Povratak u feudalizam

od Ivan Pavao Dugi, Tuesday 05 December 2017, 17:09 (pred 1061 dana)

0)Koji skijaški trener je “prelagano” postavljene skijaške staze nazivao Miki Maus stazama?
Zlobnici bi rekli da ovaj kviz definitivno neće biti Miki Maus težine :)

1) Bog(ovi) i Hrvati. Prije sadašnjeg boga, Hrvati su štovali cijeli panteon božanstava. Koliko danas imamo svetaca, nekad smo imali bogova. Testirajmo vaše poznavanje starih vjerovanja. Spojite slavenska božanstva:

2) Pođimo malo na sjever. Nedavno se i kod nas počeo popularizirati danski koncept udobnosti i ugodne atmosfere, često u vlastitom domu uz kamin, šalicu nečeg toplog i knjigu. Kojom riječi Danci opisuju taj koncept?

3) Koga je World Health Organization u listopadu ove godine postavio za ambasadora dobre volje?
Njihov izbor je naišao na lavinu kritika s obzirom da dotični nije baš “na ti” s ljudskim pravima te su mu oduzeli titulu već idućeg dana, što je bio svojevrstan uvod i u veće životne drame koje su ga zadesile u studenom ove godine.

4) Započeli su CKZ-ovci prošli put, pa nastavljamo i mi s tetoviranim likovima. Prepoznaj film:

5) Četvrti album grupe The Clash “Sandinista!” iz 1980. može se smatrati revolucionarnim jer je bend u 36 pjesama ubacio razne glazbene stilove, odmaknuvši se tako od “punk” predznaka te postavši prava preteča world music trenda 80-ih. Ono što je “revolucionarno” na ovom albumu su događaji na koje se referira sam naslov, a koji su se odvijali u jednoj državi godinu dana ranije od izdavanja albuma. O kojoj je državi je riječ?

6) Sportaši se povremeno okušaju u umjetničkim vodama, a iako je NBA rasadnik (upitnih) glazbenih talenata, koji se košarkaški veteran, rekorder i jedan od 50 najvećih igrača u povijesti NBA 2015. upustio u spisateljske vode romanom o starijem (i pametnijem) bratu Sherlocka Holmesa? Dodatni bod ako nam znate reći ime tog brata.

7) Koja je spisateljica bestselera (i Guinnessova rekorderka) također dala doprinos razvoju zrakoplovstva svojim radom na jedrilicama koji je na kraju iskorišten u vojne svrhe u Drugom svjetskom ratu (i za koji je puno kasnije dobila i službeno priznanje)?

8) Jok, ovo na slici nije grb Ferrarija. Zapravo, ironija je u tome da je to grb grada u kojem sjedišta imaju dva Ferrarijeva konkurenta od kojih jedan također ima ovaj grb na svom logotipu. Koji to grad predstavlja ovaj grb?

9) Kad smo već spomenuli logotipe, pitamo vas što gledamo ako vidimo sljedeće:

10) Nije neobično, dapače očekuje se da glazbene zvijezde bacaju zarađeni novac u vjetar. Ali koji je bend otišao korak ili deset dalje i spalio čitav milijun?
Dogodilo se to u kolovozu 1994. kada je umjetnički duo (Bill Drummond i Jimmy Cauty) na udaljenom škotskom otoku Jura spalio svojih milijun funti, a o tom konceptualnom umjetničkom pothvatu snimljen je i film.

11) Navedite DVOJICU glumaca koji su jedini osvojili Oscara za najbolju sporednu ulogu, a u karijeri su već dobili Oscara za najbolju glavnu ulogu.
Obojica su zlatni kipić za glavnu ulogu osvojili u 70-ima, dok su za sporedne uloge su bili nagrađeni – jedan u 80-ima, a drugi u 90-ima.

12) Prepoznajte ove klasike izvedene u metal stilu. Tražimo naslov kompozicije.

13) Kad smo kod metala, kojeg metala ima najviše (po masenom udjelu) u ljudskom tijelu?
Mislimo na metal koji je njegov sastavni dio od početka, ne titanijske proteze i slično.

14) Koji je jedini kemijski element, osim naravno njega samog, koji u sebi “sadrži” aktinij?

