29/4/2018 Šibicari u gostima (Domagoj)

od Povratak IP Dugog, Sunday 29 April 2018, 23:44 (pred 915 dana)

1. kategorija?
Da dođete do naziva ove prve kategorije poslušajte pjesmu i nastavite sa stihovima. Traže se 4 riječi.
1) Mnogi klubovi imaju tradiciju umiroviti broj igrača koji je dosegao status legende. To je napravio i Miami Heat 2003. kada je umirovio broj 23. Pat Riley je tad rekao: „No one will ever wear No. 23 for the Miami Heat. You're the best.” Dres kojeg je košarkaša na taj dan, pomalo kontroverzno, umirovio Miami Heat?
2) Stratton Oakmont je brokerska kuća koju je policija pratila od 1989. pa sve do 1996. kada je zaključeno da je u trgovini malim dionicama činila financijske malverzacije. Ovaj slučaj je bio nadahnuće za film Boiler Room, ali i za film u kojem je riječ „fuck” iskorištena više puta nego li u bilo kojem drugom filmu. Tko je osnivač navedene firme koji se nakon 22 mjeseca zatvora okrenuo držanju motivacijskih govora?
3)A) Koji je libanonski pjevač pokušao biti i Grace Kelly i Freddie, poručio krupnim ženama da su prekrasne, poručio i svim ljudima općenito da su zlatni te da bi se jednostavno trebali opustiti?
B) 8 zlata Južnoameričkog prvenstva, 3 Kupa Amerika, 8 Svjetskih Liga, 3 World Grand Championsa, 3 Svjetska prvenstva, zlato na OI 2004., srebro 2008. i 2012. te laskava titula najboljeg odbojkaša u povijesti od strane Fox Sportsa. Kako se zove ovaj „Pele” svjetske odbojke? P.S. ako imate odgovor na jedno od ova dva potpitanja, Antonija Blaće bi vam pomogla s drugim.
2. kategorija?
Poslušajte audio zapis i napišite naziv kategorije. Traži se naziv pjesme!
4) Čije su ovo zastave? Tj. ovo su dijelovi čijih zastava?
A – Država
B – Država
C – Država
5) Rodos je 226. pr. Kr. opizdio jaki potres. Potres je sravnao i građevinu za koju je kralj Ptolomej III. ponudio egipatske resurse kako bi se ista obnovila. Stanovništvo bi vjerojatno i pristalo na ponudu da im svećenica i proročica Pitija nije napunila glavu kako su uvrijedili koje božanstvo?
6) Kako se zove dokumentarni film koji je ove godine osvojio Oscara za najbolji dokumentarac, a bavi se tematikom dopinga u sportu, konkretnije o slučaju dopingiranih ruskih sportaša?
3. kategorija?
Opet slušamo pjesmu i opet na temelju naziva pjesme napišite i naziv kategorije!
7) Kojem je slavnom slikaru zadnje veliko djelo „Bar u Folies Bergereu” iz 1882., koje je originalno bilo u vlasništvu susjeda, skladatelja Emmanuela Chabriera, iznad njegovog glasovira?
8) Može biti Sellickov, može biti Valsavin, može biti Kocherov, može biti Pringleov, može biti McRobertsov. Što to?
9) Drvo znanja je časopis, a drvo čega (pod tim nazivom se komercijalno prodaje) je biljka „Riječna pahira” koja je iznimno popularna u kulturi Dalekog istoka, a naročito u dekorativnom smislu u tamošnjim kompanijama?
4. kategorija?
Tražimo izvođača puštene pjesme koji je ujedno i ime kategorije.
10) Koja se dva kemijska elementa zovu po glavnim gradovima država po kojima su također nazvani kemijski elementi? Tj. elementi 31 i 87 zovu se po istoj državi. Po glavnom gradu te države zove se element 71. Element 44 zove se po preteči jedne države, ali može se reći i po današnjem imenu. Po glavnom gradu te države zove se element 115. Kako se zovu elementi atomskih brojeva 71 i 115?
11) Kako se, imenom i prezimenom, zove lik iz TV serije koji se posljednji puta pojavio u epizodi nazvanoj Felina, čija se žena zove Skyler, a kroz pet sezona je imao posla sa Jessejem Pinkmanom, Saulom Goodmanom, Gusom Fringom i Hankom Schraderom?
12) Sakrij se Harry Potteru jer Nicolas Flamel ga je pronašao prije tebe. Naime, Flamel je u 14. stoljeću tvrdio da je pronašao Kamen mudraca, supstancu koja mu je omogućila ogromno bogatstvo te besmrtnost. Umro je 1418. Kojom se vještinom bavio Flamel ako znamo da je potraga za Kamenom mudraca bila jedan od glavnih ciljeva svih koji su se time bavili?
