17/12/2017 Božićni kup 2017/2018 - PITANJA

od Žrtva Božine izdaje :(, Wednesday 27 December 2017, 22:35 (pred 1039 dana)

DISKLEJMER: Ovaj forum služi arhiviranju setova Rijeka Pub kviza. Od sada na dalje: tko koristi ovaj forum za plagiranje, naći ću ga/ju i dezintegrirati svojim kurcem. Ok mi je da se ponovi neko pitanje, ali kad se primijeti da netko ovo virtualno mjesto koristi za svoj probitak i onda se još smatra autorom, onda smo prešli crtu. Ne da ponavljate ova pitanja svojim riječima, nego ih doslovno kopirate slovo za slovo. Vidio sam pitanja odavdje u Bačvi, u Riveru, na raznim fejsbuk grupama, stotkama i ostalim pizdarijama – i ozbiljan sam u svojoj namjeri dezintegriranja vaših krhkih tjelešaca svojim kurcem. Jebat ću svaku prazninu atoma svojim mikrokurčićem dok vas ne pošaljem u neegzistenciju.
UR, ne da mi se na forumu raditi sve linkove jer je krajnje nepraktično pa ću vam jednostavno stavljati linkove u uglate zagrade.
Srdačan pozdrav, Ivica Mustač

OSMINA FINALA
1) Spajalica: Spojite predsjednike s mandatima: {https://imgur.com/a/b7783}

2) Godine 2017. malo iza ponoći 31. svibnja američki predsjednik Donald Trump je objavio tweet koji je malo zbunio javnost završavajući sa sedam vrlo nasumičnih slova. Koja su to slova?

3) Koja se životinjska vrsta krije iza naziva panthera pardus?

4) Tko je jedini tenisač koji je držao prvo mjesto ATP-ove ljestvice koji nikad tijekom svoje karijere nije osvojio nijedan Grand slam naslov?

5) Prepoznajte mjesto radnje filmova po danim opisima radnje (tražim grad):
A) Boksač autsajder dobiva priliku života u borbi protiv prvaka Apolla Creeda.
B) Ratni profiter Harry Lime šverca penicilin u gradu podijeljenom na okupacijske zone nakon Drugog svjetskog rata?
C) Sean Boswell je za kaznu poslan daleko od kuće živjeti s ocem koji je časnik Mornarice. Na kraju filma pojavi se i neki tamo Dominic Toretto.

6) Koji se bivši olimpijski sport igra u sedmominutnim periodima koji se zovu chukka?

7) Od trinaest karipskih otočnih država, njih čak deset koristi jedan službeni jezik. Koji?

8) Tko je zadnji nogometni branič koji je osvojio Zlatnu loptu?

9) Koji dio lingvistike proučava:
A) Aspekte značenja izraženih u jeziku?
B) Pravila ustroja rečenica?

10) Od koja dva sastojka (jedan alkoholni, jedan bezalkoholni) se sastoji koktel Screwdriver? Kod nas se kolokvijalno naziva po ta dva sastojka.

11) Koja se rijeka našla između Rajne i Dunava u nazivu važnog kanala koji povezuje Sjeverno more s Crnim morem?

12) Drevna perzijska religija zoroastrizam je štovala dualistički pogled na svijet vjerujući u vječnu borbu dobra i zla. Koja dva božanstva predstavljaju te dvije strane u zoroastrizmu?

13) Po španjolskoj riječi za kotao, kako se naziva geološki oblik koji nastaje urušavanjem vulkana stvarajući zaseban oblik kratera, za primjer: sveta Helena u Washingtonu? {http://cimss.ssec.wisc.edu/sage/geology/lesson3/images/Figure%208%20Mt%20St%20Helens%202004.jpg}

14) Prepoznajte izvođača po njihovim stihovima dočaranim slikama:
A –{https://imgur.com/a/dbOe5}
B – (moj ivane) { https://imgur.com/a/gycYl }
C –{ https://imgur.com/a/X2pn0}

15) Kojem je plemenu pripadao Uncas? Ako imalo pomaže hint na ovom posljednjem pitanju, ono je iz kulture, a ne iz povijesti.

16) Odbrojavanje:
Za 3 boda: Marie Curie
Za 2 boda: Solidarnost
Za 1 bod: Husari

ČETVRTFINALE
1) Vennov dijagram: { https://imgur.com/a/4NxFT }:

2) Nastavio je rad Pierre-Marie-Jérômea Trésagueta i Thomasa Telforda, no to nije bitno. Bitno je da se ovaj škotski inžinjer može žaliti da su svi gazili po njemu. Tko je on?

3) Prepoznajte poznate slikare po njihovim autoportretima:
A – {https://uploads3.wikiart.org/images/edvard-munch/self-portrait-the-night-wanderer-1924.jpg!Large.jpg}
B – { http://www.artsunlight.com/artist-photo/Rembrandt-van-Rijn/self-portrait-at-the-age-of-by-Rembrandt-van-Rijn-149.jpg}
C – { https://image.jimcdn.com/app/cms/image/transf/none/path/s33f4b296991f4cd1/image/i5cb7ad7d08c39267/version/1476350541/marc-chagall-l-autoportrait-aux-sept-doigts-1912-1913.jpg }

4) Koji boksač je 1994. postao najstariji prvak svijeta u teškoj kategoriji, rekord koji drži i dan-danas?

5) Koja je riječ antonim riječi antonim?

6) U kojem gradu se odvija radnja serije Futurama? Tražim precizan odgovor.

7) Prve četiri vuku kratice iz sharp, principal, diffuse, fundamental. Ostale su nazvane od slova g pa na dalje. Da ne bismo kružili oko ovog pitanja, recite što su one?

8) Iako nije jedina pozicija na kojoj se našao najviše puta, tko je najviše puta bio Timeov čovjek godine?

9) Za koje je dvije uloge, imenom i prezimenom, Robert de Niro nagrađen Oscarom za glumu u bilo kojoj kategoriji?

10) Ajmo jedan pola-pola: koji je klub osvojio najviše argentinskih Primera?

11) Tko je od 1805. do 1814. bio kralj Kraljevine Italije?

12) Tko dovršava ovaj šestočlani skup: Garrincha, Vava, Leonel Sanchez, Florian Albert, Valentin Ivanov?

13) Nemojte mi zaspati, slijedi slušaona. Tražim točno ime pjesme:
A – {na forum ne mogu stavljati isječke pjesama -.-}
B – {na forum ne mogu stavljati isječke pjesama -.-}
C – {na forum ne mogu stavljati isječke pjesama -.-}

14) U svojoj knjizi “O termonuklearnom ratu” hladnoratovni strateg Herman Kahn je stvorio mjernu jedinicu za ljudske žrtve u masovnom razaranju. Znajući da se jedan popularni metal bend zove po tom izrazu, koja je mjerna jedinica za milijun ljudskih žrtava?

15) Koje auto-kompanije predstavljaju idući logotipovi?
A – {http://lofrev.net/wp-content/photos/2016/10/lexus_emblem_5.jpg}
B – {https://assets.hemmings.com/story_image/344051-708-0@2x.jpg?rev=2}
C – {https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/51/2005_Maserati_4200_GT_-_Flickr_-_The_Car_Spy_%285%29.jpg/1200px-2005_Maserati_4200_GT_-_Flickr_-_The_Car_Spy_%285%29.jpg}

16) Odbrojavanje:
Za 3 boda: Sudar
Za 2 boda: Atlas
Za 1 bod: 15. 4. 1912.

POLUFINALE – ODGOVORI
1) Koga su izdali fiktivni likovi Danglars, De Villefort i Fernand Mondego?

2) Malo za naslađivanje studenata filozofije – navedite autore ovih mislilačkih klasika:
A) Država
B) Utilitarizam
C) S onu stranu dobra i zla

3) Iako je Steve Urkell najpoznatiji lik iz serije Pod istim krovom / Family Matters, radnja se vrtila oko obitelji koju je ovaj uporno gnjavio. Kako se zove ta obitelj?

4) Kako se naziva tonski sustav sastavljen od pet tonova unutar jedne oktave? Malo znanja starogrčkog i imate bod.

5) Miami Heat je sva svoja tri NBA naslova osvojio u ovom stoljeću. Koje su tri ekipe pobijedili u ta tri finala (2006., 2012., 2013.)? U 21. stoljeću su igrali još dva finala i izgubili od dva od ova tri protivnika.

6) Kratko i jednostavno: napišite mi glagoljičko slovo kojem je latinični pandan slovo S.

7) Po smrti Eduarda Ispovjednika, Harold Godwinson je uz puno muka postao engleski kralj, no to prijestolje je uskoro morao braniti mačem. Isključivši Tostiga iz igre, koga je Harold porazio na Stamfordskom mostu, a od koga je podojio kod Hastingsa?

8) Kojim su državama ovo aktualni predsjednici?
A) Jacob Zuma
B) Moon Jae-in
C) Salva Kiir Mayardit

9) Leonard, Adolph, Julius Henry, Milton i Herbert Manfred su uzeli pseudonime i postali svjetski poznati kao braća Marx (redom: Chico, Harpo, Groucho, Gummo i Zeppo). No dok sam vam dao njihova prava imena, ja ću vas tražiti njihovo pravo prezime.

10) Zvali su se, u hipijevskom duhu, Earth, no po povratu gitarista s njegove kratke gaže s Jethro Tullom uzeli su ime po jednom hororu s Borisom Karloffom. Koji bi se to ikonski rock bend (kad bi gledali originalno talijansko ime filma) mogao zvati “I tre volti della paura”?

11) Kako se zvala britanska televizijska ličnost poznata po svojim programima za djecu, čak je dobio i titulu Sir, da bi nakon njegove smrti u javnost izašle mnoge optužbe za zlostavljanje maloljetnika? { http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02924/jimmysavilejpg_2924520b.jpg }

12) Giuseppe Verdi je skladao 28 opera tijekom svoje karijere. Kako se zove zadnja njegova opera ako znamo da joj je glavni lik fikcionalni plemić koji se pojavljuje u pet Shakespearovih djela?

