28/1/2018 Odljev mozgova (Turica&Ivica) - pitanja i odgovori

od Miles Long, Sunday 28 January 2018, 20:52 (pred 1005 dana)

1) Za uvodnu spajalicu, poredajte točnim redoslijedom prvih pet knjiga Starog zavjeta.
1) KNJIGA BROJEVA
2) KNJIGA IZLASKA
3) KNJIGA POSTANKA
4) LEVITSKI ZAKONIK
5) PONOVLJENI ZAKON
2) Kroz koje se dvije članice UN-a proteže Ulster?
3) Rođena je kao Margarita Carmen Cansino, bila je jedna od najfatalnijih žena u povijesti Hollywooda, a njeno ime može se pronaći u naslovu novele Stephena Kinga po čijoj radnji je snimljen najbolje ocijenjeni film u povijesti (po IMDB-u). O kome je riječ?
4) Pod kojim mononimom bolje znamo Davorku Ručević?
5) Na ovogodišnjem Euru u rukometu, uoči utakmice s Hrvatskom, Norvežani su očito imali zanimljivijih stvari od same pripreme za susret s domaćinom. Naime, u Norveškoj su svlačionici kružile eksplicitne fotografije jedne njihove sunarodnjakinje i jedne od najboljih svjetskih rukometašica, koja se vrlo brzo nakon objave priče povukla iz reprezentacije. Kako se ona zove?
6) U kojoj državi je od 2004. godine žvakanje žvakača strogo zabranjeno te ih možete koristiti samo uz lječničku dozvolu? U suprotnom možete zaraditi kazne od nekoliko stotina dolara.
7) Na temelju zastava država s kojima graniče, prepoznajte sljedeće države.
A – Država
B – Država
C – Država
D – Država
8) Koliko se različitih znamenaka nalazi u točnom datumu zadnjeg dana Prvog svjetskog rata?
9) Kako se naziva na slici prikazan vijenac cvijeća koji u havajskoj kulturi obilježava dobrodošlicu?
10) Jedan je od najpoznatijih europskih redatelja, a možda i ne bi bio toliko uspješan da je ostavio majčino prezime Stipetić, koje je nosio kroz djetinjstvo. O kome se radi?
11) Zbog činjenice da istočnjački melosi nisu dopušteni na ovakvim kvizevima, moramo promijeniti stranu. Pogodite naziv pjesme:
A – Naslov
B – Naslov
C – Naslov
D – Naslov
12) S obzirom na to da njemačka Bundesliga nikad službeno nije imala glavnog sponzora, a da je, od 2016. i raskida ugovora s Barclaysom, i Premier liga bez službenog pokrovitelja, navedite službene sponzore po kojima se zovu sve tri ostale “Lige petice".
13) Pogledajmo sliku...
"Najkul majmun u džungli"... Naravno da nije dugo trebalo da netko ovaj svjetski poznati lanac odjeće optuži za rasizam. O kojoj se firmi sa sjedištem u Švedskoj radi?
14) Kako se zvala popularna animirana serija Adult Swima koja je pratila zgode Master Shakea, Frylocka i Meatwada?
15) Dva o skupim umjetninama:
A) Otkud su žene sa slike Pabla Picassa, koja je do nedavne prodaje Da Vincijeva “Salvador Mundija" držala rekord za najskuplju aukcijsku sliku? Naime, u svibnju 2015. slika je u njujorškom Christie’su dostigla, naspram sadašnjeg rekorda, simboličnih 179.4 milijuna dolara.
B) Također u svoje vrijeme najskuplja slika, kako se imenom i prezimenom zove žena s portreta Gustava Klimta koja je 2006. prodana za 135 milijuna dolara?
16) U ožujku 1977. dogodila se najsmrtonosnija avionska nesreća u povijesti. U sudaru dvaju aviona život je izgubilo 583 osobe, a tu ne bi bilo ništa čudno da se sudar nije dogodio – na tlu. Na kojem se europskom otoku nalazi aerodrom na kojem se nesreća dogodila?