5. kategorija?
Poslušajte i napišite naziv kategorije. Traži se naziv pjesme.
13) Kome su početkom prošle godine takozvani „lovci na oluje” odali počast GPS koordinatama na satelitskoj slici Oklahome? S razlogom su to odradili oni, kao što je i s razlogom odabrana ta lokacija.
14) Jedna od popularnijih franšiza u svijetu videoigara, God of War, je prije 2 tjedna dobila i svoj četvrti nastavak, odvojen od prethodna tri. Glavni junak je ostao isti, no ovog puta se Kratos ne nalazi u svijetu grčke, već nordijske mitologije. Među brojnim ličnostima koje Kratos sretne na svom putovanju su i bogovi Magni i Modi. Tko je otac Magnija i Modija?
15) Za kojeg sveca se prema slavenskim pučkim vjerovanjima kaže da vozi kola po oblacima, dok Židovi smatraju da će on umrijeti skupa s Henokom na koncu vremena boreći se protiv Antikrista. Također, ovaj svetac ne voli baš ni niprije. O kojem se svecu radi?
6. kategorija?
Još jednom slušamo pjesmu, a njen naziv je ujedno i naziv kategorije. Napišite ga!
16) Na koncertu ska-punk benda Talco održanog u Zagrebu 2016. publika ih je dozivala na bis neobičnim skandiranjem te je pitanje bi li uopće izašli da znaju hrvatski. Koju im je parolu od tri riječi, koja je na vrhuncu popularnosti bila neposredno nakon II. svjetskog rata, skandirala zagrebačka publika?
17) A) Bio je poznat kao „Kralj kvizova“, a vodio je i San Remo. Kako se zvao vjerojatno najpopularniji voditelj svih vremena na Čizmi, koji začudo nikada nije vodio neku lokalnu inačicu emisije „Dobro jutro, Hrvatska“?
B) Pogrebnik čijom izjavom da vjeruje u Ameriku počinje „Kum“ prigodno se zove Amerigo. Kako se preziva?
18) Na temelju prikazanih dijelova ovih bezvremenskih remek-djela prepoznajte autore istih:
A – Autor
B – Autor
7. kategorija?
Napokon i jedna strana! Poslušajte i zapišite naziv pjesme koji je ujedno i naziv kategorije!
19) Koja je ozloglašena ličnost na svom stolu imala pločicu na kojoj je pisalo: “Troje koje Bog nije smio stvoriti: Perzijance, Židove i muhe”? Izreku je inače originalno osmislio ujak, a kasnije očuh osobe koju tražimo.
20) Koje je dvije riječi poznati serijski ubojica James French izjavio netom prije nego što su ga spržili na električnoj stolici? “ How’s this for your headline: __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ “
21) Koji je američki predsjednik navodno prije smrti izjavio da nikad neće stupiti nogom na englesko tlo? Želja mu je ispunjena i nakon što je umro i to tako da su pod noge njegovog kipa u Londonu na Trafalagar Squareu postavili američku zemlju.
22) Prepoznajte autore ovih citata:
A) Korijeni učenja su gorki, ali su plodovi slatki.
B) You ask, what is our policy? I will say: It is to wage war, by sea, land and air, with all our might and with all the strength that God can give us; to wage war against a monstrous tyranny, never surpassed in the dark and lamentable catalogue of human crime.
C) Ja kad vozim, ako sam vozio to brzo, ja i kad vozim brzo ja ne vozim brzo da bi napravio ugrozio promet jer volim vozit brzo, sportski vozim, znači kad vozim nit pijem nit jedem da mogu vozit dobro odnosno sigurno.
D) Dej ar in bonus, vi ar tejking šats from najn metars jebote, DEJ AR IN BONUS GAJS JEBO MU BOG MATER!
8. kategorija?
Za osmu kategoriju prepoznajte naslov dane pjesme:
23) Za početak kategorije riješite ovaj rebus:
24) Koji ćemo nacionalni park posjetiti ako volimo GILF s obzirom da tamo možemo vidjeti Babinu Guzicu?
25) Kretskom kralju Minosu nije bilo nepoznato bludničenje sa svojim ljubavnicama, no kada je njegova supruga to saznala bacila je urok na njega zbog kojeg je Minos svaki put kada bi ejakulirao iz svog penisa izbacio zmije, škorpione i stonoge koje bi ubile njegove ljubavnice. Kako se zvala Minosova žena, ujedno i kraljica Krete, s kojom očito nema zajebancije?
26) Kako se zove vjerski blagdan čiji naziv dolazi od događaja kada je anđeo ubijao prvorođence Egipćana, a židovske je domove, koji su bili označeni janjećom krvlju na vratima, zaobilazio te je spomen ujedno i na izbavljenje iz ropstva? Istog tog dana židovi ne smiju jesti ništa što se diže.