15) Kako se zove ovaj talijanski macan, njihova verzija Ante Čačića i prva osoba koja nakon 60 godina nije uspjela Italiju kvalificirati na Svjetsko prvenstvo?

16) Tko je jedini boksač u povijesti sporta koji je osvojio europsku i svjetsku amatersku, europsku i svjetsku profesionalnu titulu te zlato na Olimpijskim igrama?

17) Prepoznate sljedeće arhipelage uz pomoć karti.

18) Arsenalna je stanica podemne željeznice smještena na dubini od 105.5 metara što ju čini najdubljom stanicom u svijetu. Potrebno je pet minuta pokretnim stepenicama da se dođe od stanice do površine. U kojem gradu se nalazi Arsenalna?

19) U "Sto godina samoće" Marquez je gradić Macondo, sa svim njegovim prevratima, tragedijama i revolucijama, koristio kao zrcalo za stvarnu povijest koje zemlje?

20) Spolni dimorfizam je tjelesna razlika između mužjaka i ženke iste vrste. Prisutna je i kod sisavaca, gdje je mužjak gotovo uvijek krupniji i jači od ženke. No, izuzetak je jedna pjegava zvijer koja nastanjuje Afriku. Mužjaci te vrste su kanibali koji jedu svoje mlade kad uhvate priliku te je jedino što ih sprječava u tome strah od većih i agresivnijih ženki.
O kojoj se životinji radi?

21) Jedna mozgalica za nogometne znalce. Dovršite niz:
2002. Brazil – Njemačka 4:3
2006. Italija – Francuska 3:1
2010. Španjolska – Nizozemska 0:0
????

22) Adidas ima primat u isporučivanju službenih lopti za nogometna SP-a te će se tako i u Rusiji koristiti njihova lopta. No prije Meksika 1970. i legendarnog Telstara, posljednja je lopta bila proizvod firme koja ima najduži sponzorski ugovor ikad, ali ne u nogometu već u tenisu.
Kako se zove ta firma koja opskrbljuje Wimbledonski turnir još od 1902. godine?

23) U seriji Prijatelji pojavilo se mnoštvo poznatih glumaca. Tako je Tom Selleck bio Monicin dečko, Bruce Willis tata Rossove djevojke, a nas zanima znate li tko je glumio Chandlerovog tatu?

24) U kojem se sjevernoameričkom nacionalnom parku nalazi Veliki prizmatični izvor?

25) Koji se američki predsjednik na radiju našalio kako je zapovjedio napad na Sovjetski savez?

26) Navedite težinske kategorije koje se koriste u ženskoj konkurenciji UFC-a.

27) Aljoša Asanović u svojoj je bogatoj karijeri imao prilike zaigrati za klubove iz čak četiri od pet najjačih europskih liga. U kojoj “Ligi Petice” nikada nije nastupio?

28) Prema podacima iz 2016. godine, koji je treći po redu najmnogoljudniji kontinent s populacijom od preko 738 milijuna ljudi?

29) Jedno pitanje iz škvera. Svi znamo da je Titanic krenuo na svoje putovanje iz Southamptona prema New Yorku, no u kojem je gradu smješteno brodogradilište u kojem je taj brod ponikao?

30) Za 3 je dana blagdan Sv. Nikole, dan kada se obilježava 29 godina od smrti poznatog pjevača, skladatelja, gitarista, člana super-grupe Traveling Wilburys. Kako se zvao taj legendarni dobitnik Grammyja?
Sjetite se svih članova, tko je živ, a tko je (kada) umro i preostaje samo jedan...

31) Diana Rigg je obožavateljima Igre prijestolja poznata kao Olenna Tyrell, glava kuće Tyrell čija je sudbina zapečaćena u minuloj sezoni. No davno prije nego li je Diana postala “Kraljica trnja”, bila je i jedna od djevojaka Jamesa Bonda. Kojem je glumcu koji je utjelovio slavnog agenta ona bila filmska priležnica?

32) Iako se redovne registarske pločice u Hrvatskoj sastoje redom od oznake grada, 3 ili 4 numeričke te jedne ili dvije slovne oznake, postoje dvije iznimke u kojima slovne oznake dolaze prije numeričkih, a to su PP i PV pločice. Što označava PP, a što PV?

