22/4/2018 VKV Kviz (Zoran i Koraljka)

od Alfa Mustač, Sunday 22 April 2018, 19:49 (pred 921 dana)

1) Ovaj je glumac karijeru započeo kao profesionalni skateboarder, prvu ulogu je imao u spotu Sonic Youtha, a nama je između ostalog poznat i iz jednog sitcoma. On je?
2) Podzemni tunel u Rijeci kojeg su izgradili talijanski vojnici u Drugom svjetskom ratu otvoren je za javnost kao šetnica; navedite nam gdje počinje odnosno završava?,
3) Poredaj rijeke po duljini od najdulje prema najkraćoj. Razlika od rijeke do rijeke je nekih 1000 km, a rijeke su:
Yukon
Lena
Tigris
4) Donald Trump, predsjednik za ne znaš bi li se smijao ili plakao, odnosno rubriku „Vjerovali ili ne”... Recite nam tko je očajnički pokušao izvući svoju ruku iz maratonskog klinča od 19 sekundi u koji ga je Donald ulovio za potrebe fotografiranja?
5) U 2017. su izašla dva filma snimljena prema djelima Agathe Christie, koja su to dva?
6) Ako ne znate odgovor na ovo pitanje, tugu možete utopiti u nekom prigodnom piću – tko je 1516. napisao „Utopiju“?
7) Poveži našeg košarkaškog trenera s klubom koji trenutno trenira:
A) Željko Pavličević
B) Velimir Perasović
C) Neven Spahija
1) Maccabi Tel Aviv
2) Anadolu Efes
3) Wakayama Trians
8) Nakon što su Sex Pistolsi izdali “God Save the Queen” jedan je engleski bend otišao još malo dalje i snimio album naziva “The Queen is Dead”, tko su oni?
9) Kako se zove ova životinjica odnosno lik iz stripa?
10) Koliko je tjedana trajao Austrijsko-pruski rat 1866. koji je bio značajan korak u ujedinjenju Njemačke te je ime dobio po svom trajanju?
11) Gdje u ljudskom tijelu možemo naći čekić, a gdje iver?
12) Kakav bi to bio kviz da ne spomenemo i neke “one hit wonders”. Tražimo izvođača.
A – Izvođač
B – Izvođač
C – Izvođač
13) U koja su dva sporta Benedikt Nikpalj i Matej Vidović nastupili za našu zemlju na posljednjim ZOI?
14) Patti Smith i Patty Smyth dvije su različite osobe vezane za američku rock glazbu. Nakon što je pjevala u grupi Scandal, Patty je između ostalog trebala zamijeniti David Lee Rotha u grupi Van Halen ali je to odbila, a vi nam recite koji je legendarni američki tenisač njezin suprug?
15) Snimljeno je više filmova koji na neki način parodiraju rock glazbu, odnosno bave se njezinim stereotipima na duhovit način, recite nam njihova imena.
A – Film
B – Film
C – Film
16) Imamo imena atentatora, tražimo žrtve atentata.
A) James Earl Ray
B) Yigal Amir
C) Nathuram Godse
D) Talmadge Hayer
E) Feliks Jusupov
17) Tražimo umjetnička imena pod kojima su ova gospoda postala poznata:
A) Peter Gene Hernandez
B) Amethyst Amelia Kelly
C) Stanley Kirk Burrell
D) Declan Patrick Aloysius MacManus
18) Dva znanstvenika su navodno praktički istovremeno kreirali periodni sustav elemenata, a jedan je postao puno slavniji zbog tog otkrića jer je točno predvidio kvalitete elemenata. Oni su?
19) Poslušajmo:
Ovaj poznati glumac je i fenomenalan jazz pjevač i improvizator te je izdao više albuma s nekim od najpoznatijih jazz glazbenika današnjice. Za bod recite nam ime i prezime ovog glumca koji nastupa pod pseudonimom Joe Doggs.