27) Koja dvojica su na slici?
28) A) Kako se preziva sudac finala Svjetskog rukometnog prvenstva u Hrvatskoj 2009. koji je optužio HRS da su ga probali kupiti i uz pomoć prostitutki, a zbog kojeg je Stjepan Balog dobio suspenziju HRT-a jer je tokom prijenosa izjavio da je sudio onako kako se preziva?
B) Kako se preziva talijanski plivač koji je prvi otplivao 100m slobodno u vremenu ispod jedne minute, osvajao klupske vaterpolo titule, da bi se nakon plivanja ozbiljno bacio u glumačke vode te u 20 filmova glumio s partnerom Mariom Girottijem?
29) Kao da nije bilo dovoljno to što mu je Mohamed Dayim uvalio lob iz velike udaljenosti u posljednjoj minuti finala Kupa pobjednika kupova 1995. što je Zaragozi donijelo naslov, istu stvar mu je napravio i Ronaldinho 2002. čime je Brazil izbacio njegovu reprezentaciju sa Svjetskog prvenstva. Tko ga je to volio primiti iz daleka?
30) Za koju su manifestaciju svojevremeno Tarik i Rene snimali čitavi niz antireklama kao što je ova koju ćemo pogledati?
31) Slušaona! Tri pjesme, tri boda! Dovoljan je samo naziv pjesme!
A – Naslov
B – Naslov
C – Naslov
32) Prepoznajte prema karijeri iz Wikipedije:
9. kategorija?
Nakon nekoliko slušaoni, ovoga puta tražimo naziv pjesme pomoću rebusa. Riješite ga (a može se i bez pjesme)!
33)A) Kako se zvao jedini član posade misije Sputnik 2 iz 1957. godine?
B) Kako u kršćanskom govoru nazivamo sve vjernike, sve članova Crkve, koji žive u tzv. svjetovnim zvanjima (tj. oni koji nisu svećenici, biskupi, redovnici i đakoni)? Ista ta riječ ima još jedno značenje u svakodnevnom govoru, dok na grčkom znači i „narod”.
34) A) Kako se zvalo pismo Emila Zole upućeno predsjedniku Francuske objavljeno 1898. na naslovnoj stranici novina L'Aurore povodom afere Dreyfus?
B) Prepoznajte na slici o kojem se serijalu videoigara radi. Serijal izlazi ekskluzivno za PlayStation (prva dva naknadno za Wii U), a pred koji dan je dobio i svoj 6. nastavak (točnije sedmi, jer postoji i nulti).
35)A) Ako u ruci imamo dvije hrvatske kovanice rađene od slitine aluminija i magnezija promjera 17 mm i mase 0,7 g, koliko para onda imamo?
B) Koja je pjevačica snimila duet sa Seanom Paulom naziva No Lie dok su joj još neki od hitova pjesme IDGAF, Hotter Than Hell, Be The One i Blow Your Mind?
36) A) Kako se zvao frajer koji je oženio Britney Spears 2004. i koji je izdržao s njom u braku punih 55 sati?
B) Ovo je citat jednog poznatog tv lika, vi napišite kako se zove glumac koji je glumio lika: "Yeah, I'm a great quitter. It's one of the few things I do well. I come from a long line of quitters. My father was a quitter, my grandfather was a quitter... I was raised to give up."
37) Prepoznajte košarkaše po karijeri!
38) A) Kako se zvao posljednji kralj Dačana koji je vladao od 87. do 106.? U Rumunjskoj se smatra nacionalnim junakom. U stijenu blizu grada Orşova 1990-ih uklesano je njegovo lice visoko 40 metara. Ime pod kojim je poznat je dobio nakon pobjeda protiv Rimljana, a ono znači „snaga Dačana”.
B) Koja jedinica razine neke fizikalne veličine nedostaje u ovoj jednadžbi za računanje razine jakosti zvuka:
39) A) Kako se zove astronomski termin za pojas planeta oko zvijezde nedovoljno udaljenih da bi se voda na njima pretvorila u led, a dovoljno udaljenih da voda ne ispari od prevelike topline, tj. termin koji označava zonu u kojoj postoje šanse za razvoj života? Isto tako se zove i lik iz jedne bajke.
39) B) Kako se preziva autorica knjige čiji opis zvuči ovako: U knjizi „Dan nakon jučer” okupljeni su na jednome mjestu njezini tekstovi s bloga i kolumne pisane za slovenski „Dnevnik“. Autorica u svojim tekstovima daje dnevnopolitičke komentare hrvatske unutarnje i vanjske politike – od brzopotezne promjene Vlade RH, preko prava žena, sjećanja na poginule branitelje i žrtvu Vukovara do aktualnoga problema izbjeglištva i hrvatsko-slovenskih odnosa. Jedna od njenih funkcija je bila i ta da je bila i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.