17) I još jedna avio-nesreća – u kojoj se američkoj zračnoj bazi kraj Kaiserslauterna 1988. dogodila tada najveća aero-miting nesreća u povijesti? Tada su se sudarila tri talijanska aviona što je uzrokovalo smrt 70 ljudi, no taj događaj ipak najviše pamtimo po imenu jednog danas aktivnog benda.
18) Koja regija uz Kashmir čini sjevernu indijsku saveznu državu (ime tražene regije je u imenu države) oko koje se spore Indija, Pakistan i Kina?
19) Koji kemijski element stoji u originalnom nazivu serije koja je kod nas poznatija kao “Hitna služba"?
20) Ajmo se još malo poigrati s kemijskim elementima jer kemija je – najvažnija sporedna stvar na svijetu. Aluminij, dubnij, fluor i uranij vrlo vjerojatno je kombinacija koja bi vas ubila, no što još možemo sastaviti od gore navedenih kemijskih elemenata? Pogotovo ako ih malo drugačije rasporedimo?
21) Prepoznajte "odabrane".
A – Odabrani
B – Odabrani
C – Odabrani
22) Tipovi utikača se obilježavaju slovima od A do O. U Hrvatskoj se koriste dva od tih 15 tipova. Za jedan bod navedite bilo koji od ta dva koja se koriste kod nas.
23) Dok je današnji Sudan (i Južni Sudan) u kolonijalno vrijeme bio združeni protektorat Ujedinjenog Kraljevstva i Egipta, koja je današnja država bila poznata kao Francuski Sudan?
24) Iako nikad nije bila službena zastava SAD-a, Gadsdenova zastava je simbolizirala Kolonije i njihovu želju za neovišnošću, a može ju se vidjeti i danas. Koja se životinja nalazi na toj zastavi?
25) Njegov je nadimak "Never Google", a razlog leži u činjenici da njegovo prezime na njegovom materinjem, francuskom, jeziku označava jednu vrstu genitalne gangrene pa kad ga ljudi upišu na tražilice, redovito dobijaju slike ove odvratne bolesti koje tjeraju na povraćanje. O kojem se NBA igraču radi?
26) Shin Sang-ok je bio južnokorejski redatelj čiju je otmicu naredio Kim Jong-il da bi snimao filmove za Sjevernu Koreju. On je režirao i vjerojatno najpoznatiji sjevernokorejski film, njihov ripoff Godzille. Kako se zove naslovno čudovište tog filma?
27) Nakon revolucija 1848. nije dugo trebalo da Habsburzi zaoštre svoju vladavinu. Po kojem se austrijskom ministru naziva period apsolutizma u bivšoj državi tijekom 1850-ih? Za hint: jedan je klasični skladatelj bio njegov prezimenjak, kao i jedan fuš-roker daleko kasnije.
28) Koji je engleski biolog bio znan kao „Darwinov buldog“ jer je žestoko branio teoriju evolucije, a i ostatak obitelji mu je poznat; dva unuka su mu također bili znanstvenici (jedan bio Nobelovac), sin mu je bio pisac, a treći unuk još poznatiji pisac 20. stoljeća.
29) Koju je vrlo popularnu video-igru osmislio Šveđanin Markus „Notch“ Persson? Fanovi 'Informative Murder Porna' bi trebali znati kako ukrotiti konja u toj igri...
30) Kako se zovu najsitnije poznate čestice žive tvari, sitnije i od virusa? Građene su od proteina, a uzrokuju teške bolesti koje napadaju živčani sustav (spongiformna encefalopatija, skrepi, kuru...)?
31) Prepoznajte ove super-modele:
A – Supermodel
B – Supermodel
C – Supermodel
32) Koliko je do sada reprezentacija osvojilo Svjetsko prvenstvo u nogometu, a da ih je vodio trener iz neke druge zemlje?