33) Tko je ovo ljeto na Twitteru napisao za Kevina Duranta "Nije mu se svidjela organizacija kluba ili igranje za Billyja Donovana. Momčad mu nije dovoljno dobra, bili su samo on i Russell Westbrook"?

34) Koji je prvak Formule 1 otet na Kubi u veljači 1958. godine?
Oteli su ga pobunjenici povezani s Fidelom Castrom, držali 29 sati te potom ostavili pred njegovom ambasadom. Tijekom otmice se sprijateljio s otmičarima te ih i kasnije nastavio posjećivati i podržavati njihove ciljeve.

35) Portugal (1974.-1975.) – Revolucija karanfila
Gruzija (2003.) – Revolucija ruža
Kirgistan (2005.) – Revolucija tulipana
Koji je cvjetni naziv revolucije u Tunisu (2010.-2011.) koja se smatra početkom Arapskog proljeća?

36) Stotine škrinja pune čega su buntovno bačene s brodova Dartmouth, Eleanor i Beaver?

37) Koji je naziv, odnosno portmanteau, za njemački izraz koji označava nostalgiju za životom u bivšoj Istočnoj Njemačkoj?
Mnoge tvrtke u Njemačkoj pružaju onima koji osjećaju tu čežnju artefakte koji ih podsjećaju na život pod starim režimom, primjerice brandove istočnonjemačkih prehrambenih proizvoda, stare državne TV programe na videokasetama i DVD-ima, čak i pretpotopne Wartburge i Trabante.

38) Koje dvije države su zaraćene u Tolstojevu “Ratu i miru”?

39) Na prošlotjednom ekipnom državnom prvenstvu prisjetili smo se španjolskog pop benda 70-ih koji dijeli ime s popularnom sapunicom Santa Barbarom. Slušaona koja slijedi inspirirana je svetošću pa od vas tražimo da imenujete izvođače ovih pjesama.

40) U koliko se sportova koristio reket na posljednjim Olimpijskim igrama u Brazilu 2016. godine?

41) Ova Talijanka je prva modna blogerica koja je osvanula na naslovnici Voguea, Mattel je izdao njenu verziju barbike, njen poslovni model se proučava i na Harvardu, a nedavno je zauzela i čelo liste najvećih influencera modnog svijeta. Njen blog se zove The Blonde Salad, a ona?

42) Tko je nedavno postao prvi igrač u povijesti Europa lige isključen prije početka utakmice nakon što je, u maniri King Erica, kung-fu potezom udario vlastitog navijača?

43) Na pogrebu koje umjetničke ikone 20. stoljeća je na lijes postavljena zastava sa srpom i čekićem?

44) Jednu parcelu na samoj granici SAD-a i Meksika, a kojom bi trebao prolaziti Trumpov granični zid, nedavno je kupila jedna tvrtka kako bi što više otežala (hipotetsku) gradnju tog zida.
Ova tvrtka je inače svjetski poznata po kojoj društvenoj igri s kartama?

45) Koja kombinacija od 4 kompjuterske tipke se, uz strelice, najčešće koristi u kompjuterskim igrama za kretanje likova, vožnju vozila ili pomicanje kamere?

46) Ovo je politička podjela svijeta tijekom kojeg stoljeća?

47) Ne, nije tipfeler niti vas oči varaju. Koji glumac je premijeru svog filma "100 godina - Film koji nikada nećete vidjeti", u režiji Roberta Rodrigueza, zakazao za 18. studenoga 2115. godine. Film će, naime, biti čuvan u specijalnom sefu koji će se otvoriti za sto godina.

48) Kako se zove (zasad) belgijski vratar, igrač Benfice i sin bivšeg jugoslavenskog reprezentativnog vratara koji je nedavno postao najmlađi vratar u povijesti Lige prvaka, ali ujedno i najmlađi vratar koji je u Ligi prvaka obranio jedanaesterac i postigao autogol?

49) Srpske starlete kreativnih pseudonima! Spoji!

50) Miss World, Miss Universe, Miss Alpe Adria… Missica je posvuda već odavno. Tijekom 1950-ih u Las Vegasu su tako četiri mlade dame ponijele titulu Miss čega?
Ne znamo jesu li i one rekle da žele mir u svijetu, ali svakako bi bilo prikladno da jesu.

