8/4/2018 Od početka do kraja (Hodajući nogaši)

od LT Biggest Fan, Sunday 08 April 2018, 20:55 (pred 937 dana)

OD POČETKA...
1) Kažu da su počeci teški. To će sigurno potvrditi prva subsaharska nogometna reprezentacija koja
je 1974. nastupila na SP-u. Nastup su okončali bez pogotka i s 14 u svojoj mreži. Poraz od Jugoslavije 9-0 ostao je njihov najteži. O kojoj se državi, koja je nastupila pod drugačijim imenom od današnjeg, radi?
2) Paleolitsko doba smatra se početkom umjetnosti. U kojim su državama pronađeni sljedeći
primjeri paleolitske umjetnosti?
A – Država
B – Država
3) Prepoznajte popularne strip serijale prema prvim kadrovima njihovog prvog izdanja u Jugoslaviji.
A – Strip
B – Strip
C – Strip
4) Slušaona: prepoznajte izvođače pomoću prvog singla koji su izdali.
A – Izvođač
B – Izvođač
C – Izvođač
D – Izvođač
5) Asocijacijsko pitanje: odgovori na četiri potpitanja ukazuju na konačno rješenje.
A – Kako se zvao njujorški studio poznatog umjetnika Andyja Warhola?
B – Koje je prijevozno sredstvo bilo fatalno za otmičara Wolfganga Priklopila pri njegovom samoubojstvu?
C – Ime kojeg se glavnog grada nalazi u nazivu najstarije prateće manifestacije Riječkog karnevala?
D – U kakvom su srodstvu bili Orville i Wilbur Wright, prvi letači zrakoplovom?
Konačno – Na što upućuju ova četiri točna odgovora?
6) Sve ove osobe su istovremeno živjele na Zemlji, no samo na 48 sati. Naime, jedna od njih umrla je
dva dana nakon rođenja jedne od njih. Napišite u kojem je to desetljeću bilo, a i tu dvojicu. Sigmund Freud, Thomas Edison, Andy Warhol, Che Guevara, Marie Curie, Joža Manolić, Stjepan Radić, Nelson Mandela

NOMEN (NON) EST OMEN
7) Aptronim ili aptonim je naziv za osobno ime koje neobično prikladno pristaje njegovom vlasniku.
U ovoj kategoriji ćemo, između ostalog, imati i nekoliko takvih primjera. Započet ćemo s jednim aktualnim primjerom kojeg je prepoznao američki magazin Slate. Koje prezime stoji na mjestu praznih crta u njihovoj konstataciji?
„When _____________ resorts to name-calling, holds raucous rallies that draw audiences in the thousands, and employs media savvy that makes him the subject of every conversation, he is playing the ______________ card.“
8) Koga je Toma Akvinski nazivao Filozofom (s velikim F), a islamski srednjovjekovni skolastici „Prvim
učiteljem“?
9) U moru filmskih serijala postoje neki nastavci koji su malo prerano, što zbog reklame što zbog
bahatosti, pretpostavili kako su posljednji u nizu. Često su imena prvog nastavka koji je uslijedio bila još maštovitija. Pomoću imena dvaju uzastopnih filmova iz franšize odgonetnite o kojim se horor serijalima radi.
A – Final Chapter (1984.) – A New Beginning (1985.)
B – The Final Nightmare (1991.) – New Nightmare (1994.)
C – The Final Conflict (1981.) – The Awakening (1991.)
10) Bend LT United 2006. nastupio je na Eurosongu s pjesmom naziva We Are the Winners u kojoj su
pjevali o svojoj neupitnoj pobjedi i nagovarali gledatelje da glasaju za njih. Završili su na 6. mjestu, a pamtimo ih i po avangardnoj plesnoj točki. Koju su državu predstavljali ovi pobjednici?
11) Kako se zvao šesti papa nakon Svetog Petra koji ime dijeli s objektom dokumentarca koji je 2013.
nagrađen Oscarom?
12) Kako bi se naglasila veličina njihovih postignuća, slavne ili javne ličnosti ponekad dobivaju
nadimke u kojima ih se direktno uspoređuje s etabliranim velikanima. Prepoznajte sljedeće osobe pomoću slike i nadimka.
A – Maradona s Karpata
B – Michelangelo minijature
C – Escobar iz Zenice / Hrvatski Escobar
D – Afrički Che Guevara
13) Ovaj je grad osnovan u 19. st. kao naselje pod imenom Aqmoly. Zbog strateškog obrambenog
značaja brzo se razvijao i u 20. st. postao novim glavnim gradom države. Tada grad dobiva i novo ime koje na tom jeziku doslovno znači „glavni grad“. O kojem je gradu riječ?
14) Ovaj 26-godišnji američki tenisač do ove godine nije imao niti jednu pobjedu na Grand Slamu, a
onda je u siječnju kao 97. igrač svijeta senzacionalno došao do četvrtfinala pobjedivši pritom dva Top 10 igrača. Njegovo prezime je Sandgren, a mi vas tražimo da u odgovoru ispravno odslovkate njegovo prikladno ime.
15) Da je nomen omen znali su i brojni slikari koji su svoja imena kratili, prilagođavali ili potpuno mijenjali. Napišite skraćena imena ili pseudonime slikara čije ćete slike vidjeti.
A –___________ Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y _____________
B – Doménikos Theotokópoulos
C – Balthasar Klossowski de Rola