33) Kako se naziva talijanski filmski podžanr horora/trilera (najčešće slasheri s misterioznim ubojicama i fantastičnim elementima), a koji su proslavili redatelji kao što su Lucio Fulci, Dario Argento i Ruggero Deodato (a i Antonio Margheriti te Enzo Girolami koji su poslužili kao pseudonimi Nemilosrdnih gadova)?
34) Znamo tko su i što su Sile osovine te tri države koje su činile njihovu “osovinu". Znamo i vođe istih iz 2. svjetskog rata. No, tko danas obnaša uloge Hitlera, Mussolinija i Hirohita? Znači, traže se njemački kancelar, talijanski premijer i japanski car.
35) Ovaj je otok najudaljenija regija Europske unije od njenog kopnenog dijela, a to je zbog toga što je na referendumu 1974. stanovništvo odlučilo ostati dijelom Francuske umjesto da se pridruže tada novoosnovanim Komorima. O kojem se otočnom departmanu radi?
36) Oko kojih nebeskih tijela kruže ovi sateliti:
A) Haron
B) Titanija
C) Japet
D) Metida
37) Koji crtani film se kroz skoro cijeli spot pjesme "I believe I can fly" R Kellyja vrti na projekciji iza njegovih leđa?
38) Koji je par 1996. u finalu protiv Švicarske donio Hrvatskoj njen jedini Hopman Cup? iva
39) Sve nas više i više pada pod utjecaj instagrama, društvene mreže koja lagano preuzima primat od Facebooka i iz dana u dan sve više troši naše dragocjeno vrijeme i megabajte interneta. Tko ili što se skriva iza sljedećih instagram profila?
A) @badgirlriri
B) megalodon20
C) troublemaker_tb
D) Koja je osoba tvitala prikazane bisere?
40) Prepoznajte redatelja po 4 isječka glumačkih postava njegovih filmova:
41) Najpoznatiji predstavnik žanra ‘alternativne povijesti’ u književnosti, kako se zove američki književnik poznat po serijalima “Southern Victory” (opisuje svijet nakon pobjede Juga u Američkom građanskom ratu) i “The War That Came Early” (DSR počinje godinu ranije)?
42) Tko je drugog svibnja 2011. godine umro od “Neptunova koplja”?
43) Nakon pet Velikih jezera koje je najveće jezero SAD-a? Slika je tu da Božo može kasnije izmišljati da je ovo riješio po slici...
44) Ime i prezime kojeg znanstvenika smo transkribirali na starogrčki alfabet?
45) Prije Građanskog rata bio je daleko najmnogoljudniji grad Sirije, a tijekom rata ste skoro svakodnevno mogli vidjeti reportaže iz tog grada koji je bio središte Slobodne sirijske vojske. Koji je to grad, jedan od najstarijih na svijetu?
46) Čut ćete dvije pjesme pod A i B i kod njih tražimo naslove, a za C navedite koju zastavu države članice UN-a možemo složiti od boja iz naslova ovih pjesama:
A – Naslov
B – Naslov
C – Država
47) U nordijskoj mitologiji bog Loki je otac troje djece: božanstva smrti Hel, zmije Jörmungandr koja okružuje Midgard i kojeg vuka za kojeg je pretkazano da će tijekom Ragnaroka ubiti Odina? Za fanove black metala: član Dark Thronea...
48) Prvi je 2006. odnio nagradu za MVP-a sezone, dok je drugi početkom druge godine odnio nagradu za MVP-a Svjetskog prvenstva. Iako su natjecatelji u dva različita američka sporta, imaju isto državljanstvo i prezime. Koje?
49) Koja je država izborila neovisnost u Osamdesetogodišnjem ratu koji je završio paralelno s Tridesetogodišnjim?
50) Iako su njihova braća ili sestre sigurno ostavili veći trag u Hollywoodu, ni oni nisu "za bacit". Prepoznajte sljedeće glumce imenom i prezimenom.
A – Glumac
B – Glumac
C – Glumica
D – Kako se zove treća sestra Olsen, tri godine mlađa od famoznih blizanki, poznata po ulogama u Avengersima i Captain Americi?
