21/1/2018 Nije kriza dok je kviza

od Bezglava banalnost, Sunday 21 January 2018, 20:54 (pred 1012 dana)

1) Morana zaostaje pet koraka za ekipom u završnoj potjeri 2 sekunde prije kraja, ali ipak ne odustaje, nego svaki put u toj situaciji ponudi jedan te isti odgovor – koji?
2) Koja je pjevačica 2004. godine tijekom nastupa u gradiću Mansfieldu u državi Massachussets i izvođenja pjesme “True Colors” imala strašnu sreću ili nesreću? Naime zabacila je glavu i širom otvorila usta tijekom jedne visoke note, a u tom trenutku je jedan nestašni vrabac obavio nuždu ravno pjevačici u usta, a poslije koncerta je izjavila da to smatra znakom sreće?
3) Koji ćemo broj dobiti ako zbrojimo metre najduže bazenske plivačke discipline i najkraće triatlonske discipline na Olimpijskim igrama?
4) Ako su suci Rus Nikitčenko, Britanac Lawrence, Amerikanac Biddle i Francuz Donnedieu de Vabres – koji je grad 1945. i 1946. godine bio mjesto radnje?
5) Na koje se ime odaziva briard iz „Bračnih voda“ i napola bernardinac napola škotski ovčar iz klasika „Zov divljine“ Jacka Londona?
6) Na kojim se jadranskim otocima nalaze mjesta učahurena u prezimenima sljedećih osoba?
A) Otok
B) Otok
C) Otok
D) Otok
7) Prema pogrešnoj urbanoj legendi, koja je još uvijek raširena među osnovnoškolskim i srednjoškolskim profesorima, zbog koje sile voda navodno pri istjecanju iz kade rotira udesno na sjevernoj polutci, a ulijevo na južnoj polutci?
8) Koji je površinom najveći hrvatski otok na kojem vas ne može ugristi poskok?
9) Koji je palestinski grad, u dolini Jordana, smješten čak 258 m ispod razine mora, što ga čini najnižim gradom na svijetu?
10) U kojoj se američkoj saveznoj državi nalazi gradić Los Alamos, mjesto “rođenja” prve atomske bombe u okviru projekta Manhattan?
11) Tko je bio prvi kralj Izraela, koji se ubio mačem na brdu Gilboa da ne padne u ruke Filistejcima, a nakon smrti ga je naslijedio nećak David s kojim je često bio u nategnutim odnosima?
12) Marka kojeg pištolja povezuje Adolfa Hitlera, Jamesa Bonda i Elvisa Presleyja. Prvi se s njime ubio u Führerbunkeru, drugi ga je koristio u mnogobrojnim filmovima i romanima, a treći je srebrni primjerak često nosio u džepu na svojim koncertima?
13) Leghorn, Minorka, Lakenvelder, Cochinchina i Brahma najpoznatije su svjetske pasmine koje domaće životinje?
14) Koji je njemački kvantni fizičar i Nobelovac poznat po relaciji neodređenosti, a jedno vrijeme njegov je pomoćnik bio i naš fizičar Ivan Supek?
X1) Što je ključ koji vezuje odgovore iz prethodnih pet pitanja?
15) Kako bi se prezivala pjevačica Emilija Kokić da je svom djevojačkom prezimenu pridodala prezime svoga muža dugogodišnjeg zaposlenika HRT-a?
16) Dunav na svom 2857 km dugom putu do Crnoga mora protječe kroz 10 europskih država. Kojoj državi pripada 0,7% sliva Dunava, odnosno ima pristup na samo 300-njak metara toka ove velike rijeke?
17) SLUŠAONA! Kojim su književnim djelima inspirirane sljedeće pjesme!
17) A – Književno djelo
17) B – Književno djelo
17) C – Književno djelo
17) D – Književno djelo
18) Austrijski slastičar Franz Sacher 1832. godine spravio je, a što drugo nego Sacher tortu, a originalni sastojci su bili šećer, čokolada, jaja, maslac, vanilija i premaz od džema kojeg voća?
19) O kojim filmovima je riječ?
19) A – Film
19) B – Film
19) C – Film
19) D – Film
19) E – Film
20) Turska Super Liga osnovana je 1959. godine. Koja su jedina dva kluba van Istanbula imala čast podignuti pokal namijenjen osvajaču prvenstva?
