12/11/2017 Bitka za pelin '17

od Ivan Pavao Dugi, Wednesday 15 November 2017, 05:53 (pred 1082 dana)

1) Hm….. da, Wham! Kako se zove ova njihova “rap” stvar koju smo čuli kroz ovu reklamu? I čije je modne kuće ovo reklama koja se u zadnje vrijeme vrti po televiziji?
2) Jedno povijesno-sportsko. Koje su se olimpijske igre zadnje održale u 20. stoljeću? Tražimo grad i godinu.
3) 3. studenog ove godine jedna rovinjska ulica nije bila onakva kakva bi po svom imenu trebala biti, Pusta ulica. U toj ulici su se našli pješak Ibrahim Kevljanin – Braco i još jedna osoba u automobilu. Ostatak priče je, nažalost, samo još jedna crna kronika. Tko je, punim imenom i prezimenom, osoba koja je bila u automobilu?
4) A sada živo! Kako se zove jedina hrvatska marka televizora s djelomično domaćom proizvodnjom u Rugvici kraj Zagreba? Sasvim sigurno ste uživo vidjeli barem jedan televizor ovog proizvođača. VIVAX
5) S glazbom u film… Prepoznajte film na temelju glazbenog isječka:
Dodatno: Koja osoba povezuje ove filmove?
6) Kojom od ovih država ne protječe Rajna?
A) Austrija
B) Lihtenštajn
C) Luksemburg
D) Nizozemska
E) Švicarska
7) Informatičke kratice:
Svakodnevno ovisimo o uređajima označenim ovim kraticama, a znamo li za što one stoje?
A) CPU
B) RAM
8) Koja zemlja je prva proglasila kršćanstvo državnom religijom, 301. godine, gotovo 80 godina prije Rimskog Carstva?
9) Životinje u književnosti. Povežite ime životinje s književnim djelom:
A) Bokser 5) Životinjska farma
B) Pluton 4) Crni mačak
C) Aslan 6) Lav, vještica i ormar
D) Cezar 1) Koko i duhovi
E) Argo 3) Odiseja
F) Behemot 2) Majstor i Margarita
10) Rebus s manom: Što je u điru ako “izgubimo” broj iz ovog rebusa?
11) Gentlemen’s shop današnjeg modernog tipa obuhvaća tri segmenta: barber, outfit i što još da biste ispali potpuni hipster, a ne samo retro Nietzsche?
12) Navedite originalnog izvođača ovih obrada:
Dodatno pitanje: Koji stilski prepoznatljiv bend izvodi ove obrade?
13) Prepoznajte film:
A) Ako je Linda Hamilton konobarica, a Michael Biehn vojnik, progoni ih?
B) Ako Anne Bancroft svlači najlonke, Dustin Hoffman je?
C) Ako su Donald Pleasance, Louis Jourdain i Tony Curtis izdajice prijatelja, Richard Chamberlain se vraća po osvetu kao?
D) Ako Michael Douglas odlučuje da s njim više nema zajebancije, a Robertu Duvallu ne trebaju takva sranja zadnji dan prije penzije onda je toga jutra započeo?
14) Uvriježeno je mišljenje da je nogomet najpopularniji sport na svijetu, no nekim nogometašima bavljenje sportom je više od samog bavljenja nogometom. Kako nakon nogometne karijere ostati sportaš i u poznijim godinama primjer nam mogu dati neki bivši nogometaši. Odgonetnite tj. pridružite bivšeg nogometaša sportu kojim se profesionalno bavi.
Spojite sport s nogometašem koji se kasnije njime bavio:
1) Fabien Barthez C) Motosport (automobilizam)
2) Tomas Brolin D) Poker
3) Rio Ferninand B) Boks
4) Tim Wiese E) Profesionalni hrvač (WWF)
5) Knut Anders Fostervold A) Biciklizam
Dodatno pitanje: U kojem se sportu s profesionalcima ovog ljeta u Poreču okušao naš vatreni Ivan Perišić izgubivši u prvom krugu natjecanja?
15) Kad smo već kod spajanja sportova, spojimo košaricu i kraljicu sportova… U kojoj atletskoj disciplini je ovaj gospodin osvojio srebro na olimpijskim igrama 1984. u Los Angelesu i zlato 1992. u Barceloni te šarolik spektar medalja na svjetskim prvenstvima, dok mu je sin, koji se zove identično kao on, uspješan razigravač u Memphis Grizzliesima?
16) Abraham Lincoln je pripadao kojoj stranci, koja je osnovana na programu ukidanja ropstva i robovlasništva?
17) Koji se naziv koristi za ovu sortu mesnate rajčice što je ujedno i engleski naziv za jednu vrstu mesa?
18) Lahmacun je pečeno jelo gdje su mljevena janjetina ili junetina, komadići povrća i začini poput kumina, crvene paprike, papra posuti po tankom tijestu. Uz falafel i razne oblike kebaba predstavlja popularno ulično jelo s Bliskog istoka, dok je na Zapadu poznatije pod izrazom turska ili armenska… što?
19) Nakon što smo utažili uličnu glad prethodnim jelom, vrijeme je da se posvetimo, tko je u prilici, užicima visoke tj. buržujske kuhinje:
A) Ponuđen vam je hors d’oeuvre, i iako konjetina može biti u njegovom sastavu, ovaj izraz doslovno znači “osim/izvan djela”. U čemu uživate ako jedete hors d’oeuvre i pripremate se za konkretnije užitke?
B) Kad naručujete biftek, ako zatražite da isti bude bien cuit, kakav ste biftek zatražili u pogledu termičke obrade?
20) Kako se naziva alkohol kojeg ćemo uglavnom naći u biljkama kao što su metvica i paprena metvica pod formulom?
21) Četvorica otočanstvenih:
A) Najveći slatkovodni otok na svijetu ima površinu od 2677km2. U kojoj se zemlji nalazi?
B) U kojoj otočnoj zemlji su službeni jezici tok pisin, hiri motu i engleski? Inače, riječ je o zemlji s najviše govorenih jezika na svijetu, njih preko 800?
C) Koji su ovo otoci, obojenog i stršećeg imena? Raspored otoka simbolički je predstavljen na zastavi dotične otočne države pa vam i to može biti od pomoći.
D) Svršimo polovično, jednim poluotokom. Sveta Gora ili Atos pravoslavni je monaški autonomni entitet koji se nalazi na poluotoku koji je ujedno i jedan od tri “prsta” (poluotoka) kojeg većeg poluotoka?
22) Dva filozofska:
A) Kako se na grčkom kaže trg? Iako se kaže da je fobija vrag i valja je se nastojati otvoreno riješiti, ovdje vam definitivno može biti od pomoći.
B) Kojoj grani filozofije su u moderno doba doprinijeli autori poput Benedetta Crocea, Danka Grlića i Arthura Dantoa?
23) Ne tražimo autora ili naziv sljedećih umjetničkih djela već likovni stil u kojem su nastala:
A – (Ca’d’Oro)
B – (Gericault)
C – (Olbrich)
D – (Riley)
24) Iako ova država nije imala službenu zastavu, nešto najbliže tome u vremenu slabljenja i propadanja te države bila je ova zastava. O kojoj se državi radi?
25) Tugra, kaligrafski potpis, vladarev monogram, stavljala se pod sve službene dokumente i pisma vladara koje velike sile? Kasnije su se njome potpisivali i vladari drugih država, ali tražimo da napišete državu u kojoj je nastala.
26) Koji se svakogodišnji veliki rock festival održava krajem svibnja ili početkom lipnja na čuvenom trkalištu Nürburgringu?
27) Ovaj čovjek je jedan od trojice koji su osvojili Reli Dakar u dvije kategorije, a posjeduje i najviše osvojenih utrka tog relija uopće. Šest na motociklu, gdje je prvu ostvario još 1991. i sedam u automobilu u čemu je i aktualni osvajač posljednje dvije godine zaredom. Tko je taj legendarni, neumorni pustolovac?