51) Luka Rajić jedan je od najpoznatijih hrvatskih biznismena. Nakon što je zaradio poveću svotu novca sa svojom firmom "LURA", 2009. godine je odlučio osnovati još jedno poduzeće, ovaj put za transport i logistiku. Koje maštovito ime je odabrao za trenutno jedan od najvećih voznih parkova u Hrvatskoj?
52) Da su riječki kvizaši poznati po cijelom svijetu svjedoči nedavna fotografija iz National Geographica na kojoj je prikazan jedan od mojih prvih suigrača. Prepoznajte ga. Kako je on bezvrijedan, tako neće ni nositi bodove.
53) Za kraj dat ćemo vam dva anagrama. Kako to izvodimo na kraju kviza dajemo vam hint da se obje osobe bave istom profesijom. A da bi vam olakšali koncentriranje na rješavanje anagrama, pustit ćemo vam jednu lijepu laganu pjesmicu koja će služiti i kao tajmer za pitanje (po kraju pjesme papire morate odmah predati). Pa krenimo...
A) ROUND BALLSACK
B) DIVE SLINE

Odgovori uskoro

1) Za uvodnu spajalicu, poredajte točnim redoslijedom prvih pet knjiga Starog zavjeta. A-3, B-2, C-4, D-1, E-5
1) KNJIGA BROJEVA
2) KNJIGA IZLASKA
3) KNJIGA POSTANKA
4) LEVITSKI ZAKONIK
5) PONOVLJENI ZAKON
2) Kroz koje se dvije članice UN-a proteže Ulster? UJEDINJENO KRALJEVSTVO, IRSKA
3) Rođena je kao Margarita Carmen Cansino, bila je jedna od najfatalnijih žena u povijesti Hollywooda, a njeno ime može se pronaći u naslovu novele Stephena Kinga po čijoj radnji je snimljen najbolje ocijenjeni film u povijesti (po IMDB-u). O kome je riječ? rita HAYWORTH
4) Pod kojim mononimom bolje znamo Davorku Ručević? KASANDRA
5) Na ovogodišnjem Euru u rukometu, uoči utakmice s Hrvatskom, Norvežani su očito imali zanimljivijih stvari od same pripreme za susret s domaćinom. Naime, u Norveškoj su svlačionici kružile eksplicitne fotografije jedne njihove sunarodnjakinje i jedne od najboljih svjetskih rukometašica, koja se vrlo brzo nakon objave priče povukla iz reprezentacije. Kako se ona zove? nora MORK
6) U kojoj državi je od 2004. godine žvakanje žvakača strogo zabranjeno te ih možete koristiti samo uz lječničku dozvolu? U suprotnom možete zaraditi kazne od nekoliko stotina dolara. SINGAPUR
7) Na temelju zastava država s kojima graniče, prepoznajte sljedeće države.
A – NJEMAČKA
B – ARGENTINA
C – KAZAHSTAN
D – NIGER
8) Koliko se različitih znamenaka nalazi u točnom datumu zadnjeg dana Prvog svjetskog rata? 3 (11.11.1918.)
9) Kako se naziva na slici prikazan vijenac cvijeća koji u havajskoj kulturi obilježava dobrodošlicu? LEI
10) Jedan je od najpoznatijih europskih redatelja, a možda i ne bi bio toliko uspješan da je ostavio majčino prezime Stipetić, koje je nosio kroz djetinjstvo. O kome se radi? werner HERZOG
11) Zbog činjenice da istočnjački melosi nisu dopušteni na ovakvim kvizevima, moramo promijeniti stranu. Pogodite naziv pjesme:
A – WEST END GIRLS (pet shop boys)
B – GO WEST (the village people)
C – ONCE UPON A TIME IN THE WEST (ennio morricone)
D – NA ZAPADU (jinx)
12) S obzirom na to da njemačka Bundesliga nikad službeno nije imala glavnog sponzora, a da je, od 2016. i raskida ugovora s Barclaysom, i Premier liga bez službenog pokrovitelja, navedite službene sponzore po kojima se zovu sve tri ostale “Lige petice". TIM (italija), banco SANTANDER (španjolska), CONFORAMA (francuska)
13) Pogledajmo sliku...