21) Što je velik dio pripadnika elitnih jedinica njemačkog Waffen SS-a imao istetovirano na unutrašnjoj strani lijeve ruke?
22) Po kojem zagrebačkom kvartu, a nekad prigorskom mjestu, nosi ime tradicijski kišobran i prepoznatljivi suvenir grada Zagreba?
23) Koje su ime 1946. skovali Amerikanci za navodnu tajnu nacističku podzemnu mrežu za spašavanje časnika SS-a na kraju 2. svjetskog rata?
24) Koja je postmodernistička knjiga autora Johna Fowlesa specifična po tome što ima čak tri različita završetka, a u istoimenom filmu iz 1981. godine naslovnu junakinju iz romana glumi Meryl Streep?
25) U kojim je američkim saveznim državama svoje žrtve usmrtila sljedeća opaka četvorka?
25) A – Američka savezna država
25) B – Američka savezna država
25) C – Američka savezna država
25) D – Američka savezna država
26) Ako su dizajneri Domenico & Stefano poznatiji kao Dolce&Gabbana, onda su kod nas Davor & Nikola odnedavno uz dodatak & Grey ipak poznatiji pod kojim nazivom?
27) Kroz šest sezona serije “Mentalist” Patrick Jane nastoji uhvatiti kojeg neuhatljivog serijskog ubojicu koji mu je usmrtio suprugu i kćer?
28) Koja je tenisačica i Grand Slam pobjednica u pojedinačnoj konkurenciji sa sedam godina vjerojatno na televizoru gledala svoga oca kako postiže gol Urugvaju na SP-u u Italiji 1990. godine?
29) Koji se kit zbog svog najupadljivijeg obilježja, velike kljove, naziva i morski jednorog?
30) Koja je varijanta tamnoplave boje ime dobila po prezimenu admirala čiji se monumentalne kipove početkom 20. stoljeća moglo razgledati u danas tri različite države Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj, odnosno tri grada Beču, Mariboru i Puli?
31) El Matador, El Fenomeno i Shileno samo su neki od nadimaka kojeg čileanskog nogometaša i donedavno najboljeg strijelca u povijesti čileanske reprezentacije dok ga nije prestigao Alexis Sanchez?
32) Kako se zove do 15 m dugi zmijoliki rođak Nessie iz jezera Loch Ness u Škotskoj, a koji navodno obitava u jezeru Okanagan u Kanadi?
33) Ako je Uma Thurman The Bride, koja je glumica u Tarantinovom „Kill Billu” California Mountain Snake?
34) Koji je siroti dječak i glavni junak „Velikih očekivanja” Charlesa Dickensa do ušiju zaljubljen u Estelle, posvojenu kćer opake gospođe Havisham? philip
X2) Što je ključ koji povezuje odgovore iz prethodnih pet pitanja?
35) Tko je 2000. izrekao rečenicu: "I'll give you my gun when you pry (or take) it from my cold, dead hands“, a riječi “From my cold, dead hands” postale su slogan američke Nacionalne asocijacije za oružje (National Rifle Association) koja broji 4.3 milijuna članova?
36) Ime je prezime:
36) A – BJ
36) B – BJ
36) C – BJ
37) Za razliku od Ivana Balića koji je dominirao rukometnim terenima, Emir Balić godinama je dominirao jednim drugim popularnim natjecanjem. Na kojem je natjecanju s dugogodišnjom tradicijom pobijedio rekordnih 13 puta?
38) Koji je jedini organ u našemu tijelu koji ne raste, odnosno jednake je veličine kad se rodite i kad umrete, osim ako niste Joža Manolić pa nikad ne umrete?
39) Tko je 12 dana prije pada Bastille s prozora zloglasnog zatvora vikao okupljenoj rulji: „Ovdje ubijaju zatvorenike!“?
40) Iz kojih gradova dolaze sljedeći sportski kolektivi?
40) A – Grad
40) B – Grad
40) C – Grad
40) D – Grad
41) Radnja romana „Vrli novi svijet“ Aldousa Huxleyja, počinje u Londonu 2540. po Gregorijanskom kalendaru, odnosno 632. poslije smrti kojega slavnog Amerikanca?
