOME e principe, KAMPALA / UGANDA
21) Književni počeci i završeci:
B) Književni početak. Koje književno djelo počinje ovih stihovima: ILIJADA
Srdžbu mi, boginjo, pjevaj Ahileja, Peleju sina,
Pogubnu, kojano zada Ahejcima tisuću jada...
B) Književni završetak. Imenuj autora djela koje završava ovim rečenicama: ivan SLAMNIG
Djetinjasto sam se šalio sam sa sobom da mi prođe vrijeme. Blebetao sam kao da sam u ženskom društvu. Spašen! Razuman uzmak – bolja polovica hrabrosti.
22) U četvrtfinalu Lige prvaka 2014. susreli su se Milan i jedan klub. Milan je slavio u prvoj utakmici 4:1, dok je rival pobijedio u drugoj 4:0 i plasirao se u polufinale. Kakav je to šok bio svjedoči činjenica da je jedan navijač Milana rekao da će u slučaju poraza ići pješke iz tog grada do Milana. Protiv kojeg je to kluba Milan igrao? DEPORTIVO la coruna
23) Zvuči nevjerojatno, ali dogodilo se. U kojem je sportu na ovogodišnjim ZOI nastupila Ujedinjena Koreja, stopivši timove iz Južne i Sjeverne Koreje? ženski HOKEJ na ledu
24) Još malo o Olimpijskim igrama... Koja je površinom i brojem stanovnika najveća europska zemlja bez ijedne medalje? BOSNA I HERCEGOVINA
25) Mjesečeva slušaona, tražimo izvođača:
A – VAN MORRISON
B – david BOWIE
C – SHIVAREE
D – KING CRIMSON
26) Sjeverni Jemen bio je član Ujedinjenih Arapskih Država od 1958. do 1961. godine. Drugi član bila je Ujedinjena Arapska Republika – koju su činile koje današnje države (jedna od njih bi se mogla i raspasti doskora)? EGIPAT, SIRIJA
27) Kako se zove Fordov SUV na slici ako znamo da dijeli ime s bolešću čiji je uzročnik Yersinia pestis? KUGA
28) U kojoj državi na ekvatoru jedan vrh ima trajni snježni pokrivač? EKVADOR
29) Prepoznajte tradicionalne hrvatske naušnice i napišite grad iz kojeg potiču.
A – ŠIBENIK
B – BUZET
30) Što se pojavljuje u svakoj sceni kada je ubojstvo u “zraku” u trilogiji Kum? NARANČA
31) Godine 1953. završena je treća faza gradnje stadiona koja mu je dala specifičan izgled zbog kojega je dobio nadimak La Bombonera. S kojim klubom je Boca Juniors odigrala prijateljsku utakmicu da proslavi završetak izgradnje? HAJDUK
32) Slobodan Praljak je preminuo ispivši kalij-cijanid, tj. cijankalij, otrov koji izaziva brzu smrt. Riječ je o tvari kristalne strukture koja miriše po jednom plodu. O kojem je plodu riječ? BADEM
33) Otok Clipperton, francuski teritorij, nalazi se najbliže kojoj državi (gledajući najbližu kopnenu točku)? MEKSIKO
34) Koji kultni britanski metal bend je uveo tzv. “metal look” (lanci, chockeri, bodlje i naravno jedan magnet za mamu da vas može na ručak zvat')? Kasnije se saznalo da je njihov pjevač gay i da je look povukao sa gay i S&M scene. JUDAS PRIEST
35) Koja hrvatska županija ima čak 4 grada s registarskim oznakama? OSJEČKO-BARANJSKA (os, na, dj, bm)
36) Koji stripovski likovi se kriju iza ovih imena?
A) Eric Brooks – BLADE
B) Billy Batson – SHAZAM / CAPTAIN MARVEL
C) Francis Castle – PUNISHER
37) Pomoću koje kosti se može utvrditi spol čovjeka? ZDJELICA / PELVIS
38) Na Rembrandtovoj slici „Noćna straža“ djevojčica na slici po jednom tumačenju predstavlja i nalikuje Rembrandtovoj ženi koja je umrla iste godine kada je slika dovršena. Kako glasi ženino ime? SASKIA
39) Godine 1985. magazin People je prvi put proglasio svoj izbor za „Sexiest Man Alive“ Koji je glumac prvi proglašen najseksipilnijim muškarcem? mel GIBSON
40) Falcone i Borsellino su postali simbol borbe protiv mafije. Tada prvi čovjek Cosa nostre bio je odgovoran za njihova ubojstva. O kome je riječ? salvatore toto RIINA
41) Tko od vozača koji trenutno voze u F1 ima najveći broj najbržih krugova utrke (na ukupnoj ljestvici odmah ispod Michaela Schumachera)? Možda i nije u nekoj formi trenutno, ali naletio se taj! kimi RÄIKKÖNEN (45)
42) Koji je jedini hrvatski grad koji sadrži ime neke druge države u svojem imenu? Dakle, Hrvatska Kostajnica ne može. ;) MALI LOŠINJ
43) Pjevač pseudonima Dead 8. 4. 1991. počinio je samoubojstvo. Fotografija se našla na albumu „The Dawn of the Black Heart“. Tu se ne radi o pop-grupi, već o kojem norveškom black-metal bandu koji je prošle godine nastupio i u Boogaloou? MAYHEM
44) U kojoj državi su slijedeći gradovi drugi najveći po stanovništvu (svi su na različitim kontinentima i sve države imaju više od 5 milijuna stanovnika):
A) Kano – NIGERIJA
B) Valparaiso – ČILE
C) Samarkand – UZBEKISTAN
D) Košice – SLOVAČKA
45) Po priči, za vrijeme Austro-Pruskog rata 1866. godine jedna je država poslala 80 vojnika na ratište. Ti vojnici su se sprijateljili s jednim vojnikom te ih se vratilo 81. Koja je to država? LIHTENŠTAJN