"Najkul majmun u džungli"... Naravno da nije dugo trebalo da netko ovaj svjetski poznati lanac odjeće optuži za rasizam. O kojoj se firmi sa sjedištem u Švedskoj radi? H&M
14) Kako se zvala popularna animirana serija Adult Swima koja je pratila zgode Master Shakea, Frylocka i Meatwada? AQUA TEEN HUNGER FORCE / AQUA UNIT PATROL SQUAD 1 / AQUA SOMETHING YOU KNOW WHATEVER / AQUA TV SHOW SHOW / AQUA TEEN HUNGER FORCE FOREVER
15) Dva o skupim umjetninama:
A) Otkud su žene sa slike Pabla Picassa, koja je do nedavne prodaje Da Vincijeva “Salvador Mundija" držala rekord za najskuplju aukcijsku sliku? Naime, u svibnju 2015. slika je u njujorškom Christie’su dostigla, naspram sadašnjeg rekorda, simboličnih 179.4 milijuna dolara. ALŽIR
B) Također u svoje vrijeme najskuplja slika, kako se imenom i prezimenom zove žena s portreta Gustava Klimta koja je 2006. prodana za 135 milijuna dolara? ADELE BLOCH-BAUER
16) U ožujku 1977. dogodila se najsmrtonosnija avionska nesreća u povijesti. U sudaru dvaju aviona život je izgubilo 583 osobe, a tu ne bi bilo ništa čudno da se sudar nije dogodio – na tlu. Na kojem se europskom otoku nalazi aerodrom na kojem se nesreća dogodila? TENERIFE
17) I još jedna avio-nesreća – u kojoj se američkoj zračnoj bazi kraj Kaiserslauterna 1988. dogodila tada najveća aero-miting nesreća u povijesti? Tada su se sudarila tri talijanska aviona što je uzrokovalo smrt 70 ljudi, no taj događaj ipak najviše pamtimo po imenu jednog danas aktivnog benda. RAMSTEIN
18) Koja regija uz Kashmir čini sjevernu indijsku saveznu državu (ime tražene regije je u imenu države) oko koje se spore Indija, Pakistan i Kina? JAMMU
19) Koji kemijski element stoji u originalnom nazivu serije koja je kod nas poznatija kao “Hitna služba"? ERBIJ
20) Ajmo se još malo poigrati s kemijskim elementima jer kemija je – najvažnija sporedna stvar na svijetu. Aluminij, dubnij, fluor i uranij vrlo vjerojatno je kombinacija koja bi vas ubila, no što još možemo sastaviti od gore navedenih kemijskih elemenata? Pogotovo ako ih malo drugačije rasporedimo? FUDBAL
21) Prepoznajte "odabrane".