42) Dana 15. studenog 1991. godine dogodio se jedan od najapsurdnijih događaja u svjetskoj pomorskoj povijesti. Fregata Jugoslavenske ratne mornarice bombardirala je grad čije je ime nosila. Koje je ime nosio nesretni brod?
43) Što drže u rukama osobe na sljedeća četiri slavna umjetnička djela?
43) A – Entitet
43) B – Entitet
43) C – Entitet
44) Da svetost i ludilo često idu ruku pod ruku, pokazuje i sudbina prvog proglašenog hrvatskog sveca, on je naime 1384. prerušen otputovao u Palestinu te je nakon par godina skrivanja po špiljama, odlučio u Jeruzalemu ispred Omarove džamije milostivo zamoliti lokalne muslimanske nevjernike da prijeđu na kršćanstvo, naravno ovi s time nisu bili baš oduševljeni pa je naš svetac mučen, sasječen sabljama i spaljen na lomači. Kojeg sveca tražimo koji je našao bitno mjesto i u našem gradu?
45) Najmnogoljudniji grad na obali Jadranskoga mora kojeg su osnovali i iz temelja izgradili Hrvati je – koji?
46) Na kojim su se otocima smjestili sljedeći glavni gradovi?
46) A – Otok
46) B – Otok
46) C – Otok
46) D – Otok
46) E – Otok
47) Tko izvodi naslovnu pjesmu u filmu iz Bondova serijala, u kojem se 007 bori protiv cyberterorista i bivšeg operativca MI6-a Raoula Silve?
48) Koji američki rock sastav od 1973. godine predvodi demonski basist i pjevač koji je rođen kao Chaim Witz u izraelskom gradu Haifi?
49) Koja je europska država bila druga po površini i treća po broju stanovnika na početku Prvoga svjetskoga rata (ne računajući Osmanlijsko Carstvo!)?
50) Kako mi zovemo umjetnički pravac koji se u Francuskoj zove Art nouveau, u Italiji Arte floreale, u Španjolskoj Modernismo, u Velikoj Britaniji Modern Style, a u Njemačkoj Jugendstil?
51) Što je u Rijeci nastalo zahvaljući arhitektonskom studiju Hermana Helmera i Ferdinanda Felmera?
X3) Što je ključ koji vezuje odgovore iz prethodnih pet pitanja?
52) Silvestrovo 2017. u Japanu obilježila su dva vrlo čudnovata borilačka spektakla. U prvom je naš Cro Cop ubio Budu u japanskom penzioneru Kosaki, a u drugom se njegov stari poznanik Bob Sapp u improviziranom kavezu obračunao s kojom divljom životinjom?
53) Brexit, Brexit je često korištena riječ zadnjih godinu dana, ali osim Ujedinjena Kraljevstva, još daleke 1985. godine jedan je teritorij odlučio voljom svojih birača na referendumu reći zbogom Europskoj uniji. Koji teritorij unatoč tome što je dio države članice Europske unije nije njen dio?
54) SLUŠAONA – Prepoznajte naslove sljedećih „radijskih“ pjesama!
54) A – Naslov pjesme
54) B – Naslov pjesme
54) C – Naslov pjesme
54) D – Naslov pjesme
54) E – Naslov pjesme
55) Modna industrija se sjetila da nisu sve žene teške 40 kila s krevetom pa su modnim pistama uz Victorijine anđelice počeli hodati i +Size modeli. Prepoznajte najpoznatiju svjetsku i najpoznatiju hrvatsku bucku?
55) A – Trumpova podanica
55) B – Kolindina podanica
56) Pogledajmo:
U blizini kojega se bosanskohercegovačkog grada nalazi selo Dubrave gdje je Bandić jeo snijeg da položi vijenac palim braniteljima HVO-a? Sam grad je poznat po tome što se u strogom centru grada u razmaku od 100-njak metara nalazi spomenik palim herojima vojske Republike Srpske u obrani grada, spomenik palim bojovnicima HVO-a u obrani grada i palim šehidima Armije BiH u obrani grada. P.S. tko je napadao grad još nije utvrđeno!
57) Steven Adams, centar Oklahoma City Thundera, brat je dvostruke olimpijske pobjednice u kojoj atletskoj disciplini?