40) Prije 4 dana u kinodvorane je stigao novi nastavak MCU-a, dugoočekivani Avengers: Infinity War. Jednog od likova u tom filmu tumači, kao što je to radio i u filmu Doctor Strange, Benedict Wong. Kako se zove njegov lik koji se u stripovima pojavio još davne 1963.?
10. kategorija?
Još jednom slušaona daje naziv kategorije, no ovoga puta je naziv pjesme naziv kategorije. Poslušajte i upišite ime!
41) Koja poznata opera je doživjela svoju premijeru još 1791. u Beču, u kojoj su među glavnim likovima Tamino i Sarastro?
42) O kojem sportu pričamo ako znamo sljedeće podatke: Trenutni svjetski prvak je Australija, dok najviše titula svjetskog prvaka ima Pakistan. Trenutni olimpijski prvak je Argentina, dok najviše zlata ima Indija?
43) Baku je glavni, a ujedno i najveći grad Azerbajdžana. Kako se zove drugi najveći grad te države koji se zvao Elisabethpol za vrijeme Ruskog Carstva, pa od 1920. do 1935. onako kako se zove danas, pa od 1935. do 1989. Kirovabad, da bi tada vratio opet svoj originalni naziv koji se traži u pitanju?
44) Kako se preziva vlasnik i predsjednik NFL ekipe New York Giants? Obitelj njegove žene osnovala je Pittsburgh Steelerse, dok je on ujak dvije poznate američke glumice. Pradjed tih glumica je inače i osnovao ekipu Giantsa, a nadodat ćemo i podatak da je jedna od njih dvije trenutno u vezi sa Joaquinom Phoenixom.
11. kategorija?
Nema slušaone, već ćemo pročitati tekst pjesme, a vi napišite o kojoj se pjesmi radi. „Now hear this. Now hear this. Now let me start it off with sins Get in the flow, 'cause I'm your prince Reciting poems, squeezin' you tightly, Explorin' your body daily and nightly”
45) Neki od nas možda mogu zakasniti koju minutu na posao, ali on je na takvoj poziciji da ne smije zakasniti niti sekunde. Njegovo ime je Alem Tutundžić i radi ovo što radi već 7 godina kada je poziciju preuzeo od Stjepana Možara Štefa. Već 7 godina, kao uostalom i svi njegovi kolege koji su se izmijenili prije njega još od 1. 1. 1877., Alem nema pravo na slobodni dan niti na godišnji, već svakog dana u isto vrijeme mora biti tamo. Za što je to zadužen Alem?
46) Prepoznajte film prema slici!
A – Film
B – Film
C – Film
D – Film
12. kategorija?
I po posljednji put imamo slušaonu za ovu zadnju mini kategoriju. Za spoj – i ime izvoađača i ime pjesme mogu biti ime kategorije. Stoga, dajte bilo što od to dvoje.
47) Iako se smatra skijaškom ikonom, ovaj momak baš i nema neki veliki broj titula, a bome ni pobjeda. U sezoni 2008. je uzeo mali kristalni globus u slalomu iako je imao samo jednu pobjedu te sezone (u Kranjskoj Gori), a do dana današnjeg je pobijedio na nekoj utrci još samo dva puta. Bilo je to 2009. u Garmischu i 2017. u Zagrebu. O kojem se skijašu radi?
48) Kako se zove vođa Istarija, čarobnjaka poslanih od strane Valara da pomogne u borbi protiv zla, koji se odlučuje pridružiti zlim silama umjesto da se bori protiv njih? Život mu je na kraju okončao njegov pomagač Gujoslov prerezavši mu grkljan.
49) Koju crtanu seriju gledamo ako nas je jedan lik iz serije kroz pjesmu koju ćemo čuti učio nazivima država?
50) A kada smo već kod država, glavni grad koje države dijeli ime s oraščićem koji podrijetlo vuče s indonezijskih Molučkih otoka, odnosno otoka začina, ali i sa autohtonom sortom vina koja je karakteristična za Istru?
51) ) Prvi zlatni gol u povijesti Svjetskog prvenstva u nogometu je zabio Laurent Blanc 1998. protiv Paragvaja. Koji je nogometaš zabio posljednji zlatni gol na Svjetskim prvenstvima i to 2002. u četvrtfinalu protiv Senegala?
52) Tko je bio na poziciji intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci 2003. kada je po prvi puta kao Karolina Riječka nastupila Severina Vučković?


Čitava tema:

 RSS obavjest o temi

powered by my little forum