IZGUBLJENI SLUČAJ
16) Europljani su lako kolonizirali Afriku, a porazi od Afrikanaca u početku su bili iznimno rijetki i
uglavnom beznačajni. Jedan primjer se izdvaja kao epska afrička pobjeda – 1896. u Bitki kod Adwe. Europljani su malo podcijenili suparnike pa je 18.000 europskih vojnika dočekala vojska od 100.000 Afrikanaca. Nakon poraza, Europljani su uvidjeli izgubljen slučaj i povukli se iz navedene države. O koje se dvije države radi?
17) Koja je od 44 države koje nemaju izlaz na more, posljednja izgubila pristup obali?

18) O bendovima:
A – Zbog nesuglasica članova, izgubljeni slučaj su mnoga okupljanja bendova u originalnom sastavu koja fanovi iščekuju. No, za razliku od jednog benda ovdje još uvijek vrijedi „Nikad ne reci nikad.“ Naime, iako su sva četvorica originalnih članova rođeni nakon Drugog svjetskog rata te su na početku 21. st. bili živi, danas više nije nijedan. O kojem se njujorškom bendu koji je debitirao 1976. eponimnim albumom radi?
B – Vrlo je teško naći još ovakvih primjera za bendove čiji su svi članovi rođeni nakon Drugog svjetskog rata. Kao „honorable mention“ ipak treba spomenuti jedan beogradski sastav čija su četiri originalna člana umrla (tri ne dočekavši četrdesetu), a danas je živ još samo Dragomir Mihajlović „Gagi“. O kojem se bendu radi?
19) Što su izgubili autori koji su rješenja sljedećih rebusa?
A – Entitet
B – Entitet
C – Entitet
20) Malo o izborima:
A – Tko je jedini hrvatski političar koji je dvaput „osvojio“ drugo mjesto na predsjedničkim izborima? Navedene izbore je izgubio od dva različita suparnika.
B – Na predsjedničkim izborima 2009. zabilježene su dvije jedinstvene pojave. To su jedini izbori u kojima je jedan kandidat prošao u drugi krug, a da u prvom nije imao većinu glasova ni u jednoj županiji. A to su i jedini izbori u kojima kandidat koji je imao većinu glasova u barem jednoj županiji nije prošao u drugi krug. Dapače, to se dogodilo čak dvojici, jednom u Ličko-senjskoj, drugom u Istarskoj. Tražimo njih trojicu.
21) Teško je reći koji je film najveći gubitnik na blagajnama u povijesti. Ako vjerujemo wiki-članku List
of box office bombs, potencijalni najveći gubitnik je Disneyjeva fantasy akcija iz 2012 godine. Procjenjuje se da je igranofilmski debi Andrewa Stantona, tvorca Priče o igračkama, Života buba, Čudovišta iz ormara, Potrage za Nemom i Wall-E-ja, izgubio 213 milijuna dolara. O kojem je filmu riječ?
22) Malo o F1...
A – Startala je nova F1 sezona, a po 7. put zaredom i 8. ukupno u njoj je startao i jedan od najvećih gubitnika ili, preciznije, vječni s drvenom medaljom. Koji je to vozač koji drži rekord najvećeg broja utrka (startova) bez ijednog osvojenog postolja, njih čak 136?
B – Ovaj vozač obećavajuće je počeo F1 karijeru. Već u prvoj sezoni popeo se na postolje, a u drugoj ostvario i pobjedu. No nakon odlaska iz McLarena uslijedile su 4 sezone u kojima nije osvojio ni bod. Sa 62 uzastopne utrke bez boda upisao se u gubitničke rekorde. O kojem se vozaču radi?
23) Mnogi su ga sugrađani smatrali izgubljenim slučajem, no Aleksandar Veliki navodno je izjavio:
„Da nisam Aleksandar, bio bih Diogen iz Sinope.“ Posjedovao je tek togu, štap, bačvu u kojoj je živio i jedan fenjer. Što je prema vlastitim riječima Diogen iz Sinope tražio fenjerom usred bijela dana?