58) Hrvatsko Ministarstvo financija naše blagostanje mjeri bruto nacionalnim dohodkom, a koja je jedina država na svijetu koja ima Ministarstvo sreće, a mjerilo blagostanja u zemlji je bruto nacionalna sreća?
59) MacGuffin je beznačajan detalj koji omogućuje razvijanje filmske priče i tjera likove na akciju.
Prepoznajte filmove po sljedećim MacGuffinima!
A) U kojem je filmu Macguffin, tj. beznačajan detalj koji pokreće radnju, dijamantna ogrlica „Srce oceana“?
B) U kojem filmu bitnu i nebitnu ulogu ima tajanstvena aktovka, a što je u njoj i dan danas se na zna, a neke od teorija su dijamanti, Elvisovo zlatno odijelo, mala nuklearna bomba, sveti gral i Oscar?
59) C) Radnja kojeg se blockbustera vrti oko misteriozne zečje šape?
59) D) U kojem se debitanskom klasiku redatelja Johna Hustona McGuffin skriva u samom naslovu filma?
60) Tko je 1962. godine na Svjetskom prvenstvu u Čileu bio izabran u najbolju postavu prvenstva, da bi 1990-ih tvrdio da je još šezdesetih rušio Jugoslaviju, aludirajući na svoj autogol protiv Čehoslovačke na tom prvenstvu, koji je Jugoslaviji oduzeo medalju?
61) Tko je napisao tekst za pjesmu „Kad narastem bit ću televizor, kad narastem bit ću TV, zaštitni znak nekadašnje „Parlaonice”, a na nedavno održanoj simultanki u zagrebačkom hotelu Westin pokušao je Garija Kasparova iznenaditi londonskim sistemom?
62) Kojem je vatrenom navijaču košarkaškog kluba Olimpija doživotno zabranjen ulazak u dvoranu Stožice nakon što je na utakmici protiv ukrajinskog Budivelnika mučki s leđa šakom opalio suca Lopesa?
63) Koja se bolest manifestira nakupljanjem bakra u tkivima, a dijeli ime s jednim od likova iz tv-serije Dr. House?
64) ODBROJAVANJE!!!
Za 5 bodova: Svoj prepoznatljivi nadimak dobio je po turskoj riječi za opanak!
Za 4 boda: Ovaj sin slavonske ravnice i nesuđeni bravar predstavljao se raznim imenima u raznim prigodama, a najčešće kao Nikola Drezgić i Milan Barić.
Za 3 boda: Svoju odmetničku karijeru započeo je u družini Kolo gorskih tića, koju je predvodio Božidar Matijević poznatiji kao Crveni Božo.
Za 2 boda: Smaknut je u Osijeku 27. veljače 1925. godine pred 3000 ljudi, a posljednje su mu riječi bile: „Moj naklon, gospodine krvniče... Zbogom, narode _______ putuje!
Za 1 bod: U pjesmama se spominje kao „zaštitnik siromaha koji napada samo bogate, baš poput onog engleskog delije Robina Hooda”, a na filmskom platnu u filmu Rajka Grlića iz 1991. godine glumio ga je Ivo Gregurević.

ODGOVORI:
1) Morana zaostaje pet koraka za ekipom u završnoj potjeri 2 sekunde prije kraja, ali ipak ne odustaje, nego svaki put u toj situaciji ponudi jedan te isti odgovor – koji? MAJA ŠUPUT
2) Koja je pjevačica 2004. godine tijekom nastupa u gradiću Mansfieldu u državi Massachussets i izvođenja pjesme “True Colors” imala strašnu sreću ili nesreću? Naime zabacila je glavu i širom otvorila usta tijekom jedne visoke note, a u tom trenutku je jedan nestašni vrabac obavio nuždu ravno pjevačici u usta, a poslije koncerta je izjavila da to smatra znakom sreće? cyndi LAUPER
3) Koji ćemo broj dobiti ako zbrojimo metre najduže bazenske plivačke discipline i najkraće triatlonske discipline na Olimpijskim igrama? 3000 m
4) Ako su suci Rus Nikitčenko, Britanac Lawrence, Amerikanac Biddle i Francuz Donnedieu de Vabres – koji je grad 1945. i 1946. godine bio mjesto radnje? NÜRNBERG
5) Na koje se ime odaziva briard iz „Bračnih voda“ i napola bernardinac napola škotski ovčar iz klasika „Zov divljine“ Jacka Londona? BUCK
6) Na kojim se jadranskim otocima nalaze mjesta učahurena u prezimenima sljedećih osoba?