28) Jedno generacijsko, al pod time mislimo za sve generacije… Tko je ovaj mali dječak koji odlično oponaša i preuzima pozornost legendarnog M.J.-a?
29) Možda nisu dio nekog kulta, ali kultni sigurno jesu:
A) Koji je kultni holivudski “junak” u siječnju 2016. godine dobio srpsko državljanstvo nakon što je, tijekom nekoliko posjeta toj zemlji, trenirao aikido sa pripadnicima srpskih specijalnih snaga? Isti je glumac, u studenom iste godine, dobio i rusko državljanstvo.
B) Koji je kultni američki glumac nastupio u samo pet filmova (Kum 1 i 2, Prisluškivanje, Pasje poslijepodne, Lovac na jelene) od kojih su svi bili nominirani za najbolji film za nagradu Oscar? Ovom je glumcu posvećen i dokumentarac „I Knew It Was You“. Umro je prije kraja snimanja filma Lovac na jelene, od raka pluća. Bio je u vezi s Meryl Streep koja je ostala s njim do zadnjeg trenutka.
30) Poker fleksibilnih:
A – Koja marka pneumatika se samoreklamira kao “the” kišna guma?
B – Ova marka gumice za zabavu vam anglofono garantira da uspostavljate _____ (što?) nad užitkom?
C – Žvakaću gumu koje marke možemo napuhati u najveće balone?
D – Gumene čamce ove popularne marke vjerojatno nije koristio neuhvaćeni serijski ubojica iz sjeverne Kalifornije, unatoč tome što je s tom markom dijelio svoje “umjetničko ime”. Koja marka?
31) Kad smo odigrali poker nastavimo s hazardnim igrama. Ako se kladimo u konjskim utrkama na trifectu znači da se kladimo na prva tri plasmana točnim redoslijedom. A na što se kladimo ako želimo pogoditi prva dva plasmana nebitno koji će konj biti prvi, a koji drugi?
32) A kad smo već kod konja. Kako se zove neukroćeni i neutrenirani konj u rodeu? Taj naziv dijeli jedan Fordov model automobila, a ujedno vam dobro poznavanje naziva NFL ekipa može poslužiti da dođete do točnog odgovora.
33) Tko je (imenom i prezimenom) mješavinom čakavštine, kajkavštine i štokavštine napisao zbirku pjesama (među ostalim i erotske tematike) “Gartlic za čas kratiti” dok je sa šurjakom u tamnici čekao da ga za glavu skrate zbog veleizdaje?
34) Dva o politici:
A)Sadašnji kanadski premijer sin je kojeg bivšeg kanadskog premijera? Ime i prezime - priznajemo i fonetski napisano.
B) Jedna jedina zemlja ima živućeg bivšeg cara. Znate li koja?
35) Koji je fizikalni efekt najvećim dijelom zaslužan za zagrijavanje zraka kao radnog medija u ovakvoj termoelektrani?
36) Kako se prezivaju braća, tvorci serije Stranger Things, koji “prljavo” igraju na našu nostalgiju?
37) Ako ne možete zaspati ili ne želite više nikada zaspati od straha, posjetit ćete koju reddit stranicu koja vas “lišava sna” amaterskim horor pričama koje su predstavljene kao stvarni doživljaji?
38) Popularna hrvatska pucačina iz prvog lica koju je 2001. izbacio Croteam, a povukla je mnogo nastavaka i spin-offova sve do danas nije Son of Sam već?
39) Golitika i pospodarstvo
A)Tko zna neka napiše puno ime osnivača Crvene armije radnika i seljaka, a tko ne zna, sram ga bilo, neka upiše samo nom de guerre dotičnog.
B) Ličnosti poput Mihaila Bakunjina, Errica Malateste, Lava Tolstoja, Emme Goldman i Nestora Mahna razvijali su, zastupali i borili se za različite koncepcije koje političke filozofije i političkog pokreta? Kome pomaže, Nestor Mahno i odgovor pod A) su ratovali protiv zajedničkog neprijatelja, a ratovali su i međusobno pri čemu je Mahno izgubio.
40) Kako se u prirodi zove pojava prilagođavanja izgleda okolini radi zaštite od prirodnih neprijatelja?
41) Prepoznajte stripovske junake (traži se naslovni lik)
A) Čuveni detektivski strip Alexa Raymonda. Nema slučaja koji uz potporu svog vjernog batlera Desmonda ne može riješiti.
B) Strip američkog Japanca Stana Sakaija o zecu samuraju. Jednako igra na emocije i akciju.
C) Ako ovog tzv. reportera koji niti u jednoj epizodi stripa nije ništa izreportirao ne znate, sram vas bilo.
Dodatno: Lukavi papagaj Broja Jedan dijeli ime sa slavnim kraljem iz dinastije Merovinga, ujediniteljem svih Franaka. Kako se zove?
42) Kako se zove ova američka glumica? Ime joj je jednako imenu glavnog grada jedne zemlje, a prezime joj je fonetski jednako imenu svjetski “slavne” zločinačke organizacije iz te iste zemlje.
43) Evo nešto za ovaj naš napaćeni narod. Novo, domaće i p(l)itko:
A – (ljubavi moja)
B – (boja nara)
C – (sekvoje)
D – (glupacho moja)
44) Dopunite niz:
Ojos del Salado, ________, Elbrus, Orizaba, Damavand, Mauna Kea, Mount Sidley.
45) Dva o lokacijama:
A) Ostatke antičkog rimskog grada Italike nećete posjetiti u Italiji, već u kojoj državi?
B) Većina nas na ovom kvizu zna tko je Velja, no to za ovaj odgovor nije bitno. Al’ ako se Velja našao u Vegliji (Velji), što je talijanski naziv, onda ćemo ga potražiti u kojem gradu naše županije?
46) MMA: Nakon što je Holly Holm pobijedila do tada nepobjedivu Rondu Rousey, nastupio je sindrom neuspješnosti obrane naslova u toj bantam kategoriji. Holm nije uspjela obraniti naslov od Mieshae Tate, a Tate također od Amande Nunes koja sada naslov prvakinje UFC-a u toj kategoriji drži već dvostruko duže od dvije prethodne prvakinje zajedno. Protiv koga je Nunes prekinula taj trend neobranjivosti naslova koji je nastupio nakon ere Ronde Rousey, i to u samo 48 sekundi?
47) Kriptovalute postaju sve popularnije i vrjednije, a među njima najpoznatiji je bitcoin koji se također i najviše koristi. On je izumljen i stavljen u opticaj u siječnju 2009. godine od strane misteriozne osobe ili grupe ljudi poznate pod kojim imenom i prezimenom?
48) Koji pojedinac je na isti način odgovoran za raketiranja Londona, Antverpena i tucet drugih gradova krajem Drugog svjetskog rata i za slijetanje čovjeka na Mjesec? Dovoljno je prezime, ali puno prezime.
49) Otac slavnog Roberta de Nira bio je apstraktni umjetnik čiji su radovi izloženi u najuglednijim svjetskim muzejima, između ostalog u Metropolitan muzeju te Muzeju Whitney u New Yorku. Koje je njegovo ime i prezime?
50) Asocijalno (lapsus del Freud) odnosno asocijacijsko odbrojavanje za kraj:
Dat ćemo vam tri dijela asocijacije. Ako ishod asocijacije predvidite već nakon prvog dijela i predate svoj formular dobivate 3 boda, ukoliko odgonetnete asocijaciju i predate nakon drugog dijela imate 2 boda, a ako rimješite asocijaciju nakon zadnjeg dijela imate bod.
Spiders from Mars, Black Stars, Warhol i Tesla