MONARHIJE I PLEMSTVA
24) Na današnji dan pred 200 godina rodio se kralj Christian IX. Svoje šestoro djece strateški je poudavao te zaradio nadimak „Svekar Europe“. Današnji vladari Ujedinjenog Kraljevstva, Danske, Belgije, Norveške, Španjolske i Luksemburga njegovi su direktni potomci, a to su bili i posljednji rumunjski i grčki kraljevi dok one nisu postale republike. Kojom je državom vladao Christian?
25) Trenutno zadnja kraljevina koja je prestala postojati postala je republika pred 10 godina, a tome su prethodili događaji 2001. godine. Tijekom večere princ je, navodno zbog neslaganja roditelja da oženi svoju voljenu, ubio oca kralja, majku kraljicu i još sedmoro članova kraljevske obitelji te zatim sebe. U kojoj se državi zbio ovaj nemili događaj?
26) Kraljevi čega se nalaze u naslovu filmova čije ćete isječke vidjeti?
A – Entitet
B – Entitet
C – Entitet
D – Entitet
27) Princ Hubert od Hohenlohe-Langenburga nastupio je na 6 Olimpijskih igara i 17 Svjetskih prvenstava čime se upisao u Svjetsku knjigu rekorda. Osnovao je državni savez za sport kojim se bavi, a u njemu je uglavnom bio jedini predstavnik svoje zemlje. Njegovi „leggero“ nastupi i loši plasmani privukli su na njega pažnju svijeta. Koju je latinoameričku državu i u kojem sportu predstavljao Hubertus?

28) Nadopuni niz. ???, Boris Mirković, Neno Pavinčić, Antonija Blaće, Renata Sopek, Filip Brajković
29) Ovaj je dvojac slovio za ponajbolje jazz pijaniste u prvoj polovici 20. stoljeća. Svaki od njih je 50 godina bio na čelu najpopularnijih big bendova jazza. Zajednički album su izdali 1961. pod nazivom First Time! The _____________ meets the _______________. O kojem se dvojcu, odnosno „plemiću“ i „monarhu“ radi?
30) Koji su književnici stvorili ove plemiće?
A – Protagonistica drame koju je na pozornici po prvi put utjelovila autorova supruga, a 2007. godine u riječkom kazalištu Severina Vučković.
B – Lik nastao po uzoru na princa Vlaške iz 15. stoljeća. Na filmu ga je (pod drugim imenom) po prvi puta utjelovio Max Schreck.
C – Lik koji preuzima brigu o Klausu, Sunnyju i Violet nakon što su im rodtelji poginuli u misterioznom požaru. Tvrdeći da je njihov daleki rođak, zapravo se pokušava dokopati obiteljskog blaga.
31) Ovaj se NSU-ov model proizvodio od 1958. do 1973. godine. Kabriolet zasnovan na ovom modelu
bio je prvi auto s tzv. Wankelovim motorom. Taj se model proizvodio i u Sarajevu te u Jugi nije bio rijetkost. Kako se zvao navedeni NSU-ov model?
32) Koji vas medicinski zahvat najvjerojatnije čeka ako vas muči nešto od navedenog: distocija,
fetopelvina disproporcija ili placenta praevia totalis?

