15/4/2018 Na kraju svemira (42)

od XYZ, Sunday 15 April 2018, 19:29 (pred 929 dana)

1) Kojoj državi pripada Mafia Island?
A) Belizeu
B) Italiji
C) Paragvaju
D) Tanzaniji
E) Vijetnamu
2) Nuklearni reaktori se često (i točno) prikazuju uronjeni u vodu koja svijetli plavičasto. Kako se zove to zračenje?
A) Bondarevljevo zračenje
B) Čerenkovljevo zračenje
C) Kapralovljevo zračenje
D) Pavlovljevo zračenje
E) Solovjevljevo zračenje
3) Simon Pegg i Nick Frost poznati su po svojoj Cornetto trilogiji, tj. filmovima Shaun of the Dead, Hot Fuzz i The World’s End. No prije nego im je ta trilogija donijela slavu, glumili su u jednom kultnom sitcomu. Kako se taj sitcom zvao?
4) Ususret Eurosongu: Prepoznajte zemlje iz koje dolaze ovi živopisni predstavnici.
A – Država
B – Država
C – Država
D – Država
5) O kojem se sportu radi kada se govori o Prvenstvu šest nacija? I koja država se zadnja pridružila tom natjecanju, no nije ga nikad osvojila?
6) Treća hrvatska nogometna liga je treći razred klupskog nogometa u Hrvatskoj. Odvojena je na tri zasebne lige (Zapad, Istok i Jug) od kojih svaka ima između _____ i _____ klubova. Tražimo dakle najmanji i najveći mogući broj klubova.
7) Za Bitcoin smo svi čuli, ali znate li koje su ovo druge kriptovalute?
A – Kriptovaluta
B – Kriptovaluta
C – Kriptovaluta
8) U prošloj utrci za predsjednika SAD-a sudjelovao je i Ted Cruz, koji je bio toliko omiljen u javnosti da su mu nadjenuli nadimak po jednom poznatom serijskom ubojici. Kojem?
9) Pogledajmo... Do sada ste je puno puta čuli, a sada je možete i vidjeti! Tko je ova dama koja nas prati po putu i iz Hrvatskog auto kluba i izvještava o stanju na cestama javljajući se na radio?
10) Neki će reći previše SF-a, ali kad vas priupitamo o SF-u iza željezne zavjese, možda će bar Aco biti sretan :D Pisci znanstvene fantastike iz bivših komunističkih zemalja su pišući svoje priče stvarali puno ozbiljnija, filozofski nastrojena i prikriveno protusistemska djela veće dubine od većine zapadnih pandana. Mi vam dajemo informacije o djelima, a vi nam dajte autora.
A) Svi u toj budućoj državi žive u staklenim zgradama da bi ih se stalno moglo motriti. Ljudi nemaju imena nego samo brojeve. D-503 ima od strane Države određenu ljubavnicu O-90. U zajedničkoj šetnji sreću I-330 koja ih uvodi u tajni svijet pobune protiv Države…
B) Redrick Schuhart je stalker, jedan od onih dovoljno hrabrih i ludih da ilegalno ulaze u Zone, područja razasuta po Zemlji koja pokazuju znakove kratkotrajnog boravka vanzemaljaca na zemlji te razne neshvatljive artefakte i dijelove njihove mašinerije zaostale za njima.)
C) Istraživački brod slijeće na izgledom pust planet u potrazi za svojim prethodnikom. Pronalaze ostatke broda – neobjašnjive tragove uništenja i ludila posade. Planet ipak nije pust, nastanjuju ga rojevi nanobota kojima se ne sviđa prisustvo bilo kakve druge razvijene tehnologije u njihovoj blizini.
11) Kada kažemo „Frejine suze”, na koji metal zapravo mislimo?
12) Po aktualnim znanstvenim spoznajama vidljiva tvar predstavlja po zastupljenosti u svemiru tek treću sastavnicu. Koje su prve dvije?
13) Pošto svi kvizaši jako vole triviju, recite nam koja tri umijeća u srednjovjekovnoj podjeli slobodnih umijeća (artes liberales) označava trivia ilitiga trivium.
14) Par brzopoteznih geografskih o velikim gradovima:
A) Koji je sjeverniji: Sydney ili Buenos Aires?
B) Koji je zapadniji, Zagreb ili Windhoek?
C) Koji je na višoj nadmorskoj visini, Kathmandu ili Nairobi?