46) Iako se često govori da ženama puca film, puca im i nešto drugo. Što pukne pred porod kad se izlije plodna voda? AMNIONska vreća
47) Ovaj nizozemsko-američki slikar bio je glavni predstavnik apstraktnog ekspresionizma, njegova je slika „Interchange“ 2015. prodana za ~300 miljuna $ što je bila najskuplja slika na svijetu dok je nije pretekao Salvador Mundi. Tko je on? willem de KOONING
48) Koji je književni lik napisao mnoštvo pisama prijatelju Wilhelmu? WERTHER
49) Bio je vlasnik trsatskog kaštela početkom 19. stoljeća, obnovio ga je i preuredio u muzej, a kasnije i u mauzolej. Gotovo cijelo stoljeće bio je pokopan u „miru junaka“ sve do restauracije 1960. kad su kosti skupljene u vrećicu a od mauzoleja napravljeni zahodi. Kako se zove taj grof stare irske plemićke obitelji? laval NUGENT
50) Kovanice od 20 i 5 centi australskog dolara na naličju imaju jedine sisavce koji liježu jaja, a to su? PLATIPUS / ČUDNOVATI KLJUNAŠ, ECHIDNA / kratkokljuni JEŽAC
51) Ako Hrvatsku nazivamo Vatrenima, Brazil Selecao, Englesku Gordi Albion, kako nazivamo Rusiju, Portugal i Japan? ZBORNAJA komanda, SELEÇAO das quinas, PLAVI SAMURAJI / DAIHYO)
52) Druga slušaona, tražimo naslov pjesme:
A – RAINBOW IN the DARK
B – SOLDIER OF FORTUNE
C – WHEN LOVE COMES TO TOWN
D – IN IT FOR the KILL
53) Vjerojatno ga znate po nadimku Babo. Bio je (a pomalo i sada) najveći gazda Cazinske krajine i Agrokomerca, proglasio je Autonomnu pokrajinu Zapadnu Bosnu za vrijeme nedavna rata. Govorilo se da je prvi u telefonskom imeniku RH. Navedite njegovo ime i prezime. FIKRET ABDIĆ
54) „Barsoom Saga“ autora Edgara Ricea Burroughsa početno prati doživljaje protagonista Johna Cartera. Na kojem planetu se odvija ovaj serijal? MARS
55) Kako se naziva pigment, prekursor vitamina A, kojeg često možemo naći kao bojilo u raznim žutim i narančastim pićima? BETA KAROTEN
56) Koji se izraz koristi za opasnost koja neprestano vreba, visi nam nad glavom okačena na konjsku dlaku? DAMOKLOV MAČ
57) Kojim filmskim likovima pripadaju ova oružja?
A – rick DECKARD / BLADE RUNNER
B – judge joseph DREDD
C – john PRESTON
D – ROBOCOP / alex j. MURPHY
58) Kako se zove poznata libanonska salata od rajčica, peršina i bulgura? TABBOULEH
59) Kako se danas zove turski grad u povijesti poznat kao Smirna? IZMIR
60) Kašmir se dobiva od kašmir koze. Moher od angora koze. Od krzna koje životinje se dobiva angora vuna? angora KUNIĆ / ZEC
61) Osnovni gard u boksu je – lijeva ruka i noga naprijed, dok je kod ljevaka gard obrnut, odnosno desna ruka i noga su naprijed što im zbog rijetkosti daje prednost pred dešnjacima. Nas zanima kako se zove ovaj boksački gard? SOUTHPAW
62) Koji je kemijski element stranog imena i atomskog broja 54 otkriven odmah poslije kriptona i neona? KSENON
63) U Boccaciovom Dekameronu sedam žena i tri muškarca deset dana pričaju priče. Koliko je priča ispričano? 100
64) Odbrojavanje! Pet pitanja o jednoj osobi, tko odgovori na prvo dobije 5 bodova, na drugo 4 itd. muammar al-GADDAFI
Za 5 bodova: Koji diktator se bojao visine pa je odbijao letjeti više od 8 sati te popeti se više od 35 stepenica?
Za 4 boda: Prilikom posjeta Condoleeze Rice njegovoj državi on joj je darovao više stotina tisuća dolara. Uz to, napravio je video specijalno za nju u kojem su se vrtile, između ostalog, njene slike uz skladbu „Black Flower in the White House“ koju je sam dao napraviti kod jednog domaćeg kompozitora.
Za 3 boda: Godine 2008. proglašen je „Kraljem svih kraljeva“, a 2010. objavio je džihad Švicarskoj nakon što je švicarska policija optužila dvoje članova njegove obitelji za kriminalne radnje na području Švicarske.
Za 2 boda: Njegova osobna straža bila je sačinjena isključivo od žena (navodno je raspizdio neke radikalne islamističke vođe, a po kuranu ide se direktno u pakao ako te ubije žena...), a gdjegod je išao, sukladno tradiciji njegovih predaka, sa sobom je nosio beduinski šator koji je bio otporan na metke (čak je razapeo svoj šator i u dvorištu Donalda Trumpa) te svoje deve i konje.
Za 1 bod: Neslavno je skončao 20. 10. 2011. zarobljen i ubijen u Bitci kod Sirte, njegovog rodnog grada. Pobunjenička vojska ga je našla kako se skriva u odvodnoj cijevi nakon čega ga je tukla i ubadala bajunetom u neprimjerena mjesta. Netko je čak mobitelom snimio njegove posljednje trenutke i te snimke su obišle svijet.


Čitava tema:

 RSS obavjest o temi

powered by my little forum