13) Valjda najpoznatiji zlatnici u svijetu, kako se zovu južnoafrički zlatnici koji se proizvode od 1967. do dana današnjeg? Za hint, zovu zovu se po bivšem predsjedniku i po današnjoj valuti; za još veći hint - jedan od najboljih filmova ikad… { https://vignette.wikia.nocookie.net/lethalweapon/images/4/45/Riggs_and_Murtaugh_6.jpg/revision/latest?cb=20150423195012}

14) Kojim franšizama video-igara pripadaju ovi likovi?
A) Agent 47
B) Nathan Drake
C) Marcus Fenix

15) Poslušajmo... Čuli smo stil jazz pjevanja u kojem vokal improvizira koristeći besmislene slogove dajući primat glazbi nad tekstom. Kako se zove taj stil pjevanja znajući da je inspirirao jedan europski hit-singl iz 1994. godine? {Zamislite da vam sad ja pjevam kad već nema audio fajla}

16) Odbrojavanje:
Za 3 boda: Princeton
Za 2 boda: Ulm
Za 1 bod: Fotoelektrični efekt

FINALE – ODGOVORI
1) Kako se u hrvatskom jeziku naziva objed koji je u engleskom jeziku nazvan po švedskim riječima za jedno hladno jelo i za jedan komad pokućstva – Smörgåsbord?

2) „Remember, remember the fifth of...“ Nije film i nije V for Vendetta, pitanje je: „Kojeg je mjeseca 1605. godine Guy Fawkes pokušao raznijeti engleski parlament?“

3) Prepoznajte izvođače po njihovim spotovima u gif obliku:
A – {https://media.giphy.com/media/l0HUoo5TsJLrWaP4c/giphy.gif}
B – {https://media.giphy.com/media/xULW8nLNciavmj6CyI/giphy.gif}
C – { https://media.giphy.com/media/26CaNu1HmWhRQbwcg/giphy.gif }

4) Kratko i jasno: kako se zove borilačka vještina koju je razvio legendarni Bruce Lee?

5) Beethoven je napisao svoju IX. simfoniju i u nju prvi put u svojoj karijeri uvrstio vokale. Tko je napisao tekst koji se pjeva u tom stavku?

6) Iako mnogi smatraju da je to meksički dan nezavisnosti, ovog datuma se slavi neočekivana pobjeda Meksika nad snagama Francuskog Carstva u Bitki kod Pueble. Koji je to praznik (priznajem i ime praznika i datum)?

7) Malo atletike… U kojoj će državi započeti, a u kojoj završiti deveta (2018.) po redu IAAF-ova Dijamantna liga u sezoni?

8) Nil je najdulja, Amazona volumenom najveća, a koja je rijeka najdublja na svijetu?

9) Što mjere SI mjerne jedinice nazvane prema izumiteljima ovih izuma? Na primjer: Električni lift = ELEKTRIČNA VODLJIVOST (Siemens je izumio el. lift, a jedinica za el. vodljivost je nazvana po njemu).
A) Mehanički kalkulator
B) Parni stroj
C) Indukcijski motor

10) Najčešće se kratica MMF koristi prilikom spominjanja Međunarodnog monetarnog fonda. Kakva je konstrukcija spolnog snošaja ako ispod videa vidite tag MMF?

11) Operacija Valkyrie je bio pokušaj atentata na Hitlera. Tko je bio ciljana meta u Operaciji Antropoid?

12) Koja je država danas uvjerljivo najmnogoljudnija rimokatolička monarhija?

13) Koji se glumci kriju pod ovim maskama?
A – {http://www.reelism.net/wp-content/uploads/2014/09/sin-city-marv-e1409607259133.png}
B – {https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/4d/0f/1d/4d0f1d92dbe029c9fbc5c1ad0e13aa6e.jpg}
C – {http://coolspotters.com/files/photos/53410/eric-stoltz-and-mask-gallery.jpg}

14) Koji otok na 'T' je podijeljen na jednu nezavinu državu na njegovom istoku i dio jedne druge države na njegovom zapadu?

15) Pretpostavit ću da svi znate kako se zove japanska lirska forma u 5-7-5 obliku te ću umjesto toga pitati – kako se zove japanska lirska pjesma kojoj su slogovi po stihovima podijeljeni u 5-7-5-7-7 rasporedu?

16) Jedno malo teže iz povijesti, kako se zvala supruga faraona Ptolomeja XIII i Ptolomeja XIV?

17) Koji riječki pravnik je bio predsjednik Hrvatskog sabora 1906. kao izabrani zastupnik Bakra? Odgovor nije daleko.

18) Odbrojavanje:
Za 3 boda: Rammstein
Za 2 boda: Kapetan
Za 1 bod: Vespucci


{Hidden track}
1) Jedno prigodno blagdansko – u kojoj je današnjoj državi rođen sveti Nikola?

2) Atacama je najsuša pustinja na svijetu, no koja je pustinja najsuša u Sjevernoj Americi? Proteže se uglavnom kroz Nevadu, Kaliforniju i Arizonu, tamo možete naći endemska Jošuina drva (znam da ću biti strijeljan ako napišem Joshua tree pa mi oprostite ako improvizirani prijevod nije točan), a i Las Vegas.

3) Koji je poznati psiholog razvio koncept kolektivnog nesvjesnog?

4) U kojem Tarantinovom filmu glumi Channing Tatum?

5) Koja reprezentacija uvjerljivo ubija Europska prvenstva u ženskom rukometu sa sedam zlata od 12 prvenstava? Na Svjetskima Ruskinje imaju medalju više, ako računamo SSSR četiri više, no na Europskima su ove uvjerljivo prve.

6) U kojoj je državi nastao disco bend „Boney M“?

7) Nedavno smo u Riveru saznali tko je bila carica Cixi. A tko je bio zadnji car Kine koji je bio i tema filma 1988. godine nagrađenog Oscaron za najbolji film?

8) Kako se zove Playboyjeva zečica 1994. godine, poznata i po svom TV-showu, a i kao bivša članica emisije The View, a danas ipak najpoznatija kao jedna od najpoznatijih antivakcinacijskih zagovaratelja? {https://imgur.com/a/2PdtC }

1) Kako se zove policijski inspektor koji opsesivno pokušava nanovo privesti Jeana Valjeana u Jadnicima, a nimalo mu ne pomaže pjevanje Russella Crowea?

2) Koja se autonomna zajednica nalazi na krajnjem sjeverozapadu Španjolske? Nemojte ju pomiješati s jednom regijom u istočnoj Europi. { https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/78/Galicia_in_Spain_%28plus_Canarias%29.svg/275px-Galicia_in_Spain_%28plus_Canarias%29.svg.png}

3) Što u medicini proučava skatologija?

4) Koje je pravo ime legendarnog filmskog lika Indiane Jonesa? Iako bih mogao tražiti četiri riječi tražiti ću tri. Kome fali nešto nek se prisjeti kako ga je stari nazivao u trećem nastavku.

5) Pomalo je čudno pomisliti na FIF-u kojoj Sepp Blatter nije na čelu budući da je iz moje perspektive on oduvijek na čelu te organizacije. No tko je bio njegov prethodnik?

6) Alen Islamović je pjevao u Bijelom dugmetu i Divljim jagodama. Tko je pjevao u Divljim jagodama i Osmom putniku?

7) Koji etnonim svoj najstariji sačuvani spomen može naći u Tanajskim pločama datiranim na 2./3. stoljeće nađenim kraj Azova u današnjoj Rusiji?

8) Kako su se prezivala braća Richard i Maurice, ako znamo da su krenuli u San Bernardinu, a završili po cijelom svijetu?

1) Iduće veljače počinje nova kineska godina. Kojem je znaku ona posvećena?

2) Koja se država nalazi u nazivu druge najviše planine Afrike?

3) Koji je indonezijski vulkan izazvao najveću poznatu erupciju u zadnjih 25 milijuna godina, i po nekim teorijama skoro izazvao kraj ljudske vrste?

4) Svi ste čuli za Samuela L. Jacksona. Što u tom imenu znači “L”?

5) Nedavno minule sezone Formule 1, bivši prvak Fernando Alonso nije vozio Veliku nagradu Monaca da bi vozio Indianapolis 500. Koji bivši prvak (iz 2009. godine) je za tu utrku preuzeo njegovo mjesto u McLarenu?

6) Povijest-sleš-glazba: koji bend je odsvirao “Wake Up the Souls” turneju 2015. godine kao komemoraciju stote godišnjice Armenskog genocida uključujući i njihov prvi nastup na “domaćem” terenu u Erevanu?

7) U Poljskoj su bili „Prokleti vojnici“, u Bugarskoj „Gorjani“, u baltičkim zemljama „Šumska braća“, a koje je religiozno ime nosio gerilski pokret otpora komunizmu na području Hrvatske i Bosne u poraću Drugog svjetskog rata?

8) Jedan od najpoznatijih strip-autora, čudak u stvarnom životu (štovatelj kulta zmija), kreirao je među ostalim i stripove Watchmen, V for Vendetta, The Killing Joke, From Hell i mnoge druge. Tko je on?

1) Koju marku automobila možemo naći u trećem retku Vulgate? Hint: moderni novac...

2) Od tri najveća grada Ohija, sva tri počinju na slovo C. Ako je glavni grad Columbus, koji je grad Ohija najmnogoljudniji?

3) U kojem superskupu, nazvanom po jednom od horoskopskih znakova, se nalazi i naša galaksija?

4) Koji je medijski mogul osnovao CNN, prvi TV-kanal posvećen isključivo vijestima?

5) Među hrvatskim sportašima koji je najviše puta sudjelovao na Olimpijskim igrama, čak 7 puta (doduše, jednom od tih sedam za jugoslaviju)?

6) Može ju se naći u Mezopotamiji, najviše su je popularizirali Turci, a današnji oblik nastaje u Mađarskoj početkom 20. stoljeća. Sastoji se od trupa, vrata i glave, a spada u porodicu lutnji. Koji je to instrument kojeg bi stari Bizantinci nazvali pandouras?

7) Rijetkost je da jedan političar obnaša visoku dužnost u dvije različite države. Ovaj Gruzijac je jedan od takvih. Tko je bio treći predsjednik Gruzije, a nakon rata s Rusijom i guverner ukrajinske oblasti Odesa?

8) Prošle godine pušači Ronhilla morali su se naviknuti na promjenu imena njihove omiljene cigarete. Što su od listopada 2016. morali naručivati na kioscima ako bi htjeli Ronhill?