A) CRES (kosor)
B) UGLJAN (kalinić)
C) BRAČ (bolković)
D) IST (ristovski)
7) Prema pogrešnoj urbanoj legendi, koja je još uvijek raširena među osnovnoškolskim i srednjoškolskim profesorima, zbog koje sile voda navodno pri istjecanju iz kade rotira udesno na sjevernoj polutci, a ulijevo na južnoj polutci? CORIOLISOVA SILA
8) Koji je površinom najveći hrvatski otok na kojem vas ne može ugristi poskok? CRES
9) Koji je palestinski grad, u dolini Jordana, smješten čak 258 m ispod razine mora, što ga čini najnižim gradom na svijetu? JERIHON
10) U kojoj se američkoj saveznoj državi nalazi gradić Los Alamos, mjesto “rođenja” prve atomske bombe u okviru projekta Manhattan? NEW MEXICO
11) Tko je bio prvi kralj Izraela, koji se ubio mačem na brdu Gilboa da ne padne u ruke Filistejcima, a nakon smrti ga je naslijedio nećak David s kojim je često bio u nategnutim odnosima? ŠAUL / SAUL
12) Marka kojeg pištolja povezuje Adolfa Hitlera, Jamesa Bonda i Elvisa Presleyja. Prvi se s njime ubio u Führerbunkeru, drugi ga je koristio u mnogobrojnim filmovima i romanima, a treći je srebrni primjerak često nosio u džepu na svojim koncertima? WALTHER PP
13) Leghorn, Minorka, Lakenvelder, Cochinchina i Brahma najpoznatije su svjetske pasmine koje domaće životinje? KOKOŠi
14) Koji je njemački kvantni fizičar i Nobelovac poznat po relaciji neodređenosti, a jedno vrijeme njegov je pomoćnik bio i naš fizičar Ivan Supek? werner HEISENBERG
X1) Što je ključ koji vezuje odgovore iz prethodnih pet pitanja? BREAKING BAD
15) Kako bi se prezivala pjevačica Emilija Kokić da je svom djevojačkom prezimenu pridodala prezime svoga muža dugogodišnjeg zaposlenika HRT-a? emilija KOKIĆ-KOKOT
16) Dunav na svom 2857 km dugom putu do Crnoga mora protječe kroz 10 europskih država. Kojoj državi pripada 0,7% sliva Dunava, odnosno ima pristup na samo 300-njak metara toka ove velike rijeke? MOLDAVIJA
17) SLUŠAONA! Kojim su književnim djelima inspirirane sljedeće pjesme!
17) A – STRANAC (killing an arab)
17) B – ALISA U ZEMLJI ČUDESA (white rabbit)
17) C – PLODOVI GNJEVA (the ghost of tom joad)
17) D – MAJSTOR I MARGARITA (love and destroy)
18) Austrijski slastičar Franz Sacher 1832. godine spravio je, a što drugo nego Sacher tortu, a originalni sastojci su bili šećer, čokolada, jaja, maslac, vanilija i premaz od džema kojeg voća? MARELICA
19) O kojim filmovima je riječ?
19) A – VUK S WALL STREETA / WOLF OF WALL STREET
19) B – FARGO
19) C – BONNIE & CLYDE
19) D – PAKLENA NARANČA / a CLOCKWORK ORANGE
19) E – U DIVLJINI / INTO the WILD
20) Turska Super Liga osnovana je 1959. godine. Koja su jedina dva kluba van Istanbula imala čast podignuti pokal namijenjen osvajaču prvenstva? TRABZONSPOR, BURASPOR
21) Što je velik dio pripadnika elitnih jedinica njemačkog Waffen SS-a imao istetovirano na unutrašnjoj strani lijeve ruke? KRVNU GRUPU
22) Po kojem zagrebačkom kvartu, a nekad prigorskom mjestu, nosi ime tradicijski kišobran i prepoznatljivi suvenir grada Zagreba? ŠESTINE
23) Koje su ime 1946. skovali Amerikanci za navodnu tajnu nacističku podzemnu mrežu za spašavanje časnika SS-a na kraju 2. svjetskog rata? ODESSA
24) Koja je postmodernistička knjiga autora Johna Fowlesa specifična po tome što ima čak tri različita završetka, a u istoimenom filmu iz 1981. godine naslovnu junakinju iz romana glumi Meryl Streep? ŽENSKA FRANCUSKOG PORUČNIKA
25) U kojim je američkim saveznim državama svoje žrtve usmrtila sljedeća opaka četvorka?