15) Nakon iznenadne smrti Aleksandra Velikog njegovi najbolji generali i drugovi po oružju su se međusobno zaratili i podijelili među sobom njegovo novoosvojeno carstvo. Znate li kako se ti njegovi “nasljednici” skupno nazivaju?
16) Ova utrka ušla je 2016. godine na Ultra-Trail World Tour listu. Održala se nedavno, u našoj blizini i zahtjeva iznimnu izdržljivost. Koja je to utrka?
17) Inače poznatom po svojem principu „teorija iznad prakse“, kojem su poznatom britanskom glazbeniku i kompozitoru ovo srednja imena______ Peter George St. John le Baptiste de la Salle _____?
18) Serija Mozart in the Jungle prati život članova Njujorške filharmonije. Napravljena je po knjizi kojoj je podnaslov Sex, Drugs and Classical Music. Mi ćemo vam dati tri protagonista, a vi nam recite koji glumci su ih utjelovili.
A – Glumac
B – Glumac
C – Glumica
19) Milan Neralić je hrvatski mačevalac, prvi hrvatski olimpijac i prvi Hrvat osvajač medalje na Olimpijskim igrama. U kojem je gradu Karlovačke županije rođen te koje godine je osvojio tu medalju?
20) Omiljeni izvođači većine igrača su večeras s nama! Pogodite kako se zovu ovi „mash-upani“ izvođači.
A – Izvođač
B – Izvođač
21) Jedino što je Europu realno spasilo od mongolske pošasti je preuranjena smrt Ogotaj Kana od alkoholizma, što je povuklo mongolsku vojsku natrag u Aziju u borbu za odabir nasljednika. U međuvremenu su Mongoli pobijedili Poljake u Bitki kod Legnice, a Mađare i Hrvate u kojoj bitki nakon koje se Bela IV dao u bijeg?
22) Kazališna predstava “Spika na spiku” izlazi 1992. i ismijava političare i političke situacije. Tko su bili glavni glumci?
23) Ženski svijet stand up komičarki se, na sreću, ne svodi samo na Andreu Andrassy i Marinu Orsag. Recite nam koje su ovo komičarke:
A – Komičarka
B – Komičarka
C – Komičarka
D – Komičarka
24) Mi vam dajemo skupine po nekoliko jezika, a vi ih smjestite u odgovarajuću jezičnu obitelj:
A) Oromo
B) Maori
C) Dari
D) Telugu
E) Yoruba
1) Indoeuropski
2) Afroazijatski
3) Niger-Kongo
4) Dravidski
5) Austronezijski
25) Posljednjih godina vrhove čitanosti ruši jedan Norvežanin autobiografijom u 6 tomova u kojima piše baš SVE o sebi i bližnjima. Recimo samo da mu je nakon izdavanja prvog dijela knjige žena završila na psihijatriji. Znate li kako se zove to kontroverzno djelo slavnog sociopata Karla Ovea Knausgarda još kontroverznijeg naziva – identičnog nazivu jedne druge kontroverzne knjige?
26) Pomicanjem tektonskih ploča na Zemljinoj površini pomiču se i kontinenti. Trenutno su u fazi odvajanja koja traje već 175 milijuna godina otkada su zadnji puta bili spojeni u jednu kopnenu masu. Kako se zvao taj superkontinent?
27) Asocijativna slušaona. Tražit ćemo imena izvođača ili nazive pjesama. Svi odgovori vode do konačnog rješenja. Za pomoć ćemo u zagradama označiti redni broj riječi u imenu ili izvođaču koja je bitna za asocijaciju. Po bod za točna imena/izvođače i dodatni bod za konačnu asocijaciju.
A – Naslov
B – Izvođač
C – Izvođač
D – Naslov
28) BBC je akronim koji ima korištenje u stotinama primjera. Dat ćemo vam opis, vi nam recite što taj BBC znači:
A) TV kuća poznata po svojim dokumentarcima
B) Entitet popularan u filmskoj “umjetnosti”
C) Napadački trio u nogometnom klubu Petice
D) Neprevidiv obrazac ženskog ponašanja
29) Svi znate za Marka Pola i njegova putovanja na Daleki istok koja su zabilježena u knjizi “Milijun” ili u našem prijevodu, “Knjiga svjetskih čudesa”. No znate li da ih on nije sam napisao već je imao svog “ghost writera”, Rustichella od Pise, koji je napisao to djelo na kojem jeziku?