A – đelo HADŽISELIMOVIĆ
B – david MOYES
C – mame biram DIOUF
22) Tipovi utikača se obilježavaju slovima od A do O. U Hrvatskoj se koriste dva od tih 15 tipova. Za jedan bod navedite bilo koji od ta dva koja se koriste kod nas. C / F
23) Dok je današnji Sudan (i Južni Sudan) u kolonijalno vrijeme bio združeni protektorat Ujedinjenog Kraljevstva i Egipta, koja je današnja država bila poznata kao Francuski Sudan? MALI
24) Iako nikad nije bila službena zastava SAD-a, Gadsdenova zastava je simbolizirala Kolonije i njihovu želju za neovišnošću, a može ju se vidjeti i danas. Koja se životinja nalazi na toj zastavi? ZMIJA / ČEGRTUŠA / CROTALUS HORRIDUS
25) Njegov je nadimak "Never Google", a razlog leži u činjenici da njegovo prezime na njegovom materinjem, francuskom, jeziku označava jednu vrstu genitalne gangrene pa kad ga ljudi upišu na tražilice, redovito dobijaju slike ove odvratne bolesti koje tjeraju na povraćanje. O kojem se NBA igraču radi? evan FOURNIER
26) Shin Sang-ok je bio južnokorejski redatelj čiju je otmicu naredio Kim Jong-il da bi snimao filmove za Sjevernu Koreju. On je režirao i vjerojatno najpoznatiji sjevernokorejski film, njihov ripoff Godzille. Kako se zove naslovno čudovište tog filma? PULGASARI
27) Nakon revolucija 1848. nije dugo trebalo da Habsburzi zaoštre svoju vladavinu. Po kojem se austrijskom ministru naziva period apsolutizma u bivšoj državi tijekom 1850-ih? Za hint: jedan je klasični skladatelj bio njegov prezimenjak, kao i jedan fuš-roker daleko kasnije. alexander BACH
28) Koji je engleski biolog bio znan kao „Darwinov buldog“ jer je žestoko branio teoriju evolucije, a i ostatak obitelji mu je poznat; dva unuka su mu također bili znanstvenici (jedan bio Nobelovac), sin mu je bio pisac, a treći unuk još poznatiji pisac 20. stoljeća. thomas henry HUXLEY
29) Koju je vrlo popularnu video-igru osmislio Šveđanin Markus „Notch“ Persson? Fanovi 'Informative Murder Porna' bi trebali znati kako ukrotiti konja u toj igri... MINECRAFT
30) Kako se zovu najsitnije poznate čestice žive tvari, sitnije i od virusa? Građene su od proteina, a uzrokuju teške bolesti koje napadaju živčani sustav (spongiformna encefalopatija, skrepi, kuru...)? PRIONI
31) Prepoznajte ove super-modele:
A – claudia SCHIFFER
B – doutzen KROES
C – irina SHAYK
32) Koliko je do sada reprezentacija osvojilo Svjetsko prvenstvo u nogometu, a da ih je vodio trener iz neke druge zemlje? NIJEDNA
33) Kako se naziva talijanski filmski podžanr horora/trilera (najčešće slasheri s misterioznim ubojicama i fantastičnim elementima), a koji su proslavili redatelji kao što su Lucio Fulci, Dario Argento i Ruggero Deodato (a i Antonio Margheriti te Enzo Girolami koji su poslužili kao pseudonimi Nemilosrdnih gadova)? GIALLO
34) Znamo tko su i što su Sile osovine te tri države koje su činile njihovu “osovinu". Znamo i vođe istih iz 2. svjetskog rata. No, tko danas obnaša uloge Hitlera, Mussolinija i Hirohita? Znači, traže se njemački kancelar, talijanski premijer i japanski car. angela MERKEL, paolo GENTILONI, AKIHITO / KINJO
35) Ovaj je otok najudaljenija regija Europske unije od njenog kopnenog dijela, a to je zbog toga što je na referendumu 1974. stanovništvo odlučilo ostati dijelom Francuske umjesto da se pridruže tada novoosnovanim Komorima. O kojem se otočnom departmanu radi? MAYOTTE / MAORE
36) Oko kojih nebeskih tijela kruže ovi sateliti:
A) Haron – PLUTON
B) Titanija – URAN
C) Japet – SATURN
D) Metida – JUPITER
37) Koji crtani film se kroz skoro cijeli spot pjesme "I believe I can fly" R Kellyja vrti na projekciji iza njegovih leđa? SPACE JAM
38) Koji je par 1996. u finalu protiv Švicarske donio Hrvatskoj njen jedini Hopman Cup? iva MAJOLI, goran IVANIŠEVIĆ
39) Sve nas više i više pada pod utjecaj instagrama, društvene mreže koja lagano preuzima primat od Facebooka i iz dana u dan sve više troši naše dragocjeno vrijeme i megabajte interneta. Tko ili što se skriva iza sljedećih instagram profila?