25) A – TENNESSEE
25) B – TEXAS
25) C – CALIFORNIA
25) D – NEW YORK
26) Ako su dizajneri Domenico & Stefano poznatiji kao Dolce&Gabbana, onda su kod nas Davor & Nikola odnedavno uz dodatak & Grey ipak poznatiji pod kojim nazivom? BRUKETA & ŽINIĆ
27) Kroz šest sezona serije “Mentalist” Patrick Jane nastoji uhvatiti kojeg neuhatljivog serijskog ubojicu koji mu je usmrtio suprugu i kćer? CRVENI JOHN
28) Koja je tenisačica i Grand Slam pobjednica u pojedinačnoj konkurenciji sa sedam godina vjerojatno na televizoru gledala svoga oca kako postiže gol Urugvaju na SP-u u Italiji 1990. godine? kim CLIJSTERS
29) Koji se kit zbog svog najupadljivijeg obilježja, velike kljove, naziva i morski jednorog? NARVAL
30) Koja je varijanta tamnoplave boje ime dobila po prezimenu admirala čiji se monumentalne kipove početkom 20. stoljeća moglo razgledati u danas tri različite države Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj, odnosno tri grada Beču, Mariboru i Puli? TEGET
31) El Matador, El Fenomeno i Shileno samo su neki od nadimaka kojeg čileanskog nogometaša i donedavno najboljeg strijelca u povijesti čileanske reprezentacije dok ga nije prestigao Alexis Sanchez? marcelo SALAS
32) Kako se zove do 15 m dugi zmijoliki rođak Nessie iz jezera Loch Ness u Škotskoj, a koji navodno obitava u jezeru Okanagan u Kanadi? OGOPOGO
33) Ako je Uma Thurman The Bride, koja je glumica u Tarantinovom „Kill Billu” California Mountain Snake? daryl HANNAH
34) Koji je siroti dječak i glavni junak „Velikih očekivanja” Charlesa Dickensa do ušiju zaljubljen u Estelle, posvojenu kćer opake gospođe Havisham? philip PIP PIRRIP
X2) Što je ključ koji povezuje odgovore iz prethodnih pet pitanja? PALINDROM
35) Tko je 2000. izrekao rečenicu: "I'll give you my gun when you pry (or take) it from my cold, dead hands“, a riječi “From my cold, dead hands” postale su slogan američke Nacionalne asocijacije za oružje (National Rifle Association) koja broji 4.3 milijuna članova? CHARLTON HESTON
36) Ime je prezime:
36) A – PETER GABRIEL BATISTUTA
36) B – CHRIS PAUL SIMON COWELL
36) C – CLIVE OWEN WILSON KIPKETER
37) Za razliku od Ivana Balića koji je dominirao rukometnim terenima, Emir Balić godinama je dominirao jednim drugim popularnim natjecanjem. Na kojem je natjecanju s dugogodišnjom tradicijom pobijedio rekordnih 13 puta? SKOKOVI SA STAROGA MOSTA U MOSTARU
38) Koji je jedini organ u našemu tijelu koji ne raste, odnosno jednake je veličine kad se rodite i kad umrete, osim ako niste Joža Manolić pa nikad ne umrete? OKO
39) Tko je 12 dana prije pada Bastille s prozora zloglasnog zatvora vikao okupljenoj rulji: „Ovdje ubijaju zatvorenike!“? markiz DE SADE
40) Iz kojih gradova dolaze sljedeći sportski kolektivi?