51) Ako je muška inačica satirijaza, kako se zove ženska inačica?

52) Koja (i kod nas) popularna britanska kriminalistička serija u svojoj špici sadrži kodirano ime svog protagonista?

53) Koji je znanstvenik zaslužan za otkriće metana kojeg je otkrio dok je proučavao močvarne plinove na jezeru Maggiore između 1776. i 1778. godine?

54) Čut ćete dio pjesme Lampadine, novi domaći hit i prvi spoj čakavske i romske glazbe. Koja dva riječka benda ili izvođača izvode ovu pjesmu?

55) Pogledajmo:
Svaki film je malčice prilagođen zemlji u kojoj se distribuira. Tako imamo slučaj da u španjolskoj verziji Terminatora 2: Sudnji dan, Arnold umjesto "Hasta la vista, baby" kaže “____________ baby”. Koja riječ fali?
Hint: nešto slično bi rekao nemesis Eustahija Brzića.


Odgovori:

0)Koji skijaški trener je “prelagano” postavljene skijaške staze nazivao Miki Maus stazama?
Zlobnici bi rekli da ovaj kviz definitivno neće biti Miki Maus težine :) ante KOSTELIĆ

1) Bog(ovi) i Hrvati. Prije sadašnjeg boga, Hrvati su štovali cijeli panteon božanstava. Koliko danas imamo svetaca, nekad smo imali bogova. Testirajmo vaše poznavanje starih vjerovanja. Spojite slavenska božanstva: A-2, B-1, C -4, D-3

2) Pođimo malo na sjever. Nedavno se i kod nas počeo popularizirati danski koncept udobnosti i ugodne atmosfere, često u vlastitom domu uz kamin, šalicu nečeg toplog i knjigu. Kojom riječi Danci opisuju taj koncept? C) HYGGE

3) Koga je World Health Organization u listopadu ove godine postavio za ambasadora dobre volje?
Njihov izbor je naišao na lavinu kritika s obzirom da dotični nije baš “na ti” s ljudskim pravima te su mu oduzeli titulu već idućeg dana, što je bio svojevrstan uvod i u veće životne drame koje su ga zadesile u studenom ove godine. robert MUGABE

4) Započeli su CKZ-ovci prošli put, pa nastavljamo i mi s tetoviranim likovima. Prepoznaj film:
A – RT STRAHA / CAPE FEAR
B – MEMENTO
C – CRVENI ZMAJ / RED DRAGON
D – RUSKA OBEĆANJA / EASTERN PROMISES

5) Četvrti album grupe The Clash “Sandinista!” iz 1980. može se smatrati revolucionarnim jer je bend u 36 pjesama ubacio razne glazbene stilove, odmaknuvši se tako od “punk” predznaka te postavši prava preteča world music trenda 80-ih. Ono što je “revolucionarno” na ovom albumu su događaji na koje se referira sam naslov, a koji su se odvijali u jednoj državi godinu dana ranije od izdavanja albuma. O kojoj je državi je riječ? NIKARAGVA

6) Sportaši se povremeno okušaju u umjetničkim vodama, a iako je NBA rasadnik (upitnih) glazbenih talenata, koji se košarkaški veteran, rekorder i jedan od 50 najvećih igrača u povijesti NBA 2015. upustio u spisateljske vode romanom o starijem (i pametnijem) bratu Sherlocka Holmesa? Dodatni bod ako nam znate reći ime tog brata. kareem abdul JABBAR, MYCROFT

7) Koja je spisateljica bestselera (i Guinnessova rekorderka) također dala doprinos razvoju zrakoplovstva svojim radom na jedrilicama koji je na kraju iskorišten u vojne svrhe u Drugom svjetskom ratu (i za koji je puno kasnije dobila i službeno priznanje)? barbara CARTLAND

8) Jok, ovo na slici nije grb Ferrarija. Zapravo, ironija je u tome da je to grb grada u kojem sjedišta imaju dva Ferrarijeva konkurenta od kojih jedan također ima ovaj grb na svom logotipu. Koji to grad predstavlja ovaj grb? STUTTGART