1) Hm….. da, Wham! Kako se zove ova njihova “rap” stvar koju smo čuli kroz ovu reklamu? I čije je modne kuće ovo reklama koja se u zadnje vrijeme vrti po televiziji? WHAM RAP! (enjoy what you do?), H&M
2) Jedno povijesno-sportsko. Koje su se olimpijske igre zadnje održale u 20. stoljeću? Tražimo grad i godinu. SYDNEY, 2000
3) 3. studenog ove godine jedna rovinjska ulica nije bila onakva kakva bi po svom imenu trebala biti, Pusta ulica. U toj ulici su se našli pješak Ibrahim Kevljanin – Braco i još jedna osoba u automobilu. Ostatak priče je, nažalost, samo još jedna crna kronika. Tko je, punim imenom i prezimenom, osoba koja je bila u automobilu? TONY CETINSKI
4) A sada živo! Kako se zove jedina hrvatska marka televizora s djelomično domaćom proizvodnjom u Rugvici kraj Zagreba? Sasvim sigurno ste uživo vidjeli barem jedan televizor ovog proizvođača. VIVAX
5) S glazbom u film… Prepoznajte film na temelju glazbenog isječka:
A – LION KING/KRALJ LAVOVA
B – PIRATES OF the CARIBBEAN/PIRATI S KARIBA
C – INCEPTION/POČETAK
D – SHERLOCK HOLMES
Dodatno: Koja osoba povezuje ove filmove? hans ZIMMER
6) Kojom od ovih država ne protječe Rajna? C) LUKSEMBURG
A) Austrija
B) Lihtenštajn
C) Luksemburg
D) Nizozemska
E) Švicarska
7) Informatičke kratice:
Svakodnevno ovisimo o uređajima označenim ovim kraticama, a znamo li za što one stoje?
A) CPU CENTRAL PROCESSING UNIT
B) RAM RANDOM-ACCESS MEMORY
8) Koja zemlja je prva proglasila kršćanstvo državnom religijom, 301. godine, gotovo 80 godina prije Rimskog Carstva? ARMENIJA
9) Životinje u književnosti. Povežite ime životinje s književnim djelom: A-5, B-4, C-6, D-1, E-3, F-2
A) Bokser 5) Životinjska farma
B) Pluton 4) Crni mačak
C) Aslan 6) Lav, vještica i ormar
D) Cezar 1) Koko i duhovi
E) Argo 3) Odiseja
F) Behemot 2) Majstor i Margarita
10) Rebus s manom: Što je u điru ako “izgubimo” broj iz ovog rebusa? MARUNADA
11) Gentlemen’s shop današnjeg modernog tipa obuhvaća tri segmenta: barber, outfit i što još da biste ispali potpuni hipster, a ne samo retro Nietzsche? TATTOO
12) Navedite originalnog izvođača ovih obrada:
A – NEW ORDER (blue monday)
B – bruce SPRINGSTEEN (streets of philadelphia)
C – QUEEN (who wants to live forever)
D – EVANESCENCE (bring me to life)
Dodatno pitanje: Koji stilski prepoznatljiv bend izvodi ove obrade? GREGORIAN
13) Prepoznajte film:
A) Ako je Linda Hamilton konobarica, a Michael Biehn vojnik, progoni ih? TERMINATOR
B) Ako Anne Bancroft svlači najlonke, Dustin Hoffman je? DIPLOMAC
C) Ako su Donald Pleasance, Louis Jourdain i Tony Curtis izdajice prijatelja, Richard Chamberlain se vraća po osvetu kao? GROF MONTE KRISTO
D) Ako Michael Douglas odlučuje da s njim više nema zajebancije, a Robertu Duvallu ne trebaju takva sranja zadnji dan prije penzije onda je toga jutra započeo? DAN LUDILA
14) Uvriježeno je mišljenje da je nogomet najpopularniji sport na svijetu, no nekim nogometašima bavljenje sportom je više od samog bavljenja nogometom. Kako nakon nogometne karijere ostati sportaš i u poznijim godinama primjer nam mogu dati neki bivši nogometaši. Odgonetnite tj. pridružite bivšeg nogometaša sportu kojim se profesionalno bavi.
Spojite sport s nogometašem koji se kasnije njime bavio: A-5,B-3, C-1, D-2, E-4
1) Fabien Barthez C) Motosport (automobilizam)
2) Tomas Brolin D) Poker
3) Rio Ferninand B) Boks
4) Tim Wiese E) Profesionalni hrvač (WWF)
5) Knut Anders Fostervold A) Biciklizam
Dodatno pitanje: U kojem se sportu s profesionalcima ovog ljeta u Poreču okušao naš vatreni Ivan Perišić izgubivši u prvom krugu natjecanja? ODBOJKA NA PIJESKU
15) Kad smo već kod spajanja sportova, spojimo košaricu i kraljicu sportova… U kojoj atletskoj disciplini je ovaj gospodin osvojio srebro na olimpijskim igrama 1984. u Los Angelesu i zlato 1992. u Barceloni te šarolik spektar medalja na svjetskim prvenstvima, dok mu je sin, koji se zove identično kao on, uspješan razigravač u Memphis Grizzliesima? TROSKOK
16) Abraham Lincoln je pripadao kojoj stranci, koja je osnovana na programu ukidanja ropstva i robovlasništva? REPUBLIKANSKA
17) Koji se naziv koristi za ovu sortu mesnate rajčice što je ujedno i engleski naziv za jednu vrstu mesa? BEEF
18) Lahmacun je pečeno jelo gdje su mljevena janjetina ili junetina, komadići povrća i začini poput kumina, crvene paprike, papra posuti po tankom tijestu. Uz falafel i razne oblike kebaba predstavlja popularno ulično jelo s Bliskog istoka, dok je na Zapadu poznatije pod izrazom turska ili armenska… što? PIZZA muy buena
19) Nakon što smo utažili uličnu glad prethodnim jelom, vrijeme je da se posvetimo, tko je u prilici, užicima visoke tj. buržujske kuhinje:
A) Ponuđen vam je hors d’oeuvre, i iako konjetina može biti u njegovom sastavu, ovaj izraz doslovno znači “osim/izvan djela”. U čemu uživate ako jedete hors d’oeuvre i pripremate se za konkretnije užitke? PREDJELO
B) Kad naručujete biftek, ako zatražite da isti bude bien cuit, kakav ste biftek zatražili u pogledu termičke obrade? DOBRO PEČEN
20) Kako se naziva alkohol kojeg ćemo uglavnom naći u biljkama kao što su metvica i paprena metvica pod formulom? MENTOL
21) Četvorica otočanstvenih:
A) Najveći slatkovodni otok na svijetu ima površinu od 2677km2. U kojoj se zemlji nalazi? KANADA
B) U kojoj otočnoj zemlji su službeni jezici tok pisin, hiri motu i engleski? Inače, riječ je o zemlji s najviše govorenih jezika na svijetu, njih preko 800? PAPUA NOVA GVINEJA
C) Koji su ovo otoci, obojenog i stršećeg imena? Raspored otoka simbolički je predstavljen na zastavi dotične otočne države pa vam i to može biti od pomoći. ZELENORTSKI / KAPVERDSKI
D) Svršimo polovično, jednim poluotokom. Sveta Gora ili Atos pravoslavni je monaški autonomni entitet koji se nalazi na poluotoku koji je ujedno i jedan od tri “prsta” (poluotoka) kojeg većeg poluotoka? HALKIDIKA
22) Dva filozofska:
A) Kako se na grčkom kaže trg? Iako se kaže da je fobija vrag i valja je se nastojati otvoreno riješiti, ovdje vam definitivno može biti od pomoći. AGORA
B) Kojoj grani filozofije su u moderno doba doprinijeli autori poput Benedetta Crocea, Danka Grlića i Arthura Dantoa? ESTETIKA
23) Ne tražimo autora ili naziv sljedećih umjetničkih djela već likovni stil u kojem su nastala:
A – GOTIKA (Ca’d’Oro)
B – ROMANTIZAM (Gericault)
C – SECESIJA (Olbrich)
D – OP ART (Riley)
24) Iako ova država nije imala službenu zastavu, nešto najbliže tome u vremenu slabljenja i propadanja te države bila je ova zastava. O kojoj se državi radi? BIZANTsko carstvo / ROMEJA
25) Tugra, kaligrafski potpis, vladarev monogram, stavljala se pod sve službene dokumente i pisma vladara koje velike sile? Kasnije su se njome potpisivali i vladari drugih država, ali tražimo da napišete državu u kojoj je nastala. OSMANSKO CARSTVO
26) Koji se svakogodišnji veliki rock festival održava krajem svibnja ili početkom lipnja na čuvenom trkalištu Nürburgringu? ROCK AM RING