APROKSIMACIJSKA PRIPETAVANJA – ODGOVORI
1) Kolika je u kilometrima kvadratnim površina Urugvaja?

2) Po podacima sa stranice www.boxofficemojo.com, kolika je svjetska zarada Avatara, najuspješnijeg filma u toj kategoriji, u američkim dolarima?

3) Koliko je golova u karijeri Ryan Giggs zabio za Manchester United u domaćoj ligi?

4) Koliko u metrima iznosi jedna astronomska jedinica?

JACKPOT – ODGOVOR
Ok, Sinatra, Martin, Davis Jr., Lawford, Bishop i ostali su činili? Easy-Peasy: Rat Pack. Lagano, zar ne? A tko je toj grupi lokalnih pijanaca nadjenuo ovo ime? Tražim ime i prezime da se ne bi miješalo s nekim prezimenjacima.

17/12/2017 Božićni kup 2017/2018 - PITANJA

od Žrtva Božine izdaje :(, Wednesday 27 December 2017, 22:40 (pred 1039 dana) @ Žrtva Božine izdaje :(

DISKLEJMER: Ovaj forum služi arhiviranju setova Rijeka Pub kviza. Od sada na dalje: tko koristi ovaj forum za plagiranje, naći ću ga/ju i dezintegrirati svojim kurcem. Ok mi je da se ponovi neko pitanje, ali kad se primijeti da netko ovo virtualno mjesto koristi za svoj probitak i onda se još smatra autorom, onda smo prešli crtu. Ne da ponavljate ova pitanja svojim riječima, nego ih doslovno kopirate slovo za slovo. Vidio sam pitanja odavdje u Bačvi, u Riveru, na raznim fejsbuk grupama, stotkama i ostalim pizdarijama – i ozbiljan sam u svojoj namjeri dezintegriranja vaših krhkih tjelešaca svojim kurcem. Jebat ću svaku prazninu atoma svojim mikrokurčićem dok vas ne pošaljem u neegzistenciju.
UR, ne da mi se na forumu raditi sve linkove jer je krajnje nepraktično pa ću vam jednostavno stavljati linkove u uglate zagrade.
Srdačan pozdrav, Ivica Mustač

OSMINA FINALA – ODGOVORI
1) Spajalica: Spojite predsjednike s mandatima: {https://imgur.com/a/b7783}
A) George Washington 4) 1789-1797
B) Thomas Jefferson 3) 1801-1809
C) Theodore Roosevelt 1) 1901-1909
D) Abraham Lincoln 2) 1861-1865
A-4, B-3, C-1, D-2

2) Godine 2017. malo iza ponoći 31. svibnja američki predsjednik Donald Trump je objavio tweet koji je malo zbunio javnost završavajući sa sedam vrlo nasumičnih slova. Koja su to slova? COVFEFE

3) Koja se životinjska vrsta krije iza naziva panthera pardus? LEOPARD

4) Tko je jedini tenisač koji je držao prvo mjesto ATP-ove ljestvice koji nikad tijekom svoje karijere nije osvojio nijedan Grand slam naslov? marcelo RIOS

5) Prepoznajte mjesto radnje filmova po danim opisima radnje (tražim grad):
A) Boksač autsajder dobiva priliku života u borbi protiv prvaka Apolla Creeda. PHILADELPHIA
B) Ratni profiter Harry Lime šverca penicilin u gradu podijeljenom na okupacijske zone nakon Drugog svjetskog rata? BEČ
C) Sean Boswell je za kaznu poslan daleko od kuće živjeti s ocem koji je časnik Mornarice. Na kraju filma pojavi se i neki tamo Dominic Toretto. TOKYO

6) Koji se bivši olimpijski sport igra u sedmominutnim periodima koji se zovu chukka? POLO

7) Od trinaest karipskih otočnih država, njih čak deset koristi jedan službeni jezik. Koji? ENGLESKI

8) Tko je zadnji nogometni branič koji je osvojio Zlatnu loptu? fabio CANNAVARO

9) Koji dio lingvistike proučava:
A) Aspekte značenja izraženih u jeziku? SEMANTIKA
B) Pravila ustroja rečenica? SINTAKSA

10) Od koja dva sastojka (jedan alkoholni, jedan bezalkoholni) se sastoji koktel Screwdriver? Kod nas se kolokvijalno naziva po ta dva sastojka. DŽUS, VOTKA

11) Koja se rijeka našla između Rajne i Dunava u nazivu važnog kanala koji povezuje Sjeverno more s Crnim morem? MAJNA

12) Drevna perzijska religija zoroastrizam je štovala dualistički pogled na svijet vjerujući u vječnu borbu dobra i zla. Koja dva božanstva predstavljaju te dvije strane u zoroastrizmu? AHURA MAZDA / ORMUSD, AHRIMAN / ANGRA MAINYU

13) Po španjolskoj riječi za kotao, kako se naziva geološki oblik koji nastaje urušavanjem vulkana stvarajući zaseban oblik kratera, za primjer: sveta Helena u Washingtonu? {http://cimss.ssec.wisc.edu/sage/geology/lesson3/images/Figure%208%20Mt%20St%20Helens%202004.jpg} KALDERA

14) Prepoznajte izvođača po njihovim stihovima dočaranim slikama:
A – jelena ROZGA (bižuterija) {https://imgur.com/a/dbOe5}
B – marko perković THOMPSON (moj ivane) { https://imgur.com/a/gycYl }
C – EMINEM (lose yourself) { https://imgur.com/a/X2pn0}

15) Kojem je plemenu pripadao Uncas? Ako imalo pomaže hint na ovom posljednjem pitanju, ono je iz kulture, a ne iz povijesti. MOHIKANCI / MAHICAN

16) Odbrojavanje:
Za 3 boda: Marie Curie
Za 2 boda: Solidarnost
Za 1 bod: Husari
POLONIJ

ČETVRTFINALE – ODGOVORI
1) Vennov dijagram: { https://imgur.com/a/4NxFT }:
A) Čile – Glavni grad na „S“
B) Dominika – Otočna država , Sjevernoamerička država
C) Fidži – Glavni grad na „S“, Otočna država
D) Grenada – Glavni grad na „S“, Otočna država, Sjevernoamerička država
E) Gvineja – Ništa
F) Honduras – Sjevernoamerička država
G) Kostarika – Glavni grad na „S“, Sjevernoamerička država
H) Samoa – Otočna država

2) Nastavio je rad Pierre-Marie-Jérômea Trésagueta i Thomasa Telforda, no to nije bitno. Bitno je da se ovaj škotski inžinjer može žaliti da su svi gazili po njemu. Tko je on? john loudon MCADAM / MAKADAM

3) Prepoznajte poznate slikare po njihovim autoportretima:
A – edvard MUNCH {https://uploads3.wikiart.org/images/edvard-munch/self-portrait-the-night-wanderer-1924.jpg!Large.jpg}
B – REMBRANDT van rijn { http://www.artsunlight.com/artist-photo/Rembrandt-van-Rijn/self-portrait-at-the-age-of-by-Rembrandt-van-Rijn-149.jpg}
C – marc CHAGALL { https://image.jimcdn.com/app/cms/image/transf/none/path/s33f4b296991f4cd1/image/i5cb7ad7d08c39267/version/1476350541/marc-chagall-l-autoportrait-aux-sept-doigts-1912-1913.jpg }

4) Koji boksač je 1994. postao najstariji prvak svijeta u teškoj kategoriji, rekord koji drži i dan-danas? george FOREMAN

5) Koja je riječ antonim riječi antonim? SINONIM

6) U kojem gradu se odvija radnja serije Futurama? Tražim precizan odgovor. NEW NEW YORK

7) Prve četiri vuku kratice iz sharp, principal, diffuse, fundamental. Ostale su nazvane od slova g pa na dalje. Da ne bismo kružili oko ovog pitanja, recite što su one? atomske ORBITALE

8) Iako nije jedina pozicija na kojoj se našao najviše puta, tko je najviše puta bio Timeov čovjek godine? franklin delano ROOSEVELT

9) Za koje je dvije uloge, imenom i prezimenom, Robert de Niro nagrađen Oscarom za glumu u bilo kojoj kategoriji? JAKE LAMOTTA, don VITO CORLEONE

10) Ajmo jedan pola-pola: koji je klub osvojio najviše argentinskih Primera? RIVER PLATE

11) Tko je od 1805. do 1814. bio kralj Kraljevine Italije? NAPOLEON i bonaparte

12) Tko dovršava ovaj šestočlani skup: Garrincha, Vava, Leonel Sanchez, Florian Albert, Valentin Ivanov? dražan JERKOVIĆ

13) Nemojte mi zaspati, slijedi slušaona. Tražim točno ime pjesme:
A – DREAM ON (aerosmith) {na forum ne mogu stavljati isječke pjesama -.-}
B – SANJAM (lepa brena) {na forum ne mogu stavljati isječke pjesama -.-}
C – TEENAGE DREAM (katy perry) {na forum ne mogu stavljati isječke pjesama -.-}

14) U svojoj knjizi “O termonuklearnom ratu” hladnoratovni strateg Herman Kahn je stvorio mjernu jedinicu za ljudske žrtve u masovnom razaranju. Znajući da se jedan popularni metal bend zove po tom izrazu, koja je mjerna jedinica za milijun ljudskih žrtava? MEGADEATH / MEGADETH

15) Koje auto-kompanije predstavljaju idući logotipovi?
A – LEXUS {http://lofrev.net/wp-content/photos/2016/10/lexus_emblem_5.jpg}
B – CADILLAC {https://assets.hemmings.com/story_image/344051-708-0@2x.jpg?rev=2}
C – MASERATI {https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/51/2005_Maserati_4200_GT_-_Flickr_-_The_Car_Spy_%285%29.jpg/1200px-2005_Maserati_4200_GT_-_Flickr_-_The_Car_Spy_%285%29.jpg}

16) Odbrojavanje:
Za 3 boda: Sudar
Za 2 boda: Atlas
Za 1 bod: 15. 4. 1912.
TITANIJ

POLUFINALE – ODGOVORI
1) Koga su izdali fiktivni likovi Danglars, De Villefort i Fernand Mondego? GROF OD MONTE CRISTA / edmond DANTES