40) A – NAPULJ (posilippo)
40) B – BERN (young boys)
40) C – KAUNAS (žalgiris)
40) D – MANNHEIM (rhein neckar löwen)
41) Radnja romana „Vrli novi svijet“ Aldousa Huxleyja, počinje u Londonu 2540. po Gregorijanskom kalendaru, odnosno 632. poslije smrti kojega slavnog Amerikanca? henry FORD
42) Dana 15. studenog 1991. godine dogodio se jedan od najapsurdnijih događaja u svjetskoj pomorskoj povijesti. Fregata Jugoslavenske ratne mornarice bombardirala je grad čije je ime nosila. Koje je ime nosio nesretni brod? SPLIT
43) Što drže u rukama osobe na sljedeća četiri slavna umjetnička djela?
43) A – HERMELIN
43) B – VILE
43) C – LUTNJA
44) Da svetost i ludilo često idu ruku pod ruku, pokazuje i sudbina prvog proglašenog hrvatskog sveca, on je naime 1384. prerušen otputovao u Palestinu te je nakon par godina skrivanja po špiljama, odlučio u Jeruzalemu ispred Omarove džamije milostivo zamoliti lokalne muslimanske nevjernike da prijeđu na kršćanstvo, naravno ovi s time nisu bili baš oduševljeni pa je naš svetac mučen, sasječen sabljama i spaljen na lomači. Kojeg sveca tražimo koji je našao bitno mjesto i u našem gradu? SVETI NIKOLA TAVELIĆ
45) Najmnogoljudniji grad na obali Jadranskoga mora kojeg su osnovali i iz temelja izgradili Hrvati je – koji? ŠIBENIK
46) Na kojim su se otocima smjestili sljedeći glavni gradovi?
46) A – HISPANIOLA
46) B – BORNEO
46) C – ZELAND / SJAELLAND
46) D – BIOKO
46) E – BAHREIN
47) Tko izvodi naslovnu pjesmu u filmu iz Bondova serijala, u kojem se 007 bori protiv cyberterorista i bivšeg operativca MI6-a Raoula Silve? ADELE
48) Koji američki rock sastav od 1973. godine predvodi demonski basist i pjevač koji je rođen kao Chaim Witz u izraelskom gradu Haifi? KISS
49) Koja je europska država bila druga po površini i treća po broju stanovnika na početku Prvoga svjetskoga rata (ne računajući Osmanlijsko Carstvo!)? AUSTRO-UGARSKA
50) Kako mi zovemo umjetnički pravac koji se u Francuskoj zove Art nouveau, u Italiji Arte floreale, u Španjolskoj Modernismo, u Velikoj Britaniji Modern Style, a u Njemačkoj Jugendstil? SECESIJA
51) Što je u Rijeci nastalo zahvaljući arhitektonskom studiju Hermana Helmera i Ferdinanda Felmera? zgrada KAZALIŠTA IVANA pl. ZAJCA
X3) Što je ključ koji vezuje odgovore iz prethodnih pet pitanja? gustav KLIMT
52) Silvestrovo 2017. u Japanu obilježila su dva vrlo čudnovata borilačka spektakla. U prvom je naš Cro Cop ubio Budu u japanskom penzioneru Kosaki, a u drugom se njegov stari poznanik Bob Sapp u improviziranom kavezu obračunao s kojom divljom životinjom? MEDVJED
53) Brexit, Brexit je često korištena riječ zadnjih godinu dana, ali osim Ujedinjena Kraljevstva, još daleke 1985. godine jedan je teritorij odlučio voljom svojih birača na referendumu reći zbogom Europskoj uniji. Koji teritorij unatoč tome što je dio države članice Europske unije nije njen dio? GIBRALTAR
54) SLUŠAONA – Prepoznajte naslove sljedećih „radijskih“ pjesama!
54) A – DOK SVIRA RADIO (boris novković)
54) B – RADIO FREE EUROPE (r.e.m,)
54) C – MALO POJAČAJ RADIO (zdravko čolić)
54) D – RADIOHEAD (talking heads)
54) E – GUERILLA RADIO (ratm)
55) Modna industrija se sjetila da nisu sve žene teške 40 kila s krevetom pa su modnim pistama uz Victorijine anđelice počeli hodati i +Size modeli. Prepoznajte najpoznatiju svjetsku i najpoznatiju hrvatsku bucku?