27) Ovaj čovjek je jedan od trojice koji su osvojili Reli Dakar u dvije kategorije, a posjeduje i najviše osvojenih utrka tog relija uopće. Šest na motociklu, gdje je prvu ostvario još 1991. i sedam u automobilu u čemu je i aktualni osvajač posljednje dvije godine zaredom. Tko je taj legendarni, neumorni pustolovac? stephane PETERHANSEL
28) Jedno generacijsko, al pod time mislimo za sve generacije… Tko je ovaj mali dječak koji odlično oponaša i preuzima pozornost legendarnog M.J.-a? alfonso RIBEIRO
29) Možda nisu dio nekog kulta, ali kultni sigurno jesu:
A) Koji je kultni holivudski “junak” u siječnju 2016. godine dobio srpsko državljanstvo nakon što je, tijekom nekoliko posjeta toj zemlji, trenirao aikido sa pripadnicima srpskih specijalnih snaga? Isti je glumac, u studenom iste godine, dobio i rusko državljanstvo. steven SEAGAL
B) Koji je kultni američki glumac nastupio u samo pet filmova (Kum 1 i 2, Prisluškivanje, Pasje poslijepodne, Lovac na jelene) od kojih su svi bili nominirani za najbolji film za nagradu Oscar? Ovom je glumcu posvećen i dokumentarac „I Knew It Was You“. Umro je prije kraja snimanja filma Lovac na jelene, od raka pluća. Bio je u vezi s Meryl Streep koja je ostala s njim do zadnjeg trenutka. john CAZALE
30) Poker fleksibilnih:
A – Koja marka pneumatika se samoreklamira kao “the” kišna guma? UNIROYAL
B – Ova marka gumice za zabavu vam anglofono garantira da uspostavljate _____ (što?) nad užitkom? CONTROL
C – Žvakaću gumu koje marke možemo napuhati u najveće balone? HUBBA BUBBA
D – Gumene čamce ove popularne marke vjerojatno nije koristio neuhvaćeni serijski ubojica iz sjeverne Kalifornije, unatoč tome što je s tom markom dijelio svoje “umjetničko ime”. Koja marka? ZODIAC
31) Kad smo odigrali poker nastavimo s hazardnim igrama. Ako se kladimo u konjskim utrkama na trifectu znači da se kladimo na prva tri plasmana točnim redoslijedom. A na što se kladimo ako želimo pogoditi prva dva plasmana nebitno koji će konj biti prvi, a koji drugi? QUINELLA/KINELA
32) A kad smo već kod konja. Kako se zove neukroćeni i neutrenirani konj u rodeu? Taj naziv dijeli jedan Fordov model automobila, a ujedno vam dobro poznavanje naziva NFL ekipa može poslužiti da dođete do točnog odgovora. BRONCO
33) Tko je (imenom i prezimenom) mješavinom čakavštine, kajkavštine i štokavštine napisao zbirku pjesama (među ostalim i erotske tematike) “Gartlic za čas kratiti” dok je sa šurjakom u tamnici čekao da ga za glavu skrate zbog veleizdaje? FRAN KRSTO FRANKOPAN
34) Dva o politici:
A)Sadašnji kanadski premijer sin je kojeg bivšeg kanadskog premijera? Ime i prezime - priznajemo i fonetski napisano. PIERRE TRUDEAU
B) Jedna jedina zemlja ima živućeg bivšeg cara. Znate li koja? BUGARSKA
35) Koji je fizikalni efekt najvećim dijelom zaslužan za zagrijavanje zraka kao radnog medija u ovakvoj termoelektrani? EFEKT STAKLENIKA
36) Kako se prezivaju braća, tvorci serije Stranger Things, koji “prljavo” igraju na našu nostalgiju? DUFFER
37) Ako ne možete zaspati ili ne želite više nikada zaspati od straha, posjetit ćete koju reddit stranicu koja vas “lišava sna” amaterskim horor pričama koje su predstavljene kao stvarni doživljaji? NOSLEEP
38) Popularna hrvatska pucačina iz prvog lica koju je 2001. izbacio Croteam, a povukla je mnogo nastavaka i spin-offova sve do danas nije Son of Sam već? SERIOUS SAM
39) Golitika i pospodarstvo
A)Tko zna neka napiše puno ime osnivača Crvene armije radnika i seljaka, a tko ne zna, sram ga bilo, neka upiše samo nom de guerre dotičnog. lav davidovič bronštajn TROCKI
B) Ličnosti poput Mihaila Bakunjina, Errica Malateste, Lava Tolstoja, Emme Goldman i Nestora Mahna razvijali su, zastupali i borili se za različite koncepcije koje političke filozofije i političkog pokreta? Kome pomaže, Nestor Mahno i odgovor pod A) su ratovali protiv zajedničkog neprijatelja, a ratovali su i međusobno pri čemu je Mahno izgubio. ANARHIZAM
40) Kako se u prirodi zove pojava prilagođavanja izgleda okolini radi zaštite od prirodnih neprijatelja? MIMIKRIJA
41) Prepoznajte stripovske junake (traži se naslovni lik)
A) Čuveni detektivski strip Alexa Raymonda. Nema slučaja koji uz potporu svog vjernog batlera Desmonda ne može riješiti. RIP KIRBY
B) Strip američkog Japanca Stana Sakaija o zecu samuraju. Jednako igra na emocije i akciju. USAGI YOJIMBO
C) Ako ovog tzv. reportera koji niti u jednoj epizodi stripa nije ništa izreportirao ne znate, sram vas bilo. TINTIN
Dodatno: Lukavi papagaj Broja Jedan dijeli ime sa slavnim kraljem iz dinastije Merovinga, ujediniteljem svih Franaka. Kako se zove? KLODOVIK
42) Kako se zove ova američka glumica? Ime joj je jednako imenu glavnog grada jedne zemlje, a prezime joj je fonetski jednako imenu svjetski “slavne” zločinačke organizacije iz te iste zemlje. ROMA MAFFIA
43) Evo nešto za ovaj naš napaćeni narod. Novo, domaće i p(l)itko:
A – damir KEDŽO (ljubavi moja)
B – ana CEROVAC i danijel JURIŠEVIĆ (boja nara)
C – VATRA (sekvoje)
D – lidija BAČIĆ (glupacho moja)
44) Dopunite niz:
Ojos del Salado, ________, Elbrus, Orizaba, Damavand, Mauna Kea, Mount Sidley. KILIMANDŽARO
45) Dva o lokacijama:
A) Ostatke antičkog rimskog grada Italike nećete posjetiti u Italiji, već u kojoj državi? ŠPANJOLSKA
B) Većina nas na ovom kvizu zna tko je Velja, no to za ovaj odgovor nije bitno. Al’ ako se Velja našao u Vegliji (Velji), što je talijanski naziv, onda ćemo ga potražiti u kojem gradu naše županije? KRK
46) MMA: Nakon što je Holly Holm pobijedila do tada nepobjedivu Rondu Rousey, nastupio je sindrom neuspješnosti obrane naslova u toj bantam kategoriji. Holm nije uspjela obraniti naslov od Mieshae Tate, a Tate također od Amande Nunes koja sada naslov prvakinje UFC-a u toj kategoriji drži već dvostruko duže od dvije prethodne prvakinje zajedno. Protiv koga je Nunes prekinula taj trend neobranjivosti naslova koji je nastupio nakon ere Ronde Rousey, i to u samo 48 sekundi? ronda ROUSEY
47) Kriptovalute postaju sve popularnije i vrjednije, a među njima najpoznatiji je bitcoin koji se također i najviše koristi. On je izumljen i stavljen u opticaj u siječnju 2009. godine od strane misteriozne osobe ili grupe ljudi poznate pod kojim imenom i prezimenom? SATOSHI NAKAMOTO
48) Koji pojedinac je na isti način odgovoran za raketiranja Londona, Antverpena i tucet drugih gradova krajem Drugog svjetskog rata i za slijetanje čovjeka na Mjesec? Dovoljno je prezime, ali puno prezime. wernher VON BRAUN
49) Otac slavnog Roberta de Nira bio je apstraktni umjetnik čiji su radovi izloženi u najuglednijim svjetskim muzejima, između ostalog u Metropolitan muzeju te Muzeju Whitney u New Yorku. Koje je njegovo ime i prezime? ROBERT DE NIRO sr.
50) Asocijalno (lapsus del Freud) odnosno asocijacijsko odbrojavanje za kraj:
Dat ćemo vam tri dijela asocijacije. Ako ishod asocijacije predvidite već nakon prvog dijela i predate svoj formular dobivate 3 boda, ukoliko odgonetnete asocijaciju i predate nakon drugog dijela imate 2 boda, a ako rimješite asocijaciju nakon zadnjeg dijela imate bod.
Spiders from Mars, Black Stars, Warhol i Tesla - DAVID jebeni nikad bio na kvizu BOWIE