2) Malo za naslađivanje studenata filozofije – navedite autore ovih mislilačkih klasika:
A) Država – PLATON
B) Utilitarizam – john stuart MILL
C) S onu stranu dobra i zla – friedrich wilhelm NIETZSCHE

3) Iako je Steve Urkell najpoznatiji lik iz serije Pod istim krovom / Family Matters, radnja se vrtila oko obitelji koju je ovaj uporno gnjavio. Kako se zove ta obitelj? WINSLOW

4) Kako se naziva tonski sustav sastavljen od pet tonova unutar jedne oktave? Malo znanja starogrčkog i imate bod. PENTATONIKA

5) Miami Heat je sva svoja tri NBA naslova osvojio u ovom stoljeću. Koje su tri ekipe pobijedili u ta tri finala (2006., 2012., 2013.)? U 21. stoljeću su igrali još dva finala i izgubili od dva od ova tri protivnika. DALLAS / MAVERICKS, OKLAHOMA CITY / THUNDER, SAN ANTONIO / SPURS

6) Kratko i jednostavno: napišite mi glagoljičko slovo kojem je latinični pandan slovo S. { https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2b/Glagolitic_Letter_Square_Slovo.svg/1200px-Glagolitic_Letter_Square_Slovo.svg.png }

7) Po smrti Eduarda Ispovjednika, Harold Godwinson je uz puno muka postao engleski kralj, no to prijestolje je uskoro morao braniti mačem. Isključivši Tostiga iz igre, koga je Harold porazio na Stamfordskom mostu, a od koga je podojio kod Hastingsa? HARALD hardrada / HAROLD iii, WILLIAM osvajač / WILLIAM kopile / WILLIAM i

8) Kojim su državama ovo aktualni predsjednici?
A) Jacob Zuma – JUŽNA AFRIKA
B) Moon Jae-in – JUŽNA KOREJA
C) Salva Kiir Mayardit – JUŽNI SUDAN

9) Leonard, Adolph, Julius Henry, Milton i Herbert Manfred su uzeli pseudonime i postali svjetski poznati kao braća Marx (redom: Chico, Harpo, Groucho, Gummo i Zeppo). No dok sam vam dao njihova prava imena, ja ću vas tražiti njihovo pravo prezime. MARX

10) Zvali su se, u hipijevskom duhu, Earth, no po povratu gitarista s njegove kratke gaže s Jethro Tullom uzeli su ime po jednom hororu s Borisom Karloffom. Koji bi se to ikonski rock bend (kad bi gledali originalno talijansko ime filma) mogao zvati “I tre volti della paura”? BLACK SABBATH

11) Kako se zvala britanska televizijska ličnost poznata po svojim programima za djecu, čak je dobio i titulu Sir, da bi nakon njegove smrti u javnost izašle mnoge optužbe za zlostavljanje maloljetnika? jimmy SAVILE { http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02924/jimmysavilejpg_2924520b.jpg }

12) Giuseppe Verdi je skladao 28 opera tijekom svoje karijere. Kako se zove zadnja njegova opera ako znamo da joj je glavni lik fikcionalni plemić koji se pojavljuje u pet Shakespearovih djela? FALSTAFF

13) Valjda najpoznatiji zlatnici u svijetu, kako se zovu južnoafrički zlatnici koji se proizvode od 1967. do dana današnjeg? Za hint, zovu zovu se po bivšem predsjedniku i po današnjoj valuti; za još veći hint - jedan od najboljih filmova ikad… KRUGERRAND { https://vignette.wikia.nocookie.net/lethalweapon/images/4/45/Riggs_and_Murtaugh_6.jpg/revision/latest?cb=20150423195012}

14) Kojim franšizama video-igara pripadaju ovi likovi?
A) Agent 47 – HITMAN
B) Nathan Drake – UNCHARTED
C) Marcus Fenix – GEARS OF WAR

15) Poslušajmo... Čuli smo stil jazz pjevanja u kojem vokal improvizira koristeći besmislene slogove dajući primat glazbi nad tekstom. Kako se zove taj stil pjevanja znajući da je inspirirao jedan europski hit-singl iz 1994. godine? SCAT {Zamislite da vam sad ja pjevam kad već nema audio fajla}

16) Odbrojavanje:
Za 3 boda: Princeton
Za 2 boda: Ulm
Za 1 bod: Fotoelektrični efekt
AJNŠTAJNIJ

FINALE – ODGOVORI
1) Kako se u hrvatskom jeziku naziva objed koji je u engleskom jeziku nazvan po švedskim riječima za jedno hladno jelo i za jedan komad pokućstva – Smörgåsbord? ŠVEDSKI STOL

2) „Remember, remember the fifth of...“ Nije film i nije V for Vendetta, pitanje je: „Kojeg je mjeseca 1605. godine Guy Fawkes pokušao raznijeti engleski parlament?“ 11. / STUDENI

3) Prepoznajte izvođače po njihovim spotovima u gif obliku:
A – METALLICA (enter sandman) { https://media.giphy.com/media/l0HUoo5TsJLrWaP4c/giphy.gif}
B – the POLICE (every breath you take) {https://media.giphy.com/media/xULW8nLNciavmj6CyI/giphy.gif}
C – STIVIDEN (papadžo) { https://media.giphy.com/media/26CaNu1HmWhRQbwcg/giphy.gif }

4) Kratko i jasno: kako se zove borilačka vještina koju je razvio legendarni Bruce Lee? JEET KUNE DO

5) Beethoven je napisao svoju IX. simfoniju i u nju prvi put u svojoj karijeri uvrstio vokale. Tko je napisao tekst koji se pjeva u tom stavku? friedrich SCHILLER

6) Iako mnogi smatraju da je to meksički dan nezavisnosti, ovog datuma se slavi neočekivana pobjeda Meksika nad snagama Francuskog Carstva u Bitki kod Pueble. Koji je to praznik (priznajem i ime praznika i datum)? CINCO DE MAYO / 5. SVIBNJA

7) Malo atletike… U kojoj će državi započeti, a u kojoj završiti deveta (2018.) po redu IAAF-ova Dijamantna liga u sezoni? KATAR, BELGIJA

8) Nil je najdulja, Amazona volumenom najveća, a koja je rijeka najdublja na svijetu? KONGO

9) Što mjere SI mjerne jedinice nazvane prema izumiteljima ovih izuma? Na primjer: Električni lift → ELEKTRIČNA VODLJIVOST (Siemens je izumio el. lift, a jedinica za el. vodljivost je nazvana po njemu).
A) Mehanički kalkulator – TLAK
B) Parni stroj – SNAGA
C) Indukcijski motor – JAKOST MAGNETSKOG POLJA

10) Najčešće se kratica MMF koristi prilikom spominjanja Međunarodnog monetarnog fonda. Kakva je konstrukcija spolnog snošaja ako ispod videa vidite tag MMF? MALE-MALE-FEMALE / MUŽJAK-MUŽJAK-ŽENKA

11) Operacija Valkyrie je bio pokušaj atentata na Hitlera. Tko je bio ciljana meta u Operaciji Antropoid? reinhard HEYDRICH

12) Koja je država danas uvjerljivo najmnogoljudnija rimokatolička monarhija? ŠPANJOLSKA

13) Koji se glumci kriju pod ovim maskama?
A – mickey ROURKE {http://www.reelism.net/wp-content/uploads/2014/09/sin-city-marv-e1409607259133.png}
B – hugo WEAVING {https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/4d/0f/1d/4d0f1d92dbe029c9fbc5c1ad0e13aa6e.jpg}
C – eric STOLTZ {http://coolspotters.com/files/photos/53410/eric-stoltz-and-mask-gallery.jpg}

14) Koji otok na 'T' je podijeljen na jednu nezavinu državu na njegovom istoku i dio jedne druge države na njegovom zapadu? TIMOR

15) Pretpostavit ću da svi znate kako se zove japanska lirska forma u 5-7-5 obliku te ću umjesto toga pitati – kako se zove japanska lirska pjesma kojoj su slogovi po stihovima podijeljeni u 5-7-5-7-7 rasporedu? TANKA

16) Jedno malo teže iz povijesti, kako se zvala supruga faraona Ptolomeja XIII i Ptolomeja XIV? KLEOPATRA vii philopator

17) Koji riječki pravnik je bio predsjednik Hrvatskog sabora 1906. kao izabrani zastupnik Bakra? Odgovor nije daleko. erazmo BARČIĆ

18) Odbrojavanje:
Za 3 boda: Rammstein
Za 2 boda: Kapetan
Za 1 bod: Vespucci
AMERICIJ


{Hidden track}
1) Jedno prigodno blagdansko – u kojoj je današnjoj državi rođen sveti Nikola? TURSKA

2) Atacama je najsuša pustinja na svijetu, no koja je pustinja najsuša u Sjevernoj Americi? Proteže se uglavnom kroz Nevadu, Kaliforniju i Arizonu, tamo možete naći endemska Jošuina drva (znam da ću biti strijeljan ako napišem Joshua tree pa mi oprostite ako improvizirani prijevod nije točan), a i Las Vegas. MOJAVE

3) Koji je poznati psiholog razvio koncept kolektivnog nesvjesnog? carl gustav JUNG

4) U kojem Tarantinovom filmu glumi Channing Tatum? HATEFUL EIGHT / MRSKA OSMORKA

5) Koja reprezentacija uvjerljivo ubija Europska prvenstva u ženskom rukometu sa sedam zlata od 12 prvenstava? Na Svjetskima Ruskinje imaju medalju više, ako računamo SSSR četiri više, no na Europskima su ove uvjerljivo prve. NORVEŠKA

6) U kojoj je državi nastao disco bend „Boney M“? NJEMAČKA

7) Nedavno smo u Riveru saznali tko je bila carica Cixi. A tko je bio zadnji car Kine koji je bio i tema filma 1988. godine nagrađenog Oscaron za najbolji film? PUYI / XUANTONG car / XUNDI / GONGZONG

8) Kako se zove Playboyjeva zečica 1994. godine, poznata i po svom TV-showu, a i kao bivša članica emisije The View, a danas ipak najpoznatija kao jedna od najpoznatijih antivakcinacijskih zagovaratelja? jenny MCCARTHY {https://imgur.com/a/2PdtC }