9) Kad smo već spomenuli logotipe, pitamo vas što gledamo ako vidimo sljedeće:
A – COMEDY CENTRAL
B – ŠIFRA
C – LAUDATO TV

10) Nije neobično, dapače očekuje se da glazbene zvijezde bacaju zarađeni novac u vjetar. Ali koji je bend otišao korak ili deset dalje i spalio čitav milijun?
Dogodilo se to u kolovozu 1994. kada je umjetnički duo (Bill Drummond i Jimmy Cauty) na udaljenom škotskom otoku Jura spalio svojih milijun funti, a o tom konceptualnom umjetničkom pothvatu snimljen je i film. KLF

11) Navedite DVOJICU glumaca koji su jedini osvojili Oscara za najbolju sporednu ulogu, a u karijeri su već dobili Oscara za najbolju glavnu ulogu.
Obojica su zlatni kipić za glavnu ulogu osvojili u 70-ima, dok su za sporedne uloge su bili nagrađeni – jedan u 80-ima, a drugi u 90-ima. jack NICHOLSON, gene HACKMAN

12) Prepoznajte ove klasike izvedene u metal stilu. Tražimo naslov kompozicije.
A – MALA NOĆNA MUZIKA / EIN KLEINE NACHTMUSIK
B – ZA ELISU / FUR ELISE
C – LJETO / L’ESTATE
D – TURSKI MARŠ / RONDO ALLA TURCA

13) Kad smo kod metala, kojeg metala ima najviše (po masenom udjelu) u ljudskom tijelu?
Mislimo na metal koji je njegov sastavni dio od početka, ne titanijske proteze i slično. KALCIJ

14) Koji je jedini kemijski element, osim naravno njega samog, koji u sebi “sadrži” aktinij? PROTAKTINIJ

15) Kako se zove ovaj talijanski macan, njihova verzija Ante Čačića i prva osoba koja nakon 60 godina nije uspjela Italiju kvalificirati na Svjetsko prvenstvo? gian piero VENTURA

16) Tko je jedini boksač u povijesti sporta koji je osvojio europsku i svjetsku amatersku, europsku i svjetsku profesionalnu titulu te zlato na Olimpijskim igrama? mate PARLOV

17) Prepoznate sljedeće arhipelage uz pomoć karti.
A – VELIKI ANTILI
B – FALKLANDski otoci
C – BALEARI
D – GALAPAGOS

18) Arsenalna je stanica podemne željeznice smještena na dubini od 105.5 metara što ju čini najdubljom stanicom u svijetu. Potrebno je pet minuta pokretnim stepenicama da se dođe od stanice do površine. U kojem gradu se nalazi Arsenalna? KIJEV

19) U "Sto godina samoće" Marquez je gradić Macondo, sa svim njegovim prevratima, tragedijama i revolucijama, koristio kao zrcalo za stvarnu povijest koje zemlje? KOLUMBIJA

20) Spolni dimorfizam je tjelesna razlika između mužjaka i ženke iste vrste. Prisutna je i kod sisavaca, gdje je mužjak gotovo uvijek krupniji i jači od ženke. No, izuzetak je jedna pjegava zvijer koja nastanjuje Afriku. Mužjaci te vrste su kanibali koji jedu svoje mlade kad uhvate priliku te je jedino što ih sprječava u tome strah od većih i agresivnijih ženki.
O kojoj se životinji radi? pjegava HIJENA

21) Jedna mozgalica za nogometne znalce. Dovršite niz:
2002. Brazil – Njemačka 4:3
2006. Italija – Francuska 3:1
2010. Španjolska – Nizozemska 0:0
???? 2014. godine, NJEMAČKA – ARGENTINA, 3:2

22) Adidas ima primat u isporučivanju službenih lopti za nogometna SP-a te će se tako i u Rusiji koristiti njihova lopta. No prije Meksika 1970. i legendarnog Telstara, posljednja je lopta bila proizvod firme koja ima najduži sponzorski ugovor ikad, ali ne u nogometu već u tenisu.
Kako se zove ta firma koja opskrbljuje Wimbledonski turnir još od 1902. godine? SLAZENGER