... DO KRAJA
33) Sovjetski Savez službeno je prestao postojati 26. 12. 1991. godine, no nisu sve republike koje su
ga sačinjavale u njemu ostale do samog kraja. Koja je sovjetska republika prva proglasila neovisnost te je jedina koja se odvojila 1990. godine?
34) Tko je nakon što je objavio Tractatus-logico philosophicus i rasprave koje su objavljene u knjizi
Filozofska istraživanja 1920-ih godina zaključio da je riješio sva filozofska pitanja i došao do kraja filozofije?
35) Slušaona: tražimo naziv pjesme.
A – Naslov pjesme
B – Naslov pjesme
C – Naslov pjesme
D – Naslov pjesme
36) Na kojim su natjecanjima sljedeći sportaši završili svoje karijere?
A – Pete Sampras (zadnji ATP tunir)
B – Ivica Kostelić (zadnja utrka u Svjetskom kupu)
C – Michael Schumacher (zadnja utrka u F1, ime države u kojoj je održan Grand Prix)
37) Kojom autobusnom linijom Autotroleja možete stići do Kraja?
38) U kojem se talijanskom gradu nalazi crkva Santa Maria delle Grazie na čijem je zidu Da Vinci naslikao Posljednju večeru?
39) Prepoznajte neholivudske klasike pomoću njihovih završetaka:
A – Film
B – Film
C – Film
D – Film
40) I za kraj – dva rebusa: slikama ćemo predočiti pjesmu, a vi nam dajte izvođača.
A – Izvođač
B – Izvođač

Odgovori

OD POČETKA...
41) Kažu da su počeci teški. To će sigurno potvrditi prva subsaharska nogometna reprezentacija koja
je 1974. nastupila na SP-u. Nastup su okončali bez pogotka i s 14 u svojoj mreži. Poraz od Jugoslavije 9-0 ostao je njihov najteži. O kojoj se državi, koja je nastupila pod drugačijim imenom od današnjeg, radi? DR KONGO / ZAIR
42) Paleolitsko doba smatra se početkom umjetnosti. U kojim su državama pronađeni sljedeći
primjeri paleolitske umjetnosti?
A – AUSTRIJA
B – ŠPANJOLSKA
43) Prepoznajte popularne strip serijale prema prvim kadrovima njihovog prvog izdanja u Jugoslaviji.
A – TEX WILLER
B – ALAN FORD
C – MARTIN MYSTERE
44) Slušaona: prepoznajte izvođače pomoću prvog singla koji su izdali.
A – the CLASH
B – RED HOT CHILI PEPPERS
C – KANYE / WEST
D – lana DEL REY
45) Asocijacijsko pitanje: odgovori na četiri potpitanja ukazuju na konačno rješenje.
A – Kako se zvao njujorški studio poznatog umjetnika Andyja Warhola? the FACTORY / TVORNICA
B – Koje je prijevozno sredstvo bilo fatalno za otmičara Wolfganga Priklopila pri njegovom samoubojstvu? VLAK
C – Ime kojeg se glavnog grada nalazi u nazivu najstarije prateće manifestacije Riječkog karnevala? PARIZ
D – U kakvom su srodstvu bili Orville i Wilbur Wright, prvi letači zrakoplovom? BRAĆA
Konačno – Na što upućuju ova četiri točna odgovora? javna FILMska projekcija / braća LUMIERE (tvornica, vlak, pariz, braća)
46) Sve ove osobe su istovremeno živjele na Zemlji, no samo na 48 sati. Naime, jedna od njih umrla je
dva dana nakon rođenja jedne od njih. Napišite u kojem je to desetljeću bilo, a i tu dvojicu. Sigmund Freud, Thomas Edison, Andy Warhol, Che Guevara, Marie Curie, Joža Manolić, Stjepan Radić, Nelson Mandela – 1920-te, andy WARHOL, stjepan RADIĆ