12/11/2017 Bitka za pelin '17 Poredak

od Ivan Pavao Dugi, Tuesday 21 November 2017, 04:02 (pred 1076 dana) @ Ivan Pavao Dugi

1) Kvizigoti 69
2) Sarme 68
3) Matjaž 67
4) Brada od petka 62
Prokleti pijanci 62
6) Kokoš Anel 60
7) CKZ 59
Pappapisshu! 59
9) 42 56
10) Baangin' 45
Prosječna riješenost: 65.98%

12/11/2017 Bitka za pelin '17 Analiza

od vitamin z, Saturday 25 November 2017, 02:52 (pred 1072 dana) @ Ivan Pavao Dugi

1)
https://youtu.be/nLqz9mgBv18(i audio i video) (samo bitno da se ne vidi logo!)
Hm….. da, Wham! Kako se zove ova njihova “rap” stvar koju smo čuli kroz ovu reklamu? I čije je robne kuće ovo reklama koja se u zadnje vrijeme vrti po televiziji?
odgovor1: WHAM RAP! (Enjoy what you do?) (1/10 bravo Kokoš Anel!)
odgovor2: H&M (6/10)

2) Jedno povijesno-sportsko. Koje su se olimpijske igre zadnje održale u 20. stoljeću? (grad i godina se traže)
odgovor: SYDNEY, 2000. (9/10, ipak se jedna ribica ulovila na Nagano '98 ;), da nije bilo ništa u mrežu pitanje i ne bi bilo baš od nekog smisla ;-) )

3) 3. studenog ove godine jedna rovinjska ulica nije bila onakva kakva bi po svom imenu trebala biti, Pusta ulica. U toj ulici su se našli pješak Ibrahim Kevljanin - Braco i još jedna osoba u automobilu. Ostatak priče je, nažalost, samo još jedna crna kronika. Tko je osoba koja je bila u automobilu? (puno ime i prezime)
odgovor: TONY CETINSKI (nažalost 10/10)

4) A sada živo! Kako se zove jedina hrvatska marka televizora s djelomično domaćom proizvodnjom u Rugvici kraj Zagreba? Sasvim sigurno ste uživo vidjeli barem jedan televizor ovog proizvođača.
odgovor: VIVAX (5/10)

5) S glazbom u film: (samo audio)
a) https://www.youtube.com/watch?v=F4efZIHtiQQ&list=PL5235A2C22D6A749B
b) https://www.youtube.com/watch?v=yRh-dzrI4Z4
c) https://youtu.be/RxabLA7UQ9k
d) https://youtu.be/RxabLA7UQ9k
odgovor1: a) LION KING (10/10), b) PIRATES OF the CARIBBEAN/ PIRATI S KARIBA (10/10) c) INCEPTION (3/10, istančan sluh za razdavajanje od lošije verzije koja se zove Interstellar ;) imaju CKZ, Pappapisshu! & Sarme) , d) SHERLOCK HOLMES (4/10)

Dodatno: Koju osobu povezuju ovi filmovi?
odgovor2: Hans ZIMMER (5/10)

6) Kojom od ovih država ne protječe Rajna:
a) Austrija
b) Lihtenštajn
c) Luksemburg
d) Nizozemska
e) Švicarska

odgovor: https://i.ytimg.com/vi/WQ3Yc_a_OXs/hqdefault.jpg (ovdje izrezati donji dio screenshot-a gdje je pitanje) c) LUKSEMBURG (Luxić) (6/10)

7) Informatičke kratice:
Svakodnevno ovisimo o uređajima označenim ovim kraticama, a znamo li za što one stoje?
a. CPU
b. RAM
odgovori: a) CENTRAL PROCESSING UNIT (8/10), b) RANDOM-ACCESS MEMORY(10/10)

8) Koja zemlja je prva proglasila kršćanstvo državnom religijom, 301. godine, gotovo 80 godina prije Rimskog Carstva?
odgovor: ARMENIJA (8/10)

9) Životinje u književnosti. Povežite ime životinje s književnim djelom:
(6 za 3 boda (4/10), 4 za 2 boda (4/6), 2 za 1 bod (2/2))
a. Bokser 1) Koko i duhovi
b. Pluton 2) Majstor i Margarita
c. Aslan 3) Odiseja
d. Cezar 4) Crni mačak
e. Argo 5) Životinjska farma
f. Behemot 6) Lav, vještica i ormar
odgovor: a5 Bokser - Životinjska farma, b4 Pluton - Crni mačak, c6 Aslan - Lav, vještica i ormar, d1 Cezar - Koko i duhovi, e3 Argo - Odiseja, f2 Behemot - Majstor i Margarita

10) Rebus s manom:
Što je u điru ako “izgubimo” broj iz ovog rebusa?
https://vignette3.wikia.nocookie.net/justdance/images/e/ed/MI0002988920.jpg/revision/latest?cb=20170514010425
http://belgradeguide.info/media/k2/galleries/13/p1a3k6vgb03ufppboa01b2g1915.jpg
odgovor: MARUNADA (10/10)

11) Gentlemen’s shop današnjeg modernog tipa obuhvaća tri segmenta: barber, outfit i ….što još da biste ispali potpuni hipster, a ne samo retro Nietzsche?
http://witanddelight.com/content/uploads//2010/04/4538476513_9b02650666_o-1.gif
odgovor: TATTOO (5/10, me gusta odgovor od Kvizigota: Grooming :-D )

12) Navedite originalnog izvođača ovih obrada (samo audio):
a) https://youtu.be/nZ_y-HmSCxI (do 26 s)
b) https://www.youtube.com/watch?v=SssWr-yUgSk (do 34s)
c) https://www.youtube.com/watch?v=zFzd5GB2QrY (do 36s)
d) https://www.youtube.com/watch?v=M2hhqWzIwU8&list=PLVBxO3o-avAeV_uKYJJRmm1PVq9JxiU_m&index=15 (do 56s)

odgovor1: a) NEW ORDER (Blue Monday) (8/10) b) Bruce SPRINGSTEEN (Streets of Philadelphia) (10/10, ovakav 100% score me ugodno iznenadio) c) QUEEN (Who wants to live forever) (10/10) d) EVANESCENCE (Bring me to life) (10/10)

Dodatno pitanje: Koji stilski prepoznatljiv bend izvodi ove obrade?
odgovor2: GREGORIAN (8/10)

13) Prepoznajte film:
a) Ako je Linda Hamilton konobarica, a Michael Biehn vojnik, progoni ih?
odgovor: TERMINATOR (9/10, sviđa mi se odgovor CKZ-a „Moje pjesme, moji snovi“, zvuči kao nešto što bih i ja sam odgovorio :D )
b) Ako Anne Bancroft svlači najlonke, Dustin Hoffman je?
odgovor: DIPLOMAC (10/10)
c) Ako su Donald Pleasance, Louis Jourdain i Tony Curtis izdajice prijatelja, Richard Chamberlain se vraća po osvetu kao?
odgovor: GROF MONTE KRISTO (7/10, CKZ definitivno dobiva zasluge za duhovitost na ovoj seriji pitanja zbog odgovora „Natrag kao žena“ iako moram priznati da i meni sve to izgleda nekako transrodno)
d) Ako Michael Douglas odlučuje da s njim više nema zajebancije, a Robertu Duvallu ne trebaju takva sranja zadnji dan prije penzije onda je toga jutra započeo?
odgovor:DAN LUDILA (8/10)

14) Uvriježeno je mišljenje da je nogomet najpopularniji sport na svijetu, no nekim nogometašima bavljenje sportom je više od samog bavljenja nogometom. Kako nakon nogometne karijere ostati sportaš i u poznijim godinama primjer nam mogu dati neki bivši nogometaši. Odgonetnite tj. pridružite bivšeg nogometaša sportu kojim se profesionalno bavi.
1-Fabien Barthez
2-Tomas Brolin
3-Rio Ferdinand
4-Tim Wiese
5-Knut Anders Fostervold

a-biciklizam
b-boks
c-motosport (automobilizam)
d-poker
e-profesionalni hrvač (WWF)
odgovor1: a5, b3, c1, d2, e4) (1 par za 1 , 2 za 2 (1/1), 3 za 3 (4/5) 5 za 4 boda (5/10)
Dodatno pitanje: U kojem se sportu s profesionalcima ovog ljeta u Poreču okušao naš vatreni Ivan Perišić izgubivši u prvom krugu natjecanja?
odgovor2: ODBOJKA NA PIJESKU (10/10)