20) Kojeg poznatog hrvatskog arhitekta možemo naći u adresi središnjice jedne parlamentarne hrvatske političke stranke?
21) Neke himne imaju velika skladateljska imena za autore. Spojite državu sa autorom glazbe himne.
A) Njemačka
B) Italija
C) Vatikan
1) Charles Gounod
2) Joseph Haydn
3) Michele Novaro
21) Dodatno pitanje: Zasluge za glazbeni dio austrijske himne dijele W. A. Mozart i Johann Holzer, a vi nam recite koji je hrvatski književnik iz razdoblja romantizma djed autorice teksta?
22) ”Boxing is like jazz. The better it is, the less people appreciate it.” Ovo je izjavio američki boksač nositelj zlatne medalje sa Olimpijade 1968. koji je kasnije u iznimno dugoj profesionalnoj karijeri dva put bio svjetski prvak s omjerom pobjeda i poraza 76-5. On je?
23) Britanska SF serija Dr. Who do sada je promijenila 12 glumaca u glavnoj ulozi, a krajem 2017. dobili smo i 13. ime. Recite nam WHO is the new WHO?
24) Vrla naša predsjednica nedavno je dočekala Vučića u dizajnerskom kaputu ukrašenom glagoljicom. Koliko se lososa pojelo ne znamo, ali znamo što je pisalo glagoljicom na rukavu kaputa. Znate li i vi?
25) Poslušajmo:
Godine 1993. jedan je proslavljeni američki sportaš prije NBA utakmice pokušao otpjevati “The Star Spangled Banner” i danas se taj njegov pokušaj često spominje kao najgora izvedba himne prije nekog sportskog događaja. Recite nam tko je taj sportaš.
26) Kako se zove prvi kvarnerski internet radio (samo streaming)?
27) Najstariji poznati mirovni sporazum između dviju zaraćenih strana navodno datira iz 1259. prije Krista. Sačuvane su obje kopije te se jedna danas nalazi u Karnaku, a druga u Istanbulu. O koja dva zaraćena naroda u Bitki kod Kadeša se radilo?
28) Navedite kompozitore slijedećih djela:
A – Skladatelj
B – Skladatelj
C – Skladatelj
D – Skladatelj
29) Samo se jednom dogodilo da na istim olimpijskim igrama rukometaši i rukometašice iz iste zemlje osvoje zlatnu medalju. Olimpijada je 1984. u LA-ju, a koja je to zemlja spojila rukometne naslove?
30) Koja dva grada povezuje željeznički tunel – Channel Tunnel iliti francuski Le tunnel sous la Manche ili jednostavnije – Chunnel?
31) Recite imena glumaca koji su utjelovili glavne uloge glazbenika kojima su posvećeni ovi filmovi:
A) Amadeus (1984)
B) Elvis (1979)
C) Miles Ahead (2015)
32) Od 1982. na ovamo ovaj je klub u svakom finalu Svjetskog prvenstva u nogometu imao barem jednog svog igrača. Koji je to klub?
33) „Flauta iz Divjih baba“ jedan je od najstarijih, ako ne i najstariji pronađeni glazbeni instrument, a datira iz razdoblja cca 43.000 godina prije Krista. U kojoj je današnjoj europskoj državi pronađen navedeni artefakt?
34) Neki glavni gradovi država sastoje se od dvije riječi, ovdje su napisane druge riječi, a vi dopišite prve.
A) Paz
B) Louis
C) Salvador
35) Prema časopisu Forbes, tko je za godinu 2017. skinuo s vrha ljestvice Giselle Bündchen kao najbolje plaćeni top-model u svijetu?
36) U kojem filmu zajedno glume Chaka Khan, John Lee Hooker i Cab Calloway?
37) Prezimenjaci Bent (nisu u rodu) često su mijenjali klubove i postigli su golove za mnogo različitih klubova Premier lige, a sada igraju za Wick i Burton Albion. Njihova imena su?