NOMEN (NON) EST OMEN
47) Aptronim ili aptonim je naziv za osobno ime koje neobično prikladno pristaje njegovom vlasniku.
U ovoj kategoriji ćemo, između ostalog, imati i nekoliko takvih primjera. Započet ćemo s jednim aktualnim primjerom kojeg je prepoznao američki magazin Slate. Koje prezime stoji na mjestu praznih crta u njihovoj konstataciji?
„When _____________ resorts to name-calling, holds raucous rallies that draw audiences in the thousands, and employs media savvy that makes him the subject of every conversation, he is playing the ______________ card.“ TRUMP
48) Koga je Toma Akvinski nazivao Filozofom (s velikim F), a islamski srednjovjekovni skolastici „Prvim
učiteljem“? ARISTOTEL
49) U moru filmskih serijala postoje neki nastavci koji su malo prerano, što zbog reklame što zbog
bahatosti, pretpostavili kako su posljednji u nizu. Često su imena prvog nastavka koji je uslijedio bila još maštovitija. Pomoću imena dvaju uzastopnih filmova iz franšize odgonetnite o kojim se horor serijalima radi.
A – Final Chapter (1984.) – A New Beginning (1985.) PETAK 13 / FRIDAY the 13TH
B – The Final Nightmare (1991.) – New Nightmare (1994.) STRAVA U ULICI BRIJESTOVA / NIGHTMARE ON ELM STREET
C – The Final Conflict (1981.) – The Awakening (1991.) PREDSKAZANJE / OMEN
50) Bend LT United 2006. nastupio je na Eurosongu s pjesmom naziva We Are the Winners u kojoj su
pjevali o svojoj neupitnoj pobjedi i nagovarali gledatelje da glasaju za njih. Završili su na 6. mjestu, a pamtimo ih i po avangardnoj plesnoj točki. Koju su državu predstavljali ovi pobjednici? LITVA
51) Kako se zvao šesti papa nakon Svetog Petra koji ime dijeli s objektom dokumentarca koji je 2013.
nagrađen Oscarom? SIKSTO
52) Kako bi se naglasila veličina njihovih postignuća, slavne ili javne ličnosti ponekad dobivaju
nadimke u kojima ih se direktno uspoređuje s etabliranim velikanima. Prepoznajte sljedeće osobe pomoću slike i nadimka.
A – Maradona s Karpata gheorghe HAGI
B – Michelangelo minijature julije KLOVIĆ
C – Escobar iz Zenice / Hrvatski Escobar stjepan PRNJAT
D – Afrički Che Guevara thomas SANKARA
53) Ovaj je grad osnovan u 19. st. kao naselje pod imenom Aqmoly. Zbog strateškog obrambenog
značaja brzo se razvijao i u 20. st. postao novim glavnim gradom države. Tada grad dobiva i novo ime koje na tom jeziku doslovno znači „glavni grad“. O kojem je gradu riječ? ASTANA
54) Ovaj 26-godišnji američki tenisač do ove godine nije imao niti jednu pobjedu na Grand Slamu, a
onda je u siječnju kao 97. igrač svijeta senzacionalno došao do četvrtfinala pobjedivši pritom dva Top 10 igrača. Njegovo prezime je Sandgren, a mi vas tražimo da u odgovoru ispravno odslovkate njegovo prikladno ime. TENNYS
55) Da je nomen omen znali su i brojni slikari koji su svoja imena kratili, prilagođavali ili potpuno mijenjali. Napišite skraćena imena ili pseudonime slikara čije ćete slike vidjeti.
A –___________ Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y _____________ PABLO PICASSO
B – Doménikos Theotokópoulos EL GRECO
C – Balthasar Klossowski de Rola BALTHUS

IZGUBLJENI SLUČAJ
56) Europljani su lako kolonizirali Afriku, a porazi od Afrikanaca u početku su bili iznimno rijetki i
uglavnom beznačajni. Jedan primjer se izdvaja kao epska afrička pobjeda – 1896. u Bitki kod Adwe. Europljani su malo podcijenili suparnike pa je 18.000 europskih vojnika dočekala vojska od 100.000 Afrikanaca. Nakon poraza, Europljani su uvidjeli izgubljen slučaj i povukli se iz navedene države. O koje se dvije države radi? ITALIJA, ETIOPIJA
57) Koja je od 44 države koje nemaju izlaz na more, posljednja izgubila pristup obali? SRBIJA