15) Kad smo već kod spajanja sportova, spojimo košaricu i kraljicu sportova. https://pbs.twimg.com/profile_images/2525153049/4x2wgsqjuttfyaqfm13k.jpeg U kojoj atletskoj disciplini je ovaj gospodin osvojio srebro na olimpijskim igrama 1984. u Los Angelesu i zlato 1992. u Barceloni te šarolik spektar medalja na svjetskim prvenstvima, dok mu je sin, koji se identično zove kao on, uspješan razigravač u Memphis Grizzlisima?
odgovor: TROSKOK (1/10, bravo Matjaž, vrlo dobro kombo znanje iz NBA i atletike, ostalima: skokom u dalj se bavio u početku kao i većina troskokaša ali iz toga ima samo jednu zabilježenu (brončanu) medalju sa svjetskog prvenstva 1983. u Helsinkiju)

16) Abraham Lincoln je pripadao kojoj stranci, koja je osnovana na programu ukidanja ropstva i robovlasništva?
odgovor: REPUBLIKANSKOJ stranci (9/10)

17) Koji se naziv koristi za ovu sortu mesnate rajčice što je ujedno i engleski naziv za jednu vrstu mesa?https://previews.123rf.com/images/dleonis/dleonis1209/dleonis120900017/15321948-giant-beef-tomato-in-farmer-hands-Stock-Photo-large.jpg
odgovor: BEEF (8/10)

18) Lahmacun je pečeno jelo gdje su mljevena janjetina ili junetina, komadići povrća i začini poput kumina, crvene paprike, papra posuti po tankom tijestu. Uz falafel i razne oblike kebaba predstavlja popularno ulično jelo s Bliskog istoka, dok je na Zapadu poznatije pod izrazom turska ili armenska…...što?
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c7/Lahmacun.jpg
odgovor: PIZZA (8/10, vidim iz ovog da je dobro da Lazić ima u timu nekog tko će mu reći da pročita pomalo cijelo pitanje umjesto da refleksivno ispaljuje metak u prazno prosuđujući nešto pred rudo ;))

19) Nakon što smo utažili uličnu glad prethodnim jelom, vrijeme je da se posvetimo, tko je u prilici, užicima visoke tj. buržujske kuhinje:
a) Ponuđen vam je hors d’oeuvre, i iako konjetina može biti u njegovom sastavu, ovaj izraz doslovno znači “osim/izvan djela”. U čemu uživate ako jedete hors d’oeuvre i pripremate se za konkretnije užitke?
odgovor: PREDJELO (8/10, zanimljivo da Pappapisshu! i Baangin' dijele isti odgovor: Tatarski biftek)
b) Kad naručujete biftek, ako zatražite da isti bude bien cuit, kakav ste biftek zatražili u pogledu termičke obrade?
odgovor: DOBRO PEČEN (10/10)

20) Kako se naziva alkohol kojeg ćemo uglavnom naći u biljkama kao što su metvica i paprena metvica pod formulom http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e2/Menthol-skeletal.png?
odgovor: MENTOL (6/10)

21) Četvorica otočanstvenih:
a) Najveći slatkovodni otok na svijetu ima površinu od 2677km2. U kojoj se zemlji nalazi?
odgovor: KANADA (otok Manitoulin u jezeru Huron)
(Čudi me da se za ovo nitko nije bunio jer je pitanje neispravno postavljeno i prošlo filter. Uglavnom, za ovo se posipamo pepelom i ispričavamo svima, posebno onima koji su stavili Brazil, iako na svu našu sreću pobjednički plasman nije doveden u pitanje ali veliko upozorenje za nas. Umjesto slatkovodni valjalo je pisati jezerski dok je navedena površina za Manitoulin točno navedena, najveći slatkovodni otok (ako se uzima da je sa svih strana opasan slatkom vodom) Bananal se nalazi u Brazilu. A i naknadna provjera u Britanici nas je prevarila, očito i oni griješe :/)
b) U kojoj otočnoj zemlji su službeni jezici tok pisin, hiri motu i engleski? Inače, riječ je o zemlji s najviše govorenih jezika na svijetu, njih preko 800. odgovor: PAPUA NOVA GVINEJA (7/10)
c)
https://www.nasa.gov/images/content/419934main_CapeVerde.A2009344.1445.250m.jpg
Koji su ovo otoci, obojenog i stršećeg imena? Raspored otoka simbolički je predstavljen na zastavi dotične otočne države, pa vam i to može biti od pomoći.
odgovor: ZELENORTSKI / KAPVERDSKI (10/10)
d) Svršimo polovično, jednim poluotokom. Sveta Gora ili Atos pravoslavni je monaški autonomni entitet koji se nalazi na poluotoku koji je ujedno i jedan od tri “prsta” (poluotoka) kojeg većeg poluotoka?
http://www.wkistler.de/more4/Chalkidiki06_vc75.jpg
odgovor: HALKIDIKA (3/10, 42, Brada od petka, Kvizigoti)

22)
a) Kako se na grčkom kaže trg? Iako se kaže da je fobija vrag i valja je se nastojati otvoreno riješiti, ovdje vam definitivno može biti od pomoći.
odgovor: AGORA (10/10, ima li netko da nije fobičan na ovom kvizu?)
b) Kojoj grani filozofije su u moderno doba doprinijeli autori poput Benedetta Crocea, Danka Grlića i Arthura Dantoa?
odgovor: ESTETIKA (4/10)

23) Ne tražimo autora ili naziv sljedećih umjetničkih djela već likovni stil u kojem su nastala:
a) https://en.wikipedia.org/wiki/Ca%27_d%27Oro#/media/File:Ca%27_d%27Oro_facciata.jpg
b) https://en.wikipedia.org/wiki/The_Raft_of_the_Medusa#/media/File:JEAN_LOUIS_THÉODORE_GÉRICAULT_-_La_Balsa_de_la_Medusa_(Museo_del_Louvre,_1818-19).jpg
c) https://en.wikipedia.org/wiki/Vienna_Secession#/media/File:Wien_-_Secessionsgebäude.JPG
d) https://en.wikipedia.org/wiki/Bridget_Riley#/media/File:Riley,_Movement_in_Squares.jpg
a) GOTIKA (Ca’d’Oro) (3/10, 42, Kokoš Anel, Prokleti pijanci,….Kvizigote stativa dijelila od pokera na ovom umjetničkom serijalu)
b) ROMANTIZAM (Gericault) (5/10)
c) SECESIJA (Olbrich) (5/10)
d) OP ART (Riley) (4/10)

24)
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f2/Byzantine_imperial_flag%2C_14th_century.svg/1280px-Byzantine_imperial_flag%2C_14th_century.svg.png
Iako ova država nije imala službenu zastavu, nešto najbliže tome u vremenu slabljenja i propadanja te države bila je ova zastava.
O kojoj se državi radi?
odgovor: BIZANTsko Carstvo / ROMEJSKO CARSTVO (4/10, pobjedu za najbolji pokušaj na ovom pitanju odnose Kokoš Anel s odgovorom Republika Srpska Krajina)

25)
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f2/Tughra_Suleiman.jpg/1269px-Tughra_Suleiman.jpg
Tugra, kaligrafski potpis, vladarev monogram, stavljala se pod sve službene dokumente i pisma vladara koje velike sile? Kasnije su se njome potpisivali i vladari drugih država, ali tražimo da napišete državu u kojoj je nastala.
odgovor: OSMANSKO CARSTVO (3/10, Brada od petka, Matjaž, Kvizigoti)

26) Koji se svakogodišnji veliki rock festival održava krajem svibnja ili početkom lipnja na čuvenom trkalištu Nürburgringu?
https://lh6.ggpht.com/QMRrszt24QNJeK8xihgGXPzs2v3yzsEARKmcyCFo_TLN5cwI2DmV93b00o2_vuyc3yk=w300
odgovor: ROCK AM RING (7/10)

27) Ovaj čovjek je jedan od trojice koji su osvojili Reli Dakar u dvije kategorije, a posjeduje i najviše osvojenih utrka tog relija uopće. Šest na motociklu, gdje je prvu ostvario još 1991. i sedam u automobilu u čemu je i aktualni osvajač posljednje dvije godine zaredom. Tko je taj legendarni, neumorni pustolovac?
odgovor: Stephane PETERHANSEL (4/10, stativa za Matjaž!)