23) U seriji Prijatelji pojavilo se mnoštvo poznatih glumaca. Tako je Tom Selleck bio Monicin dečko, Bruce Willis tata Rossove djevojke, a nas zanima znate li tko je glumio Chandlerovog tatu? kathleen TURNER

24) U kojem se sjevernoameričkom nacionalnom parku nalazi Veliki prizmatični izvor? YELLOWSTONE

25) Koji se američki predsjednik na radiju našalio kako je zapovjedio napad na Sovjetski savez? ronald REAGAN

26) Navedite težinske kategorije koje se koriste u ženskoj konkurenciji UFC-a. STRAWWEIGHT / SLAMKA, BANTAMweight, FEATHERWEIGHT / PERO

27) Aljoša Asanović u svojoj je bogatoj karijeri imao prilike zaigrati za klubove iz čak četiri od pet najjačih europskih liga. U kojoj “Ligi Petice” nikada nije nastupio? NJEMAČKA

28) Prema podacima iz 2016. godine, koji je treći po redu najmnogoljudniji kontinent s populacijom od preko 738 milijuna ljudi? EUROPA

29) Jedno pitanje iz škvera. Svi znamo da je Titanic krenuo na svoje putovanje iz Southamptona prema New Yorku, no u kojem je gradu smješteno brodogradilište u kojem je taj brod ponikao? BELFAST

30) Za 3 je dana blagdan Sv. Nikole, dan kada se obilježava 29 godina od smrti poznatog pjevača, skladatelja, gitarista, člana super-grupe Traveling Wilburys. Kako se zvao taj legendarni dobitnik Grammyja?
Sjetite se svih članova, tko je živ, a tko je (kada) umro i preostaje samo jedan... roy ORBISON

31) Diana Rigg je obožavateljima Igre prijestolja poznata kao Olenna Tyrell, glava kuće Tyrell čija je sudbina zapečaćena u minuloj sezoni. No davno prije nego li je Diana postala “Kraljica trnja”, bila je i jedna od djevojaka Jamesa Bonda. Kojem je glumcu koji je utjelovio slavnog agenta ona bila filmska priležnica? george LAZENBY

32) Iako se redovne registarske pločice u Hrvatskoj sastoje redom od oznake grada, 3 ili 4 numeričke te jedne ili dvije slovne oznake, postoje dvije iznimke u kojima slovne oznake dolaze prije numeričkih, a to su PP i PV pločice. Što označava PP, a što PV? PRIJENOSNE PLOČICE, POVIJESNO VOZILO

33) Tko je ovo ljeto na Twitteru napisao za Kevina Duranta "Nije mu se svidjela organizacija kluba ili igranje za Billyja Donovana. Momčad mu nije dovoljno dobra, bili su samo on i Russell Westbrook"? kevin DURANT

34) Koji je prvak Formule 1 otet na Kubi u veljači 1958. godine?
Oteli su ga pobunjenici povezani s Fidelom Castrom, držali 29 sati te potom ostavili pred njegovom ambasadom. Tijekom otmice se sprijateljio s otmičarima te ih i kasnije nastavio posjećivati i podržavati njihove ciljeve. juan manuel FANGIO

35) Portugal (1974.-1975.) – Revolucija karanfila
Gruzija (2003.) – Revolucija ruža
Kirgistan (2005.) – Revolucija tulipana
Koji je cvjetni naziv revolucije u Tunisu (2010.-2011.) koja se smatra početkom Arapskog proljeća? JASMIN

36) Stotine škrinja pune čega su buntovno bačene s brodova Dartmouth, Eleanor i Beaver? ČAJ

37) Koji je naziv, odnosno portmanteau, za njemački izraz koji označava nostalgiju za životom u bivšoj Istočnoj Njemačkoj?
Mnoge tvrtke u Njemačkoj pružaju onima koji osjećaju tu čežnju artefakte koji ih podsjećaju na život pod starim režimom, primjerice brandove istočnonjemačkih prehrambenih proizvoda, stare državne TV programe na videokasetama i DVD-ima, čak i pretpotopne Wartburge i Trabante. OSTALGIE / OSTALGIJA