58) O bendovima:
A – Zbog nesuglasica članova, izgubljeni slučaj su mnoga okupljanja bendova u originalnom sastavu koja fanovi iščekuju. No, za razliku od jednog benda ovdje još uvijek vrijedi „Nikad ne reci nikad.“ Naime, iako su sva četvorica originalnih članova rođeni nakon Drugog svjetskog rata te su na početku 21. st. bili živi, danas više nije nijedan. O kojem se njujorškom bendu koji je debitirao 1976. eponimnim albumom radi? RAMONES
B – Vrlo je teško naći još ovakvih primjera za bendove čiji su svi članovi rođeni nakon Drugog svjetskog rata. Kao „honorable mention“ ipak treba spomenuti jedan beogradski sastav čija su četiri originalna člana umrla (tri ne dočekavši četrdesetu), a danas je živ još samo Dragomir Mihajlović „Gagi“. O kojem se bendu radi? EKV / EKATARINA VELIKA
59) Što su izgubili autori koji su rješenja sljedećih rebusa?
A – RAJ
B – VRIJEME
C – RELIGIJU / VJERU
60) Malo o izborima:
A – Tko je jedini hrvatski političar koji je dvaput „osvojio“ drugo mjesto na predsjedničkim izborima? Navedene izbore je izgubio od dva različita suparnika. dražen BUDIŠA
B – Na predsjedničkim izborima 2009. zabilježene su dvije jedinstvene pojave. To su jedini izbori u kojima je jedan kandidat prošao u drugi krug, a da u prvom nije imao većinu glasova ni u jednoj županiji. A to su i jedini izbori u kojima kandidat koji je imao većinu glasova u barem jednoj županiji nije prošao u drugi krug. Dapače, to se dogodilo čak dvojici, jednom u Ličko-senjskoj, drugom u Istarskoj. Tražimo njih trojicu. milan BANDIĆ, damir KAJIN, andrija HEBRANG
61) Teško je reći koji je film najveći gubitnik na blagajnama u povijesti. Ako vjerujemo wiki-članku List
of box office bombs, potencijalni najveći gubitnik je Disneyjeva fantasy akcija iz 2012 godine. Procjenjuje se da je igranofilmski debi Andrewa Stantona, tvorca Priče o igračkama, Života buba, Čudovišta iz ormara, Potrage za Nemom i Wall-E-ja, izgubio 213 milijuna dolara. O kojem je filmu riječ? JOHN CARTER
62) Malo o F1...
A – Startala je nova F1 sezona, a po 7. put zaredom i 8. ukupno u njoj je startao i jedan od najvećih gubitnika ili, preciznije, vječni s drvenom medaljom. Koji je to vozač koji drži rekord najvećeg broja utrka (startova) bez ijednog osvojenog postolja, njih čak 136? nico HÜLKENBERG
B – Ovaj vozač obećavajuće je počeo F1 karijeru. Već u prvoj sezoni popeo se na postolje, a u drugoj ostvario i pobjedu. No nakon odlaska iz McLarena uslijedile su 4 sezone u kojima nije osvojio ni bod. Sa 62 uzastopne utrke bez boda upisao se u gubitničke rekorde. O kojem se vozaču radi? heikki KOVALAINEN
63) Mnogi su ga sugrađani smatrali izgubljenim slučajem, no Aleksandar Veliki navodno je izjavio:
„Da nisam Aleksandar, bio bih Diogen iz Sinope.“ Posjedovao je tek togu, štap, bačvu u kojoj je živio i jedan fenjer. Što je prema vlastitim riječima Diogen iz Sinope tražio fenjerom usred bijela dana? ČOVJEKA

MONARHIJE I PLEMSTVA
64) Na današnji dan pred 200 godina rodio se kralj Christian IX. Svoje šestoro djece strateški je poudavao te zaradio nadimak „Svekar Europe“. Današnji vladari Ujedinjenog Kraljevstva, Danske, Belgije, Norveške, Španjolske i Luksemburga njegovi su direktni potomci, a to su bili i posljednji rumunjski i grčki kraljevi dok one nisu postale republike. Kojom je državom vladao Christian? DANSKA
65) Trenutno zadnja kraljevina koja je prestala postojati postala je republika pred 10 godina, a tome su prethodili događaji 2001. godine. Tijekom večere princ je, navodno zbog neslaganja roditelja da oženi svoju voljenu, ubio oca kralja, majku kraljicu i još sedmoro članova kraljevske obitelji te zatim sebe. U kojoj se državi zbio ovaj nemili događaj? NEPAL
66) Kraljevi čega se nalaze u naslovu filmova čije ćete isječke vidjeti?
A – kralj RIBARA
B – kraljevi MAMBA
C – kralj ŠKORPIONA
D – kralj KOMEDIJE
67) Princ Hubert od Hohenlohe-Langenburga nastupio je na 6 Olimpijskih igara i 17 Svjetskih prvenstava čime se upisao u Svjetsku knjigu rekorda. Osnovao je državni savez za sport kojim se bavi, a u njemu je uglavnom bio jedini predstavnik svoje zemlje. Njegovi „leggero“ nastupi i loši plasmani privukli su na njega pažnju svijeta. Koju je latinoameričku državu i u kojem sportu predstavljao Hubertus? MEKSIKO, SKIJANJE