28) Jedno generacijsko, al pod time mislimo za sve generacije:
https://youtu.be/po0jY4WvCIc Tko je ovaj mali dječak koji odlično oponaša i preuzima pozornost legendarnog M.J.-a?
odgovor: Alfonso RIBEIRO (3/10, 42, Kokoš Anel, Prokleti pijanci...Baangin' zamalo prošli s Riveiera. Uglavnom, iznenenađujuće malo točnih što pokazuje ne da pitanje nije za sve generacije već izgleda da nije gotovo ni za jednu...bilo je svega ma da je najčešći odgovor bio Bruno Mars, no kad je Bruno Mars bio tog uzrasta, mea culpa što ispadam rasist, MJ je već blijedio u svojoj bjelini. Doduše, ovdje Sarmama moram dodijeliti titulu za best try: Terry Crews ;), imate pravo, i meni bi bilo puno zanimljivije njega gledati kako sve to „izvodi“)

29) Možda nisu dio nekog kulta, ali kultni sigurno jesu:

a) Koji je kultni holivudski “junak” u siječnju 2016. godine dobio srpsko državljanstvo nakon što je, tijekom nekoliko posjeta toj zemlji, trenirao aikido sa pripadnicima srpskih specijalnih snaga? Isti je glumac, u studenom iste godine, dobio i rusko državljanstvo.
odgovor: Steven SEAGAL (10/10)

b) Koji je kultni američki glumac nastupio u samo pet filmova (Kum 1 i 2, Prisluškivanje, Pasje poslijepodne, Lovac na jelene) od kojih su svi bili nominirani za najbolji film za nagradu Oscar? Ovom je glumcu posvećen i dokumentarac „I Knew It Was You“. Umro je prije kraja snimanja filma Lovac na jelene, od raka pluća. Bio je u vezi s Meryl Streep koja je ostala s njim do zadnjeg trenutka.
odgovor: John CAZALE (9/10)

30) Fleksibilni poker:
a) OVDJE IDE SLIKA guma_pitanje.jpg
Koja marka pneumatika se samoreklamira kao “the” kišna guma?
odgovor: UNIROYAL (4/10)
b) OVDJE IDE SLIKA kondom_pitanje.jpg
Ova marka gumice za zabavu vam anglofono garantira da uspostavljate _____ (što?) nad užitkom?
odgovor: CONTROL (10/10)
c) OVDJE IDE SLIKA zvaka_pitanje.jpg
Žvakaću gumu koje marke možemo napuhati u najveće balone?
odgovor: HUBBA BUBBA (4/10, stativa kod Sarmi!)
d) OVDJE IDE SLIKA gumenjak_pitanje.jpg
Gumene čamce ove popularne marke vjerojatno nije koristio neuhvaćeni serijski ubojica iz sjeverne Kalifornije, unatoč tome što je s tom markom dijelio svoje “umjetničko ime”. Koja marka?
odgovor: ZODIAC (10/10)
(poker ostvarili: Matjaž) (vidi se iz ovog poker serijala što je svima u glavi: seks i nasilje)

31) Kad smo digrali poker nastavimo s hazardnim igrama. Ako se kladimo u konjskim utrkama na trifectu znači da se kladimo na prva tri plasmana točnim redoslijedom. A na što se kladimo ako želimo pogoditi prva dva plasmana nebitno koji će konj biti prvi, a koji drugi?
odgovor: QUINELLA/KINELA (0/10, malo papra od mene....al ionako bolje za vas što se ne kladite, pogotovo na konje.....skoro da sam na odvikavanje morao ić :/)

32) A kad smo već kod konja. Kako se zove neukroćeni i neutrenirani konj u rodeu? Taj naziv dijeli jedan Fordov model automobila, a ujedno vam dobro poznavanje naziva NFL ekipa može poslužiti da dođete do točnog odgovora.
odgovor: BRONCO (7/10)

33) Tko je mješavinom čakavštine, kajkavštine i štokavštine napisao zbirku pjesama (među ostalim i erotske tematike) “Gartlic za čas kratiti” dok je sa šurjakom u tamnici čekao da ga za glavu skrate zbog veleizdaje?
odgovor: FRAN KRSTO FRANKOPAN (8/10)

34) a)Sadašnji kanadski premijer sin je kojeg bivšeg kanadskog premijera?
Ime i prezime - priznajemo i fonetski napisano.
odgovor: PIERRE TRUDEAU / PJER TRUDO (6/10)
b) Jedna jedina zemlja ima živućeg bivšeg cara. Znate li koja? odgovor: BUGARSKA (Simeon Saxe-Coburg-Gotha - Simeon II.) ˙(2/10, Matjaž, Kvizigoti)


35) Koji je fizikalni efekt najvećim dijelom zaslužan za zagrijavanje zraka kao radnog medija u ovakvoj termoelektrani? https://www.mtholyoke.edu/~wang30y/csp/images/Solar_Chimmey.gif
http://www.solar-tower.org.uk/images/img-page/manzanares_www-tour-solaire-fr.jpg
odgovor: http://blog.fabric.ch/fabric/images/446_1233093609_6.jpg EFEKT STAKLENIKA (3/10 CKZ, Pappapisshu!, Kokoš Anel) (efekt toplinskog uzgona je bio najčešći odgovor no on je posljedica, ne uzrok zagrijavanja!)

36) (muzika da se pušta cijelo vrijeme ako može)
https://www.youtube.com/watch?v=-RcPZdihrp4
Kako se prezivaju braća, tvorci serije Stranger Things, koji “prljavo” igraju na našu nostalgiju?
odgovor: DUFFER (8/10)
(na slideu s odgovorima na dnu dodati:
#justiceforbarb)

37) https://www.dailydot.com/wp-content/uploads/6ae/d7/cffbabac7e0b9ca48aec54a669cacf10.png
Ako ne možete zaspati ili ne želite više nikada zaspati od straha, posjetit ćete koju reddit stranicu koja vas “lišava sna” amaterskim horor pričama koje su predstavljene kao stvarni doživljaji?
odgovor: NOSLEEP (3/10, 42, Prokleti pijanci, Sarme)

38)
http://www.vgblogger.com/wp-content/uploads/2009/11/30/SeriousSam2HD.jpg
Popularna hrvatska pucačina iz prvog lica koju je 2001. izbacio Croteam, a povukla je mnogo nastavaka i spin-offova sve do danas nije Son of Sam već?
odgovor: SERIOUS SAM (9/10, koja sam ja konjusina stara sudeći po tome koja grupa kao i ja to nije znala ;D)

39) Golitika i pospodarstvo
a)Tko zna neka napiše puno ime osnivača Crvene armije radnika i seljaka, a tko ne zna, sram ga bilo, neka upiše samo nom de guerre dotičnog.
odgovor: Lav Davidovič Bronštajn TROCKI (4/10)
b) Ličnosti poput Mihaila Bakunjina, Errica Malateste, Lava Tolstoja, Emme Goldman i Nestora Mahna razvijali su, zastupali i borili se za različite koncepcije koje političke filozofije i političkog pokreta? Kome pomaže, Nestor Mahno i odgovor pod a) su ratovali protiv zajedničkog neprijatelja, a ratovali su i međusobno pri čemu je Mahno izgubio.
odgovor: ANARHIZAM (7/10)
40) https://g2.img-dpreview.com/7914F35C9B964D23A2D6DD049FCF72CF.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c3/Acanthoxyla_prasina.JPG/1280px-Acanthoxyla_prasina.JPG
Kako se u prirodi zove pojava prilagođavanja izgleda okolini radi zaštite od prirodnih neprijatelja?
odgovor: MIMIKRIJA (10/10)