38) Jedan od najvećih hrvatskih lanaca optika dobio je ime po latinskoj verziji imena kojeg znanstvenika?
39) Dulcinea je bila ideal kojem književnom liku?
40) Da/Ne, ako ovo mjesto postoji u RH napišite Da, ako ne postoji napišite Ne.
A) Zadrkovec
B) Gornja Janjetina
C) Donja Pačetina
D) Grudnjak
E) Rigotina
41) Pet hintova, tražimo osobu, recept je poznat. Krećemo s 5 bodova, svaki slijedeći hint bod manje i budite precizni kod odgovora, kao i uvijek tražimo ime i prezime.
Za 5 bodova: Rođena je u gradu koji u svom imenu sadrži ime jednog poznatog božanstva.
Za 4 boda: Studirala je na Oxfordu i zbog optužbe za protudržavnu djelatnost provela 13 mjeseci u zatvoru.
Za 3 boda: Njezin otac imao je četiri slova A u svom imenu.
Za 2 boda: Njezin sin, a i otac, obnašali su istu visoku političku funkciju kao i ona.
Za 1 bod: Premijerka Indije od 1966. do 1977. i od 1980. do 1984. godine.

Odgovori uskoro
1) Ovaj je glumac karijeru započeo kao profesionalni skateboarder, prvu ulogu je imao u spotu Sonic Youtha, a nama je između ostalog poznat i iz jednog sitcoma. On je? jason LEE
2) Podzemni tunel u Rijeci kojeg su izgradili talijanski vojnici u Drugom svjetskom ratu otvoren je za javnost kao šetnica; navedite nam gdje počinje odnosno završava? katedrala SVETOG VIDA, FINA / oš DOLAC
3) Poredaj rijeke po duljini od najdulje prema najkraćoj. Razlika od rijeke do rijeke je nekih 1000 km, a rijeke su: A) LENA, B) YUKON, C) TIGRIS
Yukon
Lena
Tigris
4) Donald Trump, predsjednik za ne znaš bi li se smijao ili plakao, odnosno rubriku „Vjerovali ili ne”... Recite nam tko je očajnički pokušao izvući svoju ruku iz maratonskog klinča od 19 sekundi u koji ga je Donald ulovio za potrebe fotografiranja? shinzo ABE
5) U 2017. su izašla dva filma snimljena prema djelima Agathe Christie, koja su to dva? CROOKED HOUSE / ZLA KUĆA, MURDER ON the ORIENT EXPRESS / UBOJSTVO U ORIENT EXPRESSU
6) Ako ne znate odgovor na ovo pitanje, tugu možete utopiti u nekom prigodnom piću – tko je 1516. napisao „Utopiju“? thomas MORE
7) Poveži našeg košarkaškog trenera s klubom koji trenutno trenira: A-3, B-2, C-1
A) Željko Pavličević
B) Velimir Perasović
C) Neven Spahija
1) Maccabi Tel Aviv
2) Anadolu Efes
3) Wakayama Trians
8) Nakon što su Sex Pistolsi izdali “God Save the Queen” jedan je engleski bend otišao još malo dalje i snimio album naziva “The Queen is Dead”, tko su oni? the SMITHS
9) Kako se zove ova životinjica odnosno lik iz stripa? MARSUPILAMI
10) Koliko je tjedana trajao Austrijsko-pruski rat 1866. koji je bio značajan korak u ujedinjenju Njemačke te je ime dobio po svom trajanju? SEDAM
11) Gdje u ljudskom tijelu možemo naći čekić, a gdje iver? UHO / GLAVA, NOGA / KOLJENO
12) Kakav bi to bio kviz da ne spomenemo i neke “one hit wonders”. Tražimo izvođača.