55) A – ASHLEY GRAHAM
55) B – LUCIJA LUGOMER
56) Pogledajmo:
U blizini kojega se bosanskohercegovačkog grada nalazi selo Dubrave gdje je Bandić jeo snijeg da položi vijenac palim braniteljima HVO-a? Sam grad je poznat po tome što se u strogom centru grada u razmaku od 100-njak metara nalazi spomenik palim herojima vojske Republike Srpske u obrani grada, spomenik palim bojovnicima HVO-a u obrani grada i palim šehidima Armije BiH u obrani grada. P.S. tko je napadao grad još nije utvrđeno! BRČKO
57) Steven Adams, centar Oklahoma City Thundera, brat je dvostruke olimpijske pobjednice u kojoj atletskoj disciplini? BACANJE KUGLE
58) Hrvatsko Ministarstvo financija naše blagostanje mjeri bruto nacionalnim dohodkom, a koja je jedina država na svijetu koja ima Ministarstvo sreće, a mjerilo blagostanja u zemlji je bruto nacionalna sreća? BUTAN
59) MacGuffin je beznačajan detalj koji omogućuje razvijanje filmske priče i tjera likove na akciju.
Prepoznajte filmove po sljedećim MacGuffinima!
59) A) U kojem je filmu Macguffin, tj. beznačajan detalj koji pokreće radnju, dijamantna ogrlica „Srce oceana“? TITANIC
59) B) U kojem filmu bitnu i nebitnu ulogu ima tajanstvena aktovka, a što je u njoj i dan danas se na zna, a neke od teorija su dijamanti, Elvisovo zlatno odijelo, mala nuklearna bomba, sveti gral i Oscar? PAKLENI ŠUND / PULP FICTION
59) C) Radnja kojeg se blockbustera vrti oko misteriozne zečje šape? NEMOGUĆA MISIJA 3
59) D) U kojem se debitanskom klasiku redatelja Johna Hustona McGuffin skriva u samom naslovu filma? MALTEŠKI SOKOL / MALTESE FALCON
60) Tko je 1962. godine na Svjetskom prvenstvu u Čileu bio izabran u najbolju postavu prvenstva, da bi 1990-ih tvrdio da je još šezdesetih rušio Jugoslaviju, aludirajući na svoj autogol protiv Čehoslovačke na tom prvenstvu, koji je Jugoslaviji oduzeo medalju? VLATKO MARKOVIĆ
61) Tko je napisao tekst za pjesmu „Kad narastem bit ću televizor, kad narastem bit ću TV, zaštitni znak nekadašnje „Parlaonice”, a na nedavno održanoj simultanki u zagrebačkom hotelu Westin pokušao je Garija Kasparova iznenaditi londonskim sistemom? mario KOVAČ
62) Kojem je vatrenom navijaču košarkaškog kluba Olimpija doživotno zabranjen ulazak u dvoranu Stožice nakon što je na utakmici protiv ukrajinskog Budivelnika mučki s leđa šakom opalio suca Lopesa? zoran PREDIN
63) Koja se bolest manifestira nakupljanjem bakra u tkivima, a dijeli ime s jednim od likova iz tv-serije Dr. House? WILSONOVA BOLEST
64) ODBROJAVANJE!!!
Svoj prepoznatljivi nadimak dobio je po turskoj riječi za opanak!
Ovaj sin slavonske ravnice i nesuđeni bravar predstavljao se raznim imenima u raznim prigodama, a najčešće kao Nikola Drezgić i Milan Barić.
Svoju odmetničku karijeru započeo je u družini Kolo gorskih tića, koju je predvodio Božidar Matijević poznatiji kao Crveni Božo.
Smaknut je u Osijeku 27. veljače 1925. godine pred 3000 ljudi, a posljednje su mu riječi bile: „Moj naklon, gospodine krvniče... Zbogom, narode _______ putuje!
U pjesmama se spominje kao „zaštitnik siromaha koji napada samo bogate, baš poput onog engleskog delije Robina Hooda”, a na filmskom platnu u filmu Rajka Grlića iz 1991. godine glumio ga je Ivo Gregurević.
ČARUGA

21/1/2018 Nije kriza dok je kviza

od Bezglava banalnost, Sunday 21 January 2018, 21:05 (pred 1012 dana) @ Bezglava banalnost

EDIT: Za 53) točan odgovor je Grenland, a ne Gibraltar.

RSS obavjest o temi
powered by my little forum