41) Prepoznajte stripovske junake (traži se naslovni lik)
a) SLIKA Čuveni detektivski strip Alexa Raymonda. Nema slučaja koji uz potporu svog vjernog batlera Desmonda ne može riješiti.
odgovor: RIP KIRBY (9/10)
b) SLIKA Strip američkog Japanca Stana Sakaija o zecu samuraju. Jednako igra na emocije i akciju.
odgovor: USAGI YOJIMBO (6/10)
c) SLIKA Ako ovog tzv. reportera koji u niti jednoj epizodi stripa nije ništa izreportirao ne znate, sram vas bilo.odgovor: TINTIN (9/10)
Dodatno pitanje:https://vignette.wikia.nocookie.net/grupatntmaxbunker/images/5/59/Klodovik.jpg/revision/latest?cb=20140617235710
Lukavi papagaj Broja Jedan dijeli ime sa slavnim kraljem iz dinastije Merovinga, ujediniteljem svih Franaka. Kako se zove?
odgovor: KLODOVIK (10/10)

42) http://www3.pictures.stylebistro.com/gi/Roma+Maffia+Statement+Necklace+Gemstone+Statement+lI_yrDRwAqUx.jpg
Kako se zove ova američka glumica? Ime joj je jednako imenu glavnog grada jedne zemlje, a prezime joj je fonetski jednako imenu svjetski “slavne” zločinačke organizacije iz te iste zemlje.
odgovor: ROMA MAFFIA (6/10, titula za komplikaciju tj. prepametan za svoje dobro ide grupi 42 zbog odgovora Roma Camorra, hm, nekako i simbolično s obzirom na broj pitanja…..dok je bilo tu i Bogote Medellin i još simpatričnijeg odgovora Ramalah Hesbolah)

43) Evo nešto za ovaj naš napaćeni narod. Novo, domaće i p(l)itko:
a. https://www.youtube.com/watch?v=Q_-1qB75Tu8
b. https://www.youtube.com/watch?v=NhmEtjGyGic
c. https://www.youtube.com/watch?v=zLfpKwyxGq8
d. https://www.youtube.com/watch?v=-_hFrmsmYjY
odgovor: a) Damir KEDŽO (Ljubavi moja), (9/10) b) Ana CEROVAC i Danijel JURIŠEVIĆ (Boja nara), (1/10, bravo Matjaž!) c) VATRA (Sekvoje), (7/10) d) Lidija BAČIĆ (Glupacho moja) (8/10, o.k. hu d fak is Lidija Bačić?! :D)
(poker ostvarili: Matjaž )

44) Dopunite niz:
Ojos del Salado, ________, Elbrus, Orizaba, Damavand, Mauna Kea, Sidley.
odgovor: KILIMANDŽARO (2/10, 42 & Brada od petka, bod velik k'o kuća s obzirom na težinu načina do kojeg se dolazi do rješenja, ubuduće ovakvo što nagrađujem s 2 boda….Kvizigoti bili vrlo blizu, otkrili o čemu se radi ali planinu pomiješali s jednim od njezinih vrhova)

45) a) Ostatke antičkog rimskog grada Italike nećete posjetiti u Italiji, već u kojoj državi?
https://happytovisit.com/glib/3/Visit-Beautiful-Roman-City-Italica-from-Seville1-3625.png
odgovor: ŠPANJOLSKA (2/10, Sarme & Kvizigoti)
b) Većina nas na ovom kvizu zna tko je Velja, no to za ovaj odgovor nije bitno. Al’ ako se Velja našao u Vegliji (Velji), što je talijanski naziv, onda ćemo ga potražiti u kojem gradu naše županije? )
odgovor: KRK (8/10)

46) MMA: Nakon što je Holly Holm pobijedila do tada nepobjedivu Rondu Rousey, nastupio je sindrom neuspješnosti obrane naslova u toj bantam kategoriji. Holm nije uspjela obraniti naslov od Mieshae Tate, a Tate također od Amande Nunes koja sada naslov prvakinje UFC-a u toj kategoriji drži već dvostruko duže od dvije prethodne prvakinje zajedno. Protiv koga je Nunes prekinula taj trend neobranjivosti naslova koji je nastupio nakon ere Ronde Rousey, i to u samo 48 sekundi.
odgovor: Ronda ROUSEY (3/10, Baangin', CKZ, Matjaž…….stativa kod Sarmi (opet!), dok bi većina vas voljela vidjeti Cyborg kako prelazi u nižu kategoriju i biva demolirana u 48 sekundi zasad to ona radi svima ostalima u višoj kategoriji)

47) Kriptovalute postaju sve popularnije i vrednije, a medu njima najpoznatiji je bitcoin koji se također i najviše koristi. On je izumljen i stavljen u opticaj u siječnju 2009. godine od strane misteriozne osobe ili grupe ljudi poznate pod kojim imenom?
odgovor: SATOSHI NAKAMOTO (3/10, Kokoš Anel, Prokleti pijanci, Kvizigoti…… Anonymous bio čest odgovor)

48) Koji pojedinac je na isti način odgovoran za raketiranja Londona, Antverpena i tucet drugih gradova krajem Drugog svjetskog rata i za slijetanje čovjeka na Mjesec? Dovoljno je prezime, ali puno prezime.
odgovor: Wernher VON BRAUN (9/10)

49) Otac slavnog Roberta de Nira bio je apstraktni umjetnik čiji su radovi izloženi u najuglednijim svjetskim muzejima, između ostalog u Metropolitan muzeju te Muzeju Whitney u New Yorku.
Koje je njegovo ime?
odgovor: ROBERT DE NIRO sr. (5/10, odgovor Mike Rotko od strane Kvizigota mi je posebno simpatičan :D)

50) https://e3.365dm.com/16/07/750x563/a-close-up-in-daylight-1_3666231.jpg?20160706090533
Asocijalno (lapsus del Freud) odnosno asocijacijsko odbrojavanje za kraj:
Dat ćemo vam tri dijela asocijacije. Ako ishod asocijacije predvidite već nakon prvog dijela i predate svoj formular dobivate 3 boda, ukoliko odgonetnete asocijaciju i predate nakon drugog dijela imate 2 boda, a ako riješite asocijaciju nakon zadnjeg dijela imate bod.
dio
https://62e528761d0685343e1c-f3d1b99a743ffa4142d9d7f1978d9686.ssl.cf2.rackcdn.com/files/98731/area14mp/image-20151017-25112-10blplx.png
http://4vector.com/i/free-vector-mars-symbol-clip-art_109864_Mars_Symbol_clip_art_hight.png (za 3 boda: 1/3, hrabrost se isplatila Pijancima, bravo Prokleti pijanci! Dok su Kokoši pomislili da se radi o rebusu i odgovorili Spiderman, a 42 otišli u vjerojatno jedinom krivu smjeru koji je eventualno mogao ispasti pa su napisali Marvel.)
2. dio:
https://buzzghana.com/wp-content/uploads/2013/12/ghana-black-stars1.jpg
(za 2 boda: sve u znaku 2 odnosno 2/2, zaslužili CKZ i Kvizigoti zbog istančanog znanja i pomnog zaključivanja)

3. dio:
https://media1.popsugar-assets.com/files/thumbor/iPBJnyqX0BFMNmksKePexVnTMFI/fit-in/2048xorig/filters:format_auto-!!-:strip_icc-!!-/2017/10/18/773/n/1922283/tmp_Y4wNLF_04aa706e1b3821bc_aw.JPG
http://www.wallpapermaven.com/cat/people/download/Nikola-Tesla-1600x1200-62.jpg
odgovor: David jebeni nikad bio na kvizu BOWIE
(bod dobili svi preostali zbog čega je satavljač ovog pitanja ostao vrlo zadovoljan :-) )

Ekipa s najviše solo zgoditaka: Matjaž (2)
Ekipa s najviše odgovora na uvjetno rečeno najtežim pitanjima (kada 3 ili manje ekipa da točan odgovor): Kvizigoti (6)
Sažetak: Kvizigoti imali nešto manje stativi od pogodaka koji su ušli preko stative (pozitivni ishodi premišljanja) dok je kod Sarmi to bilo suprotno, barem po vidljivoj analizi, te je vjerojatno to i odlučilo ishod u izjednačenoj borbi.
srednja bodovna razlika (sbr) i srednji kompeticijski indeks (ski) između ekipa koje su igrale:
sbr= (69-45)/10=2,4 boda
ski= sbr/(max.bodova)= 2,4/92=0,026

RSS obavjest o temi
powered by my little forum