1) Kako se zove policijski inspektor koji opsesivno pokušava nanovo privesti Jeana Valjeana u Jadnicima, a nimalo mu ne pomaže pjevanje Russella Crowea? JAVERT

2) Koja se autonomna zajednica nalazi na krajnjem sjeverozapadu Španjolske? Nemojte ju pomiješati s jednom regijom u istočnoj Europi. GALICIJA { https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/78/Galicia_in_Spain_%28plus_Canarias%29.svg/275px-Galicia_in_Spain_%28plus_Canarias%29.svg.png}

3) Što u medicini proučava skatologija? FEKALIJE

4) Koje je pravo ime legendarnog filmskog lika Indiane Jonesa? Iako bih mogao tražiti četiri riječi tražiti ću tri. Kome fali nešto nek se prisjeti kako ga je stari nazivao u trećem nastavku. doctor HENRY walton “indiana” JONES JUNIOR

5) Pomalo je čudno pomisliti na FIF-u kojoj Sepp Blatter nije na čelu budući da je iz moje perspektive on oduvijek na čelu te organizacije. No tko je bio njegov prethodnik? jean-marie faustin godefroid joäo de HAVELANGE

6) Alen Islamović je pjevao u Bijelom dugmetu i Divljim jagodama. Tko je pjevao u Divljim jagodama i Osmom putniku? zlatan stipišić GIBONNI

7) Koji etnonim svoj najstariji sačuvani spomen može naći u Tanajskim pločama datiranim na 2./3. stoljeće nađenim kraj Azova u današnjoj Rusiji? HRVAT / HOROATHOS

8) Kako su se prezivala braća Richard i Maurice, ako znamo da su krenuli u San Bernardinu, a završili po cijelom svijetu? MCDONALD

1) Iduće veljače počinje nova kineska godina. Kojem je znaku ona posvećena? PAS

2) Koja se država nalazi u nazivu druge najviše planine Afrike? KENIJA

3) Koji je indonezijski vulkan izazvao najveću poznatu erupciju u zadnjih 25 milijuna godina, i po nekim teorijama skoro izazvao kraj ljudske vrste? TOBA

4) Svi ste čuli za Samuela L. Jacksona. Što u tom imenu znači “L”? LEROY

5) Nedavno minule sezone Formule 1, bivši prvak Fernando Alonso nije vozio Veliku nagradu Monaca da bi vozio Indianapolis 500. Koji bivši prvak (iz 2009. godine) je za tu utrku preuzeo njegovo mjesto u McLarenu? jenson BUTTON

6) Povijest-sleš-glazba: koji bend je odsvirao “Wake Up the Souls” turneju 2015. godine kao komemoraciju stote godišnjice Armenskog genocida uključujući i njihov prvi nastup na “domaćem” terenu u Erevanu? SYSTEM OF a DOWN

7) U Poljskoj su bili „Prokleti vojnici“, u Bugarskoj „Gorjani“, u baltičkim zemljama „Šumska braća“, a koje je religiozno ime nosio gerilski pokret otpora komunizmu na području Hrvatske i Bosne u poraću Drugog svjetskog rata? KRIŽARI/ŠKRIPARI

8) Jedan od najpoznatijih strip-autora, čudak u stvarnom životu (štovatelj kulta zmija), kreirao je među ostalim i stripove Watchmen, V for Vendetta, The Killing Joke, From Hell i mnoge druge. Tko je on? alan MOORE

1) Koju marku automobila možemo naći u trećem retku Vulgate? Hint: moderni novac... FIAT (dixitque deus: “fiat lux”. e facta est lux.)

2) Od tri najveća grada Ohija, sva tri počinju na slovo C. Ako je glavni grad Columbus, koji je grad Ohija najmnogoljudniji? COLUMBUS

3) U kojem superskupu, nazvanom po jednom od horoskopskih znakova, se nalazi i naša galaksija? DJEVICA

4) Koji je medijski mogul osnovao CNN, prvi TV-kanal posvećen isključivo vijestima? ted TURNER

5) Među hrvatskim sportašima koji je najviše puta sudjelovao na Olimpijskim igrama, čak 7 puta (doduše, jednom od tih sedam za jugoslaviju)? zoran PRIMORAC

6) Može ju se naći u Mezopotamiji, najviše su je popularizirali Turci, a današnji oblik nastaje u Mađarskoj početkom 20. stoljeća. Sastoji se od trupa, vrata i glave, a spada u porodicu lutnji. Koji je to instrument kojeg bi stari Bizantinci nazvali pandouras? TAMBURICA / TAMBURA

7) Rijetkost je da jedan političar obnaša visoku dužnost u dvije različite države. Ovaj Gruzijac je jedan od takvih. Tko je bio treći predsjednik Gruzije, a nakon rata s Rusijom i guverner ukrajinske oblasti Odesa? mikheil SAAKASHVILI

8) Prošle godine pušači Ronhilla morali su se naviknuti na promjenu imena njihove omiljene cigarete. Što su od listopada 2016. morali naručivati na kioscima ako bi htjeli Ronhill? DUNHILL

APROKSIMACIJSKA PRIPETAVANJA – ODGOVORI
1) Kolika je u kilometrima kvadratnim površina Urugvaja? 181.034 km2

2) Po podacima sa stranice www.boxofficemojo.com, kolika je svjetska zarada Avatara, najuspješnijeg filma u toj kategoriji, u američkim dolarima? 2,787,965,087$

3) Koliko je golova u karijeri Ryan Giggs zabio za Manchester United u domaćoj ligi? 114

4) Koliko u metrima iznosi jedna astronomska jedinica? 149 597 870 700 metara

JACKPOT – ODGOVOR
Ok, Sinatra, Martin, Davis Jr., Lawford, Bishop i ostali su činili? Easy-Peasy: Rat Pack. Lagano, zar ne? A tko je toj grupi lokalnih pijanaca nadjenuo ovo ime? Tražim ime i prezime da se ne bi miješalo s nekim prezimenjacima. LAUREN BACALL

17/12/2017 Božićni kup 2017/2018 - STATISTIKA

od Žrtva Božine izdaje :(, Thursday 28 December 2017, 00:37 (pred 1039 dana) @ Žrtva Božine izdaje :(

DISKLEJMER: Ovaj forum služi arhiviranju setova Rijeka Pub kviza. Od sada na dalje: tko koristi ovaj forum za plagiranje, naći ću ga/ju i dezintegrirati svojim kurcem. Ok mi je da se ponovi neko pitanje, ali kad se primijeti da netko ovo virtualno mjesto koristi za svoj probitak i onda se još smatra autorom, onda smo prešli crtu. Ne da ponavljate ova pitanja svojim riječima, nego ih doslovno kopirate slovo za slovo. Vidio sam pitanja odavdje u Bačvi, u Riveru, na raznim fejsbuk grupama, stotkama i ostalim pizdarijama – i ozbiljan sam u svojoj namjeri dezintegriranja vaših krhkih tjelešaca svojim kurcem. Jebat ću svaku prazninu atoma svojim mikrokurčićem dok vas ne pošaljem u neegzistenciju.
UR, ne da mi se na forumu raditi sve linkove jer je krajnje nepraktično pa ću vam jednostavno stavljati linkove u uglate zagrade.
Srdačan pozdrav, Ivica Mustač

OSMINA FINALA – ODGOVORI
1) Spajalica: Spojite predsjednike s mandatima: {https://imgur.com/a/b7783}
A) George Washington 4) 1789-1797
B) Thomas Jefferson 3) 1801-1809
C) Theodore Roosevelt 1) 1901-1909
D) Abraham Lincoln 2) 1861-1865
A-4 (13/14), B-3 (12/14), C-1 (14/14), D-2 (13/14)

2) Godine 2017. malo iza ponoći 31. svibnja američki predsjednik Donald Trump je objavio tweet koji je malo zbunio javnost završavajući sa sedam vrlo nasumičnih slova. Koja su to slova? COVFEFE (12/14, teško da su h-i-l-l-a-r-y nasumična slova)

3) Koja se životinjska vrsta krije iza naziva panthera pardus? LEOPARD (6/14, gepard lijep pokušaj, no jedna ekipa mi mora objasniti otkud je došla do pauka)

4) Tko je jedini tenisač koji je držao prvo mjesto ATP-ove ljestvice koji nikad tijekom svoje karijere nije osvojio nijedan Grand slam naslov? marcelo RIOS (8/14)

5) Prepoznajte mjesto radnje filmova po danim opisima radnje (tražim grad):
A) Boksač autsajder dobiva priliku života u borbi protiv prvaka Apolla Creeda. PHILADELPHIA (13/14)
B) Ratni profiter Harry Lime šverca penicilin u gradu podijeljenom na okupacijske zone nakon Drugog svjetskog rata? BEČ (9/14)
C) Sean Boswell je za kaznu poslan daleko od kuće živjeti s ocem koji je časnik Mornarice. Na kraju filma pojavi se i neki tamo Dominic Toretto. TOKYO (8/14)

6) Koji se bivši olimpijski sport igra u sedmominutnim periodima koji se zovu chukka? POLO (8/14, kriket čest pokušaj, pelota apsolutni hit)

7) Od trinaest karipskih otočnih država, njih čak deset koristi jedan službeni jezik. Koji? ENGLESKI (13/14)

8) Tko je zadnji nogometni branič koji je osvojio Zlatnu loptu? fabio CANNAVARO (10/14)

9) Koji dio lingvistike proučava:
A) Aspekte značenja izraženih u jeziku? SEMANTIKA (11/14)
B) Pravila ustroja rečenica? SINTAKSA (11/14, iako izgleda kao da je 11 ekipa imalo obje, bilo je vrlo mnogo ekipa koje su znale samo jedan odgovor)

10) Od koja dva sastojka (jedan alkoholni, jedan bezalkoholni) se sastoji koktel Screwdriver? Kod nas se kolokvijalno naziva po ta dva sastojka. DŽUS (12/14), VOTKA (12/14)

11) Koja se rijeka našla između Rajne i Dunava u nazivu važnog kanala koji povezuje Sjeverno more s Crnim morem? MAJNA (14/14)