30) U kojoj saveznoj državi se nalazi točka SAD-a najbliža afričkom kopnu?
31) Nazvan po slavnome astronomu, nedavno je ostao bez goriva, a kontakt s njim izgubljen. Na sreću, kontakt je ponovno uspostavljen. Kako se zove svemirski teleskop 2009. lansiran u potragu za egzoplanetima? Kako se pak zove teleskop koji će biti dosad najsofisticiraniji instrument u astronomiji? Nastao u suradnji NASA-e i ESA-e, a 2019. se očekuje lansiranje?
32) Bizantska bazilika u kojem talijanskom gradu je bila glavni uzor za nacrt i dekoraciju Dvorske kapele Karla Velikog u Aachenu, jednog od najbitnijih djela Karolinške arhitekture?
33) Ona je prva crna glumica koja je dobila nagrade Oscar, Emmy i Tony u glumačkoj kategoriji. Ona je?
34) Ovog izumitelja znamo po više stvari, ali malo je poznato da je probao promijeniti američku abecedu. Htio je ubaciti više fonetskih znakova i tako olakšati učenje. Za ovaj pokušaj se puno niti ne zna jer je već u početku neslavno propao. Tko je bio ovaj izumitelj koji je bio i prvi šef poštanske službe SAD-a?
35) Prepoznajte koji su ovo slikari na svojim autoportretima.
A – Slikar
B – Slikar
C – Slikar
D – Slikar
36) Kako se zove standardna projekcija Zemljine površine na geografskoj karti koja je digla puno prašine jer prividno čini zemlje dalje od ekvatora većima što neki smatraju posljedicom eurocentrizma, kolonijalizma i tzv. “sjeverizma”?
37) Godine 1955. dogodila se jedna od najstrašnijih nesreća u automobilizmu. Nakon prelijetanja automobila preko ograde, poginulo je 83, a ozlijeđeno 180 gledatelja. Mercedes-Benzova ekipa, koja se smatrala najodgovornija za nesreću, “trajno” se povukla s natjecanja i nije nastupala do 1989. godine, kad su PR-ovci odlučili da je vrijeme za povratak. Koja je utrka u pitanju?
38) Nakon dugotrajne opsade i konačnog osvajanja kojeg grada je Cezar konačno slomio sav galski otpor, zarobio galskog vođu Vercingetorixa i konačno stavio točku na i na rimsko osvajanje Galije?
39) Povežite brend odjeće/obuće sa mjestom gdje im se nalazi glavno sjedište.
A) Levi's
B) Victoria's Secret
C) Van's
D) Adidas
E) Chanel
1) Herzogenaurach
2) Pariz
3) Columbus
4) Costa Mesa
5) San Francisco
40) Huntera S. Thompsona ne treba pretjerano predstavljati, a sigurno znate da ga je na velikim ekranima izvrsno odglumio Johnny Depp. No znate li tko je glumio Huntera 1980. i u kojem filmu?
41) Nordijskog naziva Jórvík – koji engleski grad je bio glavno središte Vikinga tijekom 10. stoljeća dok su vladali dobrim dijelom Velike Britanije poznatim kao Danelaw?
42) Mullah Muhamed tako šeta oko Bamiyana i mrmlja si u bradu kako sve to treba raznit. 'Ko su oni da imaju veće kipove od Proroka. I jednog dana pošalje svoje podređene sa zoljama da sve unište. Nisu ni slutili da njihovo zatiranje UNESCO svjetske kulture samo vodi do novih otkrića. Čije su to kipove Talibani raznijeli?


Odgovori
1) Kojoj državi pripada Mafia Island? D) TANZANIJA
A) Belizeu
B) Italiji
C) Paragvaju
D) Tanzaniji
E) Vijetnamu
2) Nuklearni reaktori se često (i točno) prikazuju uronjeni u vodu koja svijetli plavičasto. Kako se zove to zračenje? B) ČERENKOVLJEVO ZRAČENJE
A) Bondarevljevo zračenje
B) Čerenkovljevo zračenje
C) Kapralovljevo zračenje
D) Pavlovljevo zračenje
E) Solovjevljevo zračenje
3) Simon Pegg i Nick Frost poznati su po svojoj Cornetto trilogiji, tj. filmovima Shaun of the Dead, Hot Fuzz i The World’s End. No prije nego im je ta trilogija donijela slavu, glumili su u jednom kultnom sitcomu. Kako se taj sitcom zvao? SPACED
4) Ususret Eurosongu: Prepoznajte zemlje iz koje dolaze ovi živopisni predstavnici.