A – OMC
B – EMF
C – DEEE-LITE
13) U koja su dva sporta Benedikt Nikpalj i Matej Vidović nastupili za našu zemlju na posljednjim ZOI? BOB, alpsko SKIJANJE
14) Patti Smith i Patty Smyth dvije su različite osobe vezane za američku rock glazbu. Nakon što je pjevala u grupi Scandal, Patty je između ostalog trebala zamijeniti David Lee Rotha u grupi Van Halen ali je to odbila, a vi nam recite koji je legendarni američki tenisač njezin suprug? john MCENROE
15) Snimljeno je više filmova koji na neki način parodiraju rock glazbu, odnosno bave se njezinim stereotipima na duhovit način, recite nam njihova imena.
A – the ROCKER
B – DETROIT ROCK CITY
C – AIRHEADS / ŠUPLJOGLAVCI
16) Imamo imena atentatora, tražimo žrtve atentata. A) martin luther KING, B) yitzhak RABIN, C) mahatma GANDHI, D) malcolm X, E) grigorij RASPUTIN
A) James Earl Ray
B) Yigal Amir
C) Nathuram Godse
D) Talmadge Hayer
E) Feliks Jusupov
17) Tražimo umjetnička imena pod kojima su ova gospoda postala poznata: A) BRUNO MARS, B) IGGY AZALEA, C) MC HAMMER, D) ELVIS COSTELLO
A) Peter Gene Hernandez
B) Amethyst Amelia Kelly
C) Stanley Kirk Burrell
D) Declan Patrick Aloysius MacManus
18) Dva znanstvenika su navodno praktički istovremeno kreirali periodni sustav elemenata, a jedan je postao puno slavniji zbog tog otkrića jer je točno predvidio kvalitete elemenata. Oni su? dmitri ivanovič MENDELJEJEV, julius lothar MEYER
19) Poslušajmo:
Ovaj poznati glumac je i fenomenalan jazz pjevač i improvizator te je izdao više albuma s nekim od najpoznatijih jazz glazbenika današnjice. Za bod recite nam ime i prezime ovog glumca koji nastupa pod pseudonimom Joe Doggs. JOsEph frank PESCI
20) Kojeg poznatog hrvatskog arhitekta možemo naći u adresi središnjice jedne parlamentarne hrvatske političke stranke? drago IBLER
21) Neke himne imaju velika skladateljska imena za autore. Spojite državu sa autorom glazbe himne. A-2, B-3, C-1
A) Njemačka
B) Italija
C) Vatikan
1) Charles Gounod
2) Joseph Haydn
3) Michele Novaro
21) Dodatno pitanje: Zasluge za glazbeni dio austrijske himne dijele W. A. Mozart i Johann Holzer, a vi nam recite koji je hrvatski književnik iz razdoblja romantizma djed autorice teksta? petar PRERADOVIĆ
22) ”Boxing is like jazz. The better it is, the less people appreciate it.” Ovo je izjavio američki boksač nositelj zlatne medalje sa Olimpijade 1968. koji je kasnije u iznimno dugoj profesionalnoj karijeri dva put bio svjetski prvak s omjerom pobjeda i poraza 76-5. On je? george FOREMAN
23) Britanska SF serija Dr. Who do sada je promijenila 12 glumaca u glavnoj ulozi, a krajem 2017. dobili smo i 13. ime. Recite nam WHO is the new WHO? jodie WHITTAKER
24) Vrla naša predsjednica nedavno je dočekala Vučića u dizajnerskom kaputu ukrašenom glagoljicom. Koliko se lososa pojelo ne znamo, ali znamo što je pisalo glagoljicom na rukavu kaputa. Znate li i vi? HRABROST
25) Poslušajmo:
Godine 1993. jedan je proslavljeni američki sportaš prije NBA utakmice pokušao otpjevati “The Star Spangled Banner” i danas se taj njegov pokušaj često spominje kao najgora izvedba himne prije nekog sportskog događaja. Recite nam tko je taj sportaš. carl LEWIS