38) Koje dvije države su zaraćene u Tolstojevu “Ratu i miru”? FRANCUSKA, RUSIJA

39) Na prošlotjednom ekipnom državnom prvenstvu prisjetili smo se španjolskog pop benda 70-ih koji dijeli ime s popularnom sapunicom Santa Barbarom. Slušaona koja slijedi inspirirana je svetošću pa od vas tražimo da imenujete izvođače ovih pjesama.
A – klapa SVETI FLORIJAN
B – ST GERMAIN
C – ST VINCENT
D – ALL SAINTS

40) U koliko se sportova koristio reket na posljednjim Olimpijskim igrama u Brazilu 2016. godine? TRI

41) Ova Talijanka je prva modna blogerica koja je osvanula na naslovnici Voguea, Mattel je izdao njenu verziju barbike, njen poslovni model se proučava i na Harvardu, a nedavno je zauzela i čelo liste najvećih influencera modnog svijeta. Njen blog se zove The Blonde Salad, a ona? chiara FERRAGNI

42) Tko je nedavno postao prvi igrač u povijesti Europa lige isključen prije početka utakmice nakon što je, u maniri King Erica, kung-fu potezom udario vlastitog navijača? patrice EVRA

43) Na pogrebu koje umjetničke ikone 20. stoljeća je na lijes postavljena zastava sa srpom i čekićem? FRIDA kahlo

44) Jednu parcelu na samoj granici SAD-a i Meksika, a kojom bi trebao prolaziti Trumpov granični zid, nedavno je kupila jedna tvrtka kako bi što više otežala (hipotetsku) gradnju tog zida.
Ova tvrtka je inače svjetski poznata po kojoj društvenoj igri s kartama? CARDS AGAINST HUMANITY

45) Koja kombinacija od 4 kompjuterske tipke se, uz strelice, najčešće koristi u kompjuterskim igrama za kretanje likova, vožnju vozila ili pomicanje kamere? WASD

46) Ovo je politička podjela svijeta tijekom kojeg stoljeća? 19. stoljeće

47) Ne, nije tipfeler niti vas oči varaju. Koji glumac je premijeru svog filma "100 godina - Film koji nikada nećete vidjeti", u režiji Roberta Rodrigueza, zakazao za 18. studenoga 2115. godine. Film će, naime, biti čuvan u specijalnom sefu koji će se otvoriti za sto godina. john MALKOVICH

48) Kako se zove (zasad) belgijski vratar, igrač Benfice i sin bivšeg jugoslavenskog reprezentativnog vratara koji je nedavno postao najmlađi vratar u povijesti Lige prvaka, ali ujedno i najmlađi vratar koji je u Ligi prvaka obranio jedanaesterac i postigao autogol? mile SVILAR

49) Srpske starlete kreativnih pseudonima! Spoji! A-3, B-4, C-1, D-2

50) Miss World, Miss Universe, Miss Alpe Adria… Missica je posvuda već odavno. Tijekom 1950-ih u Las Vegasu su tako četiri mlade dame ponijele titulu Miss čega?
Ne znamo jesu li i one rekle da žele mir u svijetu, ali svakako bi bilo prikladno da jesu. miss ATOMSKE BOMBE /miss ATOMIC BOMB

51) Ako je muška inačica satirijaza, kako se zove ženska inačica? NIMFOMANIJA

52) Koja (i kod nas) popularna britanska kriminalistička serija u svojoj špici sadrži kodirano ime svog protagonista? INSPECTOR MORSE

53) Koji je znanstvenik zaslužan za otkriće metana kojeg je otkrio dok je proučavao močvarne plinove na jezeru Maggiore između 1776. i 1778. godine? alessandro VOLTA

54) Čut ćete dio pjesme Lampadine, novi domaći hit i prvi spoj čakavske i romske glazbe. Koja dva riječka benda ili izvođača izvode ovu pjesmu? mauro STARAJ i la banda, PEHLIN KINGS

55) Pogledajmo:
Svaki film je malčice prilagođen zemlji u kojoj se distribuira. Tako imamo slučaj da u španjolskoj verziji Terminatora 2: Sudnji dan, Arnold umjesto "Hasta la vista, baby" kaže “____________ baby”. Koja riječ fali?
Hint: nešto slično bi rekao nemesis Eustahija Brzića. SAYONARA baby

RSS obavjest o temi
powered by my little forum