A – UKRAJINA
B – MOLDAVIJA
C – IRSKA
D – FINSKA
5) O kojem se sportu radi kada se govori o Prvenstvu šest nacija? I koja država se zadnja pridružila tom natjecanju, no nije ga nikad osvojila? RAGBI, ITALIJA
6) Treća hrvatska nogometna liga je treći razred klupskog nogometa u Hrvatskoj. Odvojena je na tri zasebne lige (Zapad, Istok i Jug) od kojih svaka ima između _____ i _____ klubova. Tražimo dakle najmanji i najveći mogući broj klubova. 16, 18
7) Za Bitcoin smo svi čuli, ali znate li koje su ovo druge kriptovalute?
A – ETHEREUM
B – RIPPLE
C – CARDANO
8) U prošloj utrci za predsjednika SAD-a sudjelovao je i Ted Cruz, koji je bio toliko omiljen u javnosti da su mu nadjenuli nadimak po jednom poznatom serijskom ubojici. Kojem? ZODIAC killer
9) Pogledajmo... Do sada ste je puno puta čuli, a sada je možete i vidjeti! Tko je ova dama koja nas prati po putu i iz Hrvatskog auto kluba i izvještava o stanju na cestama javljajući se na radio? za hrvatski auto klub IRENA / BELAMARIĆ
10) Neki će reći previše SF-a, ali kad vas priupitamo o SF-u iza željezne zavjese, možda će bar Aco biti sretan :D Pisci znanstvene fantastike iz bivših komunističkih zemalja su pišući svoje priče stvarali puno ozbiljnija, filozofski nastrojena i prikriveno protusistemska djela veće dubine od većine zapadnih pandana. Mi vam dajemo informacije o djelima, a vi nam dajte autora.
A) Svi u toj budućoj državi žive u staklenim zgradama da bi ih se stalno moglo motriti. Ljudi nemaju imena nego samo brojeve. D-503 ima od strane Države određenu ljubavnicu O-90. U zajedničkoj šetnji sreću I-330 koja ih uvodi u tajni svijet pobune protiv Države… jevgenij ZAMJATIN (mi)
B) Redrick Schuhart je stalker, jedan od onih dovoljno hrabrih i ludih da ilegalno ulaze u Zone, područja razasuta po Zemlji koja pokazuju znakove kratkotrajnog boravka vanzemaljaca na zemlji te razne neshvatljive artefakte i dijelove njihove mašinerije zaostale za njima. B – braća STRUGACKI (piknik pokraj puta)
C) Istraživački brod slijeće na izgledom pust planet u potrazi za svojim prethodnikom. Pronalaze ostatke broda – neobjašnjive tragove uništenja i ludila posade. Planet ipak nije pust, nastanjuju ga rojevi nanobota kojima se ne sviđa prisustvo bilo kakve druge razvijene tehnologije u njihovoj blizini. stanislaw LEM (nepobjedivi)
11) Kada kažemo „Frejine suze”, na koji metal zapravo mislimo? ZLATO
12) Po aktualnim znanstvenim spoznajama vidljiva tvar predstavlja po zastupljenosti u svemiru tek treću sastavnicu. Koje su prve dvije? TAMNA ENERGIJA, TAMNA TVAR
13) Pošto svi kvizaši jako vole triviju, recite nam koja tri umijeća u srednjovjekovnoj podjeli slobodnih umijeća (artes liberales) označava trivia ilitiga trivium. GRAMATIKA, RETORIKA, DIJALEKTIKA / LOGIKA
14) Par brzopoteznih geografskih o velikim gradovima:
A) Koji je sjeverniji: Sydney ili Buenos Aires? SYDNEY
B) Koji je zapadniji, Zagreb ili Windhoek? ZAGREB
C) Koji je na višoj nadmorskoj visini, Kathmandu ili Nairobi? NAIROBI
15) Nakon iznenadne smrti Aleksandra Velikog njegovi najbolji generali i drugovi po oružju su se međusobno zaratili i podijelili među sobom njegovo novoosvojeno carstvo. Znate li kako se ti njegovi “nasljednici” skupno nazivaju? DIJADOSI
16) Ova utrka ušla je 2016. godine na Ultra-Trail World Tour listu. Održala se nedavno, u našoj blizini i zahtjeva iznimnu izdržljivost. Koja je to utrka? 100 MILJA ISTRE
17) Inače poznatom po svojem principu „teorija iznad prakse“, kojem su poznatom britanskom glazbeniku i kompozitoru ovo srednja imena______ Peter George St. John le Baptiste de la Salle _____? brian ENO
18) Serija Mozart in the Jungle prati život članova Njujorške filharmonije. Napravljena je po knjizi kojoj je podnaslov Sex, Drugs and Classical Music. Mi ćemo vam dati tri protagonista, a vi nam recite koji glumci su ih utjelovili.