A) @badgirlriri – RIHANNA
B) megalodon20 – dario ŠARIĆ
C) troublemaker_tb – tamara BULATOVIĆ / VEŠOVIĆ
D) Koja je osoba tvitala prikazane bisere? jaden SMITH
40) Prepoznajte redatelja po 4 isječka glumačkih postava njegovih filmova: david FINCHER
41) Najpoznatiji predstavnik žanra ‘alternativne povijesti’ u književnosti, kako se zove američki književnik poznat po serijalima “Southern Victory” (opisuje svijet nakon pobjede Juga u Američkom građanskom ratu) i “The War That Came Early” (DSR počinje godinu ranije)? harry norman TURTLEDOVE
42) Tko je drugog svibnja 2011. godine umro od “Neptunova koplja”? osama bin LADEN
43) Nakon pet Velikih jezera koje je najveće jezero SAD-a? Slika je tu da Božo može kasnije izmišljati da je ovo riješio po slici... GREAT SALT LAKE
44) Ime i prezime kojeg znanstvenika smo transkribirali na starogrčki alfabet? VLADIMIR PRELOG
45) Prije Građanskog rata bio je daleko najmnogoljudniji grad Sirije, a tijekom rata ste skoro svakodnevno mogli vidjeti reportaže iz tog grada koji je bio središte Slobodne sirijske vojske. Koji je to grad, jedan od najstarijih na svijetu? ALEPPO / ALEP
46) Čut ćete dvije pjesme pod A i B i kod njih tražimo naslove, a za C navedite koju zastavu države članice UN-a možemo složiti od boja iz naslova ovih pjesama:
A – LITTLE GREEN BAG (george baker)
B – CRNO I ZLATNO (seka aleksić)
C – JAMAJKA
47) U nordijskoj mitologiji bog Loki je otac troje djece: božanstva smrti Hel, zmije Jörmungandr koja okružuje Midgard i kojeg vuka za kojeg je pretkazano da će tijekom Ragnaroka ubiti Odina? Za fanove black metala: član Dark Thronea... FENRIR / FENRIZ / FENRISÚLFR / HRÓðVITNIR / VÁNAGANDR
48) Prvi je 2006. odnio nagradu za MVP-a sezone, dok je drugi početkom druge godine odnio nagradu za MVP-a Svjetskog prvenstva. Iako su natjecatelji u dva različita američka sporta, imaju isto državljanstvo i prezime. Koje? NASH
49) Koja je država izborila neovisnost u Osamdesetogodišnjem ratu koji je završio paralelno s Tridesetogodišnjim? NIZOZEMSKA
50) Iako su njihova braća ili sestre sigurno ostavili veći trag u Hollywoodu, ni oni nisu "za bacit". Prepoznajte sljedeće glumce imenom i prezimenom.
A – CASEY AFFLECK
B – DAVE FRANCO
C – MAGGIE GYLLENHALL
D – Kako se zove treća sestra Olsen, tri godine mlađa od famoznih blizanki, poznata po ulogama u Avengersima i Captain Americi? ELIZABETH olsen
51) Luka Rajić jedan je od najpoznatijih hrvatskih biznismena. Nakon što je zaradio poveću svotu novca sa svojom firmom "LURA", 2009. godine je odlučio osnovati još jedno poduzeće, ovaj put za transport i logistiku. Koje maštovito ime je odabrao za trenutno jedan od najvećih voznih parkova u Hrvatskoj? RALU
52) Da su riječki kvizaši poznati po cijelom svijetu svjedoči nedavna fotografija iz National Geographica na kojoj je prikazan jedan od mojih prvih suigrača. Prepoznajte ga. MATKO / JASPRICA
53) Za kraj dat ćemo vam dva anagrama. Kako to izvodimo na kraju kviza dajemo vam hint da se obje osobe bave istom profesijom. A da bi vam olakšali koncentriranje na rješavanje anagrama, pustit ćemo vam jednu lijepu laganu pjesmicu koja će služiti i kao tajmer za pitanje (po kraju pjesme papire morate odmah predati). Pa krenimo...
A) ROUND BALLSACK – SANDRA BULLOCK
B) DIVE SLINE – VIN DIESEL

RSS obavjest o temi
powered by my little forum