12) Drevna perzijska religija zoroastrizam je štovala dualistički pogled na svijet vjerujući u vječnu borbu dobra i zla. Koja dva božanstva predstavljaju te dvije strane u zoroastrizmu? AHURA MAZDA / ORMUSD (10/14), AHRIMAN / ANGRA MAINYU (6/14)

13) Po španjolskoj riječi za kotao, kako se naziva geološki oblik koji nastaje urušavanjem vulkana stvarajući zaseban oblik kratera, za primjer: sveta Helena u Washingtonu? {http://cimss.ssec.wisc.edu/sage/geology/lesson3/images/Figure%208%20Mt%20St%20Helens%202004.jpg} KALDERA (7/14, tepco i camino uzaludni pokušaji)

14) Prepoznajte izvođača po njihovim stihovima dočaranim slikama:
A – {https://imgur.com/a/dbOe5} jelena ROZGA (bižuterija) (11/14)
B – { https://imgur.com/a/gycYl } marko perković THOMPSON (moj ivane) (12/14)
C – { https://imgur.com/a/X2pn0} EMINEM (lose yourself) (5/14, Eminem najteži, 5 ekipa pokazalo da poznaje autora pišući njemu najdražeg kantautora Sinišu Vucu, našao se i jedan Queen)

15) Kojem je plemenu pripadao Uncas? Ako imalo pomaže hint na ovom posljednjem pitanju, ono je iz kulture, a ne iz povijesti. MOHIKANCI / MAHICAN (7/14, iskreno me zanima što je „A tribe called Quest“)

16) Odbrojavanje:
Za 3 boda: Marie Curie (2/14, 42 i CKŠ me probili odmah)
Za 2 boda: Solidarnost (9/14)
Za 1 bod: Husari (0/14)
0 bodova: (3/14, 2 pokušaja s radijem, malo smo se zanaglili, a jedna ekipa omašila ceo fudbol s „Nobelova nagrada“)
POLONIJ

ČETVRTFINALE – ODGOVORI
1) Vennov dijagram: { https://imgur.com/a/4NxFT }:
A) Čile – Glavni grad na „S“ (14/14)
B) Dominika – Otočna država , Sjevernoamerička država (5/14)
C) Fidži – Glavni grad na „S“, Otočna država (10/14)
D) Grenada – Glavni grad na „S“, Otočna država, Sjevernoamerička država (5/14)
E) Gvineja – Ništa (13/14)
F) Honduras – Sjevernoamerička država (13/14)
G) Kostarika – Glavni grad na „S“, Sjevernoamerička država (13/14)
H) Samoa – Otočna država (10/14)

2) Nastavio je rad Pierre-Marie-Jérômea Trésagueta i Thomasa Telforda, no to nije bitno. Bitno je da se ovaj škotski inžinjer može žaliti da su svi gazili po njemu. Tko je on? john loudon MCADAM / MAKADAM (8/14)

3) Prepoznajte poznate slikare po njihovim autoportretima:
A – {https://uploads3.wikiart.org/images/edvard-munch/self-portrait-the-night-wanderer-1924.jpg!Large.jpg}edvard MUNCH (13/14)
B – {http://www.artsunlight.com/artist-photo/Rembrandt-van-Rijn/self-portrait-at-the-age-of-by-Rembrandt-van-Rijn-149.jpg} REMBRANDT van rijn (12/14)
C – { https://image.jimcdn.com/app/cms/image/transf/none/path/s33f4b296991f4cd1/image/i5cb7ad7d08c39267/version/1476350541/marc-chagall-l-autoportrait-aux-sept-doigts-1912-1913.jpg }marc CHAGALL (6/14)

4) Koji boksač je 1994. postao najstariji prvak svijeta u teškoj kategoriji, rekord koji drži i dan-danas? george FOREMAN (8/14, Hollyfield najčešća greška, Rocky Balboa najjača)

5) Koja je riječ antonim riječi antonim? SINONIM (11/14, sve 3 greške homonim)

6) U kojem gradu se odvija radnja serije Futurama? Tražim precizan odgovor. NEW NEW YORK (7/14, promašaji: San Francangeles, New Bostonjersey, Sun City, New Francisco i – iznad svega, netko misli da se Futurama odvija u Tasmaniji pa je upisao Hobarth)

7) Prve četiri vuku kratice iz sharp, principal, diffuse, fundamental. Ostale su nazvane od slova g pa na dalje. Da ne bismo kružili oko ovog pitanja, recite što su one? atomske ORBITALE (7/14, promašaji: zvučnik, Saturnovi prsteni i hit – Metro-linije New Yorka)

8) Iako nije jedina pozicija na kojoj se našao najviše puta, tko je najviše puta bio Timeov čovjek godine? franklin delano ROOSEVELT (3/14, znali su Brada od petka, Kokoš Anel, Kvizigoti; objasnite mi gdje su to odabrani Elvis, Tito i Bill Gates, tu se našao i Linus Pauling, ostalo su Obame, Trumpovi i jedan Putin)

9) Za koje je dvije uloge, imenom i prezimenom, Robert de Niro nagrađen Oscarom za glumu u bilo kojoj kategoriji? JAKE LAMOTTA (11/14), don VITO CORLEONE (9/14)

10) Ajmo jedan pola-pola: koji je klub osvojio najviše argentinskih Primera? RIVER PLATE (7/14, 5 puta Boca, a s Colo-Colom se promašila čitava država)

11) Tko je od 1805. do 1814. bio kralj Kraljevine Italije? NAPOLEON i bonaparte (11/14)

12) Tko dovršava ovaj šestočlani skup: Garrincha, Vava, Leonel Sanchez, Florian Albert, Valentin Ivanov? dražan JERKOVIĆ (7/14)

13) Nemojte mi zaspati, slijedi slušaona. Tražim točno ime pjesme:
A – DREAM ON (aerosmith) {na forum ne mogu stavljati isječke pjesama -.-} (12/14)
B – SANJAM (lepa brena) {na forum ne mogu stavljati isječke pjesama -.-} (7/14)
C – TEENAGE DREAM (katy perry) {na forum ne mogu stavljati isječke pjesama -.-} (13/14, ovdje sam priznao dva tehnički točna odgovora – „rihana češe pičku“, inače bi bilo 11)

14) U svojoj knjizi “O termonuklearnom ratu” hladnoratovni strateg Herman Kahn je stvorio mjernu jedinicu za ljudske žrtve u masovnom razaranju. Znajući da se jedan popularni metal bend zove po tom izrazu, koja je mjerna jedinica za milijun ljudskih žrtava? MEGADEATH / MEGADETH (12/14, ok Annihilator, ali Rammstein?!)

15) Koje auto-kompanije predstavljaju idući logotipovi?
A – {http://lofrev.net/wp-content/photos/2016/10/lexus_emblem_5.jpg} LEXUS (13/14)
B – {https://assets.hemmings.com/story_image/344051-708-0@2x.jpg?rev=2} CADILLAC (7/14)
C – {https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/51/2005_Maserati_4200_GT_-_Flickr_-_The_Car_Spy_%285%29.jpg/1200px-2005_Maserati_4200_GT_-_Flickr_-_The_Car_Spy_%285%29.jpg} MASERATI (10/14)

16) Odbrojavanje:
Za 3 boda: Sudar (4/14, CKŠ, Kvizigoti, Pappapisshu!, T'N'T)
Za 2 boda: Atlas (6/14)
Za 1 bod: 15. 4. 1912. (2/14)
0 bodova: (2/14, vodik, kobalt)
TITANIJ

POLUFINALE – ODGOVORI
1) Koga su izdali fiktivni likovi Danglars, De Villefort i Fernand Mondego? GROF OD MONTE CRISTA / edmond DANTES (13/14)

2) Malo za naslađivanje studenata filozofije – navedite autore ovih mislilačkih klasika:
A) Država – PLATON (13/14)
B) Utilitarizam – john stuart MILL (5/14)
C) S onu stranu dobra i zla – friedrich wilhelm NIETZSCHE (9/14, sva 3: Brada od petka, Grozny, Jazavci, Kvizigoti)

3) Iako je Steve Urkell najpoznatiji lik iz serije Pod istim krovom / Family Matters, radnja se vrtila oko obitelji koju je ovaj uporno gnjavio. Kako se zove ta obitelj? WINSLOW (11/14)

4) Kako se naziva tonski sustav sastavljen od pet tonova unutar jedne oktave? Malo znanja starogrčkog i imate bod. PENTATONIKA (9/14)

5) Miami Heat je sva svoja tri NBA naslova osvojio u ovom stoljeću. Koje su tri ekipe pobijedili u ta tri finala (2006., 2012., 2013.)? U 21. stoljeću su igrali još dva finala i izgubili od dva od ova tri protivnika. DALLAS / MAVERICKS (9/14), OKLAHOMA CITY / THUNDER (6/14), SAN ANTONIO / SPURS (13/14, sva 3: Brada od petka, CKŠ, Prokleti pijanci, Sarme)

6) Kratko i jednostavno: napišite mi glagoljičko slovo kojem je latinični pandan slovo S. { https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2b/Glagolitic_Letter_Square_Slovo.svg/1200px-Glagolitic_Letter_Square_Slovo.svg.png } (10/14)

7) Po smrti Eduarda Ispovjednika, Harold Godwinson je uz puno muka postao engleski kralj, no to prijestolje je uskoro morao braniti mačem. Isključivši Tostiga iz igre, koga je Harold porazio na Stamfordskom mostu, a od koga je podojio kod Hastingsa? HARALD hardrada / HAROLD iii (5/14), WILLIAM osvajač / WILLIAM kopile / WILLIAM i (9/14)

8) Kojim su državama ovo aktualni predsjednici?
A) Jacob Zuma – JUŽNA AFRIKA (13/14)
B) Moon Jae-in – JUŽNA KOREJA (13/14)
C) Salva Kiir Mayardit – JUŽNI SUDAN (8/14)

9) Leonard, Adolph, Julius Henry, Milton i Herbert Manfred su uzeli pseudonime i postali svjetski poznati kao braća Marx (redom: Chico, Harpo, Groucho, Gummo i Zeppo). No dok sam vam dao njihova prava imena, ja ću vas tražiti njihovo pravo prezime. MARX (4/14, znali su Brada od petka, Jazavci, Pappapisshu!, Trifon Ivanov i Bugarska horda; u brdu improviziranih židovskih prezimena našla su se i dva Smitha te jedan Hitler)