A – gael garcia BERNAL
B – malcolm MCDOWELL
C – bernadette PETERS
19) Milan Neralić je hrvatski mačevalac, prvi hrvatski olimpijac i prvi Hrvat osvajač medalje na Olimpijskim igrama. U kojem je gradu Karlovačke županije rođen te koje godine je osvojio tu medalju? SLUNJ, 1900.
20) Omiljeni izvođači većine igrača su večeras s nama! Pogodite kako se zovu ovi „mash-upani“ izvođači.
A – SILENTE
B – MIA
21) Jedino što je Europu realno spasilo od mongolske pošasti je preuranjena smrt Ogotaj Kana od alkoholizma, što je povuklo mongolsku vojsku natrag u Aziju u borbu za odabir nasljednika. U međuvremenu su Mongoli pobijedili Poljake u Bitki kod Legnice, a Mađare i Hrvate u kojoj bitki nakon koje se Bela IV dao u bijeg? bitka kod MOHIja / TISE / ŠAJO
22) Kazališna predstava “Spika na spiku” izlazi 1992. i ismijava političare i političke situacije. Tko su bili glavni glumci? boris SVRTAN, dražen KUHN
23) Ženski svijet stand up komičarki se, na sreću, ne svodi samo na Andreu Andrassy i Marinu Orsag. Recite nam koje su ovo komičarke:
A – amy SCHUMER
B – margaret CHO
C – kristen WIIG
D – kathy GRIFFIN
24) Mi vam dajemo skupine po nekoliko jezika, a vi ih smjestite u odgovarajuću jezičnu obitelj: A-2, B-5, C-1, D-4, E-3
A) Oromo
B) Maori
C) Dari
D) Telugu
E) Yoruba
1) Indoeuropski
2) Afroazijatski
3) Niger-Kongo
4) Dravidski
5) Austronezijski
25) Posljednjih godina vrhove čitanosti ruši jedan Norvežanin autobiografijom u 6 tomova u kojima piše baš SVE o sebi i bližnjima. Recimo samo da mu je nakon izdavanja prvog dijela knjige žena završila na psihijatriji. Znate li kako se zove to kontroverzno djelo slavnog sociopata Karla Ovea Knausgarda još kontroverznijeg naziva – identičnog nazivu jedne druge kontroverzne knjige? MOJA BORBA / MIN KAMP
26) Pomicanjem tektonskih ploča na Zemljinoj površini pomiču se i kontinenti. Trenutno su u fazi odvajanja koja traje već 175 milijuna godina otkada su zadnji puta bili spojeni u jednu kopnenu masu. Kako se zvao taj superkontinent? PANGEA
27) Asocijativna slušaona. Tražit ćemo imena izvođača ili nazive pjesama. Svi odgovori vode do konačnog rješenja. Za pomoć ćemo u zagradama označiti redni broj riječi u imenu ili izvođaču koja je bitna za asocijaciju. Po bod za točna imena/izvođače i dodatni bod za konačnu asocijaciju.