68) Nadopuni niz. ???, Boris Mirković, Neno Pavinčić, Antonija Blaće, Renata Sopek, Filip Brajković – daria KNEZ
69) Ovaj je dvojac slovio za ponajbolje jazz pijaniste u prvoj polovici 20. stoljeća. Svaki od njih je 50 godina bio na čelu najpopularnijih big bendova jazza. Zajednički album su izdali 1961. pod nazivom First Time! The _____________ meets the _______________. O kojem se dvojcu, odnosno „plemiću“ i „monarhu“ radi? DUKE ELLINGTON, COUNT BASIE
70) Koji su književnici stvorili ove plemiće?
A – Protagonistica drame koju je na pozornici po prvi put utjelovila autorova supruga, a 2007. godine u riječkom kazalištu Severina Vučković. miroslav KRLEŽA
B – Lik nastao po uzoru na princa Vlaške iz 15. stoljeća. Na filmu ga je (pod drugim imenom) po prvi puta utjelovio Max Schreck. bram STOKER
C – Lik koji preuzima brigu o Klausu, Sunnyju i Violet nakon što su im rodtelji poginuli u misterioznom požaru. Tvrdeći da je njihov daleki rođak, zapravo se pokušava dokopati obiteljskog blaga. lemony SNICKET / daniel HANDLER
71) Ovaj se NSU-ov model proizvodio od 1958. do 1973. godine. Kabriolet zasnovan na ovom modelu
bio je prvi auto s tzv. Wankelovim motorom. Taj se model proizvodio i u Sarajevu te u Jugi nije bio rijetkost. Kako se zvao navedeni NSU-ov model? PRINZ
72) Koji vas medicinski zahvat najvjerojatnije čeka ako vas muči nešto od navedenog: distocija,
fetopelvina disproporcija ili placenta praevia totalis? CARSKI REZ

... DO KRAJA
73) Sovjetski Savez službeno je prestao postojati 26. 12. 1991. godine, no nisu sve republike koje su
ga sačinjavale u njemu ostale do samog kraja. Koja je sovjetska republika prva proglasila neovisnost te je jedina koja se odvojila 1990. godine? LITVA
74) Tko je nakon što je objavio Tractatus-logico philosophicus i rasprave koje su objavljene u knjizi
Filozofska istraživanja 1920-ih godina zaključio da je riješio sva filozofska pitanja i došao do kraja filozofije? ludwig WITTGENSTEIN
75) Slušaona: tražimo naziv pjesme.
A – the LAST TIME (the rolling stones)
B – IN the END (linkin park)
C – OBRATI PAŽNJU NA POSLJEDNJU STVAR (azra)
D – ZADNJA SUZA (colonia)
76) Na kojim su natjecanjima sljedeći sportaši završili svoje karijere?
A – Pete Sampras (zadnji ATP tunir) US OPEN
B – Ivica Kostelić (zadnja utrka u Svjetskom kupu) WENGEN
C – Michael Schumacher (zadnja utrka u F1, ime države u kojoj je održan Grand Prix) BRAZIL
77) Kojom autobusnom linijom Autotroleja možete stići do Kraja? 32
78) U kojem se talijanskom gradu nalazi crkva Santa Maria delle Grazie na čijem je zidu Da Vinci naslikao Posljednju večeru? MILANO
79) Prepoznajte neholivudske klasike pomoću njihovih završetaka:
A – RASHOMON
B – KRADLJIVCI BICIKALA / LADRI DI BICICLETE / BICYCLE THIEVES
C – DO POSLJEDNJEG DAHA / A BOUT DE SOUFFLE / BREATHLESS
D – AGUIRRE, gnjev Božji / AGUIRRE, der zorn gottes / AGUIRRE, the wrath of god
80) I za kraj – dva rebusa: slikama ćemo predočiti pjesmu, a vi nam dajte izvođača.
A – PET SHOP BOYS
B – vesna PISAROVIĆ


Čitava tema:

 RSS obavjest o temi

powered by my little forum