10) Zvali su se, u hipijevskom duhu, Earth, no po povratu gitarista s njegove kratke gaže s Jethro Tullom uzeli su ime po jednom hororu s Borisom Karloffom. Koji bi se to ikonski rock bend (kad bi gledali originalno talijansko ime filma) mogao zvati “I tre volti della paura”? BLACK SABBATH (8/14)

11) Kako se zvala britanska televizijska ličnost poznata po svojim programima za djecu, čak je dobio i titulu Sir, da bi nakon njegove smrti u javnost izašle mnoge optužbe za zlostavljanje maloljetnika? {http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02924/jimmysavilejpg_2924520b.jpg } jimmy SAVILE (5/14)

12) Giuseppe Verdi je skladao 28 opera tijekom svoje karijere. Kako se zove zadnja njegova opera ako znamo da joj je glavni lik fikcionalni plemić koji se pojavljuje u pet Shakespearovih djela? FALSTAFF (6/14)

13) Valjda najpoznatiji zlatnici u svijetu, kako se zovu južnoafrički zlatnici koji se proizvode od 1967. do dana današnjeg? Za hint, zovu zovu se po bivšem predsjedniku i po današnjoj valuti; za još veći hint - jedan od najboljih filmova ikad… {https://vignette.wikia.nocookie.net/lethalweapon/images/4/45/Riggs_and_Murtaugh_6.jpg/revision/latest?cb=20150423195012} KRUGERRAND (11/14, uvjeravam vas da 1967. u Južnoj Africi apsolutno ništa ne bi nazvali po Mandeli)

14) Kojim franšizama video-igara pripadaju ovi likovi?
A) Agent 47 – HITMAN (14/14)
B) Nathan Drake – UNCHARTED (8/14)
C) Marcus Fenix – GEARS OF WAR (2/14, sva 3: CKŠ, Sarme)

15) Poslušajmo... Čuli smo stil jazz pjevanja u kojem vokal improvizira koristeći besmislene slogove dajući primat glazbi nad tekstom. Kako se zove taj stil pjevanja znajući da je inspirirao jedan europski hit-singl iz 1994. godine? {Zamislite da vam sad ja pjevam kad već nema audio fajla} SCAT (11/14)

16) Odbrojavanje:
Za 3 boda: Princeton (4/14, Brada od petka, Grozny, Kokoš Anel, Kvizigoti)
Za 2 boda: Ulm (6/14)
Za 1 bod: Fotoelektrični efekt (3/14)
0 bodova: (1/14, zalet na americij)
AJNŠTAJNIJ

FINALE – ODGOVORI
1) Kako se u hrvatskom jeziku naziva objed koji je u engleskom jeziku nazvan po švedskim riječima za jedno hladno jelo i za jedan komad pokućstva – Smörgåsbord? ŠVEDSKI STOL (10/14, treba naučiti da se kod mene nećete provući s netočnim odgovorom ako sa strane u zagradu napišete točni, kanape je hit-odgovor)

2) „Remember, remember the fifth of...“ Nije film i nije V for Vendetta, pitanje je: „Kojeg je mjeseca 1605. godine Guy Fawkes pokušao raznijeti engleski parlament?“ 11. / STUDENI (13/14)

3) Prepoznajte izvođače po njihovim spotovima u gif obliku:
A – {https://media.giphy.com/media/l0HUoo5TsJLrWaP4c/giphy.gif} METALLICA (enter sandman) (14/14)
B – {https://media.giphy.com/media/xULW8nLNciavmj6CyI/giphy.gif} the POLICE (every breath you take) (11/14)
C – {https://media.giphy.com/media/26CaNu1HmWhRQbwcg/giphy.gif} STIVIDEN (papadžo) (1/14, sva 3: 42)

4) Kratko i jasno: kako se zove borilačka vještina koju je razvio legendarni Bruce Lee? JEET KUNE DO (9/14, evo za par ekipa: kung-fu je malo stariji od Brucea Leeja)

5) Beethoven je napisao svoju IX. simfoniju i u nju prvi put u svojoj karijeri uvrstio vokale. Tko je napisao tekst koji se pjeva u tom stavku? friedrich SCHILLER (10/14)

6) Iako mnogi smatraju da je to meksički dan nezavisnosti, ovog datuma se slavi neočekivana pobjeda Meksika nad snagama Francuskog Carstva u Bitki kod Pueble. Koji je to praznik (priznajem i ime praznika i datum)? CINCO DE MAYO / 5. SVIBNJA (12/14)

7) Malo atletike… U kojoj će državi započeti, a u kojoj završiti deveta (2018.) po redu IAAF-ova Dijamantna liga u sezoni? KATAR (3/14, Brada od petka, Matjaž, Trifon Ivanov i Bugarska horda), BELGIJA (4/14, 42, Brada od petka, Kokoš Anel, Sarme, oba odgovora: Brada od petka)

8) Nil je najdulja, Amazona volumenom najveća, a koja je rijeka najdublja na svijetu? KONGO (6/14, bilo svakakvih pokušaja, ali je hit: „Jang-ce (al duboka je i voda Drina)“)

9) Što mjere SI mjerne jedinice nazvane prema izumiteljima ovih izuma? Na primjer: Električni lift → ELEKTRIČNA VODLJIVOST (Siemens je izumio el. lift, a jedinica za el. vodljivost je nazvana po njemu).
A) Mehanički kalkulator – TLAK (10/14)
B) Parni stroj – SNAGA (12/14)
C) Indukcijski motor – JAKOST MAGNETSKOG POLJA (10/14)

10) Najčešće se kratica MMF koristi prilikom spominjanja Međunarodnog monetarnog fonda. Kakva je konstrukcija spolnog snošaja ako ispod videa vidite tag MMF? MALE-MALE-FEMALE / MUŽJAK-MUŽJAK-ŽENKA (11/14, hitovi: „Man – Man – Fuck = Homoseksualna“ i moj favorit „Mature Milking Female“)

11) Operacija Valkyrie je bio pokušaj atentata na Hitlera. Tko je bio ciljana meta u Operaciji Antropoid? reinhard HEYDRICH (6/14, Arbani opet pokazuje svoju sklonost plavim ljepotanima stavivši <3 nakon Heydrichova prezimena)

12) Koja je država danas uvjerljivo najmnogoljudnija rimokatolička monarhija? ŠPANJOLSKA (11/14, pokušaji: Tajland, Poljska, Etiopija)

13) Koji se glumci kriju pod ovim maskama?
A – {http://www.reelism.net/wp-content/uploads/2014/09/sin-city-marv-e1409607259133.png} mickey ROURKE (12/14)
B – {https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/4d/0f/1d/4d0f1d92dbe029c9fbc5c1ad0e13aa6e.jpg} hugo WEAVING (11/14, Natalie Portman dobar pokušaj :D)
C – {http://coolspotters.com/files/photos/53410/eric-stoltz-and-mask-gallery.jpg} eric STOLTZ (5/14, hitovi: Meryl Streep, David Caruso te Hrvoje Beljan)

14) Koji otok na 'T' je podijeljen na jednu nezavinu državu na njegovom istoku i dio jedne druge države na njegovom zapadu? TIMOR (13/14)

15) Pretpostavit ću da svi znate kako se zove japanska lirska forma u 5-7-5 obliku te ću umjesto toga pitati – kako se zove japanska lirska pjesma kojoj su slogovi po stihovima podijeljeni u 5-7-5-7-7 rasporedu? TANKA (3/14, znali: Brada od petka, Kokoš Anel, Kvizigoti; pokušaji: Haikuki, turbo Haiku 2000, HaikuII, Haiku – Director's Cut)

16) Jedno malo teže iz povijesti, kako se zvala supruga faraona Ptolomeja XIII i Ptolomeja XIV? KLEOPATRA vii philopator (8/14, jedna Ank Sun Amun, ostalo Nefertiti tko ju je uspio odslovkati)

17) Koji riječki pravnik je bio predsjednik Hrvatskog sabora 1906. kao izabrani zastupnik Bakra? Odgovor nije daleko. erazmo BARČIĆ (11/14)

18) Odbrojavanje:
Za 3 boda: Rammstein (2/14, Pappapisshu!, Sarme)
Za 2 boda: Kapetan (5/14)
Za 1 bod: Vespucci (2/14)
0 bodova: (5/14, ne znam otkuda germanij i darmštadtij)
AMERICIJ


{Hidden track: nijedno pitanje otvoreno na Kupu, ali bila na afteru, no ne na Vegi}
1) Jedno prigodno blagdansko – u kojoj je današnjoj državi rođen sveti Nikola? TURSKA

2) Atacama je najsuša pustinja na svijetu, no koja je pustinja najsuša u Sjevernoj Americi? Proteže se uglavnom kroz Nevadu, Kaliforniju i Arizonu, tamo možete naći endemska Jošuina drva (znam da ću biti strijeljan ako napišem Joshua tree pa mi oprostite ako improvizirani prijevod nije točan), a i Las Vegas. MOJAVE

3) Koji je poznati psiholog razvio koncept kolektivnog nesvjesnog? carl gustav JUNG

4) U kojem Tarantinovom filmu glumi Channing Tatum? HATEFUL EIGHT / MRSKA OSMORKA

5) Koja reprezentacija uvjerljivo ubija Europska prvenstva u ženskom rukometu sa sedam zlata od 12 prvenstava? Na Svjetskima Ruskinje imaju medalju više, ako računamo SSSR četiri više, no na Europskima su ove uvjerljivo prve. NORVEŠKA

6) U kojoj je državi nastao disco bend „Boney M“? NJEMAČKA

7) Nedavno smo u Riveru saznali tko je bila carica Cixi. A tko je bio zadnji car Kine koji je bio i tema filma 1988. godine nagrađenog Oscaron za najbolji film? PUYI / XUANTONG car / XUNDI / GONGZONG

8) Kako se zove Playboyjeva zečica 1994. godine, poznata i po svom TV-showu, a i kao bivša članica emisije The View, a danas ipak najpoznatija kao jedna od najpoznatijih antivakcinacijskih zagovaratelja? jenny MCCARTHY {https://imgur.com/a/2PdtC }