A – MIRACLE MAN
B – LEB I SOL
C – NAZARETH
D – JABUKE I VINO
Konačno: ISUS / KRIST / NAZAREĆANIN
28) BBC je akronim koji ima korištenje u stotinama primjera. Dat ćemo vam opis, vi nam recite što taj BBC znači:
A) TV kuća poznata po svojim dokumentarcima BRITISH BROADCASTING CORPORATION
B) Entitet popularan u filmskoj “umjetnosti” BIG BLACK COCK
C) Napadački trio u nogometnom klubu Petice BALE BENZEMA CRISTIANO
D) Neprevidiv obrazac ženskog ponašanja BITCHES BE CRAZY
29) Svi znate za Marka Pola i njegova putovanja na Daleki istok koja su zabilježena u knjizi “Milijun” ili u našem prijevodu, “Knjiga svjetskih čudesa”. No znate li da ih on nije sam napisao već je imao svog “ghost writera”, Rustichella od Pise, koji je napisao to djelo na kojem jeziku? FRANCUSKI
30) U kojoj saveznoj državi se nalazi točka SAD-a najbliža afričkom kopnu? MAINE
31) Nazvan po slavnome astronomu, nedavno je ostao bez goriva, a kontakt s njim izgubljen. Na sreću, kontakt je ponovno uspostavljen. Kako se zove svemirski teleskop 2009. lansiran u potragu za egzoplanetima? Kako se pak zove teleskop koji će biti dosad najsofisticiraniji instrument u astronomiji? Nastao u suradnji NASA-e i ESA-e, a 2019. se očekuje lansiranje? KEPLER, james WEBB space telescope
32) Bizantska bazilika u kojem talijanskom gradu je bila glavni uzor za nacrt i dekoraciju Dvorske kapele Karla Velikog u Aachenu, jednog od najbitnijih djela Karolinške arhitekture? RAVENNA
33) Ona je prva crna glumica koja je dobila nagrade Oscar, Emmy i Tony u glumačkoj kategoriji. Ona je? viola DAVIS
34) Ovog izumitelja znamo po više stvari, ali malo je poznato da je probao promijeniti američku abecedu. Htio je ubaciti više fonetskih znakova i tako olakšati učenje. Za ovaj pokušaj se puno niti ne zna jer je već u početku neslavno propao. Tko je bio ovaj izumitelj koji je bio i prvi šef poštanske službe SAD-a? benjamin FRANKLIN
35) Prepoznajte koji su ovo slikari na svojim autoportretima.
A – REMBRANDT van rijn
B – henri MATISSE
C – henri de TOULOUSE-LAUTREC
D – diego RIVERA
36) Kako se zove standardna projekcija Zemljine površine na geografskoj karti koja je digla puno prašine jer prividno čini zemlje dalje od ekvatora većima što neki smatraju posljedicom eurocentrizma, kolonijalizma i tzv. “sjeverizma”? MERCATORova projekcija
37) Godine 1955. dogodila se jedna od najstrašnijih nesreća u automobilizmu. Nakon prelijetanja automobila preko ograde, poginulo je 83, a ozlijeđeno 180 gledatelja. Mercedes-Benzova ekipa, koja se smatrala najodgovornija za nesreću, “trajno” se povukla s natjecanja i nije nastupala do 1989. godine, kad su PR-ovci odlučili da je vrijeme za povratak. Koja je utrka u pitanju? 24 SATA LE MANSA
38) Nakon dugotrajne opsade i konačnog osvajanja kojeg grada je Cezar konačno slomio sav galski otpor, zarobio galskog vođu Vercingetorixa i konačno stavio točku na i na rimsko osvajanje Galije? ALESIA
39) Povežite brend odjeće/obuće sa mjestom gdje im se nalazi glavno sjedište. A-5, B-3, C-4, D-1, E-2
A) Levi's
B) Victoria's Secret
C) Van's
D) Adidas
E) Chanel
1) Herzogenaurach
2) Pariz
3) Columbus
4) Costa Mesa
5) San Francisco
40) Huntera S. Thompsona ne treba pretjerano predstavljati, a sigurno znate da ga je na velikim ekranima izvrsno odglumio Johnny Depp. No znate li tko je glumio Huntera 1980. i u kojem filmu? bill MURRAY, WHERE the BUFFALO ROAM
41) Nordijskog naziva Jórvík – koji engleski grad je bio glavno središte Vikinga tijekom 10. stoljeća dok su vladali dobrim dijelom Velike Britanije poznatim kao Danelaw? YORK
42) Mullah Muhamed tako šeta oko Bamiyana i mrmlja si u bradu kako sve to treba raznit. 'Ko su oni da imaju veće kipove od Proroka. I jednog dana pošalje svoje podređene sa zoljama da sve unište. Nisu ni slutili da njihovo zatiranje UNESCO svjetske kulture samo vodi do novih otkrića. Čije su to kipove Talibani raznijeli? BUDA

RSS obavjest o temi
powered by my little forum