26) Kako se zove prvi kvarnerski internet radio (samo streaming)? radio 051
27) Najstariji poznati mirovni sporazum između dviju zaraćenih strana navodno datira iz 1259. prije Krista. Sačuvane su obje kopije te se jedna danas nalazi u Karnaku, a druga u Istanbulu. O koja dva zaraćena naroda u Bitki kod Kadeša se radilo? EGIPĆANI, HETITI
28) Navedite kompozitore slijedećih djela:
A – antonio VIVALDI (proljeće)
B – j. s. BACH (air on g string)
C – johannes BRAHMS (mađarski ples br. 5)
D – felix MENDELSSOHN (wedding march)
29) Samo se jednom dogodilo da na istim olimpijskim igrama rukometaši i rukometašice iz iste zemlje osvoje zlatnu medalju. Olimpijada je 1984. u LA-ju, a koja je to zemlja spojila rukometne naslove? JUGOSLAVIJA
30) Koja dva grada povezuje željeznički tunel – Channel Tunnel iliti francuski Le tunnel sous la Manche ili jednostavnije – Chunnel? FOLKESTONE, COQUELLES / CALAIS
31) Recite imena glumaca koji su utjelovili glavne uloge glazbenika kojima su posvećeni ovi filmovi: A) tom HULCE, B) kurt RUSSELL, C) don CHEADLE
A) Amadeus (1984)
B) Elvis (1979)
C) Miles Ahead (2015)
32) Od 1982. na ovamo ovaj je klub u svakom finalu Svjetskog prvenstva u nogometu imao barem jednog svog igrača. Koji je to klub? BAYERN munchen
33) „Flauta iz Divjih baba“ jedan je od najstarijih, ako ne i najstariji pronađeni glazbeni instrument, a datira iz razdoblja cca 43.000 godina prije Krista. U kojoj je današnjoj europskoj državi pronađen navedeni artefakt? SLOVENIJA
34) Neki glavni gradovi država sastoje se od dvije riječi, ovdje su napisane druge riječi, a vi dopišite prve. A) LA, B) PORT, C) SAN
A) Paz
B) Louis
C) Salvador
35) Prema časopisu Forbes, tko je za godinu 2017. skinuo s vrha ljestvice Giselle Bündchen kao najbolje plaćeni top-model u svijetu? kendall JENNER
36) U kojem filmu zajedno glume Chaka Khan, John Lee Hooker i Cab Calloway? the BLUES BROTHERS / BRAĆA BLUES
37) Prezimenjaci Bent (nisu u rodu) često su mijenjali klubove i postigli su golove za mnogo različitih klubova Premier lige, a sada igraju za Wick i Burton Albion. Njihova imena su? MARCUS, DARREN
38) Jedan od najvećih hrvatskih lanaca optika dobio je ime po latinskoj verziji imena kojeg znanstvenika? marin GETALDIĆ
39) Dulcinea je bila ideal kojem književnom liku? don QUIJOTE
40) Da/Ne, ako ovo mjesto postoji u RH napišite Da, ako ne postoji napišite Ne. A) DA, B) NE, C) DA, D) DA, E) NE
A) Zadrkovec
B) Gornja Janjetina
C) Donja Pačetina
D) Grudnjak
E) Rigotina
41) Pet hintova, tražimo osobu, recept je poznat. Krećemo s 5 bodova, svaki slijedeći hint bod manje i budite precizni kod odgovora, kao i uvijek tražimo ime i prezime. INDIRA GANDHI
Za 5 bodova: Rođena je u gradu koji u svom imenu sadrži ime jednog poznatog božanstva.
Za 4 boda: Studirala je na Oxfordu i zbog optužbe za protudržavnu djelatnost provela 13 mjeseci u zatvoru.
Za 3 boda: Njezin otac imao je četiri slova A u svom imenu.
Za 2 boda: Njezin sin, a i otac, obnašali su istu visoku političku funkciju kao i ona.
Za 1 bod: Premijerka Indije od 1966. do 1977. i od 1980. do 1984. godine.

RSS obavjest o temi
powered by my little forum