1) Kako se zove policijski inspektor koji opsesivno pokušava nanovo privesti Jeana Valjeana u Jadnicima, a nimalo mu ne pomaže pjevanje Russella Crowea? JAVERT

2) Koja se autonomna zajednica nalazi na krajnjem sjeverozapadu Španjolske? Nemojte ju pomiješati s jednom regijom u istočnoj Europi. GALICIJA { https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/78/Galicia_in_Spain_%28plus_Canarias%29.svg/275px-Galicia_in_Spain_%28plus_Canarias%29.svg.png}

3) Što u medicini proučava skatologija? FEKALIJE

4) Koje je pravo ime legendarnog filmskog lika Indiane Jonesa? Iako bih mogao tražiti četiri riječi tražiti ću tri. Kome fali nešto nek se prisjeti kako ga je stari nazivao u trećem nastavku. doctor HENRY walton “indiana” JONES JUNIOR

5) Pomalo je čudno pomisliti na FIF-u kojoj Sepp Blatter nije na čelu budući da je iz moje perspektive on oduvijek na čelu te organizacije. No tko je bio njegov prethodnik? jean-marie faustin godefroid joäo de HAVELANGE

6) Alen Islamović je pjevao u Bijelom dugmetu i Divljim jagodama. Tko je pjevao u Divljim jagodama i Osmom putniku? zlatan stipišić GIBONNI

7) Koji etnonim svoj najstariji sačuvani spomen može naći u Tanajskim pločama datiranim na 2./3. stoljeće nađenim kraj Azova u današnjoj Rusiji? HRVAT / HOROATHOS

8) Kako su se prezivala braća Richard i Maurice, ako znamo da su krenuli u San Bernardinu, a završili po cijelom svijetu? MCDONALD

1) Iduće veljače počinje nova kineska godina. Kojem je znaku ona posvećena? PAS

2) Koja se država nalazi u nazivu druge najviše planine Afrike? KENIJA

3) Koji je indonezijski vulkan izazvao najveću poznatu erupciju u zadnjih 25 milijuna godina, i po nekim teorijama skoro izazvao kraj ljudske vrste? TOBA

4) Svi ste čuli za Samuela L. Jacksona. Što u tom imenu znači “L”? LEROY

5) Nedavno minule sezone Formule 1, bivši prvak Fernando Alonso nije vozio Veliku nagradu Monaca da bi vozio Indianapolis 500. Koji bivši prvak (iz 2009. godine) je za tu utrku preuzeo njegovo mjesto u McLarenu? jenson BUTTON

6) Povijest-sleš-glazba: koji bend je odsvirao “Wake Up the Souls” turneju 2015. godine kao komemoraciju stote godišnjice Armenskog genocida uključujući i njihov prvi nastup na “domaćem” terenu u Erevanu? SYSTEM OF a DOWN

7) U Poljskoj su bili „Prokleti vojnici“, u Bugarskoj „Gorjani“, u baltičkim zemljama „Šumska braća“, a koje je religiozno ime nosio gerilski pokret otpora komunizmu na području Hrvatske i Bosne u poraću Drugog svjetskog rata? KRIŽARI/ŠKRIPARI

8) Jedan od najpoznatijih strip-autora, čudak u stvarnom životu (štovatelj kulta zmija), kreirao je među ostalim i stripove Watchmen, V for Vendetta, The Killing Joke, From Hell i mnoge druge. Tko je on? alan MOORE

1) Koju marku automobila možemo naći u trećem retku Vulgate? Hint: moderni novac... FIAT (dixitque deus: “fiat lux”. e facta est lux.)

2) Od tri najveća grada Ohija, sva tri počinju na slovo C. Ako je glavni grad Columbus, koji je grad Ohija najmnogoljudniji? COLUMBUS

3) U kojem superskupu, nazvanom po jednom od horoskopskih znakova, se nalazi i naša galaksija? DJEVICA

4) Koji je medijski mogul osnovao CNN, prvi TV-kanal posvećen isključivo vijestima? ted TURNER

5) Među hrvatskim sportašima koji je najviše puta sudjelovao na Olimpijskim igrama, čak 7 puta (doduše, jednom od tih sedam za jugoslaviju)? zoran PRIMORAC

6) Može ju se naći u Mezopotamiji, najviše su je popularizirali Turci, a današnji oblik nastaje u Mađarskoj početkom 20. stoljeća. Sastoji se od trupa, vrata i glave, a spada u porodicu lutnji. Koji je to instrument kojeg bi stari Bizantinci nazvali pandouras? TAMBURICA / TAMBURA

7) Rijetkost je da jedan političar obnaša visoku dužnost u dvije različite države. Ovaj Gruzijac je jedan od takvih. Tko je bio treći predsjednik Gruzije, a nakon rata s Rusijom i guverner ukrajinske oblasti Odesa? mikheil SAAKASHVILI

8) Prošle godine pušači Ronhilla morali su se naviknuti na promjenu imena njihove omiljene cigarete. Što su od listopada 2016. morali naručivati na kioscima ako bi htjeli Ronhill? DUNHILL

APROKSIMACIJSKA PRIPETAVANJA – ODGOVORI
1) Kolika je u kilometrima kvadratnim površina Urugvaja? 181.034 km2

2) Po podacima sa stranice www.boxofficemojo.com, kolika je svjetska zarada Avatara, najuspješnijeg filma u toj kategoriji, u američkim dolarima? 2,787,965,087$

3) Koliko je golova u karijeri Ryan Giggs zabio za Manchester United u domaćoj ligi? 114

4) Koliko u metrima iznosi jedna astronomska jedinica? 149 597 870 700 metara

JACKPOT – ODGOVOR
Ok, Sinatra, Martin, Davis Jr., Lawford, Bishop i ostali su činili? Easy-Peasy: Rat Pack. Lagano, zar ne? A tko je toj grupi lokalnih pijanaca nadjenuo ovo ime? Tražim ime i prezime da se ne bi miješalo s nekim prezimenjacima. LAUREN BACALL (nijedan točan odgovor iako je cca 5 ekipa bilo blizu s mojim idolom Humphreyjem)

Nakon temeljitog provjeravanja, rezultati su se sitno mijenjali, no ništa ne utječe na Kup niti na nagrađena mjesta (osim što su se Grozny na proglašenju provukli na treće mjesto, no za dva tjedna će opet biti: „Mustač nas stalno krade :'(“):
Rezultat kviza:
1) Brada od petka 90
2) Sarme 86
3) Kvizigoti 83
4) Grozny 82
5) Matjaž 80
5) Pappapisshu! 80
7) Jazavci 73
8) Kokoš Anel 72
8) Prokleti pijanci 72
10) 42 71
11) Trifon Ivanov i Bugarska horda 61
12) CKŠ 60
13) TNT 53
14) Full Clip 27
Prosječna riješenost: 65.48%

Rezultat Kupa:
Osmina finala:
Brada od petka – 42 23:20
TNT – Kokoš Anel 12:17
Grozny – n/a 22:0
Prokleti pijanci – Matjaž 21:24
Kvizigoti – CKŠ 21:19
Full Clip – Jazavci 7:21
n/a – Pappapisshu! 0:22
Trifon Ivanov i Bugarska horda – Sarme 15:24
Četvrtfinale:
Brada od petka – Kokoš Anel 21:21 (44:38)
Grozny – Matjaž 17:20
Kvizigoti – Jazavci 20:16
Pappapisshu! – Sarme 20:21
Polufinale:
Brada od petka – Matjaž 24:17
Kvizigoti – Sarme 24:20
Za 3. mjesto:
Matjaž – Sarme 19:21
Finale:
Brada od petka – Kvizigoti 22:18

Riješenost po kategorijama:
1) Svijet/zemljopis – 73.81%
2) Lifestyle/mix – 72.62%
3) Povijest/društvo – 69.64%
4) Glazba – 67.86%
5) Prirodna znanost/društvena – 67.26%
6) Kultura – 64.29%
7) Film/TV – 62.5%
8) Odbrojavanja – 56.55%
9) Sport – 54.76%

0%-tno odgovorena pitanja: 0 (najmanja odgovorenost je Stividen kojeg je znala samo jedna ekipa (42))
100%-tno odgovorena pitanja: 5 (od toga dva nedovoljna za bod (Vennov dijagram i Mt. Rushmore spajalica))

Rezultati po dijelovima:
OSMINA FINALA:
1) Matjaž 24
1) Sarme 24
3) Brada od petka 23
4) Grozny 22
4) Pappapisshu! 22
6) Jazavci 21
6) Kvizigoti 21
6) Prokleti pijanci 21
9) 42 20
10) CKŠ 19
11) Kokoš Anel 17
12) Trifon Ivanov i Bugarska horda 15
13) TNT 12
14) Full Clip 7
Prosječna riješenost: 70.9%

ČETVRTFINALE:
1) Brada od petka 21
1) Kokoš Anel 21
1) Sarme 21
4) Kvizigoti 20
4) Matjaž 20
4) Pappapisshu! 20
7) Prokleti pijanci 19
8) Trifon Ivanov i Bugarska horda 18
9) Grozny 17
9) TNT 17
11) CKŠ 16
11) Jazavci 16
13) 42 13
14) Full Clip 7
Prosječna riješenost: 65.08%

POLUFINALE:
1) Brada od petka 24
1) Kvizigoti 24
3) Grozny 23
4) Pappapisshu! 20
4) Sarme 20
6) Jazavci 18
7) 42 17
7) Matjaž 17
9) Kokoš Anel 15
9) Trifon Ivanov i Bugarska horda 15
11) CKŠ 14
11) Prokleti pijanci 14
13) TNT 13
14) Full Clip 8
Prosječna riješenost: 64.02%

FINALE:
1) Brada od petka 22
2) 42 21
2) Sarme 21
4) Grozny 20
5) Kokoš Anel 19
5) Matjaž 19
7) Jazavci 18
7) Kvizigoti 18
7) Pappapisshu! 18
7) Prokleti pijanci 18
11) Trifon Ivanov i Bugarska horda 13
12) CKŠ 11
12) TNT 11
14) Full Clip 5
Prosječna riješenost: 61.9%

RSS obavjest o temi
powered by my little forum